SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Transformacja samochodu torowego 850R

2 reading
93K views 827 replies 43 participants last post by  precisionguesswork  
#1 ·
Nasz ukochany 855R M56 był wspaniałym samochodem, ale przeżył już swoje codzienne użytkowanie i przejdzie do roli rodzinnego samochodu torowego.

Szukam informacji na temat zestawów lub projektów klatek bezpieczeństwa. Pomimo obszernych poszukiwań, nie znalazłem wielu informacji.

Wejście jest mile widziane.

#2 ·
Miska olejowa/smok wymagają modernizacji, aby silnik przetrwał ostre pokonywanie zakrętów, oprócz dodania dodatkowego litra oleju.

#4 ·
Miska olejowa/smok wymagają aktualizacji, aby silnik przetrwał ostre pokonywanie zakrętów, oprócz dodania dodatkowego litra oleju.
Dobry punkt dotyczący miski olejowej i pojemności. Zaktualizowany smok i miska B5254T4 z zewnętrzną chłodnicą są częścią planu budowy.Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#3 ·
Moim wkładem byłoby, gdybyś chciał zabawny samochód torowy FWD, sprzedać go za kilka tysięcy, kupić EG hatch, założyć dobre opony i gwintowane zawieszenie z eBay, i jechać z pełnym gazem, śmiejąc się maniakalnie. 850 nie są samochodami torowymi, chyba że włożysz w nie $$$$$$, co, jeśli mieści się w twoim budżecie, to oczywiście idź dalej, może to się zamienić w więcej projektu niż się spodziewasz.

#5 ·
Moim wkładem byłoby, gdybyś chciał zabawny samochód torowy FWD, sprzedać go za kilka tysięcy, kupić EG hatch, założyć dobre opony i gwintowane zawieszenie z eBay, i jechać z pełnym gazem, śmiejąc się maniakalnie. 850 nie są samochodami torowymi, chyba że włożysz w nie $$$$$$, co, jeśli mieści się w twoim budżecie, to oczywiście śmiało, może się to przerodzić w bardziej rozbudowany projekt, niż się spodziewasz
Pozostając przy korzeniach Volvo dla dedykowanego samochodu torowego.... Obiecuję, że ten samochód będzie się dobrze prowadził. [emoji16]

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#10 ·
Dolne wzmocnienie podwozia C70 i rama pomocnicza lub tuleje ramy pomocniczej z delrinu. Pozostanie przy 2-śrubowych wahaczach pozwala na regulację pochylenia koła, choć niezwykle irytująco, poprzez wciskanie ich w różne pozycje.

#11 · (Edited)
Dolne wzmocnienie podwozia C70 i rama pomocnicza lub tuleje ramy pomocniczej z delrinu. Pozostanie przy 2-śrubowych wahaczach pozwala na regulację pochylenia koła, choć bardzo irytująco, poprzez wciskanie ich w różne pozycje.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Czarne tuleje wahacza Powerflex zostaną zamontowane w przyszłym tygodniu. Nie martwię się tak bardzo o pochylenie koła jak o kąt pochylenia koła, dopóki klatka bezpieczeństwa i wzmocnienia ramy pomocniczej nie zostaną zamontowane i nie zostanie ustalona wysokość jazdy.

Skupiam się na klatce, siedzeniach i elementach sterujących w tej chwili.

Samochód będzie fabrycznie czerwony w środku i na zewnątrz ze standardową deską rozdzielczą i konsolą środkową. Czarne i czerwone fotele Sparco i czerwone pasy.

#13 ·
Kontynuując temat ciśnienia oleju, używałem Accusump w innych konstrukcjach samochodów wyścigowych z dobrym skutkiem. Najlepszą praktyką jest zbudowanie samowystarczalnego układu olejowego z chłodzeniem i rezerwową pojemnością / ciśnieniem dla bezpieczeństwa, ale to czasami luksus. Weźmy za przykład Gen2 Mazda RX7 z silnikiem Ford V8 o mocy 500 KM.... Dodatkowa pojemność ciśnienia abs była niezbędna do utrzymania samochodu na torze.

W przeciwieństwie do większości samochodów torowych 850, ten nie będzie NA i będzie działał z 19T przy 12 - 14 PSI, więc chłodzenie oleju, powietrza i płynu chłodzącego będzie miało zasadnicze znaczenie dla sukcesu.

Image

#15 ·
#17 ·
Coś prostego i łatwego do zrobienia to usunięcie szyberdachu. Szyberdachy dużo ważą i są wysoko. Zrobiłem usunięcie w kombi 850 i wcale nie było to trudne. Przy okazji, powodzenia z tą budową. Świat potrzebuje więcej wagonów torowych.
Dzięki cyester, to zdecydowanie na liście!

#19 ·
Świetna robota z klatką CJ. Dzięki za przesłanie linku. Bardzo wdzięczny.

#23 ·
Budowa posuwa się naprzód, ale szukam informacji na temat tego, czego mi brakuje. To mój pierwszy raz z samochodem P80, więc jest bardzo możliwe, że coś pomijam. Twoje uwagi są mile widziane. Wszystko wymienione bez "PLAN" jest już w garażu lub w samochodzie.

Zawieszenie:
IPd 25mm przedni stabilizator i łączniki HD
Ultra Racing 25mm tylny stabilizator
Przednia rozpórka kielichów
Ultra Racing przednia / dolna rozpórka podwozia
Nowe wahacze Lemförder z tulejami Powerflex
Tuleje ramy pomocniczej Delrin
Nowy (zregenerowany) maglownica i pompa wspomagania
Sprężyny obniżające Eibach
Amortyzatory i kolumny BILSTEIN B8

Układ napędowy:
Silnik 60K mil 2000 B5234T2 (płukany z nowymi uszczelnieniami)
VAST M4.4 ECU tune (szerokopasmowy O2 z mapowaniem doładowania specyficznym dla biegu)
Turbosprężarka TD0419T (zregenerowana, wyważona i portowana)
Kolektor wydechowy P2R portowany
3" rura spustowa ze standardowym KAT
Obudowa przepływomierza 3"
Cewka MSD
Zielone wtryskiwacze
Pompa paliwa DW300
Regulator paliwa 4Bar (55PSI)
Skrzynia biegów M56 z Quaife LSD (Dzięki ScottishBrick)
Nowe sprzęgło i hydraulika Sachs

Wnętrze i wskaźniki:
Wnętrze całkowicie rozebrane
Przednie fotele 2017 Subi WRX ze standardowymi pasami i poduszkami powietrznymi
AEM wideband 02 - wejście do VAST ECU i rejestrowanie danych
Wskaźnik doładowania AEM
Wskaźnik temperatury oleju AEM
**** PLAN - klatka DOM (materiał na miejscu)
**** PLAN - fotele wyścigowe i uprzęże

Zewnętrzny
***** PLAN - Lakier w kolorze standardowego R czerwonego

Czego mi brakuje?

#24 ·
Użyłbym sprężyn H&R.
Skąd ten tuning wie, na jakim biegu jest M56?
Możesz osiągnąć nasycenie MAF z obudową 3". Martwię się tym w mojej konfiguracji, która również używa 19T.
Dlaczego nie przejść na zapłon CoP?
Powinieneś kupić zestaw AC Delete, który ma Will.

Zobacz mój wątek 850R, aby uzyskać więcej informacji na temat obsługi wymiany RN.

#35 ·
Użyłbym sprężyn H&R.
Skąd ten tuning wie, na jakim biegu jest M56?
Możesz osiągnąć nasycenie MAF z obudową 3". Martwię się tym w mojej konstrukcji, która również używa 19T.
Dlaczego nie ulepszyć do zapłonu CoP?
Powinieneś kupić zestaw AC Delete, który ma Will.

Zobacz wątek mojego 850R, aby uzyskać więcej informacji na temat obsługi wymiany RN.
Aaron i ja omawiamy COP i możemy go dodać. Następna partia ECU nie zostanie wysłana przez kilka tygodni, więc mam trochę czasu na podjęcie decyzji.

Planuję użyć opcji krótkiego paska do usunięcia AC.

#25 ·
Czy masz doświadczenie na torze? Zainwestowałbym najpierw w modyfikację kierowcy, plus dobry materiał klocków i tarcz oraz świeży płyn hamulcowy.

Ponadto, zanim zaczniesz inwestować w części, przeczytaj to, aby pomóc w podjęciu decyzji i określeniu, czego potrzebujesz: https://motoiq.com/?s=ultimate+handling+guide

#26 ·
Masz doświadczenie na torze? Najpierw zainwestowałbym w mod kierowcy, plus dobry materiał klocków i tarcz oraz świeży płyn hamulcowy.

Ponadto, zanim zaczniesz inwestować w części, przeczytaj to, aby pomóc w podjęciu decyzji i dopasowaniu tego, czego potrzebujesz: https://motoiq.com/?s=ultimate+handling+guide
Tak, mam doświadczenie w jeździe i przygotowaniach. Buduję ten samochód, aby zainwestować w HPDE dla moich chłopców, ponieważ pomysł, aby zaczęli w moim samochodzie na dzień na torze, jest złym pomysłem. Samochody dostają klocki torowe i pełne płukanie hamulców przed każdym wydarzeniem.

Image

#29 ·
#31 ·
Nie szalej z drążkami stabilizatora. Samochód musi mieć przegub zawieszenia, aby utrzymać koła na ziemi. Zostałbym przy standardzie z przodu, tylny drążek euro 21,8 mm lub tak naprawdę zacząłbym od konfiguracji standardowej, 855r ma dobre drążki.
^
Nie zamierzam ulepszać tylnego drążka stabilizatora mojego 850R. 20,8 mm out of the box. Jest wystarczająco zrównoważony.

#32 ·
Dzięki za wszystkie uwagi, chłopaki... naprawdę doceniam wasze odpowiedzi.

Przejdę na sprężyny H&R, biorąc pod uwagę mocne wejście... dziękuję.

Zamierzam wstrzymać się z ulepszeniami chłodnicy oleju na razie, dopóki nie będę miał rzeczywistych danych podczas strojenia. Używałem chłodnicy Focus Mk2, a następnie tej samej chłodnicy z dodatkowym pilotem i nie zrobiło to różnicy w temperaturze oleju na torze. Doceniam wkład, ale tym razem poczekam na dane, aby wprowadzić zmianę. Monitorowanie temperatury oleju będzie kluczowe.

Stabilizatory - zobaczymy, jak samochód będzie wchodził w zakręty i z nich wychodził podczas pierwszego dnia na torze. Moi chłopcy nie będą jeździć podczas pierwszego wydarzenia, więc będę miał okazję go przetestować i wprowadzić niezbędne zmiany w drążkach. Samochód będzie miał duże hamulce i świetną prędkość na wyjściu, więc stabilność z oponami 200TW będzie bardzo różna od konfiguracji drogowej. Chcę, żeby moi chłopcy doświadczyli silnej podsterowności, więc nie przejdziemy zbyt wcześnie na 100TW. Może to początkowo wymagać mniejszego tylnego drążka. Zobaczymy, jak będzie się zachowywał samochód. Z klatką będzie też zupełnie inaczej, więc mogę wprowadzać wiele zmian po drodze.

#36 ·
Stabilizatory - zobaczymy, jak samochód będzie się zachowywał na wejściu i wyjściu podczas pierwszego dnia na torze. Moi chłopcy nie będą jeździć podczas pierwszego wydarzenia, więc będę miał szansę go przetestować i wprowadzić niezbędne zmiany w ustawieniach stabilizatorów. Samochód będzie miał duże hamulce i dużą prędkość na wyjściu, więc stabilność z oponami 200TW będzie się bardzo różnić od konfiguracji drogowej. Chcę, żeby moi chłopcy doświadczyli silnej podsterowności, więc nie przejdziemy zbyt wcześnie na 100TW.
100%!

Które opony 200tw wybierasz? Słyszałem, że RS4 są fantastyczne pod względem trwałości. Nieco wolniejsze niż RE-71R, ale mogą jeździć na torze przez wiele dni.

Yoko właśnie wypuściło A052, a Falken również RT660, ale jeszcze niewiele o nich wiem.

#33 ·
Wiem, że będzie mi brakować momentu obrotowego i przewidywalności układu kierowniczego z tylnego LSD w moim V70R P2R, ale będzie to dobra platforma do nauki.

#40 · (Edited)
Ponadto, jeśli zamierzasz pozostać przy standardowym siedzeniu przez chwilę, gorąco polecam CG Lock, aby pomóc Ci pozostać na miejscu.

Image

Image
Dobra sugestia dotycząca blokady CG. Sprawdzę to.

#41 ·
Miałem dziś wieczorem trochę czasu, żeby pobawić się w garażu i wnętrzności turbosprężarki jutro idą do wyważania.

Usłyszałem od Aarona i zdecydowałem się na rezygnację z COP. Chcę, żeby wyglądał w większości jak oryginał, a solenoid VVT oznacza zmianę przebiegu przewodów paliwowych.

Teraz, gdy to za nami, mogę przejść do wiercenia wałków rozrządu i ponownego składania.

#42 ·
Miałem trochę czasu, żeby pobawić się dziś wieczorem w garażu, a elementy wewnętrzne turbosprężarki jutro idą do wyważania.

Usłyszałem od Aarona i zdecydowałem się na rezygnację z COP. Chcę, żeby wyglądał w większości jak fabryczny, a elektrozawór VVT oznacza zmianę trasy przewodów paliwowych.

Teraz, gdy to załatwione, mogę przejść do wiercenia wałków rozrządu i ponownego składania.
Nie ma potrzeby wiercić wałków rozrządu; spójrz na mój wątek, aby uzyskać czystsze rozwiązanie.

Poprowadziłem okablowanie CoP w głównej wiązce... nie miałbyś pojęcia, że to nie fabryczne, gdybyś nie wiedział. Nie jestem pewien, co to ma wspólnego z VVT, ale niezależnie od tego możesz użyć przewodu/szyny paliwowej RN, co rozwiązuje problemy estetyczne i związane z prowadzeniem przewodów paliwowych przechodzących nad silnikiem RN.

#48 ·
W Neal wierzę!

#49 ·
#50 · (Edited)
Coś, co próbuję rozgryźć, będąc nowym w modach P80.... dlaczego przewód podciśnienia wraca do zbiornika dla FPR? W moim samochodzie FPR jest zamontowany na szynie.

Regulator w mojej listwie paliwowej to obecnie Bosch 0280160554 i zostanie zastąpiony przez Bosch 0280160260 w tym samym miejscu. Przewód podciśnienia/doładowania idzie bezpośrednio do kolektora dolotowego.

Daj mi znać, jeśli coś pomijam. Dużo doświadczenia w konwersji systemów typu dead-end do ponownego strojenia, ale może coś tu pomijam.

Dzięki.

#51 ·
Coś, co próbuję rozgryźć, będąc nowym w modach P80.... dlaczego linia podciśnienia wraca do zbiornika dla FPR? W moim samochodzie FPR jest zamontowany na szynie.

Regulator w mojej listwie paliwowej to obecnie Bosch 0280160554 i zostanie zastąpiony przez Bosch 0280160260 w tym samym miejscu. Przewód podciśnienia/doładowania idzie bezpośrednio do kolektora dolotowego.

Proszę dać mi znać, jeśli coś pomijam. Dużo doświadczenia w konwersji systemów typu dead-end do ponownego strojenia, ale może tu coś pomijam.

Dzięki.

FPR jest na szynie w 850 i u podstawy przegrody w -98 x70.

#58 ·
DW300 przy ciśnieniu podstawowym 55 psi będzie w zupełności wystarczający... nie martwię się o układ paliwowy. Szczerze mówiąc, nie martwię się też o MAF, ponieważ powinien być w stanie przepływać 1400 kg/s bez problemu i nie sądzę, żeby 19T wypchnął więcej niż 1300 kg/s, zanim zabraknie mu pary.

#59 ·
DW300 przy ciśnieniu podstawowym 55 psi będzie w zupełności wystarczający... nie martwię się o układ paliwowy. Szczerze mówiąc, nie martwię się też o MAF, ponieważ powinien być w stanie przepływać 1400 kg/s bez problemu i nie sądzę, żeby 19T wypchnął więcej niż 1300 kg/s, zanim zabraknie mu pary.

Też mam taką nadzieję, ponieważ jeśli będzie większy, będę potrzebował całkowicie niestandardowego układu dolotowego... ale niektórzy z moich znajomych w Europie mówią mi, że widzieli, jak samochody 19T osiągają nasycenie z obudowami MAF 960.

#60 ·
Jaki jest plan, aby zapobiec wypadaniu piasty VVT? Idą na pełnego kretyna? pod obciążeniem bez kontroli, o ile pamiętam. Można zdobyć wałek rozrządu wydechowego 00 NA, specyfikacje są takie same, ale nie ma on piasty VVT, a mimo to jest skonfigurowany dla głowicy z VVT.

#61 · (Edited)
Jaki jest plan, aby zapobiec trzepotaniu piasty VVT? Czy przechodzą w pełny retard? Pod obciążeniem bez kontroli, o ile pamiętam. Możesz zdobyć wałek rozrządu wydechowego 00 NA, specyfikacje są takie same, ale nie ma on piasty VVT, a mimo to jest skonfigurowany dla głowicy obsługującej vvt.
To było o wiele łatwiejsze. Chcę, aby silnik był fabrycznie uszczelniony w jak największym stopniu. Planuję tylko wyciągnąć miskę olejową w tym momencie.

Zarządzanie rozrządem wałka wydechowego poza emisjami i zarządzaniem rewersją daje bardzo niewiele korzyści z tuningu. Warto byłoby zarządzać rozrządem wałków dolotowych, gdyby była taka opcja, ale w mojej konfiguracji wyraźnie tak nie jest.

Image

#65 ·
Cóż... dobre i złe wieści dotyczące turbosprężarki... Odwiedziłem dziś Vargas Turbo. Wyważyłem zespół wirujący, tylko po to, by stwierdzić, że wał i rdzeń CHRA były poza specyfikacją dla chropowatości powierzchni łożyska. Cholera.

Dobra wiadomość, Vargas specjalizuje się w hybrydach TDO4 dla BMW N54 i zaoferował mi używane, ale jak nowe 9-łopatkowe koło Garret, które nazywa Stage 2. Miał również w magazynie fabrycznie nowy CHRA, więc wracam do gry.

Zdjęcia standardowych kół turbiny TD04 i Vargas obok siebie.

Image

#66 ·
Myślę, że zdecydowałem, co zrobić z zaopatrzeniem w olej, ale wciąż rozważam opcje.

Powiedziano mi, że to oryginalne świece zapłonowe, ale oczywiście nie mogę tego potwierdzić. Skrzynia korbowa wygląda jednak na zgodną z przebiegiem 60 tys. mil.