SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zawieszenie pneumatyczne - czy warto ponieść koszty?

15K views 32 replies 20 participants last post by  VxF  
#1 ·
Cześć wszystkim -

Szukam informacji na temat zawieszenia pneumatycznego w T6 R-design na 21-calowych kołach. Jeździłem R-Design z podstawowym zawieszeniem i pomyślałem, że prowadzi się bardzo dobrze, jak na SUV-a i jazdę na 21-calowych kołach. Jestem również przyzwyczajony do twardej jazdy i nie przeszkadza mi to; naprawdę szukam jak najlepszego prowadzenia, ponieważ przesiadam się z sedana na SUV-a. Jakie są zalety zawieszenia pneumatycznego? Postawa zdecydowanie wygląda lepiej po obniżeniu, ale nie jestem pewien, czy jest warta swojej ceny. Jeśli chodzi o możliwość obniżenia jej do załadunku, nie sądzę, żebym kiedykolwiek potrzebował lub chciał tego.

#3 ·
Najlepszą radą jest jazda z/bez i podjęcie decyzji dla siebie.

Dla mnie to (1) możliwość dynamicznego zmiękczania/usztywniania zawieszenia, (2) automatyczne poziomowanie obciążenia i (3) pozycja parkingowa.
Moje odczucia również. Dodam znacznie zmniejszony poziom przechyłów nadwozia na zakrętach.

#5 ·
Cześć wszystkim -

Szukam informacji na temat zawieszenia pneumatycznego w T6 R-design na 21-calowych kołach. Jeździłem R-Design z podstawowym zawieszeniem i pomyślałem, że prowadzi się bardzo dobrze, będąc SUV-em i jeżdżąc na 21-calowych kołach. Jestem również przyzwyczajony do twardej jazdy i nie przeszkadza mi to; naprawdę szukam jak najlepszego prowadzenia, ponieważ przesiadam się z sedana na SUV-a. Jakie są zalety zawieszenia pneumatycznego? Postawa zdecydowanie wygląda lepiej po obniżeniu, ale nie jestem pewien, czy jest warta swojej ceny. Jeśli chodzi o możliwość obniżenia go w celu załadunku, nie sądzę, żebym kiedykolwiek potrzebował lub chciał tego robić.

Dzięki
Jeśli zamierzasz kupić koła 20" do 22", kupiłbym zawieszenie pneumatyczne. Uwielbiam zawieszenie pneumatyczne w moim xc60 Rdesign z 2018 roku z 22-calowymi letnimi kołami ??

#6 · (Edited)
Zabawne, właśnie dzisiaj myślałem podczas załadunku kajaków: "Cholera, fajnie, że to parkuje jak low-rider..." 'Wartość kosztu...' jest zawsze subiektywna, ale moim zdaniem możliwość znacznej zmiany dynamiki prowadzenia i wysokości jazdy jest częścią tego, co czyni XC wszechstronnym mistrzem.

#8 ·
To nie wygląda na zaprojektowany sposób przewożenia kajaków za pomocą stosu kajakowego. Na pewno nie chcę być za tobą w samochodzie. Lata temu sprzedawca włożył mi na samochód żaglówkę sailfish, kiedy ją kupiłem i spadła z samochodu. Na szczęście na bok opadającego trawnika bez uszkodzeń. Thule ma inne akcesoria do mocowania przedniego paska bez użycia haka holowniczego. Mam nadzieję, że wiążesz również rufy, bo w przeciwnym razie odlecą do przodu przy gwałtownym hamowaniu.

#9 · (Edited)
No dalej, nie przejmuj wątku tego faceta, dyskusja dotyczyła zawieszenia pneumatycznego.

(I nic nie wiesz, John Snow: http://assets.yakima.com/product/instructions/8004041/1?_ga=2.27348347.676866722.1555983123-480997341.1555983123 )
(Okej, w pewnym sensie masz rację, instrukcje pokazują wyrównanie pionowe zamiast płaskiego ułożenia, ale o ile wiem, to tylko ich założenia dotyczące mniejszego dachu i większych kajaków niż ja mam. Są one znacznie bezpieczniejsze i bardziej kompaktowe ułożone w sposób, w jaki je związałem, ale YMMV)

#13 ·
Próbuję znaleźć BMW X3 z adaptacyjnym zawieszeniem (to coś w rodzaju zawieszenia pneumatycznego Volvo) na placu dealera. Ale powiedziano mi, że bardzo rzadko można je znaleźć i mam większą szansę na znalezienie złotego jednorożca.

#15 ·
Zawieszenie pneumatyczne zapewnia bardziej miękką jazdę i lepiej pochłania nierówności na drodze, ale nie jest to dramatyczne i nie warte pieniędzy do codziennej jazdy. Jeśli jednak planujesz jazdę w terenie, jest to konieczność. Zawieszenie pneumatyczne znacznie podnosi podwozie, pozwalając na dotarcie do miejsc, do których nie można dotrzeć ze standardowym zawieszeniem.

#16 ·
Zawieszenie pneumatyczne zapewnia bardziej miękką jazdę i lepiej pochłania nierówności na drodze, ale nie jest to dramatyczne i nie warte pieniędzy na co dzień. Jeśli jednak planujesz jazdę w terenie, jest to konieczność. Zawieszenie pneumatyczne znacznie podnosi podwozie, pozwalając na dotarcie do miejsc, do których nie można dotrzeć ze standardowym zawieszeniem.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem (przynajmniej z jego drugą częścią); zawieszenie pneumatyczne jest warte każdego grosza, ponieważ wyrównuje odczucie jazdy i pochłania nierówności na drodze. Zmniejszy również przechyły nadwozia podczas jazdy po krętych drogach, zapewniając w ten sposób lepsze wrażenia z jazdy.

#21 ·
Tak, to prawda

Dostałem go do mojego XC 60 T8 i zdecydowanie jazda jest płynniejsza z zawieszeniem pneumatycznym. Jeździłem zarówno modelami z zawieszeniem pneumatycznym, jak i bez, zanim zdecydowałem się go kupić.

#22 ·
Zdecydowanie dobrze mieć. Naprawdę nam się podoba i z tymi **** drogami w ILLINOIS robi różnicę.
Kiedy musisz zjechać z drogi, byłem zaskoczony, jak bardzo zwiększa się prześwit...to było jak wysiadanie z ciężarówki po użyciu trybu jazdy "Pure", w którym jest obniżony.
Ze względu na drogi trzymałem się również felg 19". Jasne, 20, 21" wyglądają bardzo ładnie, ale myślę, że nie przetrwają tu długo.

#23 ·
Zdecydowanie dobrze mieć. Naprawdę nam się to podoba i przy tych **** drogach w ILLINOIS robi to różnicę.
Kiedy musisz zjechać z drogi, byłem zaskoczony, jak bardzo zwiększa się prześwit...to było jak wysiadanie z ciężarówki po użyciu trybu "Pure", w którym jest obniżony.
Ze względu na drogi trzymałem się również felg 19". Jasne, 20, 21" wyglądają bardzo ładnie, ale myślę, że nie potrwają tu długo.
To jest moje główne zmartwienie. Szukam albo XC60, albo XC90, aby zastąpić mojego XC60 z 2013 roku, a wszystko, co mi się podoba w salonie, ma te przeklęte 20-calowe lub większe koła.

Chciałbym znaleźć coś z zawieszeniem pneumatycznym, a także mniejszymi 19-calowymi kołami, ale wątpię, żebym znalazł je razem w tym samym pakiecie.

#24 ·
Jeśli dzierżawisz lub trzymasz pojazdy przez krótki okres, weź zawieszenie pneumatyczne, jeśli uważasz, że warto. Utrzymujemy nasze pojazdy przez ponad 10 lat, a system będzie kosztowny, gdy będzie wymagał wymiany lub naprawy.

#26 ·
Jeśli leasingujesz lub trzymasz pojazdy przez krótki okres, weź zawieszenie pneumatyczne, jeśli uważasz, że warto. Utrzymujemy nasze pojazdy przez ponad 10 lat, a system będzie kosztowny, gdy będzie wymagał wymiany lub naprawy.
To dobra rada... Powiedziano mi, że elementy pneumatyczne są drogie w naprawie i zwykle wymagają wymiany po około 55-60 tys. mil. Zgadzam się, że przyjemniejsza jazda jest warta kosztu, ale problemy długoterminowe prawdopodobnie przeważają nad komfortem dla wielu osób...

#25 ·
Więc to prawdopodobnie loteria. Miałem nadzieję znaleźć coś z zawieszeniem pneumatycznym, ale to nie jest obowiązkowy element.

#27 ·
Ostatecznie zdecydowałem się tym razem obejść bez zawieszenia pneumatycznego.

Przy następnym podejściu być może dokonam tej zmiany, ale w tym momencie zdecydowałem się na koła 20" i tak.

Chodziło mi o długoterminowe posiadanie. Nie jestem pewien, czy będę posiadał ten egzemplarz długoterminowo w tym momencie, ale zdecydowałem się nie decydować się na zawieszenie pneumatyczne.

#28 ·
Ostatecznie zdecydowałem się na tę rundę bez zawieszenia pneumatycznego.

Przy następnej rundzie mogę wprowadzić tę zmianę, ale w tym momencie zdecydowałem się na koła 20".

Chodziło mi o długoterminowe posiadanie. Nie jestem pewien, czy będę posiadał ten egzemplarz długoterminowo, ale zdecydowałem się nie wybierać zawieszenia pneumatycznego.
Czy wymieniłeś swój starszy model XC60?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#30 ·
Trochę późno od czasu, gdy OP to opublikował, ale miałem to w moim XC90 i zdecydowałem się nie brać tego do mojego XC60, ponieważ nie zapewniło mi to jazdy, jakiej oczekiwałem po zawieszeniu pneumatycznym. Jestem zadowolony z jakości jazdy w moim 'normalnym' XC60, ale jak zauważono, to, z czego ktoś jest zadowolony, jest wysoce indywidualne, więc najlepiej będzie przejechać się pojazdami wyposażonymi w oba i samemu podjąć decyzję.

#33 ·
To sztywna jazda bez powietrza na północno-wschodnich drogach. Może, jeśli mieszkasz gdzieś z dala od zimy i dziur, może to mieć sens. Ale to naprawdę jest win-win. Chcesz się pobawić, obniżyć samochód i uzyskujesz DUŻĄ poprawę w prowadzeniu. W przeciwnym razie ciesz się wygodną jazdą.

Minusem są głupie kompresory, które NA PEWNO umrą w pewnym momencie, jeśli, znowu, mieszkasz gdzieś w zimnie.