SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 26 Posts

hkl00k

· Registered
2022 XC60 T8 Recharge
186 Posts
Discussion starter · #1 ·
Miałem duży box dachowy na samochodzie podczas tej podróży, więc zużycie jest znacznie wyższe niż normalnie. Pamiętam, że byłem w stanie osiągnąć 6-7 l/100 km bez boxu dachowego.

Dzięki za udostępnienie @hkl00k ... to jest super pouczające !!! i potwierdza pewne moje przypuszczenia.
Nie wiem, dlaczego zatrzymuje się na 75%, ale mam pewne przypuszczenia poniżej.

Moje 'odczucie' (i trochę myślenia) bez naprawdę wiedzy, jak to działa - silnik benzynowy ma 220-230kW (tj. 300+ koni mechanicznych) .... Ładowarka z AC pobiera maksymalnie 3,7kW ... jeśli założę jakieś straty przy konwersji mocy mechanicznej z ICE, to prawdopodobnie zajęłoby to około 7-8kW (50% sprawności z ICA i jakkolwiek działa ładowanie), co daje około 10 koni mechanicznych. Więc kiedy jadę 115km/h, nie mam pojęcia, ile KM jest potrzebne, ale zgaduję 100-ish, więc te 10 KM do ładowania w najlepszym razie powinno wymagać od silnika wytworzenia 10KM więcej ... co nie powinno dawać dramatycznie wyższego zużycia paliwa :)

Teraz jestem bardziej ciekawy, ile km musiałeś przejechać - 300 km dla 75% pojemności, tj. 13 kWh? to może 3-4 godziny jazdy (przy założeniu średniej prędkości 100) ... blisko 4 kW/h? to brzmi w porządku blisko maksymalnej prędkości ładowania AC przez kabel (3,7 kW/h) ... ?

Innymi słowy, zajmuje 3-4 godziny jazdy z trybem 'ładowania' włączonym w ICA, aby osiągnąć 75% ... teraz moja 'opinia' jest taka, że nie ładuje się powyżej 75%, ponieważ nie radzi sobie z 'ładowaniem podtrzymującym' - akumulatory nie reagują dobrze, gdy są blisko 80% z szybkim ładowaniem, ale wolą być ładowane niższym i stałym prądem. Może to nie być dobrze zrobione z ICA. To znowu tylko przypuszczenie.

Zawsze zauważałem, że ładowanie silnika spowalnia, gdy zbliżasz się do około 50% naładowania, więc nie zawracam sobie tym głowy po tym punkcie. Ale myślę, że większość akumulatorów ładuje się wolno, gdy się napełniają - słyszę, jak ludzie mówią, że nigdy nie ładują swojego Tesli powyżej 80%, nawet przy bardzo szybkich superładowarkach.

Zauważyłem podczas długiej podróży hybrydą, że gdy ładuję baterię, ładuje się ona tylko do pewnego momentu. Wyłączam ładowanie baterii na kilka mil, a następnie włączam je ponownie i zaczyna się ładować normalnie.

Nadal nie mogę przejść przez koncepcję używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy), lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
Używanie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Myślę, że głównym powodem jest to, że w Europie są miasta, w których centralna (biznesowa) część miasta w ogóle nie pozwala na działanie ICE. Potrzebujesz więc wystarczającej pojemności akumulatora, aby dostać się do tych stref i przez nie przejechać.

Discussion starter · #7 ·
Nadal nie mogę przejść przez koncepcję używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy) lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
Użycie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Moja teoria jest nieco inna, jazda po autostradzie silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż używanie EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie mam nic przeciwko ładowaniu go na autostradzie.

Discussion starter · #8 ·
Now, i am more curious in how many km you had to make - 300km for 75% capacity i.e. 13kWh ? thats maybe 3-4 hours driving (assuming average speed of 100) ... close to 4kw/h ? that sounds about right close to the max speed of AC charging via cable (3.7kw/h) ... ?
Teraz jestem bardziej ciekawy, ile km musiałeś przejechać - 300 km dla 75% pojemności, tj. 13 kWh? To może 3-4 godziny jazdy (przy założeniu średniej prędkości 100) ... blisko 4 kW/h? To brzmi w porządku, blisko maksymalnej prędkości ładowania AC za pomocą kabla (3,7 kW/h) ... ?

Myślę, że osiągnąłem zasięg 49 km po około 200 km, ale myślę, że niektóre zostały uzyskane dzięki zwolnieniu i również na odcinkach zjazdowych. Zauważyłem, że zatrzymał się na 49 km przez następne 100 km bez żadnego dalszego doładowania.

Przetestowałem również regenerację zjazdu na 12-kilometrowej, w większości zjazdowej drodze, samochód zyskał 2 km zasięgu hybrydowego EV. Hamulec regeneracyjny jest więc dość skuteczny.

Nadal nie mogę pojąć koncepcji używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy), lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (żeby pokazać to komuś, albo zakraść się po cichu, może do parku zwierząt lub czegoś w tym rodzaju)
Używanie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w trybie Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Charge ma sens w kilku sytuacjach -

• Masz niski poziom naładowania akumulatora i jedziesz autostradą, a Twój cel nie ma ładowarki
  • Jeździsz po autostradach i nie chcesz zawracać sobie głowy ładowaniem samochodu
  • Aby chronić akumulator przed degradacją poprzez całkowite rozładowanie

Nawiasem mówiąc, lubię mój tryb EV, gdy jestem w mieście i siedzę w korku, a także lubię hamowanie regeneracyjne i osiągi. Nie jest to tak ważne dla oszczędności paliwa, w przeciwnym razie po prostu kupiłbym EV lub samochód z 40-50mpg zamiast 30. Poza tym jest o 7500 dolarów tańszy, co sprawia, że T8 XC60 jest w tej chwili okazją.

Więc tak, zgaduję, że są klienci tacy jak ja, którzy będą używać Charge częściej niż mogłoby się wydawać.

Moja teoria jest nieco inna, jazda autostradą z silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż z EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie przeszkadza mi ładowanie go na autostradzie.
Nie sądzę.

Silnik spalinowy to urządzenie spalania, co skutkuje nieodłącznymi i poważnymi ograniczeniami w (termicznej) sprawności - spalanie samo w sobie jest wysoce nieefektywne z termodynamicznego punktu widzenia. Oprócz tego silnik spalinowy ma mnóstwo tarcia wewnętrznego od ruchomych części, a także straty pompowania, aby przemieszczać powietrze i spaliny przez silnik, szczególnie przy wyższych prędkościach, a także straty zewnętrzne w układzie napędowym. Moja wiedza jest stara - jak ja lol - i przez lata wprowadzono wiele stopniowych ulepszeń za pośrednictwem standardów CAFE i konkurencji, ale byłbym dość zszokowany, gdyby ogólna sprawność - stosunek teoretycznej energii spalania zawartej w paliwie do końcowej mocy na kołach napędowych, zbliżyła się do 30% w rzeczywistych warunkach jazdy.

Silnik elektryczny, taki jak silnik indukcyjny AC, jest naprawdę prostym przetwornikiem, tj. urządzeniem konwersji, zmieniającym energię elektryczną w energię mechaniczną z wydajnością, która teoretycznie może zbliżać się do 100%. Istnieją minimalne straty wewnętrzne z powodu takich rzeczy jak tarcie, a także minimalne straty w układzie napędowym. Istnieje mierzalna redukcja sprawności, jeśli silnik się nagrzewa, ale o ile pamiętam, to nie więcej niż kilka procent. Ponadto wszelkie straty energii podczas rozładowywania akumulatorów i wysyłania prądu do silnika spowodują zmniejszenie sprawności, również niewielką liczbę.

Zatem przypuszczam, że patrzymy na co najwyżej może 30% w silniku spalinowym i 80% lub więcej w silniku indukcyjnym AC. Mógłbym to sprawdzić, ale nie jest to warte czasu, ponieważ porównanie sprawności, niezależnie od tego, jakie są liczby, jest bardzo różne. Osoby, które są na bieżąco z tymi sprawami, mogą podać kilka rzeczywistych liczb. W każdym razie widzimy, że twoja podstawowa przesłanka jest nieprawdziwa - silnik spalinowy nie będzie miał większej sprawności cieplnej niż silnik elektryczny, nic nawet zbliżonego.

Jeśli twoim celem jest wydajność, najlepszą rzeczą, o której mogę pomyśleć, jest ładowanie akumulatorów w domu lub gdziekolwiek indziej i używanie silnika spalinowego, gdy akumulatory się wyczerpią. Nie zrobisz lepiej. Twój prąd w domu pochodzi z elektrowni, która działa w znacznie bardziej kontrolowanych warunkach i na dużą skalę, i bez spalania, jeśli pochodzi z hydro/jądrowej/wiatrowej/słonecznej/pływowej/cokolwiek. A nawet uwzględniając straty związane z przesyłaniem energii elektrycznej przez sieć i do domu, jest to bardziej wydajny proces niż to, co dzieje się w twoim samochodzie, gdy zamieniasz energię benzyny na energię elektryczną.

...lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
...
Myślę, że największym powodem jest to, że w Europie są miasta, w których centralna (biznesowa) część miasta w ogóle nie zezwala na działanie ICE. Potrzebujesz więc wystarczającej pojemności baterii, aby dostać się do tych stref i przez nie przejechać.
Zgadzam się, pasuje do mojego przykładu.
Ale mój samochód prawdopodobnie i tak tam nie jest dozwolony. Teraz miejsca wymagają od pojazdów elektrycznych dodatkowego hałasu, ponieważ ludziom nie chce się szukać nadjeżdżających samochodów, a mój jest zbyt cichy.

Moja teoria jest nieco inna, jazda autostradą z silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż jazda EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie przeszkadza mi ładowanie go podczas jazdy autostradą.
Tak, zgadzam się, aż do punktu ładowania. Nadal nie ma sensu spalać benzyny, aby naładować, aby zaoszczędzić benzynę.
Cóż, mogę pomyśleć o jeszcze jednym możliwym powodzie, być może, gdzie może to mieć sens. Kiedy jest mroźno, być może użycie Charge lepiej rozgrzeje silnik i wytworzy więcej ciepła dla wnętrza, a także rozgrzeje akumulator, ale nadal nie tak dobrze jak wstępne przygotowanie.

Nie sądzę.

Silnik spalinowy to urządzenie spalania, co skutkuje nieodłącznymi i poważnymi ograniczeniami w zakresie (termicznej) sprawności - spalanie samo w sobie jest wysoce nieefektywne z termodynamicznego punktu widzenia. Oprócz tego silnik spalinowy ma mnóstwo tarcia wewnętrznego od ruchomych części, a także straty pompowania, aby przemieszczać powietrze i spaliny przez silnik, zwłaszcza przy wyższych prędkościach, a także straty zewnętrzne w układzie napędowym. Moja wiedza jest stara - jak ja lol - i przez lata wprowadzono wiele stopniowych ulepszeń dzięki standardom CAFE i konkurencji, ale byłbym dość zszokowany, gdyby ogólna sprawność - stosunek teoretycznej energii spalania zawartej w paliwie do ostatecznej mocy na kołach napędowych, zbliżyła się do 30% w rzeczywistych warunkach jazdy.

Silnik elektryczny, taki jak silnik indukcyjny AC, jest w rzeczywistości prostym przetwornikiem, tj. urządzeniem konwersji, zmieniającym energię elektryczną w energię mechaniczną z wydajnością, która teoretycznie może zbliżać się do 100%. Istnieją minimalne straty wewnętrzne z powodu takich rzeczy jak tarcie, a także minimalne straty w układzie napędowym. Istnieje mierzalna redukcja sprawności, jeśli silnik się nagrzewa, ale o ile pamiętam, nie jest to więcej niż kilka procent. Ponadto wszelkie straty energii podczas rozładowywania akumulatorów i wysyłania prądu do silnika spowodują zmniejszenie sprawności, również niewielką liczbę.

Zatem przypuszczam, że patrzymy na co najwyżej 30% w silniku spalinowym i 80% lub więcej w silniku indukcyjnym AC. Mógłbym to sprawdzić, ale nie jest to warte czasu, ponieważ porównanie sprawności, niezależnie od tego, jakie są liczby, jest bardzo różne. Osoby, które są na bieżąco z tymi sprawami, mogą podać kilka rzeczywistych liczb. W każdym razie widzimy, że twoja podstawowa przesłanka jest nieprawdziwa - silnik spalinowy nie będzie miał większej sprawności cieplnej niż silnik elektryczny, nic nawet zbliżonego.

Jeśli twoim celem jest wydajność, najlepszą rzeczą, o której mogę pomyśleć, jest ładowanie akumulatorów w domu lub gdziekolwiek indziej i używanie silnika spalinowego, gdy akumulatory się wyczerpią. Nie zrobisz lepiej. Twoja energia elektryczna w domu pochodzi z elektrowni, która działa w znacznie bardziej kontrolowanych warunkach i na dużą skalę, i bez spalania, jeśli pochodzi z hydro/jądrowej/wiatrowej/słonecznej/pływowej/cokolwiek. A nawet uwzględniając straty związane z przesyłaniem energii elektrycznej przez sieć i do twojego domu, jest to bardziej wydajny proces niż to, co dzieje się w twoim samochodzie, gdy zamieniasz energię benzyny na energię elektryczną.
Podsumowując, TAK, również osobiście (w pełni zdaję sobie sprawę, że ceny energii elektrycznej i benzyny się różnią), ignorując sprawność, energia benzyny kosztuje mnie około dwa razy więcej niż elektrony wychodzące z dziur w ścianie (odniesienie do Seinfelda) kosztują mnie na jednostkę mocy. Więc nawet gdyby były takie same, marnowałbym pieniądze, próbując je wygenerować benzyną.
Nie mówię "Nie używaj Charge", tylko "Nie używaj Charge, oczekując, że coś zaoszczędzisz", są inne powody, aby go używać i cieszę się, że mam taką opcję.

Discussion starter · #15 ·
Zdałem sobie sprawę, że nie wyraziłem poprawnie swojego punktu widzenia. Jeździłem wcześniej hybrydą Toyoty, a sposób działania hybrydy Toyoty polega na tym, że silnik elektryczny wspomaga przyspieszenie od zatrzymania, gdzie silnik benzynowy jest najmniej wydajny. Więc być może pod względem obliczeń energetycznych silnik benzynowy w żaden sposób nie jest bardziej wydajny niż silnik elektryczny. W mojej sytuacji, w której wiem, że nie będę miał wystarczającego zasięgu elektrycznego, aby pokonać 300 km jazdy autostradą i będę jeździł po mieście z małą prędkością, chciałbym mieć trochę ładowania elektrycznego, podczas gdy silnik benzynowy pcha samochód z dużą prędkością na autostradzie.

Kiedy więc dojadę do miasta i będę jeździł w ruchu stop-and-go, nie będę spalał już żadnej benzyny, ponieważ silnik w ruchu stop-and-go jest najmniej wydajny. Myślę, że to może trochę lepiej wyjaśnia, dlaczego go naładowałem.

Chcę więc "zaoszczędzić" więcej paliwa, aby uniknąć pracy silnika w wolnym ruchu stop-and-go. Mam nadzieję, że to ma więcej sensu?

Zdałem sobie sprawę, że nie wyraziłem poprawnie swojego punktu widzenia. Jeździłem wcześniej hybrydą Toyoty, a sposób działania hybrydy Toyoty polega na tym, że silnik elektryczny wspomaga przyspieszanie z miejsca, gdzie silnik benzynowy jest najmniej wydajny. Być może więc pod względem obliczeń energetycznych silnik benzynowy w żaden sposób nie jest bardziej wydajny niż silnik elektryczny. W mojej sytuacji, w której wiem, że nie będę miał wystarczającego zasięgu EV, aby pokonać 300 km jazdy autostradą i będę jeździł po mieście z małą prędkością, chciałbym mieć trochę ładowania EV, podczas gdy silnik benzynowy pcha samochód z dużą prędkością na autostradzie.

Kiedy więc dojadę do miasta i będę jeździł w ruchu stop-and-go, nie będę spalał już żadnego gazu, ponieważ silnik w ruchu stop-and-go jest najmniej wydajny. Myślę, że to może trochę lepiej wyjaśnia, dlaczego włączyłem ładowanie.

Chcę więc "zaoszczędzić" więcej paliwa, aby uniknąć pracy silnika przy małej prędkości w ruchu stop-and-go. Mam nadzieję, że to ma więcej sensu?
Twoje sformułowanie - "więc może pod względem obliczeń energetycznych..." - sprawia wrażenie, jakby obliczenia energetyczne były abstrakcją. Jest to bardzo realne. Ale rozumiem, do czego zmierzasz: Znajdź sposób na wykorzystanie silnika spalinowego tam, gdzie jest on najbardziej wydajny i unikaj jego używania tam, gdzie jest on najmniej wydajny. Myślę, że mimo wszystko przekonasz się, że różnice w wydajności są tak wyraźne, że nadal najlepiej jest nie ładować akumulatorów z silnika spalinowego. (W każdym razie jest to w większości akademicka rozmowa, chyba że w ten sposób rutynowo używasz swojego samochodu, ponieważ mamy do czynienia z małymi liczbami podczas podróży na 300 km)

Nie mam hybrydy plug-in XC60 (planuję ją kupić w 2023 roku, yay!), więc nie rozumiem dostępnych trybów jazdy. Czy istnieje tryb, który pozwala nie używać zasilania z akumulatora, nawet gdy akumulatory są na wysokim poziomie naładowania? Rodzaj trybu "zachowaj akumulatory na później"? Gdybyś miał tego rodzaju tryb, mógłbyś jeździć po autostradzie na czystym silniku spalinowym, a następnie przełączyć się na EV, gdy dotrzesz do miasta, do którego się udajesz, jeździć po mieście na akumulatorach, ładować przez noc. Wydaje mi się, że byłoby to przyjemniejsze doświadczenie - jazda po mieście docelowym na akumulatorach - i najbardziej energooszczędny i ekonomiczny sposób.

Discussion starter · #17 ·
Tak, masz tryb wstrzymania baterii, aby zatrzymać ładowanie do późniejszego wykorzystania.

Przetestowałem również ten tryb podczas innej podróży. 100 km jazdy i używając trybu wstrzymania, faktycznie zyskałem 3 km zasięgu EV dzięki hamowaniu.

Naładowałem je do 100% siedząc na parkingu (próbując spalić stare paliwo), nigdy nie zawracałem sobie głowy korzystaniem z tej funkcji podczas jazdy, ponieważ nie jest tak wydajna, jak mówili inni. Prawie zawsze spalisz więcej paliwa ładując je w trybie ładowania, niż zaoszczędzisz nie używając paliwa, gdy wrócisz na drogi trzeciorzędne i miejskie.

Jak wspomniano powyżej, celem tej funkcji są obszary miejskie, które wymagają użycia pojazdów elektrycznych. Do Twojej konkretnej aplikacji polecam użycie funkcji "hold".

Ciekawa dyskusja. Zostało to już omówione gdzie indziej, ale dodam swoje przemyślenia (ponownie) jako właściciel (obecnie) trzech hybryd typu plug-in, który co roku odbywa bardzo długie podróże (co oznacza ponad 6000 mil w jedną podróż prawie każdego roku). Moje najbardziej rozległe doświadczenie z podróżami hybrydą typu plug-in do tej pory miałem z moim Panamerą (mój XC60 jest zbyt nowy, abym mógł o nim donosić, ale zostanie poddany próbom w odpowiednim czasie, pod warunkiem, że będę mógł wystarczająco zaufać elektronice, aby przeprowadzić mnie przez długą podróż bez awarii). Mój Panamera miał akumulator o pojemności 14 kWh i zwykle uzyskiwałem tylko 20-25 mil zasięgu w trybie całkowicie elektrycznym (główny powód, dla którego go wymieniłem). Ale celem hybrydy typu plug-in jest jazda w trybie całkowicie elektrycznym, gdy to możliwe, a w innym przypadku w trybie ICE - nawet w Porsche PHEV, gdzie większość właścicieli kupuje je teraz nie ze względu na osiągi, ale po to, tak, jeździć w trybie całkowicie elektrycznym, jednocześnie zachowując elastyczność podczas podróży bez konieczności radzenia sobie ze złą infrastrukturą ładowania publicznego.

Używałbym trybu ładowania w moim Panamerze w dużej mierze podczas podróży, aby móc jeździć w korkach i w obszarach wolnej jazdy (obszary miejskie, parki narodowe itp.) w trybie całkowicie elektrycznym. Lubię móc jeździć w ciszy w wielu obszarach (parki, obszary mieszkalne itp.), a także nie wydzielać oparów/emisji benzyny w takich obszarach. Ciągłe włączanie i wyłączanie silnika podczas wolnej jazdy w hybrydzie typu plug-in może być bardzo irytujące i podejrzewam, że również niezbyt dobre dla silnika (chociaż zdaję sobie sprawę, że dzieje się tak często podczas podróży w trybie hybrydowym). Wszyscy wiemy, że silniki elektryczne są znacznie lepsze od silników spalinowych przy prędkościach < 45 mil na godzinę, podczas gdy silniki spalinowe są lepsze od silników elektrycznych przy prędkościach > 45 mil na godzinę. Stwierdziłem, że używając ładowania podczas podróży, mój Panamera naładowałby się w pełni do 100% w mniej niż godzinę i nigdy nie zauważyłem spowolnienia aż do 100%. Jeśli chodzi o przebieg benzyny w Panamerze, uzyskiwałby on około 27-28 mpg na autostradzie w trybie E-Hybrid lub w trybie "Hold" bez ładowania (nieźle jak na szerokie, 199-calowe, 5000-funtowe kombi z oponami 295/40R19). Kiedy ładowałem go silnikiem spalinowym podczas jazdy, przebieg zmniejszył się o około 10 mpg do 18-19 mpg (obliczyłem to, podobnie jak samochód, który ma świetny system rejestrowania statystyk jazdy elektrycznej i spalinowej zarówno krótkoterminowych, jak i długoterminowych, czego bardzo brakuje w hybrydach typu plug-in Volvo), co znowu nie było źle jak na tak duży samochód.

Używałem ładowania (przez silnik spalinowy) w naszym RAV4 Prime podczas podróży, ale nie próbowałem go naładować do 100% (jeszcze), ponieważ mamy tendencję do używania RAV4 Prime głównie do użytku lokalnego, a nie do naprawdę długich podróży - ale doszłoby do punktu, w którym uzyskalibyśmy około jednej mili ładowania na każde 2-3 mile przejechane autostradą w trybie "Charge". Ponieważ naładowałem tylko około 10-15 mil akumulatora trakcyjnego w RAV4 Prime, nie mam danych dotyczących zużycia paliwa, które mogłem uzyskać dzięki rozległemu ładowaniu silnikiem spalinowym mojego Panamery podczas podróży o długości 7500 mil.

Drugą rzeczą, którą zauważyłem w przypadku ładowania akumulatora trakcyjnego silnikiem spalinowym, jest to, że ładuje się on znacznie szybciej niż można to zrobić za pomocą ładowania prądem przemiennym 120- lub 240-woltowym - więc ładowanie akumulatora przez silnik spalinowy jest najszybszym sposobem na naładowanie akumulatora trakcyjnego, jeśli tego potrzebujesz.

• Like
Reactions: hkl00k
Tak, masz tryb wstrzymania baterii, aby zatrzymać ładowanie do późniejszego wykorzystania.

Przetestowałem również ten tryb podczas innej podróży. 100 km jazdy i używanie trybu wstrzymania, faktycznie zyskałem 3 km zasięgu EV dzięki hamowaniu.
To właśnie bym zasugerował, hk. Ładowanie akumulatorów za pomocą benzyny w procesie spalania jest chyba najbardziej nieefektywną rzeczą, jaką mogę sobie wyobrazić. Lepiej używać energii elektrycznej, którą sprzedaje firma energetyczna, ponieważ została wyprodukowana wydajniej. Ostatecznie jest to lepsza oferta dla planety w małym stopniu i powinno włożyć kilka dodatkowych dolarów do Twojej kieszeni.

Dowiedziałem się tu czegoś, wiedząc, że w PHEV XC60 jest tryb wstrzymania. Dużo jeździmy po drogach. Zastanawiałem się, jak najlepiej wykorzystać niewielką ilość energii z akumulatora, która jest dostępna, gdy rozpoczynamy podróż. Założyłem, że rozładujemy akumulatory w ciągu pierwszych kilku mil naszego pierwszego dnia i to będzie koniec. Trzymanie akumulatorów do czasu dotarcia do naszych nocnych miejsc docelowych, a następnie jazda na akumulatorach podczas wykonywania lokalnych czynności, a następnie ponowna jazda na silniku spalinowym następnego dnia i ponowne użycie akumulatorów itp. wydaje się dobrym wykorzystaniem akumulatorów, aż się wyczerpią.

1 - 20 of 26 Posts