SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2012 Volvo S60 T6 Wymiana sprężarki klimatyzacji DIY

2.8K views 12 replies 3 participants last post by  jlh3rd  
#1 ·
Szukałem w internecie i w Vidzie, ale szukam porady, ile oleju Pag 46 dodać do nowej sprężarki klimatyzacji.

Znalazłem w Vidzie, jaka jest całkowita ilość oleju Pag w systemie, ale wątpię, czy jest to dokładne, całkowita ilość freonu wymieniona pod maską różni się od tabeli.
Spuściłem olej ze sprężarki, ale wyszło bardzo mało oleju.
Ponadto, według internetu, należy dodać 1 uncję do osuszacza.
Ale z drugiej strony trzeba go również zainstalować jak najszybciej.

Twoja rada jest mile widziana.

Nie mam problemów z instalacją nowej sprężarki klimatyzacji, właśnie zainstalowałem zestaw paska napędowego z FCP.
Nowa sprężarka jest dokładnym zamiennikiem (Sanden) z FCP i ma również nowy osuszacz.
Powód wymiany, łożyska sprzęgła są uszkodzone. Warsztat usunął freon z układu (tylko z wysokiego ciśnienia).
Image

Image

#2 · (Edited)
Natknąłem się na to.
Musiałbym odnieść się do naklejki na masce, ale jestem ciekaw, jak dużą różnicę mówi Vida.
Przepraszam, ale czy wiesz, co robisz? Pytam, ponieważ skomentowałeś usunięcie "freonu" tylko z wysokiej strony. To nie ma znaczenia. Czy rozumiesz, że pod względem ciśnienia wysoka/niska strona istnieje tylko wtedy, gdy system działa? Po wyłączeniu sprężarki (również pompy ssącej) obie strony się wyrównują. Nie są oddzielne.
Każdy odbiornik/osuszacz, który kiedykolwiek wymieniłem, był dostarczany z wtyczkami. Zawsze mam wszystko razem, a odbiornik/osuszacz jest ostatnią rzeczą do zamocowania. Ekspozycja trwa więc kilka sekund. Nie zostawiaj go na wiele godzin z wyjętymi wtyczkami.
Dlatego też zasysasz system pompą próżniową na kilka godzin (ja to robię), aby usunąć wilgoć.
W każdym razie, oto ten artykuł.

#3 · (Edited)
Natknąłem się na to.
Musiałbym odwołać się do naklejki na masce, ale jestem ciekaw, jak duża jest różnica według VIdy.
Przepraszam, ale czy wiesz, co robisz? Pytam, ponieważ skomentowałeś usunięcie "freonu" tylko z wysokiego ciśnienia. To nie ma znaczenia. Czy rozumiesz, że pod względem ciśnienia wysokie/niskie ciśnienie istnieje tylko wtedy, gdy system działa? Po wyłączeniu sprężarki (również pompy ssącej) obie strony się wyrównują. Nie są oddzielne.
Każdy odbiornik/osuszacz, który kiedykolwiek wymieniłem, był dostarczany z zaślepkami. Zawsze mam wszystko razem, a odbiornik/osuszacz jest ostatnią rzeczą do podłączenia. Ekspozycja trwa więc kilka sekund. Nie zostawiaj go na wiele godzin z wyjętymi zaślepkami.
Dlatego też opróżniasz system za pomocą pompy próżniowej na kilka godzin (ja to robię), aby usunąć wilgoć.
W każdym razie, oto ten artykuł. View attachment 254892 View attachment 254893
Dziękuję bardzo za opinię.
Różnica między Vidą a naklejką na masce 0,77 kg vs 0,83 kg (z pamięci). Brak informacji o tym, ile oleju PAG znajduje się w całym systemie.

Otrzymałem Twoje uwagi dotyczące ewakuacji systemu, Vida stwierdza, że oba porty powinny być podłączone podczas opróżniania systemu. Nie wiem dlaczego. Ale system był pusty.
Rozumiem, że zaślepki pozostają na osuszaczu przed instalacją, pytałem, czy dodajesz olej do osuszacza, ponieważ osuszacz pozostaje otwarty dłużej niż tylko podczas instalacji.
I tak, dostanę pompę próżniową i manometry klimatyzacji, aby sprawdzić szczelność i opróżnić system.
Na podstawie twoich zdjęć mówisz: spuścić i zmierzyć, co wychodzi ze starej sprężarki i 1 uncję do osuszacza i odbiornika?

#4 · (Edited)
Przykro mi, nie mówię ci, co masz robić. Prezentuję tylko informacje, osobiste i z Google, na temat tego, co zrobiłem lub co istnieje. To jednostka musi zdecydować, jakie działanie podjąć lub w co wierzyć. Na przykład, zasadą, którą słyszałem dziesiątki lat temu, było 1 uncja oleju na element, nie licząc sprężarki. Ta zasada wydaje się być aktualna nawet dzisiaj.

Oto problem, nie ma mnie tam. I nie znam historii samochodu w odniesieniu do jakichkolwiek wcześniejszych prac klimatyzacyjnych. A ty? Chodzi o to, że może w systemie było za mało oleju, dlatego tak mało spłynęło... a może to normalne. To dylemat, rozumiesz.
Nie wiem, jak poprawne jest stwierdzenie dotyczące sprężarek zawierających pełny olej systemowy.

Więc oto moje zdanie. Zawsze myślałem, że nowa sprężarka jest dostarczana z wymaganą ilością oleju tylko dla nowej sprężarki, kropka. Gdybym dodawał nowy odbiornik/osuszacz, dodałbym 1 uncję oleju, kropka. Zakładałbym, że system miał wcześniej odpowiednią ilość oleju. Nienawidzę słowa zakładać. Nie martwiłbym się zanieczyszczeniem wilgocią, ponieważ wlanie oleju do odbiornika/osuszacza i ponowne zamknięcie lub zainstalowanie zajmuje tylko kilka sekund. Zawsze dodawałem olej do odbiornika/osuszacza. Olej krąży w całym systemie i nigdy nie czytałem, żeby tego nie robić, więc robię.

#5 ·
W kilku zleceniach AC, które wykonałem, zawsze ewakuowałem układ po stronie niskiego ciśnienia. Dodawałem ładunek oleju do układu przez port niskiego ciśnienia lub wlewając go do zbiornika.

To powiedziawszy, nigdy nie miałem zlecenia AC, które by nie działało, o ile napełnienie czynnikiem chłodniczym było bliskie prawidłowemu i wcześniej uzyskałem dobrą próżnię w układzie.

#7 ·
Zmierzono objętość oleju ze sprężarki, około 8 ml, stąd moja prośba o informację, ile dodać.
Posiadam całą dokumentację serwisową, brak wcześniejszych prac przy układzie klimatyzacji. Aktualny przebieg to mniej niż 94 tys. km.
Załączam zdjęcie spod maski. Brak informacji o całkowitej ilości oleju.

Image

Znalazłem również to zalecenie dotyczące dodawania oleju do części, które wymagają wymiany.
Tylko całkowita ilość wynosi 5,9 uncji / 174,6 ml
Jeśli zmniejszę ilość do 120 ml, muszę dodać 28,5 ml do sprężarki i 20,3 ml do osuszacza.

Image

#8 · (Edited)
Wcześniej dodałem 80 ml oleju do nowej sprężarki zgodnie z samouczkiem wideo z YouTube; dodaj połowę pojemności układu + 10 uncji.
Próbowałem spuścić olej z nowej sprężarki, ale nic nie wychodzi.
Być może to część powodu, dla którego z starej sprężarki wydostała się tylko niewielka ilość oleju?

#9 ·
Jestem teraz zdezorientowany co do tego, co zrobiłeś i gdzie jesteś. Już naładowałeś system i teraz usunąłeś nową sprężarkę i nic się nie opróżnia? Stara sprężarka była pusta?
Czy opróżniasz za pomocą korka spustowego sprężarki?
Czy też mówisz, że nowa sprężarka początkowo nie miała oleju? Co mówiła instrukcja, jeśli w ogóle coś mówiła o nowej sprężarce?
Skąd wzięła się ta liczba 10oz?.....Zgubiłem się....który samouczek?

#10 ·
Jestem teraz zdezorientowany co do tego, co zrobiłeś i gdzie jesteś. Już naładowałeś system i teraz usunąłeś nową sprężarkę i nic się nie wydostaje? Stara sprężarka była pusta?
Czy spuszczasz olej za pomocą korka spustowego sprężarki?
Czy też mówisz, że nowa sprężarka początkowo nie miała oleju? Co mówiła instrukcja, jeśli w ogóle coś mówiła o nowej sprężarce.
Skąd wzięła się ta liczba 10 uncji?.....Zgubiłem się....który samouczek?
Pozwólcie, że zacznę od podziękowania i uratowania mi dnia!
Nie, nie naładowałem systemu, tylko napełniłem nową sprężarkę olejem i włożyłem ją z powrotem do samochodu. Miałem wątpliwości co do ilości oleju i zamieściłem tutaj post.

Załączam instrukcje nowej sprężarki powietrza Mahle / Sanden. Brak wzmianki o korku spustowym, tylko spuszczanie oleju z portów. To rzeczywiście nieprawidłowe, przez port spustowy udało mi się usunąć; 80 ml (dodałem) + 20 ml oleju, z którym przyszła nowa sprężarka.
Załączam lokalizację korka spustowego.
I link do samouczka online, z którego korzystałem: How Much PAG Oil to Add to AC System
Image

Attachments

#12 · (Edited)
Więc...dodaj 20 ml z powrotem do kompresora.....dodaj kolejne 1 uncję do osuszacza/odbiornika.....nie ma możliwości, żeby 20 ml było na cały układ...
Nazwij to dobrze.....zakładając, że nie przepłukałeś układu.
Przepłukiwanie nie było potrzebne, tylko łożyska sprzęgła były uszkodzone. Klimatyzacja działała dobrze.

Do wykorzystania w przyszłości:
  • łącznie spuszczono: 28 ml z oryginalnego kompresora, również po użyciu korka spustowego.
  • spuszczono 30 ml z nowego kompresora, również po użyciu korka spustowego.
Wlałem 30 ml oleju PAG 46 do nowego kompresora (dokładnie tyle, ile wylano) i jest to również zbliżone do zmniejszonej ilości z samouczka online.
I 20 ml do osuszacza.
Wyciągnąłem próżnię od niedzielnego wieczoru do poniedziałkowego poranka i naładowałem ją w poniedziałek. Działa świetnie 👍

Wielkie dzięki za pomoc.