SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Usunięcie ogranicznika prędkości 112 mil/h

2 reading
62K views 44 replies 22 participants last post by  breadroute.roc  
#1 ·
Czy ktoś jest zainteresowany podniesieniem ogranicznika prędkości do 155?

#4 ·
Dość łatwe do zrobienia z VDASH, około 100 USD.

#5 ·
Dość łatwe do zrobienia z VDASH, około 100 $.
Wiem, że twierdzą oni o tej możliwości na swojej stronie internetowej, ale czy rzeczywiście wiesz o przypadku, w którym zostało to pomyślnie zrobione?
Mam pewne wątpliwości, ponieważ - po pierwsze - sprawiłoby to, że Volvo wyglądałoby dość głupio, gdyby było to takie proste, a po drugie byłoby to dość śmiałe dla innej firmy oferującej tę samą usługę za 1000 do 2000 $ - najwyraźniej wymagające wymiany części elektronicznych.

#7 ·
To interesujące .... i mylące. Myślałem, że ograniczenie do 112 mph zostało wprowadzone dopiero około 1-2 lata temu. Może tak było tylko w Niemczech, a w innych krajach stało się to wcześniej?
W takim przypadku można by argumentować, że ochrona "starych" limitów (na przykład w USA) mogła nie być tak ważna, ponieważ przekroczenie 112 mph i tak jest nielegalne i nie pozostanie niezauważone.
Z drugiej strony w Niemczech nie zwróciłoby to uwagi, gdyby nowy Volvo przekroczył 112 mph i to mógłby być powód, dla którego manipulacja jest trudniejsza - może?
Cóż, niezbyt mnie to obchodzi (ani razu nie byłem na autostradzie, odkąd dostałem samochód 6 tygodni temu), ale nadal byłoby interesujące, aby mieć pewność, czy możliwość odblokowania naprawdę istnieje......

#10 ·
Tak, VDash może usunąć ogranicznik prędkości. To jedna z ich "podstawowych" zmian konfiguracyjnych, a łopatki zmiany biegów są drugą. Samochody były ograniczone do 112 przed zobowiązaniem korporacyjnym, do 130 mil na godzinę, tak jak mój 2019. Z technicznego punktu widzenia zmiana limitu to po prostu zapisanie innej wartości we właściwym miejscu w CEM. Oczywiście, wykonanie tego procesu jest powodem, dla którego potrzebujesz VDash, ale to wszystko. Mogę sobie tylko wyobrazić, co jakieś rozwiązanie sprzętowe robiłoby, aby spróbować obejść to, aby podnieść limit, to brzmi skomplikowanie...

#45 ·
Tak, VDash może usunąć ogranicznik prędkości. To jedna z ich "podstawowych" zmian konfiguracyjnych, łopatki zmiany biegów są drugą. Samochody były ograniczone do 112, do 130 mil na godzinę, tak jak mój 2019. Z technicznego punktu widzenia zmiana limitu to po prostu zapisanie innej wartości we właściwym miejscu w CEM. Oczywiście, wykonanie tego procesu jest powodem, dla którego potrzebujesz VDash, ale to wszystko. Mogę sobie tylko wyobrazić, co jakieś rozwiązanie sprzętowe robiłoby, aby to obejść i podnieść limit, to brzmi skomplikowanie...
W pewnym momencie nie potrzebujesz pinu, aby podnieść ogranicznik prędkości? Ile kosztuje w V Dash możliwość podniesienia ograniczenia prędkości Volvo?

#12 ·
Czy uważasz, że usunięcie ogranicznika prędkości unieważnia gwarancję?
Wątpię. Jedyną wskazówką w moim przypadku jest głęboko w liście konfiguracji w VIDA. Jeśli to jedyny sposób zgłaszania zmiany, musiałbyś jej poszukać, aby ją znaleźć.

#13 ·
Zgadzam się. Jedna z tych rzeczy, których musieliby szukać i prawdopodobnie potrzebowaliby konkretnego powodu, aby poświęcić czas na szukanie. Trzeba przekopać się przez odczyt kodów wariantów samochodu z odczytu w VIDA, a także trzeba wiedzieć, czego się szuka. Jeśli jesteś skonfigurowany do zmiany konfiguracji, łatwo jest również zmienić konfigurację z powrotem na oryginalną na wizyty serwisowe u dealera.

#16 ·
Jestem nowy w Volvo. Zatem aby usunąć ogranicznik prędkości 112 mil na godzinę, potrzebuję oprogramowania VDash, kabla DiCE i kabla USB?
Tak - VDASH jest darmowy, ale ograniczone usunięcie już nie. DiCE jest dostarczany z wymaganym kablem USB. Ale szczerze mówiąc, jeśli planujesz zatrzymać samochód, DiCE jest wartą inwestycją. VDASH może powiedzieć CI BARDZO DUŻO o tym, co może być nie tak z Twoim samochodem, lub przynajmniej wskazać Ci kierunek. Pozwoli również zresetować przypomnienia o serwisie (chociaż radzę również wykonać faktyczny serwis;)) a także liczniki żywotności płynu przekładniowego i inne przydatne rzeczy, jeśli wykonujesz jakieś własne czynności konserwacyjne.

Cholera... ogranicznik 112 był jedyną rzeczą, która dawała mi znać, że mogę wyprzedzić nowsze samochody... chyba naprawdę muszę dodać więcej KM...
Czy to nie zawsze była jedyna rozsądna opcja?🤪

• Like
Reactions: DFrantz
#19 ·
Nie ma potrzeby zawracać sobie głowy DiCE, użyj adaptera Volvo VoE, użyj zwykłego starego kabla sieciowego od VoE do laptopa. SPA Volvo obsługują DiCE dla pewnej kompatybilności wstecznej, ale adapter DiCE jest o wiele droższy dla klona, więc używaj go tylko wtedy, gdy go posiadasz. Klony VoE są tanie, miałem pewne problemy, tylko z VDash, używając klona, więc może zdecyduj się na oficjalny Volvo VoE.

Będziesz potrzebować również swojego PIN-u CEM, a to już inna historia. Zacznij od artykułów pomocy VDash na ten temat.
Zgadzam się, moja wina, że pominąłem fakt, że to SPA!

#23 ·
Śmieszne, że pojazdy Lynk&Co nie są ograniczone. Naprawdę chcą, żeby to była funkcja tylko dla Volvo.

Myślałem, że moja wypożyczalnia będzie ograniczona... Ale nie!

Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalk

#28 ·
Czy ktoś tu próbował OrBit? Twierdzą, że potrafią szybko usunąć ogranicznik prędkości, łatwo przywrócić konfigurację fabryczną bez konieczności tworzenia kopii zapasowej i mają wbudowaną opcję pobierania kodu PIN. Wymaga tylko 50 $ i adaptera VOE.

• Like
Reactions: marinalin85
#29 ·
Czy ktoś tu próbował OrBit? Twierdzą, że potrafią szybko usunąć ogranicznik prędkości, łatwo przywrócić konfigurację fabryczną bez konieczności tworzenia kopii zapasowej i mają wbudowaną opcję pobierania kodu PIN. Wymaga tylko 50 $ i adaptera VOE.
Tak i to działa.

Pobieranie kodu PIN można wykonać za pomocą OrBit basic i subskrypcji VIDA na 3 dni lub tylko za pomocą OrBit standalone.

Pozwala na zmianę znacznie więcej niż tylko ograniczenie prędkości.

Code:
ID   Element konfiguracji                                                      Ustawienie
043  MAKSYMALNE OGRANICZENIE PRĘDKOŚCI POJAZDU                                     01 Bez ograniczenia prędkości
                                                                      02 Ograniczenie prędkości 100 km/h
                                                                      03 Ograniczenie prędkości 105 km/h
                                                                      04 Ograniczenie prędkości 110 km/h
                                                                      05 Ograniczenie prędkości 115 km/h
                                                                      06 Ograniczenie prędkości 120 km/h
                                                                      07 Ograniczenie prędkości 125 km/h
                                                                      08 Ograniczenie prędkości 130 km/h
                                                                      09 Ograniczenie prędkości 135 km/h
                                                                      0A Ograniczenie prędkości 140 km/h
                                                                      0B Ograniczenie prędkości 145 km/h
                                                                      0C Ograniczenie prędkości 150 km/h
                                                                      0D Ograniczenie prędkości 155 km/h
                                                                      0E Ograniczenie prędkości 160 km/h
                                                                      0F Ograniczenie prędkości 165 km/h
                                                                      10 Ograniczenie prędkości 170 km/h
                                                                      11 Ograniczenie prędkości 175 km/h
                                                                      12 Ograniczenie prędkości 180 km/h
                                                                      13 Ograniczenie prędkości 185 km/h
                                                                      14 Ograniczenie prędkości 190 km/h
                                                                      15 Ograniczenie prędkości 195 km/h
                                                                      16 Ograniczenie prędkości 205 km/h
                                                                      17 Ograniczenie prędkości 210 km/h
                                                                      18 Ograniczenie prędkości 210 km/h
                                                                      19 Ograniczenie prędkości 215 km/h
                                                                      1A Ograniczenie prędkości 220 km/h
                                                                      1B Ograniczenie prędkości 225 km/h
                                                                      1C Ograniczenie prędkości 230 km/h
                                                                      1D Ograniczenie prędkości 235 km/h
                                                                      1E Ograniczenie prędkości 240 km/h
                                                                      1F Ograniczenie prędkości 245 km/h
                                                                      20 Ograniczenie prędkości 250 km/h
                                                                      21 Ograniczenie prędkości 255 km/h
                                                                      22 Ograniczenie prędkości 260 km/h
                                                                      23 Ograniczenie prędkości 265 km/h
                                                                      24 Ograniczenie prędkości 270 km/h
                                                                      25 Ograniczenie prędkości 275 km/h
                                                                      26 Ograniczenie prędkości 280 km/h
                                                                      27 Ograniczenie prędkości 285 km/h
                                                                      28 Ograniczenie prędkości 290 km/h
                                                                      29 Ograniczenie prędkości 295 km/h
                                                                      2A Ograniczenie prędkości 300 km/h
                                                                      2B Ograniczenie prędkości 60 mph
                                                                      2C Ograniczenie prędkości 65 mph
                                                                      2D Ograniczenie prędkości 70 mph
                                                                      2E Ograniczenie prędkości 75 mph
                                                                      2F Ograniczenie prędkości 80 mph
                                                                      30 Ograniczenie prędkości 85 mph
                                                                      31 Ograniczenie prędkości 90 mph
                                                                      32 Ograniczenie prędkości 95 mph
                                                                      33 Ograniczenie prędkości 100 mph
                                                                      34 Ograniczenie prędkości 105 mph
                                                                      35 Ograniczenie prędkości 110 mph
                                                                      36 Ograniczenie prędkości 115 mph
                                                                      37 Ograniczenie prędkości 120 mph
                                                                      38 Ograniczenie prędkości 125 mph
                                                                      39 Ograniczenie prędkości 130 mph
                                                                      3A Ograniczenie prędkości 135 mph
                                                                      3B Ograniczenie prędkości 140 mph
                                                                      3C Ograniczenie prędkości 145 mph
                                                                      3D Ograniczenie prędkości 150 mph
                                                                      3E Ograniczenie prędkości 155 mph
                                                                      3F Ograniczenie prędkości 160 mph
                                                                      40 Ograniczenie prędkości 165 mph
                                                                      41 Ograniczenie prędkości 170 mph
                                                                      42 Ograniczenie prędkości 175 mph
                                                                      43 Ograniczenie prędkości 180 mph
                                                                      44 Ograniczenie prędkości 185 mph
                                                                      45 Ograniczenie prędkości 190 mph

#30 ·
Kupiłem więc adapter VOE z Amazona. Próbowałem użyć go z VDASH, ale mój laptop cały czas szukał sieci i nie nawiązywał połączenia z OBD. Zastanawiam się, czy to dlatego, że adapter VOE używa złącza RJ45 (ethernet). Czy powinieneś połączyć się bezpośrednio z połączeniem ethernet w laptopie? A może użyć jednej z tych przejściówek z ethernetu na USB, a następnie podłączyć do jednego z portów USB?

#31 ·
Kupiłem więc adapter VOE z Amazon. Próbowałem użyć go z VDASH, ale mój laptop cały czas szukał sieci i nie nawiązywał połączenia z OBD. Zastanawiam się, czy to dlatego, że adapter VOE używa złącza RJ45 (ethernet). Czy powinieneś połączyć się bezpośrednio z połączeniem ethernet w laptopie? A może użyć jednej z tych przejściówek ethernet na USB, a następnie podłączyć ją do jednego z portów USB?
Bezpośrednio do Ethernetu w laptopie.

Nie używam vdash, ale z vida i orbit działa zarówno bezpośrednio, jak i z adapterem USB, a nawet z hubem/stacją dokującą USB

#32 ·
Wszystkie narzędzia "DoIP" (dla Volvo: VIDA, VDash, OrBit) są takie same, będą korzystać z dowolnego dostępnego portu Ethernet (sieciowego), wbudowanego, adaptera USB, cokolwiek masz. To właśnie sprawia, że DoIP (Diagnostics over IP) jest tak wspaniałe!

#34 ·
anybody interested in bumping speed limiter to 155
Ale dlaczego? Tutaj, w większości stanów USA, przekroczenie prędkości powyżej 100 dosłownie spowoduje aresztowanie i odholowanie samochodu, nie wspominając o składkach ubezpieczeniowych i zagrożeniu dla wszystkich innych osób na drodze!

#35 ·
Ale dlaczego? Tutaj, w większości stanów USA, przekroczenie prędkości 100 dosłownie spowoduje aresztowanie i odholowanie samochodu, nie wspominając o składkach ubezpieczeniowych i zagrożeniu dla wszystkich innych osób na drodze!
Zgadzam się, ale czasami krótki wybuch jest wymagany, aby postawić na swoim w przypadku blokującego lewy pas... ok, tak naprawdę nie. Ale to się zdarza. Podobno mój V60 T8 z 2022 roku zbliża się do ogranicznika przed końcem 1/4 mili, pozostawiając kilka dziesiątych sekundy na stole. Chciałbym wiedzieć, jak jeździ nieograniczony T8 S/V60.

#36 ·
Ogranicznik prędkości 112 mil na godzinę jest trochę... ograniczający ;-) Po prostu podniesienie go, aby zobaczyć, co ER T8 S/V60 mógłby zrobić na 1/4 mili "nieograniczony", byłoby całkiem fajne!

Mam limit 130 mil na godzinę w moim 2019 roku. Podniosłem go wcześniej, ale nigdy nie miałem samochodu powyżej 130. Więc może tylko trochę psychologii i "bo mogę" się tam dzieje. Ostatnio zresetowałem wszystkie moje poprawki konfiguracji i po prostu zostawiłem ogranicznik prędkości w spokoju.

Jeśli masz skonfigurowany OrBit (www.spaycetech.com), ogranicznik prędkości można zmienić. Prawdopodobnie nie zrobiłbym tego tylko dla tego (chyba że w Niemczech ;-)), ale jeśli już dostosowujesz inne ustawienia w samochodzie, nie ma problemu, aby ustawić go na cokolwiek chcesz.

#38 ·
Masz dobry punkt widzenia, moim zdaniem musi być wart jedną dziesiątą! Przypuszczam, że "miękkie podejście" do ogranicznika może mieć większy wpływ niż proste obliczenie, które zakłada binarne podejście do maksymalnej prędkości. Ale możesz mieć rację. Potrzebuje kogoś, kto to przetestuje ;-)

#39 ·
To jest łagodne podejście. Wiele razy uderzyłem w ogranicznik. To nie jest jak uderzenie w ścianę, po prostu się wyłącza. W tym samochodzie łatwo jest uderzyć w ogranicznik. Jest tak mocny, płynny i cichy, że szybkie wciśnięcie pedału gazu, na przykład z prędkości 130-140 km/h, doprowadza cię do ogranicznika w zaledwie kilka sekund. To byłby również dobry samochód na dystans 1/2 mili lub 1 mili ze startu zatrzymanego.