SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2025 V60 Polestar - Vapour Grey

15K views 56 replies 25 participants last post by  GrecianVolvo  
#1 · (Edited)
Przejechałem testowo 2025 V60 Polestar Engineered w kolorze Vapour Grey. Kolor wygląda świetnie, zwłaszcza w słońcu!

Testując go równolegle z S60 T8 Recharge Black edition, sztywność Ohlins była zauważalna. Zgodnie z oczekiwaniami osiągi przyspieszenia są prawie identyczne. 455 KM robi bardzo dobre wrażenie! Brak innych zauważalnych zmian w 2025 w porównaniu do poprzednich modeli z rozszerzonym zasięgiem z 2022.5+.

Drobne uwagi dotyczące wrażeń użytkownika we wnętrzu:
Zestaw wskaźników 60 to krok w dół w porównaniu do samochodów z zestawem wskaźników 90, jeśli chodzi o jakość materiałów. Za 72 tys. dolarów trochę rozczarowuje posiadanie skórzanej deski rozdzielczej, a następnie stwierdzenie, że panele drzwiowe jej nie mają.

Modele S/V60 T8 mają nieco węższy obszar uchwytu na kubek, a jeśli masz większy telefon z etui, może on nie zmieścić się płasko na obszarze uchwytu na kubek w konsoli środkowej, tak jak ma to miejsce w modelach B5/B6. To skupia uwagę na ograniczonym wykorzystaniu konsoli środkowej, która zasadniczo nie ma miejsca na przechowywanie dużego telefonu z etui. Obszar konsoli środkowej ma bardzo ograniczoną/płytką przestrzeń do przechowywania ze względu na umiejscowienie akumulatora PHEV. Gdyby Volvo oferowało bezprzewodowe CarPlay lub Android Auto, byłoby to mniejszym problemem, ale przy połączeniu przewodowym umieszczenie telefonu w konsoli jest logicznym rozwiązaniem. Jeśli masz mniejszy telefon, Volvo oferuje gniazdo, które pozwala na ustawienie telefonu pionowo. Mamy rok 2025, a to pojazd za ponad 70 tys. dolarów, łączność bezprzewodowa i ładowanie powinny być standardem. To naprawdę drobna uwaga, ale odbiera trochę z ogólnego, wspaniałego wrażenia w kokpicie.

Ponadto kluczyki to tylko plastikowe osłony. Brak już perforowanej skóry lub skóry, którą oferowały pojazdy z zestawem wskaźników 90 – znowu, to tylko drobiazg, ale to flagowy pojazd z zestawem wskaźników 60, pojazd premium ze wszystkimi bajerami.

Osłona przestrzeni ładunkowej jest opcjonalna za 385 dolarów – to już pojazd za 70 tys. dolarów. Ograniczanie wyposażenia i obciążanie klienta wydaje się nieco małostkowe w przypadku pojazdu premium. Na rok 2024 Volvo pobierało 200 dolarów za elektrycznie sterowaną tylną klapę. Na rok 2025 wydaje się to już standardem.

Prawdopodobnie będę żałował, że tego nie kupiłem, gdy było dostępne, ale jeśli jesteś zainteresowany, Volvo Cars of Frederick, MD ma to cudo gotowe do drogi. Zapytaj o Devona.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

#2 ·
W obronie osłony bagażnika... wielu, jeśli nie większość, moich klientów zgłasza, że przeszkadza i jest bardziej niepożądana niż pożądana. Myślę, że odkąd stała się opcjonalna, musiałem ją znaleźć mniej niż kilka razy... na tyle mała, że zwykle mogę po prostu ukraść jedną z używanego samochodu i nikogo to nie obchodzi. Oczywiście, w różnych regionach może się to różnić w zależności od obaw związanych z kradzieżą. Ale należę do obozu, w którym osłony bagażnika po prostu przeszkadzają i zajmują miejsce w moim garażu, gdy je przechowuję, aż w końcu je wyrzucę.

Jeśli chodzi o elektryczną klapę tylną, to zaczęło się w czasie pandemii, były obawy, że nie będą w stanie wysłać wszystkich samochodów ze wszystkimi chipami... Nigdy nie miałem problemu z zamówieniem każdego seryjnego samochodu z nią, ale myślę, że była na liście do usunięcia, jeśli do tego doszło.

Skórzane osłony na klucze to nie tylko lata 90... zniknęły we wszystkich modelach kilka lat temu. Skóra po prostu nie jest tak trwała jak plastik.

Myślę, że Vapor grey świetnie wygląda z P*... lepiej podkreśla kontrast niż Thunder Grey. Bardzo ostry samochód.

#3 ·
W 1000% zgadzam się z osłoną bagażnika. Kupiłem jedną do mojej Mazdy. Nienawidzę tego czegoś. Ciągle przeszkadza. Świetnie, chowa moje zakupy przed gangiem kradzieży zakupów z rozbijaniem bagażnika w Cleveland. Sarkazm, rozbijanie bagażnika wydaje się nie być dużą rzeczą w Ohio.
Za każdym razem, gdy muszę włożyć coś innego niż zakupy, zwykle trzeba to wyjąć. Spędza więcej czasu w moim garażu niż w moim samochodzie.
I czyż nie zawsze głosimy, że powinniśmy po prostu "nie trzymać wartościowych przedmiotów w naszych samochodach"? I ja tego nie robię. Och... Miałem kiedyś włamanie do samochodu, ale nie przez bagażnik.
1998 900 S Cabrio. Zaparkowany w garażu w centrum Cleveland, próbowali rozerwać dach... to się nie udało, więc rozbili szybę... i ukradli zniszczoną parę tenisówek. Przestałem zamykać drzwi po tym... Wolałbym, żebyś zobaczył, że nie ma czego ukraść, niż faktycznie uszkodzić mój samochód.
Czy widać, że naprawdę tego nienawidzę? Dobra robota Volvo, że te osłony bagażnika nie trafiają tam, gdzie trafił Frantz: na wysypisko śmieci.
Pilot też mi nie przeszkadza. Lubię moje 2 pokrowce z rynku wtórnego, dzięki czemu możemy je łatwo odróżnić. Byłoby fajnie, gdyby Volvo oferowało niestandardowe pokrowce przy zakupie samochodu, aby można było mieć różne kolory dla profili.

#4 ·
Lubię swój Thunder Grey, ale Vapour też dobrze wygląda! V60 PE to naprawdę świetny samochód, choć trochę drogi, a jednocześnie w dużej mierze podobny do zwykłego T8.

Ciekawe, że jeden z nich jest dostarczany z osłoną tylnego zderzaka.

#6 ·
Zawieszenie Ohlins można regulować tak, aby było twardsze lub bardziej miękkie, w zależności od preferencji. Ciekawy, na co je ustawili.
To było też moje pytanie. Ustawiłem V60 na 8 dookoła, a xc60 na 12. Zadowolony z obu

#10 ·
  • Like
Reactions: jpky16
#34 ·
Szary Vapor to zdecydowanie złożony kolor i w pewnym sensie mi się podoba. W jasnym świetle wygląda trochę jak Magnesium w moim Polestar 2, ale w cieniu jest zdecydowanie ciemniejszy. Generalnie nie jestem fanem szarych samochodów, ale lubię, gdy starają się włożyć trochę złożoności w lakier, aby nie był jednolity.
Podobał mi się Silver Dawn z MY24 V60 PE, ale myślę, że Vapour Grey wygląda o wiele lepiej - jak powiedziałeś, jest to bardziej złożony lakier! Silver Dawn wygląda niesamowicie w salonie, ale w bezpośrednim świetle słonecznym nie byłem tak wielkim fanem; dawał jakieś perłowo-beżowe klimaty, jak starszy Cadillac.

Mówiąc to wszystko, mój jest Thunder Grey i owinięty matową folią PPF :LOL:

#13 ·
Choć narzekam, że Volvo nie ma wystarczająco dużo kolorów... i nigdy nie miałem szarego samochodu... odcienie, które ma Volvo, są cholernie dobre. Osmium Metallic Grey jest oszałamiający na żywo. W końcu zobaczyłem Bright Dusk na żywo. Bardzo dobry.
Osmium był dużym hitem sprzedaży, kiedy był dostępny. Osobiście uwielbiałem Thunder Grey w samochodach o ciemnej tematyce. Moim zdaniem lepszy niż Vapour.

#12 ·
Chciałem jeden z szarości lub dżinsowy niebieski dla mojego S60. Ale musiałem zadowolić się białym.

Uważam, że to jeden z ładniejszych białych kolorów. Z czarnymi akcentami jest dość oszałamiający. Wszystkie kolory wyglądają dobrze moim zdaniem, chociaż wolałbym bardziej tradycyjny czerwony kolor (jak w 740/850 czerwony). Obecna czerwień ma w sobie dużo pomarańczowego.

Uwielbiam Vapour Grey.

#17 ·
Myślę, że limitowana seria 2022.5 extended range S/V60 z Sensus może być bardziej pożądaną konfiguracją, biorąc pod uwagę różne wyzwania związane z oprogramowaniem, jakie AAOS sprawia właścicielom.

• Like
Reactions: jpky16 and aptosca
#18 ·
Myślę, że limitowana seria 2022.5 S/V60 o rozszerzonym zasięgu z Sensus może być bardziej pożądaną konfiguracją, biorąc pod uwagę różne wyzwania związane z oprogramowaniem, jakie AAOS sprawia właścicielom.
Moim zdaniem nie ma nic złego w AAOS, przynajmniej od lutego 2024 roku, kiedy go dostałem. Google stale go ulepsza. Jestem pewien, że będzie to standard w przyszłości dla wielu, jeśli nie wszystkich pojazdów.

Oczywiście mój syn pracuje dla Google, więc jestem stronniczy. (Pracuje w nowych budynkach w kształcie piersi i jest w zespole, który ocenia skuteczność reklam).

#19 ·
Myślę, że limitowana seria 2022.5 S/V60 o zwiększonym zasięgu z Sensus może być bardziej pożądaną konfiguracją, biorąc pod uwagę różne wyzwania związane z oprogramowaniem, jakie AAOS sprawia właścicielom.
Czytałem o problemach ludzi tutaj i na grupach na Facebooku, ale nic takiego nie doświadczyłem, każda aktualizacja, którą ukończyłem, działała bez zarzutu, bez negatywów. Google wydaje się być w porządku, jak dotąd.

#20 ·
OP, uwielbiam samochód, który pokazałeś na zdjęciu. Widziałem taki sam u mojego dealera, kiedy przywiozłem mojego V do serwisu. Mając to na uwadze, za 72 tys. dolarów jest to cena, którą osobiście uważam za trudną do uzasadnienia. Naprawdę chciałbym, żeby Volvo znalazło sposób na obniżenie ceny do bardziej rozsądnego poziomu. Jestem pewien, że sprzedaliby znacznie więcej pojazdów, gdyby to zrobili, ponieważ uważam, że Volvo prawie każdego modelu są najładniejsze na rynku.

#22 ·
OP, uwielbiam samochód, który pokazałeś na zdjęciu. Widziałem jeden identyczny w moim salonie, kiedy przywiozłem mojego V do serwisu. Powiedziawszy to, za 72 tys. dolarów jest to cena, którą osobiście uważam za trudną do uzasadnienia. Naprawdę chciałbym, żeby Volvo znalazło sposób na obniżenie ceny do bardziej rozsądnego poziomu. Jestem pewien, że sprzedaliby znacznie więcej pojazdów, gdyby to zrobili, ponieważ uważam, że Volvo prawie każdego modelu są najładniejsze na rynku.
V60 T8 Black Edition oferowany w kolorze Crystal White, jak S60, bez drogich w wymianie hamulców Ohlins i Brembo, w przedziale 50-60 tys. dolarów, podobnie jak S60 T8, byłby miłą alternatywą.

• Like
Reactions: Wayne T5 and LarryM
#27 ·
Osoby, które wcześnie otrzymały AAOS, doświadczyły problemów, ale ze wszystkimi aktualizacjami zostały one naprawione. Ogólnie rzecz biorąc, jest lepiej niż w starym systemie Sensus.
Szkoda, że nie mam aplikacji do Facebook Messenger lub Whatsapp, ponieważ używam tych dwóch jako moich podstawowych metod komunikacji, ale ogólnie rzecz biorąc, AAOS działa dla mnie do tej pory całkiem dobrze.

#28 ·
Przejechałem testowo V60 Polestar Engineered 2025 w kolorze Vapour Grey. Kolor wygląda świetnie, zwłaszcza w słońcu!

Testując go w porównaniu z S60 T8 Recharge Black edition, sztywność Ohlins była zauważalna. Zgodnie z oczekiwaniami osiągi przyspieszenia są prawie identyczne. 455 KM robi bardzo dobre wrażenie! Żadnych innych zauważalnych zmian w porównaniu z poprzednimi modelami z rozszerzonym zasięgiem 2022.5+.

Drobne uwagi dotyczące wrażeń użytkownika we wnętrzu:
Klastry 60 są krokiem w dół w porównaniu z samochodami z klastrem 90, jeśli chodzi o jakość materiałów. Za 72 tys. dolarów rozczarowujące jest posiadanie skórzanej deski rozdzielczej, a następnie zauważenie, że górne panele drzwiowe jej nie mają.

Modele S/V60 T8 mają nieco węższy obszar uchwytu na kubki i jeśli masz większy telefon z etui, może on nie zmieścić się płasko nad obszarem uchwytu na kubki w konsoli środkowej, tak jak ma to miejsce w modelach B5/B6. To rzuca światło na ograniczone wykorzystanie konsoli środkowej, która zasadniczo nie ma miejsca na przechowywanie dużego telefonu z etui. Obszar konsoli środkowej ma bardzo ograniczoną przestrzeń/płytki schowek ze względu na umieszczenie akumulatora PHEV. Gdyby Volvo oferowało bezprzewodowe CarPlay lub Android Auto, byłoby to mniejszym problemem, ale przy połączeniu przewodowym umieszczenie telefonu w konsoli jest logicznym rozwiązaniem. Jeśli masz mniejszy telefon, Volvo oferuje gniazdo, które pozwala na ustawienie telefonu pionowo. Mamy rok 2025 i to pojazd za ponad 70 tys. dolarów, łączność bezprzewodowa i ładowanie powinny być standardem. To naprawdę drobna uwaga, ale odbiera trochę z ogólnego, wspaniałego wrażenia w kokpicie.

Ponadto kluczyki to tylko plastikowe osłony. Nie ma już perforowanej skóry ani skóry, którą oferowały pojazdy z klastrem 90 - znowu, to tylko drobiazg, ale to flagowy pojazd z klastrem 60, premium z wszystkimi dzwonkami i gwizdkami.

Osłona przestrzeni bagażowej jest opcjonalna za 385 dolarów - to już pojazd za 70 tys. dolarów. Ograniczanie wyposażenia i obciążanie klienta wydaje się nieco małostkowe w przypadku pojazdu premium. Na rok 2024 Volvo pobierało 200 dolarów za elektrycznie sterowaną tylną klapę. Na rok 2025 wydaje się to już standardem.

Prawdopodobnie będę żałował, że tego nie kupiłem, gdy było dostępne, ale jeśli jesteś zainteresowany, Volvo Cars of Frederick, MD, ma to cudo gotowe do drogi. Zapytaj o Devona.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Szczerze mówiąc, nie mam żadnych problemów z AAOS (jak dotąd), więc uważam, że dobrze mi służy.

Używam małego gniazda z przodu podłokietnika jako podstawki pod telefon, dobrze sprawdza się w przypadku mojego A52 i S24, które teraz mam.

Image

#30 ·
Dwa wiersze o osiągach i dziewięć wierszy o szczegółach wnętrza sugerują mi, że to może nie być najlepszy zamiennik dla mojego V60 T6 Polestar z 2016 roku. Zgadzasz się? To przystojny i atrakcyjny samochód, a liczba szybkich kombi na rynku jest znikoma.

#31 ·
Dwa wiersze o osiągach i dziewięć wierszy o szczegółach wnętrza sugerują mi, że być może nie jest to najlepszy zamiennik dla mojego V60 T6 Polestar z 2016 roku. Zgadzasz się? To przystojny i atrakcyjny samochód, a liczba kombi o wysokich osiągach na rynku jest znikoma.
Silniki rzędowe sześciocylindrowe Polestar to wyjątkowe samochody i prawdopodobnie zawsze takie będą. Brzmią świetnie i tylko Volvo było wystarczająco szalone, aby wcisnąć rzędową szóstkę w poprzek w samochodzie. Czy zamieniłbym jeden na nowy V60 PE? Naprawdę zależy to od tego, czego oczekujesz od samochodu. V60 PE jest wyjątkowy w zupełnie inny sposób.

To, czego nauczyłem się od V60 PE, to to, że wszyscy inni robią PHEV źle. Zwykłe hybrydy pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze, PHEV nie. Volvo wydaje się to rozumieć i sprawiło, że modele T8 Recharge zapewniają jednocześnie osiągi i wydajność. Nigdzie indziej nie można uzyskać ponad 400 koni mechanicznych w czymś, co może przejechać 100 mil na galonie w typowym codziennym użytkowaniu (obecnie średnio 90 mil na galonie). Może to być spokojny i zrelaksowany EV w codziennych dojazdach do pracy i rakieta na bocznej drodze, nie poświęcając prawie nic dla żadnego z tych scenariuszy. Nigdy nie będzie miał charakteru tego I6, ale może robić rzeczy, których te samochody nie potrafią.

#35 ·
Zgoda co do potrzeby prędkości i ekonomii. Mój '23 S60 spalił 182 gal od listopada '22, 18 821 mil temu, 103 mpg. Dla porównania, mój ostatni ICE, 4-cylindrowy BMW o mocy 240 KM, spalał średnio 29,7 przy takim samym sposobie jazdy.
Oczywiście nie można ignorować kosztów ładowania, moje wyniosły średnio ~33 dolary miesięcznie przy 0,161 dolara za kWh w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

#41 ·
+1 1000% nie używaj osłony bagażnika, która była dołączona do mojego MY24. Dosłownie leży w moim garażu i prawdopodobnie po prostu oddam ją z powrotem do salonu, żeby włożyli ją do innego samochodu jako gratis.

Trochę mnie irytuje, że bezprzewodowe AA lub CP nie są standardem; jednak to nic, czego nie rozwiązałby dongle Carlinkit za 30 dolarów (który mieści się pod osłoną konsoli środkowej).

Poza tym nie żałuję zakupu mojego MY24, kiedy to zrobiłem; chociaż Vapor był moim preferowanym kolorem, to wygląd szturmowca zaczął mi się podobać.

Jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, wszechstronny kombi w USA za te pieniądze.

#43 ·
+1 1000% nie używaj osłony bagażnika, która była dostarczona z moim MY24. Dosłownie leży w moim garażu i być może po prostu oddam ją z powrotem do salonu, aby włożyli ją do innego samochodu jako gratis.

Trochę mnie irytuje, że bezprzewodowe AA lub CP nie są standardem; jednak nic, czego nie potrafi dongle Carlinkit za 30 dolarów (który mieści się pod osłoną konsoli środkowej).

Poza tym nie żałuję zakupu mojego MY24, kiedy to zrobiłem; chociaż vapour był moim preferowanym kolorem, wygląd szturmowca przypadł mi do gustu.

Jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy wszechstronny kombi w USA za te pieniądze.
Czy rozważyłbyś sprzedaż tej osłony bagażnika? Właśnie kupiłem nowego MY24 V60 PE, aby zastąpić mojego MY20, ale nie dostałem jeszcze osłony bagażnika i byłbym zainteresowany twoją. Znajduję się w NC.

(Przepraszam, wysłałbym ci wiadomość bezpośrednio, ale zgaduję, że nie mam jeszcze wystarczającej liczby postów.)

#42 ·
Moja osłona bagażnika pozostaje zainstalowana w 100% czasu i używam jej prawie codziennie, aby zakryć wszystkie moje rzeczy przed ciekawskimi spojrzeniami. Zdejmuję ją tylko na dłuższe podróże, podczas których chcę wykorzystać każdy centymetr przestrzeni ładunkowej.

Ale cieszę się, że jest opcjonalna. Mój egzemplarz nie był w nią wyposażony i był to pierwszy przedmiot, który kupiłem do mojego samochodu.

Co kraj to obyczaj.

#45 ·
Pierwszą rzeczą, którą robię za każdym razem, gdy dostaję jeden z tych samochodów, jest upewnienie się, że ma osłonę - używam jej za każdym razem, gdy coś jest z tyłu, nie dlatego, że boję się włamania do mojego samochodu, ale dlatego, że nie chcę patrzeć na to, co tam z tyłu jest, kiedy przechodzę obok, lol.

#47 ·
Podoba mi się ten powód. 🤣
Co chomiki trzymają w swoich samochodach? Nawet kiedy miałem kombi, nigdy nic tam na stałe nie było.
Ogólne zapasy samochodowe w małym pojemniku: kompresor powietrza, zestaw naprawczy, apteczka, zestaw startowy, rękawice, czołówka, parasol, multi-tool, koc ratunkowy itp.
Torby na zakupy wielokrotnego użytku
Mały zestaw do czyszczenia samochodu z chemikaliami i ręcznikami: szybki detailer do ptasich odchodów, środek do czyszczenia wnętrz do bałaganu moich dzieci.
Torba na siłownię: chodzę 5 dni w tygodniu, więc jest tam prawie cały czas