SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2006 volvo s60 2.5t 75 tys. mil, co o tym myślicie?

5.9K views 4 replies 3 participants last post by  DaVinci  
#1 ·
Cześć wszystkim, nigdy nie miałem Volvo, przyglądam się modelowi s60 2.5t fwd z 2006 roku z przebiegiem 75 tys. mil. Moje pytania brzmią: jak niezawodne są te samochody do każdego rodzaju jazdy? Obecnie nie mam samochodu, więc będzie to mój dojazd do pracy, do sklepów, do znajomych, czasem na przejażdżki, czyli zwykłe sprawy życiowe. Słyszałem też, że są one całkiem dobre, jeśli chodzi o modyfikacje. Jakie modyfikacje są, powiedzmy, "bezpieczne", bez konieczności wymiany rzeczy w silniku? Nie mam pojęcia, jakie modyfikacje ludzie zwykle robią w tych samochodach i jakie korzyści z tego wynikają. Wszelkie informacje są bardzo mile widziane!

#3 ·
Cześć, Twój post może otrzymać więcej odpowiedzi, jeśli znajdowałby się na forum '01-'10 S60. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. Te samochody są dość niezawodne, ale zdaj sobie sprawę, że '06 ma teraz 13 lat, więc mimo że ma niski przebieg, istnieje wiele elementów konserwacyjnych, które musiałyby zostać zaadresowane do tej pory, jeśli poprzedni właściciel tego nie zrobił. Gumowe paski i tuleje pękają, niezależnie od tego, czy samochód jest prowadzony, czy tylko stoi w garażu. Ważne są zapisy serwisowe i konserwacyjne. Pomaga również, jeśli jesteś osobą zręczną mechanicznie i potrafisz wykonać większość pracy samodzielnie. Zlecanie pracy dealerowi lub niezależnemu mechanikowi szybko stanie się kosztowne.

Jeśli chodzi o modyfikacje, najważniejsze jest doprowadzenie samochodu do etapu zerowego przed rozpoczęciem modyfikacji. Po wykonaniu tego najpopularniejsze modyfikacje to tuning ECU wraz z ulepszonymi kołami, oponami, zawieszeniem, wydechem, jeśli są to rzeczy, które Cię interesują. Powodzenia.

#4 ·
W przypadku starego samochodu należy najpierw upewnić się, że jest w dobrym stanie. Silnik i skrzynia biegów powinny być regularnie serwisowane i działać płynnie. W samochodach z niskim przebiegiem niskie biegi były zwykle używane częściej niż wysokie. Zwróć więc uwagę na zmianę biegów.

Koszty innych regularnych rzeczy, takich jak hamulce i opony, mogą również wydawać się wysokie w przypadku starego samochodu.

Klimatyzacja, chłodnica, rozrusznik to inne elementy, które mogą wymagać naprawy w ciągu kilku lat. Nic wielkiego, ale sprawi, że poczujesz się kłopotliwie.

Oczywiście samochód może mieć jeszcze połowę życia. Nadal jeżdżę moim 2000 V70 z przebiegiem 232 tys. mil każdego dnia.

#5 ·
😃 Dzięki chłopaki! Sprawdzę to dalej i zobaczę, co z tym zrobiono i jak dobrze jest utrzymane. Wiem, że to europejski samochód i części nie będą najtańsze, ale jestem całkiem dobry w naprawianiu i wymianie rzeczy. Miałem Mustanga GT z 01 roku i jedyne, czego nie zrobiłem sam, to sprzęgło, bo nie miałem nic, żeby podnieść samochód. Dzięki za info!