SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

XC90 Inscription 20" Pytanie dotyczące rozmiaru opon zimowych

15K views 27 replies 11 participants last post by  meinstei  
#1 ·
Cześć.

Mamy XC90 Inscription z 2016 roku z oponami 20".

Planujemy założyć opony zimowe na zimę (mieszkamy na północnym wschodzie i mamy śnieg, a także odbywamy kilka dużych wyjazdów narciarskich zimą, więc opony zimowe są dla nas KONIECZNOŚCIĄ).

Zawsze używaliśmy tego samego zestawu felg i po prostu zdejmujemy opony letnie i montujemy zimowe każdego sezonu. Tak, kosztuje to trochę pieniędzy, aby zamontować/wyważyć je każdego sezonu, ale pełny zestaw 4 opon i felg to dużo pieniędzy i ogromny ból głowy przy transporcie i przechowywaniu.

Byłem właśnie na stronie TireRack i stwierdzają, że są dwa rozmiary opon, które wymieniają:

275/45-20 (który, jak sądzę, jest rozmiarem "OEM" dla tego samochodu). Istnieje duża liczba opon zimowych, z których możemy wybierać.

255/45-20 (który, jak sądzę, jest po prostu oponą "węższą"). Ale jest tylko JEDNA opona do wyboru - Pirelli Scorpion Winter.

Podoba mi się pomysł używania nieco węższej opony do śniegu, ponieważ mają one tendencję do "wgryzania się" w śnieg nieco lepiej.

Ale czy możesz potwierdzić, czy opona 255/45-20 na pewno PASUJE do naszych standardowych felg Inscription?

Zaskoczyło mnie również, że wymieniona jest tylko JEDNA opona (Pirelli). Tradycyjnie używaliśmy opon Dunlopa lub Michelina w przeszłości do naszych opon zimowych i byliśmy z nich bardzo zadowoleni, więc nie jestem pewien, czy zamierzam kupić Pirelli, co oznacza, że muszę użyć opony w rozmiarze OEM. To nie jest duży problem, ponieważ około 95% czasu i tak jeździmy po "suchej" nawierzchni i poprawia to "suchą" przyczepność.

Chcę tylko wiedzieć, czy istnieją jakieś inne opcje opon w węższym rozmiarze 255/45-20 oprócz Pirelli?

Dzięki.

Michael

#2 ·
Używając samochodu, aby uderzyć w stoki - gorąco polecam zakup osobnego pełnego zestawu, a nie tylko gumy.

Ale jeśli miałbyś szukać gumy, rozejrzałbym się również za tym, co sprzedaje dealer. Jeśli dobrze pamiętam, istnieją pewne dziwne szczegóły dotyczące tego, jakich opon możemy używać ze względu na sposób, w jaki nasze koła są zaprojektowane do ochrony przed zderzeniami itp. itd.

Jeśli to wszystko nie ma znaczenia, tak, możesz założyć węższą oponę, po prostu nie wiem, jak długo wytrzyma przy każdej wymianie.

#3 ·
Oto świetny kalkulator opon, dzięki któremu możesz zobaczyć różnicę. Poszedłbym co najmniej 255/50, a nie 45.
https://www.tacomaworld.com/tirecalc?tires=275-45r20-255-50r20
I gorąco polecam zdobycie kolejnego zestawu kół na zimę! Nie potrzebujesz kół OEM, kup tańsze koła z rynku wtórnego lub nawet lekko używane. Tak, początkowy koszt jest na początku, ale moim zdaniem warto i mniejsze szanse na uszkodzenie letnich kół!

#8 ·
FYI - Zdecydowałem się na Pirelli Scorpion Winters w rozmiarze 275/45-20

Kupiłem je od mojego dealera za mniej więcej taką samą cenę, jakbym mógł je dostać z Tirerack z wysyłką... i zaoszczędzi mi to wnoszenia ich do mojego samochodu (mój dealer przechowuje moje opony poza sezonem za niewielką opłatą).

Poza tym mieli promocję na darmową 4-kołową geometrię, jeśli kupisz 4 opony, więc zaoszczędziłem kolejne 100 dolarów, ponieważ zawsze robię pełną geometrię, gdy zakładam nowe opony.

A Pirellie prowadzi promocję do połowy grudnia na kartę Visa o wartości 70 dolarów, jeśli kupisz komplet 4 opon, więc patrzę na 1200 dolarów za opony, pomniejszone o 100 dolarów kredytu na geometrię i 70 dolarów karty Visa, więc odchodzę z całkowitym kosztem około 1000 dolarów (i tak, muszę zapłacić za montaż/wyważenie, ale to tylko około 20 dolarów za oponę).

Po prostu założę je na moje zwykłe felgi i przechowam moje opony całoroczne na zimę... robię tak od dziesięcioleci i nigdy nie miałem problemu...

Po prostu nigdy nie zdecydowałem się na dedykowane felgi... za dużo pieniędzy, a także (szczerze mówiąc) za dużo rozmiaru/wagi, żebym mógł je przechowywać...

Teraz potrzebuję tylko trochę śniegu, żeby móc je dobrze wykorzystać... już planuję kilka wycieczek do Vermont i być może do Kanady, ponieważ Poconos po prostu nam nie odpowiadają, z wyjątkiem szybkich jednodniowych wycieczek...

Michael

#10 ·
Mieszkam w Chicago. Planuję wypróbować opony całoroczne tej zimy, żeby zobaczyć, jak to pójdzie. Mam XC70 z oponami całorocznymi od czasu powrotu tutaj i było całkiem nieźle.

#16 ·
Z ciekawości, gdzie mieszkają ci z was, którzy montują opony zimowe?

Mieszkam w Chicago. Planuję wypróbować opony całoroczne tej zimy, aby zobaczyć, jak to pójdzie. Od czasu przeprowadzki z powrotem tutaj miałem XC70 z oponami całorocznymi i było całkiem nieźle.
Mieszkam w Pensylwanii na przedmieściach... ale jesteśmy dużymi śnieżnymi ptakami i każdej zimy odbywamy kilka wycieczek narciarskich... do tego naprawdę służą opony zimowe... Zdarza się nam tu i ówdzie duży śnieg, ale około 90% naszej jazdy zimą odbywa się po suchych drogach. Ale jeśli kiedykolwiek jechałeś SUV-em po zboczu góry w góry Vermont lub do Kanady, byłbyś szalony, gdybyś nie miał 4 opon zimowych. W rzeczywistości wiele razy na drogach są znaki z napisem "wymagane opony zimowe lub łańcuchy".

Nie potrafię powiedzieć, ile SUV-ów widzę w rowach i poza drogą, kiedy jedziemy do Vermont, ponieważ kierowcy myślą, że tylko dlatego, że mają SUV-a, mogą wjechać na górę... Widziałem nawet ludzi, którzy utknęli, próbując przejechać przez drogi przy domkach, ponieważ nie mają opon zimowych.

A opony zimowe działają również znacznie lepiej niż opony całoroczne w bardzo zimną pogodę, ponieważ są bardziej miękkie w zimną pogodę... a kiedy zdarza nam się śnieżyca (a mieliśmy dwie duże w zeszłym roku), opony zimowe są niesamowite... wyjeżdżamy prosto z podjazdu i możemy dostać się wszędzie...

Ponadto, posiadanie opon zimowych przez 4 miesiące sprawia, że nasze opony całoroczne wystarczają na dłużej, ponieważ są używane tylko 2/3 roku... tak, nie równoważy to kosztu opon zimowych, ale trochę pomaga...

Na zdrowie.

Michael

#20 ·
Mam takiego samego XC90 Inscription jak Ty. W zeszłym tygodniu kupiłem i zamontowałem Blizzak DM-V2 w rozmiarze 275/45-20. Mieszkamy w Seattle, gdzie nie mamy dużo śniegu (średnio 12 cm/rok), ale spędzamy każdy zimowy weekend w Crystal Mountain (średnio 1270 cm/rok). W zeszłą niedzielę wjechałem z 50 cm świeżego śniegu. Opony spisały się bez zarzutu. Jestem również bardzo zadowolony z Blizzaków w mieście. Prawie żadnej różnicy w hałasie w porównaniu z oponą OEM i jeżdżą świetnie.

Cieszę się, że mam te opony, żeby moje córki mogły poszaleć w puchu!

#27 ·
Mam ten sam model XC90 Inscription co Ty. W zeszłym tygodniu kupiłem i zamontowałem opony Blizzak DM-V2 w rozmiarze 275/45-20. Mieszkamy w Seattle, gdzie nie mamy dużo śniegu (średnio 5"/rok), ale spędzamy każdy zimowy weekend w Crystal Mountain (średnio 500"/rok). W zeszłą niedzielę wjechaliśmy z 20" świeżego śniegu. Opony sprawdziły się bez zarzutu. Jestem również bardzo zadowolony z Blizzaków w mieście. Prawie żadnej różnicy w hałasie w porównaniu z oponą OEM i jeżdżą świetnie.

Cieszę się, że mam te opony, żeby moje córki mogły trochę poszaleć!
Image

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
To dlatego również jeżdżę na oponach zimowych. Cenny ładunek!!!! W VT jestem co weekend i nigdy nie wiesz, co dostaniesz w drodze na górę. Opony zimowe są warte wagi w złocie, jeśli o mnie chodzi. Gdybym miał cały czas przebywać na równinach, pomyślałbym o ich zakupie, ale jeśli w ogóle jedziesz na północ, opony zimowe są drogą do celu.

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk

#23 ·
Wczoraj odebrałem swój model R z 22-calowymi felgami. Opony to Pirelli Scorpion Verde, a dealer zapewnia, że są to opony całoroczne. Jestem prawie pewien, że to opony letnie. Mieszkam w North Dallas, gdzie śnieg lub lód może wystąpić raz w roku. Czy powinienem ponieść koszty wymiany na opony całoroczne?

#25 ·
Wczoraj dostałem swój R design z 22-calowymi felgami. Opony to Pirelli Scorpion Verde, a dealer przysięga, że są to opony całoroczne. Jestem prawie pewien, że to opony letnie. Mieszkam w North Dallas, gdzie możemy mieć śnieg lub lód raz w roku. Czy powinienem ponieść koszty wymiany na opony całoroczne?
Na stronie Volvo wyraźnie napisano, że 22" to opony letnie.
Możesz je również wyszukać na Tirerack i są one wymienione jako letnie.