SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Szyba przednia na rynku wtórnym

11K views 17 replies 10 participants last post by  @ChristopherMcG  
#1 ·
Miałem pęknięcie w przedniej szybie, które było zbyt duże, aby je naprawić, więc przednia szyba musiała zostać wymieniona. Poprosiłem o wymianę przedniej szyby Volvo, ale kiedy odebrałem mojego XC40, była to przednia szyba z rynku wtórnego. Był piątek o 16:45, kiedy odebrałem samochód, a warsztat zamykał się o 17:00, więc wziąłem samochód, ale powiedziałem, że przyjrzę się tej kwestii.

Jak ważne jest posiadanie oryginalnej przedniej szyby Volvo? Wiem, że muszą skalibrować przednią szybę, więc czy w jakiś sposób komunikuje się ona z systemem komputerowym? Czy przednia szyba z rynku wtórnego negatywnie wpłynie na wartość odsprzedaży?

Dzięki.

#2 ·
Bardzo ważne jest posiadanie przedniej szyby OEM. Widziałem wiele problemów z szybami przednimi z rynku wtórnego, które mają kamery i czujniki zamontowane na przedniej szybie. Żadna kalibracja nie rozwiązałaby problemów, dopóki nie zostanie zainstalowana przednia szyba fabryczna Volvo. Nie mówię, że będziesz miał problemy, ale nie chciałbym żadnego szkła, poza tym, które było pierwotnie wyposażone. To kwestia bezpieczeństwa.

#3 ·
Miałem pęknięcie w przedniej szybie, które było zbyt duże, aby je naprawić, więc przednia szyba musiała zostać wymieniona. Poprosiłem o wymianę przedniej szyby Volvo, ale kiedy odebrałem mojego XC40, była to przednia szyba z rynku wtórnego. Był piątek o 4:45, kiedy odebrałem samochód, a warsztat zamykał się o 5:00, więc wziąłem samochód, ale powiedziałem, że przyjrzę się tej sprawie.

Jak ważne jest posiadanie oryginalnej przedniej szyby Volvo? Wiem, że muszą skalibrować przednią szybę, więc czy w jakiś sposób komunikuje się ona z systemem komputerowym? Czy przednia szyba z rynku wtórnego negatywnie wpłynie na wartość odsprzedaży?

Dzięki.
Czy wymieniłeś ją przez ubezpieczenie? Większość renomowanych firm ubezpieczeniowych powinna mieć *jedyną* opcję użycia szkła OEM Volvo w roszczeniach ubezpieczeniowych. Przynajmniej tutaj, w USA. A koszt mógłby wynieść prawie 1200 $. Jak stwierdzono, szkło OEM jest przeznaczone do konkretnych czujników i kamery w Intellisafe. Szkło OEM odpowiada również standardom Volvo w zakresie integralności strukturalnej.

Wysłane z mojego SM-G975U za pomocą Tapatalk

#8 ·
Czy wymieniłeś to przez ubezpieczenie? Większość renomowanych firm ubezpieczeniowych powinna mieć jedyną opcję użycia szkła Volvo OEM w roszczeniach ubezpieczeniowych. Przynajmniej tutaj, w USA. A koszt mógłby wynieść prawie 1200 $. Jak stwierdzono, szkło OEM jest przeznaczone do konkretnych czujników i kamery w Intellisafe. Szkło OEM odpowiada również standardom Volvo w zakresie integralności strukturalnej.

Wysłane z mojego SM-G975U za pomocą Tapatalk
Aktualizacja do tego. Nasz XC90 z 2017 roku ponownie potrzebował nowej przedniej szyby (pękła podczas parkowania i zamknięcia w naszym garażu). Safelite tym razem nie użyło szkła OEM. Co dziwne, ekran sensus przestał działać do 4 ponownych uruchomień. A rzeczy związane z bezpieczeństwem w mieście były nieczynne. Safelite wyszło i musiało ponownie wymienić przednią szybę na szkło nie-OEM. Jak dotąd wszystko działa.

Wysłane z mojego SM-G781V za pomocą Tapatalk

#4 ·
W zeszłym roku miałem również pęknięcie na moim XC40 z 2019 roku i zostało ono wymienione. Powiedziano mi, że ważne jest, aby uzyskać przednią szybę OEM. Ale ze względu na Intellisafe i jego różne funkcje. Podobno w niektórych przypadkach te z rynku wtórnego mogą to zakłócić. Nie wiem, czy to prawda, czy nie. Ale w oparciu o to, co powiedział dealer, zadzwoniłem i upewniłem się, że dostanę przednią szybę OEM. W większości przypadków ubezpieczenie daje listę firm, które możesz wybrać. Dealer pozwolił następnie tej firmie wykonać pracę w Volvo, a Volvo wykonało wszelką niezbędną rekalibrację bezpłatnie.

Zatem chociaż nie mogę ręczyć za to, że to, co mi powiedzieli, jest prawdą, ich działania sprawiły, że tak się wydawało. Powinienem również dodać - ludzie często komentują, że wiele salonów Volvo zapewnia naprawdę złą obsługę klienta (a ten najbliżej mnie ma złą reputację), ale jadę naokoło, ponieważ to miejsce jest doskonałe.

#5 ·
Miałem pęknięcie w przedniej szybie, które było zbyt duże, aby je naprawić, więc przednią szybę trzeba było wymienić. Poprosiłem o wymianę przedniej szyby Volvo, ale kiedy odebrałem mojego XC40, była to przednia szyba z rynku wtórnego. Był piątek o 4:45, kiedy odebrałem samochód, a warsztat zamykał się o 5:00, więc wziąłem samochód, ale powiedziałem, że przyjrzę się tej sprawie.

Jak ważne jest posiadanie oryginalnej przedniej szyby Volvo? Wiem, że muszą skalibrować przednią szybę, więc czy komunikuje się ona w jakiś sposób z systemem komputerowym? Czy przednia szyba z rynku wtórnego negatywnie wpłynie na wartość odsprzedaży?

Dzięki.
Gdybym był na twoim miejscu, nigdy nie wymieniłbym oryginalnej przedniej szyby Volvo na taką z rynku wtórnego. Tak, prawdopodobnie będzie cię to kosztować trochę pieniędzy (ponieważ firma ubezpieczeniowa chce najtańszej - DLA NICH - wymiany. Szyba przednia z rynku wtórnego nie jest taka sama jak Volvo. (maty, wycieraczki, filtry oleju mogą być w porządku....).
Ile razy wymieniasz przednią szybę w swoich samochodach - raz, dwa razy...
Gdybym był na twoim miejscu, nalegałbym na oryginalną Volvo i zapłaciłbym z własnej kieszeni (oprócz ubezpieczenia) za jedną. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

#6 ·
Musiałem wymienić przednią szybę, gdy uderzył w nią kamień i pękła. Kiedy usłyszałem uderzenie, pomyślałem, że jest w porządku, bo nic się od razu nie stało, ale pęknięcie pojawiło się powoli i postępowało z upływem dni. Została wymieniona, ale nie była to część oryginalna. Dla mnie jest w porządku.

#7 ·
musiałem wymienić przednią szybę, gdy uderzył w nią kamień i pękła. Kiedy usłyszałem uderzenie, pomyślałem, że jest w porządku, bo nic się od razu nie stało, ale pęknięcie powoli się pojawiało i postępowało z upływem dni. Została wymieniona, ale nie była to część OEM. Dla mnie jest w porządku.
Szczęśliwego Nowego Roku! Czy byłbyś tak miły i potwierdził, czy wszystkie Twoje funkcje bezpieczeństwa nadal działały z nieoryginalną przednią szybą w Twoim XC40 z 2020 roku? Salon twierdzi, że szyba OEM ma inną grubość szkła, a czujniki do takich rzeczy jak kamery, ostrzeganie o opuszczeniu pasa ruchu i wspomaganie unikania kolizji nie działają już, jeśli grubość szkła jest inna. Moi specjaliści od szyb samochodowych od dziesięcioleci zajmują się naprawami przednich szyb i powiedzieli, że chociaż nie robili jeszcze żadnych Volvo XC40, zrobili wiele innych nowych samochodów z podobnymi funkcjami, takich jak Lexus, Hyundai, Audi z lat 2019-2021 itp. i nigdy żaden klient nie wrócił z reklamacją, że coś nie działa. Powiedział również, że to zestaw przewodów, które po prostu trzeba ponownie podłączyć, a kupowanie OEM to strata moich pieniędzy. Salon twierdzi, że będę musiał to zrobić ponownie, jeśli użyję części z rynku wtórnego, ponieważ nic nie da się ponownie skalibrować z niewłaściwą częścią, podczas gdy mój szklarz mówi, że to kłamstwo, że wszystkie przednie szyby mają ocenę bezpieczeństwa i podobną grubość. Biorąc pod uwagę, że moja przednia szyba pękła od kamienia na autostradzie, jest to nieoczekiwany wydatek, a zamiennik z rynku wtórnego za 450 dolarów jest O WIELE bardziej atrakcyjny niż zamiennik OEM Volvo za 1400 dolarów, ale nie chcę marnować 450 dolarów, jeśli i tak będę zmuszony iść drogą OEM, aby wszystkie funkcje bezpieczeństwa i czujniki znów działały. Czy ktoś ma z tym osobiste doświadczenie, bardzo proszę?

Z ogromnym mahalo!
Hannah

#9 ·
Każdy dealer, który mówi ci, że potrzebujesz szkła OEM, ponieważ rynek wtórny nie może być kalibrowany, wciska ci kit.

Dałem się wrobić w ochronę przedniej szyby dealera dla mojego leasingu z 2019 roku. Przy przebiegu poniżej 10 tys. mil musiałem wymienić przednią szybę z powodu dużego pęknięcia od kamienia. Skorzystałem z ochrony przedniej szyby i po prostu wysłali mnie do Safelite, które użyło szkła z rynku wtórnego. Safelite wykonało kalibrację po nowym szkle i jestem prawie pewien, że na każdym przeglądzie co 10 tys. mil Volvo ponownie kalibruje po czyszczeniu przed kamerami. Nigdy nie miałem problemu i wszystko działa idealnie.

#10 ·
Każdy dealer, który mówi ci, że potrzebujesz szkła OEM, ponieważ rynek wtórny nie może być skalibrowany, wciska ci kit.

Dałem się wrobić w ochronę przedniej szyby dealera dla mojego leasingu z 2019 roku. Przy przebiegu poniżej 10 000 mil musiałem wymienić przednią szybę z powodu dużego pęknięcia od kamienia. Skorzystałem z ochrony przedniej szyby i po prostu wysłali mnie do Safelite, które użyło szkła z rynku wtórnego. Safelite wykonało kalibrację po wymianie szyby i jestem prawie pewien, że przy każdym przeglądzie co 10 000 mil Volvo ponownie kalibruje po czyszczeniu przed kamerami. Nigdy nie miałem problemu i wszystko działa idealnie.
Nie słyszałem, żeby dealer to mówił. Ale słyszałem to wiele razy od Safelite i Progressive.

Wysłane z mojego SM-G781V za pomocą Tapatalk

#13 ·
Więc zdecydowałem się na szybę przednią FUYAO z rynku wtórnego. Kosztowała 450 dolarów za części i robociznę w San Diego... Znacznie lepiej niż 1390 dolarów, które zaproponował mi dealer. Firma zajmująca się naprawą szyb dała mi również możliwość zamówienia OEM od Volvo i zlecenie im montażu za około 950 dolarów łącznie, ale zaryzykowałem. Jak dotąd asystent pasa ruchu na pewno działa i jak dotąd nie ma żadnych błędów. Zaktualizuję was wszystkich, jeśli coś się zmieni!

#14 ·
Wybrałem więc szybę przednią FUYAO z rynku wtórnego. Kosztowało to 450 dolarów za części i robociznę w San Diego... Znacznie lepiej niż 1390 dolarów, które zacytował mi dealer. Firma zajmująca się naprawą szyb dała mi również możliwość zamówienia OEM od Volvo i zainstalowania go za około 950 dolarów, ale zaryzykowałem. Jak dotąd system ostrzegania o opuszczeniu pasa ruchu zdecydowanie działa i jak dotąd nie ma żadnych błędów. Zaktualizuję was wszystkich, jeśli coś się zmieni!
View attachment 143077
Ups, to oryginalna przednia szyba. To jest nowa!

#16 ·
Miałem pęknięcie w przedniej szybie, które było zbyt duże, aby je naprawić, więc przednia szyba musiała zostać wymieniona. Poprosiłem o wymianę przedniej szyby Volvo, ale kiedy odebrałem mojego XC40, była to przednia szyba z rynku wtórnego. Był piątek o 16:45, kiedy odebrałem samochód, a warsztat zamykał się o 17:00, więc wziąłem samochód, ale powiedziałem, że przyjrzę się tej sprawie.

Dzięki.
Zawsze proszę o szkło Volvo. Pewnego razu wymieniłem przednią szybę w pracy i w momencie, gdy wsiadłem do samochodu, wiedziałem, że to nie to. Bez przyciemniania, super GORĄCO. Kazałem im sprowadzić szkło Volvo i ponownie je zainstalować. Szyba samochodowa jest również strukturalna, więc ma to znaczenie.