Miałem duży box dachowy na samochodzie podczas tej podróży, więc zużycie jest znacznie wyższe niż normalnie. Pamiętam, że byłem w stanie osiągnąć 6-7 l/100 km bez boxu dachowego.
Myślę, że głównym powodem jest to, że w Europie są miasta, w których centralna (biznesowa) część miasta w ogóle nie pozwala na działanie ICE. Potrzebujesz więc wystarczającej pojemności akumulatora, aby dostać się do tych stref i przez nie przejechać.Nadal nie mogę przejść przez koncepcję używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy), lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
Używanie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Moja teoria jest nieco inna, jazda po autostradzie silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż używanie EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie mam nic przeciwko ładowaniu go na autostradzie.Nadal nie mogę przejść przez koncepcję używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy) lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
Użycie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Teraz jestem bardziej ciekawy, ile km musiałeś przejechać - 300 km dla 75% pojemności, tj. 13 kWh? To może 3-4 godziny jazdy (przy założeniu średniej prędkości 100) ... blisko 4 kW/h? To brzmi w porządku, blisko maksymalnej prędkości ładowania AC za pomocą kabla (3,7 kW/h) ... ?Now, i am more curious in how many km you had to make - 300km for 75% capacity i.e. 13kWh ? thats maybe 3-4 hours driving (assuming average speed of 100) ... close to 4kw/h ? that sounds about right close to the max speed of AC charging via cable (3.7kw/h) ... ?
Charge ma sens w kilku sytuacjach -Nadal nie mogę pojąć koncepcji używania Charge w ogóle, chyba że wiesz, że chcesz mieć dostępną MOC EV ze względów wydajnościowych (jak w drodze na tor wyścigowy), lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (żeby pokazać to komuś, albo zakraść się po cichu, może do parku zwierząt lub czegoś w tym rodzaju)
Używanie EV oszczędza benzynę, prawda? Spalanie benzyny w celu wytworzenia energii elektrycznej do ładowania akumulatora w celu oszczędzania benzyny nie ma sensu. Po prostu zostaw to w trybie Pure/Hybrid, włącz Hold na autostradzie.
Nie sądzę.Moja teoria jest nieco inna, jazda autostradą z silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż z EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie przeszkadza mi ładowanie go na autostradzie.
...lub powiedzmy, że jesteś w drodze gdzieś, gdzie naprawdę chcesz dużo EV (aby pokazać to komuś lub zakraść się po cichu, może park zwierząt lub coś w tym stylu)
...
Zgadzam się, pasuje do mojego przykładu.Myślę, że największym powodem jest to, że w Europie są miasta, w których centralna (biznesowa) część miasta w ogóle nie zezwala na działanie ICE. Potrzebujesz więc wystarczającej pojemności baterii, aby dostać się do tych stref i przez nie przejechać.
Tak, zgadzam się, aż do punktu ładowania. Nadal nie ma sensu spalać benzyny, aby naładować, aby zaoszczędzić benzynę.Moja teoria jest nieco inna, jazda autostradą z silnikiem benzynowym jest bardziej wydajna niż jazda EV. Kiedy dotrę do celu, mogę użyć czystego EV do jazdy z niską prędkością, więc nie przeszkadza mi ładowanie go podczas jazdy autostradą.
Podsumowując, TAK, również osobiście (w pełni zdaję sobie sprawę, że ceny energii elektrycznej i benzyny się różnią), ignorując sprawność, energia benzyny kosztuje mnie około dwa razy więcej niż elektrony wychodzące z dziur w ścianie (odniesienie do Seinfelda) kosztują mnie na jednostkę mocy. Więc nawet gdyby były takie same, marnowałbym pieniądze, próbując je wygenerować benzyną.Nie sądzę.
Silnik spalinowy to urządzenie spalania, co skutkuje nieodłącznymi i poważnymi ograniczeniami w zakresie (termicznej) sprawności - spalanie samo w sobie jest wysoce nieefektywne z termodynamicznego punktu widzenia. Oprócz tego silnik spalinowy ma mnóstwo tarcia wewnętrznego od ruchomych części, a także straty pompowania, aby przemieszczać powietrze i spaliny przez silnik, zwłaszcza przy wyższych prędkościach, a także straty zewnętrzne w układzie napędowym. Moja wiedza jest stara - jak ja lol - i przez lata wprowadzono wiele stopniowych ulepszeń dzięki standardom CAFE i konkurencji, ale byłbym dość zszokowany, gdyby ogólna sprawność - stosunek teoretycznej energii spalania zawartej w paliwie do ostatecznej mocy na kołach napędowych, zbliżyła się do 30% w rzeczywistych warunkach jazdy.
Silnik elektryczny, taki jak silnik indukcyjny AC, jest w rzeczywistości prostym przetwornikiem, tj. urządzeniem konwersji, zmieniającym energię elektryczną w energię mechaniczną z wydajnością, która teoretycznie może zbliżać się do 100%. Istnieją minimalne straty wewnętrzne z powodu takich rzeczy jak tarcie, a także minimalne straty w układzie napędowym. Istnieje mierzalna redukcja sprawności, jeśli silnik się nagrzewa, ale o ile pamiętam, nie jest to więcej niż kilka procent. Ponadto wszelkie straty energii podczas rozładowywania akumulatorów i wysyłania prądu do silnika spowodują zmniejszenie sprawności, również niewielką liczbę.
Zatem przypuszczam, że patrzymy na co najwyżej 30% w silniku spalinowym i 80% lub więcej w silniku indukcyjnym AC. Mógłbym to sprawdzić, ale nie jest to warte czasu, ponieważ porównanie sprawności, niezależnie od tego, jakie są liczby, jest bardzo różne. Osoby, które są na bieżąco z tymi sprawami, mogą podać kilka rzeczywistych liczb. W każdym razie widzimy, że twoja podstawowa przesłanka jest nieprawdziwa - silnik spalinowy nie będzie miał większej sprawności cieplnej niż silnik elektryczny, nic nawet zbliżonego.
Jeśli twoim celem jest wydajność, najlepszą rzeczą, o której mogę pomyśleć, jest ładowanie akumulatorów w domu lub gdziekolwiek indziej i używanie silnika spalinowego, gdy akumulatory się wyczerpią. Nie zrobisz lepiej. Twoja energia elektryczna w domu pochodzi z elektrowni, która działa w znacznie bardziej kontrolowanych warunkach i na dużą skalę, i bez spalania, jeśli pochodzi z hydro/jądrowej/wiatrowej/słonecznej/pływowej/cokolwiek. A nawet uwzględniając straty związane z przesyłaniem energii elektrycznej przez sieć i do twojego domu, jest to bardziej wydajny proces niż to, co dzieje się w twoim samochodzie, gdy zamieniasz energię benzyny na energię elektryczną.
Twoje sformułowanie - "więc może pod względem obliczeń energetycznych..." - sprawia wrażenie, jakby obliczenia energetyczne były abstrakcją. Jest to bardzo realne. Ale rozumiem, do czego zmierzasz: Znajdź sposób na wykorzystanie silnika spalinowego tam, gdzie jest on najbardziej wydajny i unikaj jego używania tam, gdzie jest on najmniej wydajny. Myślę, że mimo wszystko przekonasz się, że różnice w wydajności są tak wyraźne, że nadal najlepiej jest nie ładować akumulatorów z silnika spalinowego. (W każdym razie jest to w większości akademicka rozmowa, chyba że w ten sposób rutynowo używasz swojego samochodu, ponieważ mamy do czynienia z małymi liczbami podczas podróży na 300 km)Zdałem sobie sprawę, że nie wyraziłem poprawnie swojego punktu widzenia. Jeździłem wcześniej hybrydą Toyoty, a sposób działania hybrydy Toyoty polega na tym, że silnik elektryczny wspomaga przyspieszanie z miejsca, gdzie silnik benzynowy jest najmniej wydajny. Być może więc pod względem obliczeń energetycznych silnik benzynowy w żaden sposób nie jest bardziej wydajny niż silnik elektryczny. W mojej sytuacji, w której wiem, że nie będę miał wystarczającego zasięgu EV, aby pokonać 300 km jazdy autostradą i będę jeździł po mieście z małą prędkością, chciałbym mieć trochę ładowania EV, podczas gdy silnik benzynowy pcha samochód z dużą prędkością na autostradzie.
Kiedy więc dojadę do miasta i będę jeździł w ruchu stop-and-go, nie będę spalał już żadnego gazu, ponieważ silnik w ruchu stop-and-go jest najmniej wydajny. Myślę, że to może trochę lepiej wyjaśnia, dlaczego włączyłem ładowanie.
Chcę więc "zaoszczędzić" więcej paliwa, aby uniknąć pracy silnika przy małej prędkości w ruchu stop-and-go. Mam nadzieję, że to ma więcej sensu?
To właśnie bym zasugerował, hk. Ładowanie akumulatorów za pomocą benzyny w procesie spalania jest chyba najbardziej nieefektywną rzeczą, jaką mogę sobie wyobrazić. Lepiej używać energii elektrycznej, którą sprzedaje firma energetyczna, ponieważ została wyprodukowana wydajniej. Ostatecznie jest to lepsza oferta dla planety w małym stopniu i powinno włożyć kilka dodatkowych dolarów do Twojej kieszeni.Tak, masz tryb wstrzymania baterii, aby zatrzymać ładowanie do późniejszego wykorzystania.
Przetestowałem również ten tryb podczas innej podróży. 100 km jazdy i używanie trybu wstrzymania, faktycznie zyskałem 3 km zasięgu EV dzięki hamowaniu.