SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zawieszenie Xc60

1 reading
23K views 79 replies 31 participants last post by  crimethinking  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Szukam opinii na temat komfortu zawieszenia xc60 bez zawieszenia pneumatycznego. Jestem zaskoczony, że jest wiele pochwał dla tańszego zawieszenia xc40, podczas gdy xc60 jest oceniane najwyżej jako dobre. Czy są jakieś ulepszenia w 2021 lub nadchodzącym modelu 2022?
Zawieszenie pneumatyczne nie jest dla mnie dobrą opcją.

#3 ·
Uwielbiam mojego XC60, ale jakość jazdy jest słabym punktem. Jest sztywny, wyboisty i nieoszlifowany. Jeśli wjedziesz na nierówne drogi, każdy dołek poczujesz na własnej skórze. Nawet na gładkich drogach wydaje mi się trochę nerwowy. Nigdy nie byłem kierowcą, który zbytnio dba o jakość jazdy, więc nie umniejszyło to moich doświadczeń jako właściciela.

Niestety, jakość jazdy jak w samochodzie sportowym nie idzie w parze ze sportowym prowadzeniem. Prowadzi się jak bardzo dobry sedan rodzinny i nie jest tak przyjemny w prowadzeniu jak na przykład X3. Prowadzenie XC60 wcale nie jest złe, ale można by oczekiwać, że super sztywna jazda przełoży się na przyjemność z jazdy, a tak się nie dzieje.

XC60 miał inne zalety, w tym najlepsze fotele w klasie i wspaniałe wnętrze. Jakość jazdy jest jednak najgorsza w klasie.

Mój leasing kończy się w tym roku i następnym razem będę chciał zamówić zawieszenie pneumatyczne. Jeśli jednak jakość jazdy jest dla Ciebie ważna, szczerze mówiąc, rozejrzałbym się gdzie indziej.

Wątpię, aby nadchodzący lifting przyniósł ulepszenia, więc nie liczyłbym na to.

• Like
Reactions: neodarksaver
#4 ·
Uważam, że Volvo XC60 z zawieszeniem pneumatycznym jest bardzo wygodne w prowadzeniu. Można poczuć nierówności drogi nieco bardziej niż w innych samochodach (np. Audi Q5), ale siedzenia są najlepsze w Volvo. Nigdy nie miałem bólu pleców po długotrwałym prowadzeniu XC60, czego nie mogę powiedzieć o innych samochodach.

Mimo to, należy pamiętać, że po około 20000 km usłyszałem dziwny hałas na wybojach drogowych dochodzący z przedniego zawieszenia. Dealer wymienił niektóre części związane z zawieszeniem w ramach gwarancji.

Obecnie jeżdżę XC40 bez zawieszenia pneumatycznego i uważam, że jest mniej wygodny niż XC60 z lub bez zawieszenia pneumatycznego. Uważam, że siedzenia robią różnicę.

#9 ·
Mężczyzna wyraźnie napisał: Zawieszenie pneumatyczne nie jest dla mnie dobrą opcją.
Nie rozumiem, dlaczego mu to sugerujesz i wyrażasz opinię na temat zawieszenia pneumatycznego
Czy on nie prosił o opinię?

#8 ·
Jeśli obawiasz się o komfort jazdy XC60 po nierównościach, możesz rozważyć wersję z 18-calowymi kołami i oponami. Standardowy rozmiar 18 cali to 235/60, co stanowi wzrost wysokości boku opony o 1/2 cala w porównaniu ze standardowymi oponami 235/55 na 19-calowych kołach (5,6 cala vs 5,1 cala). Dodatkowa wysokość boku opony nieco złagodzi nierówności.

#11 ·
Jeśli obawiasz się o komfort jazdy XC60 po nierównościach, możesz rozważyć model z 18-calowymi kołami i oponami. Standardowy rozmiar 18 cali to 235/60, co stanowi wzrost wysokości ścianki bocznej o 1/2 cala w porównaniu ze standardowymi oponami 235/55 na 19-calowych kołach (5,6 cala vs 5,1 cala). Zwiększona wysokość ścianki bocznej nieco złagodzi nierówności.
Poprawne ciśnienie powietrza w oponach też!

#10 ·
Zgadzam się, że rozmiar kół i opon jest tutaj bardzo ważny. Początkowo chciałem felgi 18-calowe, ale chciałem też napis, więc 19 cali lub większe były moimi jedynymi opcjami. 19-calowe to niezły kompromis między komfortem jazdy a prowadzeniem.

#13 ·
Witajcie,
Szukam opinii na temat komfortu zawieszenia xc60 bez zawieszenia pneumatycznego. Jestem zaskoczony, że jest wiele pochwał dla tańszego zawieszenia xc40, podczas gdy xc60 jest oceniane co najwyżej jako ok. Czy są jakieś ulepszenia w 2021 lub nadchodzącym modelu 2022?
Moja żona ma model T5 inscription z 2019 roku bez zawieszenia pneumatycznego. Kiedy przejeżdżasz przez małą dziurę, jest to dość złe. Kiedy jest większa, jest to, delikatnie mówiąc, wstrząsające. Moim zdaniem wcale nie jest to dobre dla tego typu samochodu i rynku, na którym jest on skierowany. Mamy jeszcze rok leasingu...

#16 ·
Moja żona ma T5 inscription z 2019 roku bez zawieszenia pneumatycznego. Kiedy przejeżdżasz przez małą dziurę, jest dość źle. Kiedy jest większa, jest co najmniej wstrząsająca. Moim zdaniem wcale nie jest to dobre dla tego typu samochodu i rynku, na który jest skierowany. Mamy jeszcze rok leasingu...
Nigdy nie jeździłem żadnym typem pojazdu, który dobrze radzi sobie z dziurami... nie tylko Volvo XC-60. :eek:

#14 ·
Mam zawieszenie pneumatyczne z oponami 20" przy ciśnieniu 37 psi (w porównaniu do zalecanych 35 psi) i zgadzam się, że hałas jest głośniejszy niż w moich innych SUV-ach podczas jazdy po nierównej nawierzchni, takiej jak pokrywa studzienki kanalizacyjnej lub szutrowa droga. Czuję pewien rezonans w kabinie oprócz hałasu opon na zewnątrz. Nie jestem pewien, czy to z powodu opon, tulei czy zawieszenia.

#19 ·
Jakość jazdy mojego T5 Momentum z 2021 roku jest gorsza niż bym wolał, co wynika z 20-calowych kół i ogólnie złych ulic w Los Angeles. Mniejsze koła mogą przynieść poprawę.
Większa ścianka boczna opony z pewnością poprawi jakość jazdy.

• Like
Reactions: 213
#21 ·
Zawsze zaskakuje, że XC60 jest charakteryzowany jako nieudane zawieszenie, podczas gdy S60 jeździ niesamowicie dobrze. Ponieważ te dwa samochody są prawie identyczne, dlaczego XC60 jeździ o wiele gorzej niż S60? Jazda moim S60 jest jedną z jego najlepszych cech.
Czy są zbudowane na tej samej platformie?

#26 · (Edited)
Zacznę od komentarza, że zawieszenie jest całkowicie osobistą sprawą. I że jestem bardzo wybredny, z doświadczeniem w rajdach i motocyklach terenowych. Przez kilka lat ręcznie budowałem pełne zawieszenie MTB w małych seriach, używając własnej opatentowanej geometrii tylnego zawieszenia. Zazwyczaj sam dostrajam swoje zawieszenie moto.

Wygoda, dla mnie, to kontrola zawieszenia. Nie chcę miękkiej, delikatnej jazdy. Chcę spokoju bez szarpania. Jest to możliwe dzięki wysokiej jakości zawieszeniu.

Dla lepszego zrozumienia, mój Ford Focus RS Mk3 jest solidny w trybie „Normal”, a sztywny w trybie „Sport”. Nigdy nie używam trybu Sport. RS był szeroko krytykowany za twarde zawieszenie. Ford wprowadził poprawki w połowie cyklu życia, które są znacznie lepsze. Ford wymienił mój oryginalny samochód, wczesną wersję (lemon), po 3 latach i 40 000 km na późniejszy model - więc miałem do czynienia z obydwoma ustawieniami. Chciałem wymienić oryginalne amortyzatory. Nie spieszę się z wymianą jednostek Rev2, dopóki się nie zużyją. Niezbyt dobrze, ale do zniesienia.

Prawie zrezygnowaliśmy z XC60, ponieważ dealerzy mieli na stanie tylko R Design z zawieszeniem pneumatycznym, które, choć bardzo izolujące, było również bardzo izolujące od odczuć z jazdy. Niektórym może się to podobać. Nam nie.

Ryzykując, zamówiliśmy naszego XC60 T6 R Design na standardowych 21-calowych kołach i mechanicznym podwoziu Sport. Próbowaliśmy zmusić dealera do zamiany na 19-calowe, ponieważ regularnie jeździmy po drogach szutrowych. Nie chcieli.

Mam kilka 19-calowych kół z oponami zimowymi - bardziej miękkie, ale zachowanie zawieszenia jest takie samo.

Strojenie amortyzatorów w naszym R Design jest po prostu katastrofą. Niewystarczająca kompresja nie pozwala na kontrolę ruchu zawieszenia, powodując, że zawieszenie dobija do odbojów przy stosunkowo krótkim skoku. Jest to bardziej widoczne podczas jazdy z rodziną, rottweilerem-dobermanem na dachu i bagażem.

Tłumienie odbicia jest zbyt szybkie, powodując odbijanie się z większych nierówności. Często odbija się ruchem korkociągu. Nie sądzę jednak, aby problemem były wartości sprężyn...

Moja siostra ma XC60 T8 Polestar z regulowanymi Ohlins. Są to absolutnie najwyższej klasy amortyzatory i zmieniają samochód, nawet przy dodatkowej wadze EV. Są one regulowane ręcznie z zewnątrz za pomocą pokręteł pod maską/w nadkolu. Ostrzegłem ją, żeby nigdy nie zostawiała swojego Polestara u mnie na noc - rano może nie być tak samo...

Mówiąc to, miałem w zeszłym tygodniu XC90 T6 na powietrzu jako samochód zastępczy Volvo, podczas gdy nasz przeszedł przegląd po 30 000 km. Ten samochód był znacznie bardziej komunikatywny, spokojniejszy i sporo sztywniejszy niż 2019 XC60 R Design, Momentum & Inscription, które testowaliśmy.

Nie pomijając komentarza OP, że powietrze nie jest opcją, żałowałem czasami, że nie zamówiłem zawieszenia pneumatycznego, pomimo krytyki. Jest lepsze niż podwozie Sport.

Szukałem szeroko amortyzatorów z rynku wtórnego.

Zestaw Ohlins OEM jest dostępny. Są dostępne na rynku wtórnym tutaj Genuine Polestar Ohlins Suspension Kit, Volvo XC60 18+ Za 6150 USD są prawdziwą okazją w porównaniu z ~20 000 AU$ cytowanymi przez Volvo... ale (cóż) poza moim przedziałem cenowym.

Niedawno Bilstein dodał B6 do listy B4. B6 jest sportowy, B4 to specyfikacja OEM.
Znalazłem je w katalogu Bilstein OE, ale NIE w katalogu aftermarket.

Pierwsza seria produkcyjna zaplanowana jest na maj, ale jest opóźniona. Zamówiłem kilka. Przód
420 AU$ za sztukę + VAT, tył 260 AU$ za sztukę + VAT.

Miałem amortyzatory B6 w moim starym Tiguanie i były doskonałe; sztywne, dobrze kontrolowane... zwiększona przyczepność na asfalcie i więcej na szutrze. Moja żona uważała, że są w porządku, nawet dobre... Lubi RS (co zadziwiające), nienawidziła mojego obniżonego i usztywnionego WRX (szczerze mówiąc, to była uczciwa krytyka, było za twardo z niewystarczającym skokiem i było dobrze tylko na gładkich drogach).

Spodziewam się, że doprowadzą zawieszenie do zgodności z resztą pojazdu i czekam na ich dostawę z wielką niecierpliwością.

#27 ·
Chciałbym rozpocząć moje komentarze od tego, że zawieszenie jest sprawą całkowicie osobistą. I że jestem bardzo wybredny, z doświadczeniem w rajdach i motocyklach terenowych. Przez kilka lat komercyjnie budowałem ręcznie ramy MTB z pełnym zawieszeniem w małych seriach, używając własnej, opatentowanej geometrii tylnego zawieszenia. Zazwyczaj sam dostrajam własne zawieszenie motocyklowe.

Komfort, dla mnie, to kontrola zawieszenia. Nie chcę miękkiej, wygodnej jazdy. Chcę spokoju bez szorstkości. Jest to możliwe dzięki wysokiej jakości zawieszeniu.

Dla lepszego zrozumienia, mój Ford Focus RS Mk3 jest solidny w trybie „Normal”, a szorstki w trybie „Sport”. Nigdy nie używam trybu Sport. RS był szeroko krytykowany za szorstkie zawieszenie. Ford przeprowadził modernizację w połowie cyklu życia, która jest znacznie lepsza. Ford wymienił mój oryginalny samochód, wczesną wersję (wadliwy), po 3 latach i 40 000 km na późniejszą wersję - więc doświadczyłem obu ustawień. Byłem bliski wymiany oryginalnych amortyzatorów. Nie spieszę się z wymianą jednostek Rev2, dopóki się nie zużyją. Niezbyt dobrze, ale do zniesienia.

Prawie pominęliśmy XC60, ponieważ dealerzy mieli w magazynie tylko R Design z zawieszeniem pneumatycznym, które, choć bardzo izolujące, było również bardzo izolujące od odczuć z jazdy. Niektórym może się to podobać. Nam nie.
Ryzykując, zamówiliśmy naszego XC60 T6 R Design ze standardowymi 21-calowymi kołami i mechanicznym podwoziem sportowym. Próbowaliśmy zmusić dealera do zmiany na 19-calowe, ponieważ regularnie jeździmy po drogach szutrowych. Nie chcieli.

Mam kilka 19-calowych kół z oponami zimowymi - bardziej miękkie, ale zachowanie zawieszenia jest takie samo.

Ustawienie amortyzatorów w naszym R Design jest po prostu katastrofalne. Niewystarczająca kompresja nie pozwala na kontrolę skoku zawieszenia, powodując, że zawieszenie dobija do odbojów. Jest to bardziej widoczne podczas jazdy w pełni załadowanym samochodem z rodziną, rottweilerem-dobermanem na dachu i bagażem.

Tłumienie odbicia jest zbyt szybkie, powodując odbijanie się z większych nierówności. Często odbija się ruchem korkociągu. Nie sądzę jednak, aby problemem były wartości sprężyn...

Moja siostra ma XC60 T8 Polestar z regulowanymi amortyzatorami Ohlins. Są to absolutnie najwyższej klasy amortyzatory, które zmieniają samochód, nawet z dodatkową wagą EV. Są one regulowane zewnętrznie ręcznie za pomocą pokręteł pod maską/w nadkolu. Ostrzegłem ją, żeby nigdy nie zostawiała swojego Polestara u mnie na noc - rano może się nie czuć tak samo...

Mówiąc to, miałem w zeszłym tygodniu XC90 T6 na pneumatyce jako samochód zastępczy Volvo, podczas gdy nasz samochód przechodził przegląd po 30 000 km. Ten samochód był znacznie bardziej komunikatywny, spokojny i nieco sztywniejszy niż 2019 XC60 R Design, Momentum & Inscription, który testowaliśmy.

Nie pomijając komentarza OP na temat pneumatyki jako opcji, czasami żałowałem, że nie zamówiłem zawieszenia pneumatycznego, pomimo krytyki. Jest lepsze niż podwozie sportowe.

Szukałem szeroko amortyzatorów z rynku wtórnego.
Zestaw Ohlins OEM jest dostępny. Są one dostępne na rynku wtórnym tutaj Genuine Polestar Ohlins Suspension Kit, Volvo XC60 18+ Za 6150 USD są prawdziwą okazją w porównaniu z ~20 000 AU$, które oferuje Volvo... ale (cóż) poza moim przedziałem cenowym.

Niedawno Bilstein dodał B6 do listy B4. B6 jest sportowy, B4 to specyfikacja OEM.
Znalazłem je w katalogu Bilstein OE, ale NIE w katalogu aftermarket.

Pierwsza seria produkcyjna jest zaplanowana na maj, ale jest opóźniona. Zamówiłem kilka. Przód
420 AU$ za sztukę + VAT, tył 260 AU$ za sztukę + VAT.

Miałem amortyzatory B6 w moim starym Tiguanie i były doskonałe; sztywne, dobrze kontrolowane... zwiększona przyczepność na asfalcie i więcej szutru. Moja żona uważała, że są w porządku, nawet dobre... Lubi RS (co zadziwiające), nienawidziła mojego obniżonego i usztywnionego WRX (szczerze mówiąc, to była uczciwa krytyka, było za twardo z niewystarczającym skokiem i było dobrze tylko na gładkich drogach).

Spodziewam się, że doprowadzą zawieszenie do zgodności z resztą pojazdu i czekam na ich dostawę z wielką niecierpliwością.
Mam XC60 z 2021 roku z zawieszeniem pneumatycznym i 20-calowymi felgami. I przed podjęciem decyzji przeprowadziłem dość obszerne jazdy testowe ze standardowym zawieszeniem z 20-calowymi felgami. Wcześniej posiadałem XC90 z 2020 roku bez zawieszenia pneumatycznego i z 20-calowymi felgami. Podobało mi się połączenie jazdy i prowadzenia XC90, ale to ja - wolę kontrolę bardziej sztywnej jazdy, o ile nie jest szorstka, i nie czułem, że XC90 jest szorstki. W XC60 nie zauważyłem dużej różnicy między wersjami z zawieszeniem normalnym i pneumatycznym, na drogach, którymi jeździłem podczas testu - nie jeździłem R design, tylko Inscriptions. Zgadzam się, że zawieszenie pneumatyczne jest nieco bardziej izolujące. Byłem niezadowolony z poziomu hałasu na drodze w XC90 na złych drogach. Czułem, że XC60 był cichszy niż XC90 na złych drogach i że XC60 na złych drogach wydawał się nieco cichszy z pneumatyką niż bez niej. Więc tak postąpiłem. I cieszę się, że tak zrobiłem. Ponieważ jeżdżę po większej różnorodności dróg niż podczas mojego testu, widzę, że zawieszenie pneumatyczne ma po prostu bardziej wyrafinowane odczucie i podoba mi się to. Ten samochód, ogólnie rzecz biorąc, po prostu wydaje się bardziej płynny niż mój XC90. Nie zobaczę końca okresu gwarancji przed wymianą tego samochodu, więc nie mam większych obaw dotyczących napraw zawieszenia pneumatycznego.

#40 ·
To trudny wątek do śledzenia.

Nie mam żadnych problemów z zawieszeniem, jakością jazdy ani prowadzeniem mojego XC60 z 2019 roku. Wszystkie te elementy są lepsze niż w moim XC60 z 2010 roku.

#51 ·
To trudny wątek do śledzenia.

Nie mam żadnych problemów z zawieszeniem, jakością jazdy ani prowadzeniem mojego XC60 z 2019 roku. Wszystkie są lepsze niż w moim XC60 z 2010 roku.
Wow. Chcesz powiedzieć, że ludzie w internecie mają różne opinie?

Ponadto, Twój XC60 z 2019 roku oferuje ulepszenia w stosunku do pojazdu, który jest dziesięć lat starszy?

Obie koncepcje wydają się nieprawdopodobne.

Kiedy jeździsz Volvo od ponad dziesięciu lat, prawdopodobnie masz pewną "perspektywę", która może nie pasować do nas, którzy niekoniecznie jesteśmy lojalni wobec Volvo.

To nie znaczy, że Twoja opinia jest mniej warta niż moja - po prostu zwracam uwagę, że wszyscy dokonujemy ocen w oparciu o nasze perspektywy. Podejrzewam, że wielu właścicieli, którzy narzekają na jakość jazdy Volvo, ma inne ramy odniesienia niż Ty.

#44 ·
Miałem XC60 z 2017 roku i V60 z 2017 roku, a teraz XC60 z 2018 roku (wszystkie wersje Inscription lub Platinum). Uważam, że zawieszenie jest podobne we wszystkich z nich. V60 prowadziło się najlepiej ze względu na platformę samochodu, ale XC60 nie są szczególnie twarde. Zdecydowanie jest o wiele ładniejsze niż minivan Hondy mojej siostry! Nie mam żadnych skarg na zawieszenie xc60. Posiadałem również MB, Saaba i obecnie mam LR4 z zawieszeniem pneumatycznym i żaden z nich nie był/jest zauważalnie lepszy od Volvo.

#45 ·
Cześć wszystkim,
Szukam opinii na temat komfortu zawieszenia xc60 bez zawieszenia pneumatycznego. Jestem zaskoczony, że jest wiele pochwał dla tańszego zawieszenia xc40, podczas gdy xc60 jest oceniane co najwyżej jako ok. Czy są jakieś ulepszenia w 2021 lub nadchodzącym modelu 2022?
Mam XC60 z 2015 roku z przebiegiem 88 tys. mil; niedawno byłem na wakacjach 1100 mil; zatrzymywałem się co dwie do trzech godzin, aby zamienić się prowadzeniem z żoną i rozprostować nogi; Uznałem, że samochód jest wygodny. Było to w 90% jazda po autostradzie, a reszta to drogi szutrowe zwiedzające kanion.

#46 ·
Witajcie,
Szukam opinii na temat komfortu zawieszenia xc60 bez zawieszenia pneumatycznego. Jestem zaskoczony, że jest wiele pochwał dla tańszego zawieszenia xc40, podczas gdy xc60 jest oceniane co najwyżej jako ok. Czy są jakieś ulepszenia w 2021 roku lub w nadchodzącym modelu 2022?
Przejechałem wczoraj jednym i byłem zaskoczony, jak dobrze się prowadzi.

#48 ·
Miałem XC60 R design z 2018 roku z zawieszeniem pneumatycznym. Jakość jazdy była najgorszą cechą tego samochodu. Brak amortyzacji i dobijanie na nierównych nawierzchniach, nawet z 19-calowymi kołami, było rozczarowujące. Miałem samochody zastępcze, wersje bez R z normalnym zawieszeniem, które były o wiele bardziej komfortowe. Moją opinię podziela również „savagesse”, recenzent online, który zamieszcza wiele komentarzy na temat Volvo. On zaleca ludziom pominięcie opcji zawieszenia pneumatycznego. Teraz jeżdżę XC40, które uważam za bardziej przyjemny i angażujący samochód. Tęsknię jednak za siedzeniami, cichszym wnętrzem i dodatkową przestrzenią bagażową XC60.

#64 · (Edited)
Szczerze mówiąc, nie rozumiem, na co tu reagujesz.

Oto Twój post, który nastąpił po moim:

"Więc jak możesz twierdzić, że się mylę, a teraz mówisz zupełnie coś przeciwnego, skoro przyznajesz, że nie wiesz! Czy próbowałeś po prostu wszcząć kłótnię? Co u licha, gościu! Nie komentuj negatywnie mojego posta, jeśli nawet nie mówisz o "wszystkich SUV-ach", tak jak ja."
\nNaprawdę nie mam pojęcia, o co tu jesteś zły.

Wcześniejszy autor argumentował, że większość SUV-ów i SAMOCHODÓW w obrębie marki współdzieli platformy. Twoim kontrargumentem było to, że nie wszystkie samochody i SUV-y współdzielą platformy. Oboje macie rację, ale kogo to obchodzi? To wątek o komforcie jazdy. Jakie to ma znaczenie? Zrywasz wątek z powodu punktu, w którym nikt się z tobą nie zgadza.

P.S. Zazdroszczę zamówionego M-B Wagon, świetny samochód!

#66 ·
Szczerze mówiąc, nie rozumiem, na co tutaj reagujesz. Myślałem, że istnieje pewna niezgoda co do twierdzenia wcześniejszego autora, że SUV-y i SEDAN-y w obrębie marki mają tendencję do współdzielenia platform (co jest prawdą). Nie wiem, co to ma wspólnego z różnicą między WIĘKSZOŚCIĄ a WSZYSTKIMI i szczerze mówiąc, myślę, że to głupia dyskusja o semantyce. Jestem prawie pewien, że wszyscy rozumiemy sytuację z nowoczesnymi SUV-ami i tak naprawdę nie wiem nawet, z kim się nie zgadzasz i o co. Tak czy inaczej, tak naprawdę mnie to nie dotyczy i nie chcę się z tobą spierać o słownictwo.

PS Zazdroszczę zamówionego M-B Wagon, świetna jazda!
Może zrozumiesz, jeśli przeczytasz wszystkie moje komentarze.

#67 ·
Nie muszę czytać, Tdoug1. Zgadzam się z tobą i powinienem był się od tego trzymać od samego początku. Przepraszam za zboczenie z tematu i nie będę się wtrącał w wymianę zdań między wami.

• Like
Reactions: TDoug1
#70 ·
Po rozczarowujących 'brak wiadomości, mało prawdopodobne przed końcem zimy, tylko przody na powolnej łodzi...' Bilstein Australia wysłał mi wiadomość, że w zeszły czwartek otrzymali niespodziewaną przesyłkę lotniczą z pełnym zestawem amortyzatorów B6. Przesyłka krajowa miała je w domu w poniedziałek po południu. Tyły weszły tej nocy, a przody we wtorek wieczorem. Skończone o 22:30. Zajęłoby to teraz połowę tego czasu, ponieważ wiem trochę o pracy przy Volvo. Pochwaliłbym inżynierów i projektantów - to porządne, ładnie zaprojektowane maszyny.

Wynik?
Po prostu transformacyjny!

Sztywny (dość) bez ostrości. Brak skarg od SWMBO. Zaznaczone!.

Uderzenia, trzaski, odbicia? Wyleczone.

Kieruje precyzyjnie. Pozostaje na linii niezależnie od nierówności lub pochylenia... nawet na 19-calowych oponach zimowych. Wydaje się setki kg lżejszy.

Nie mogę się doczekać, aż pojadę nim po złej drodze gruntowej... ale właśnie weszliśmy w blokadę COVID na czas nieokreślony. Jazda na nartach jest odwołana, być może do końca zimy?

Jeśli chcesz, aby Twój R Design prowadził się jak R, Bilstein B6 są zarówno przystępne cenowo, jak i prawdziwe.

#71 ·
Po rozczarowujących 'brak wiadomości, mało prawdopodobne przed końcem zimy, tylko przody na powolnej łodzi...' Bilstein Australia poinformował mnie, że w zeszły czwartek otrzymali niespodziewaną przesyłkę lotniczą z pełnym zestawem amortyzatorów B6. Przesyłka krajowa miała je w domu w poniedziałek po południu. Tyły weszły tej nocy, a przody we wtorek wieczorem. Skończone do 22:30. Zajęłoby to teraz połowę tego czasu, ponieważ wiem trochę o pracy nad Volvo. Pochwaliłbym inżynierów i projektantów - to porządnie, ładnie zaprojektowane maszyny.

Wynik?
Po prostu transformacyjny!

Sztywny (dość) bez ostrości. Brak skarg ze strony SWMBO. Zaznaczone!.

Uderzenia, trzaski, odbicia? Wyleczone.

Kieruje precyzyjnie. Pozostaje na linii niezależnie od nierówności lub pochylenia... nawet na 19-calowych oponach zimowych. Wydaje się setki kg lżejszy.

Nie mogę się doczekać, aż pojadę nim po złej drodze gruntowej... ale właśnie weszliśmy w blokadę COVID na czas nieokreślony. Jazda na nartach jest odwołana, być może do końca zimy?

Jeśli chcesz, aby Twój R Design prowadził się jak R, Bilstein B6 są zarówno przystępne cenowo, jak i prawdziwe.
To wspaniała wiadomość. Moje nadchodzą statkiem (dzięki za polecenie), więc mam jeszcze trochę czasu, ale cieszę się, że są wyraźnie w produkcji, a co najważniejsze, brzmią jak dobry dodatek.