Chciałbym rozpocząć moje komentarze od tego, że zawieszenie jest sprawą całkowicie osobistą. I że jestem bardzo wybredny, z doświadczeniem w rajdach i motocyklach terenowych. Przez kilka lat komercyjnie budowałem ręcznie ramy MTB z pełnym zawieszeniem w małych seriach, używając własnej, opatentowanej geometrii tylnego zawieszenia. Zazwyczaj sam dostrajam własne zawieszenie motocyklowe.
Komfort, dla mnie, to kontrola zawieszenia. Nie chcę miękkiej, wygodnej jazdy. Chcę spokoju bez szorstkości. Jest to możliwe dzięki wysokiej jakości zawieszeniu.
Dla lepszego zrozumienia, mój Ford Focus RS Mk3 jest solidny w trybie „Normal”, a szorstki w trybie „Sport”. Nigdy nie używam trybu Sport. RS był szeroko krytykowany za szorstkie zawieszenie. Ford przeprowadził modernizację w połowie cyklu życia, która jest znacznie lepsza. Ford wymienił mój oryginalny samochód, wczesną wersję (wadliwy), po 3 latach i 40 000 km na późniejszą wersję - więc doświadczyłem obu ustawień. Byłem bliski wymiany oryginalnych amortyzatorów. Nie spieszę się z wymianą jednostek Rev2, dopóki się nie zużyją. Niezbyt dobrze, ale do zniesienia.
Prawie pominęliśmy XC60, ponieważ dealerzy mieli w magazynie tylko R Design z zawieszeniem pneumatycznym, które, choć bardzo izolujące, było również bardzo izolujące od odczuć z jazdy. Niektórym może się to podobać. Nam nie.
Ryzykując, zamówiliśmy naszego XC60 T6 R Design ze standardowymi 21-calowymi kołami i mechanicznym podwoziem sportowym. Próbowaliśmy zmusić dealera do zmiany na 19-calowe, ponieważ regularnie jeździmy po drogach szutrowych. Nie chcieli.
Mam kilka 19-calowych kół z oponami zimowymi - bardziej miękkie, ale zachowanie zawieszenia jest takie samo.
Ustawienie amortyzatorów w naszym R Design jest po prostu katastrofalne. Niewystarczająca kompresja nie pozwala na kontrolę skoku zawieszenia, powodując, że zawieszenie dobija do odbojów. Jest to bardziej widoczne podczas jazdy w pełni załadowanym samochodem z rodziną, rottweilerem-dobermanem na dachu i bagażem.
Tłumienie odbicia jest zbyt szybkie, powodując odbijanie się z większych nierówności. Często odbija się ruchem korkociągu. Nie sądzę jednak, aby problemem były wartości sprężyn...
Moja siostra ma XC60 T8 Polestar z regulowanymi amortyzatorami Ohlins. Są to absolutnie najwyższej klasy amortyzatory, które zmieniają samochód, nawet z dodatkową wagą EV. Są one regulowane zewnętrznie ręcznie za pomocą pokręteł pod maską/w nadkolu. Ostrzegłem ją, żeby nigdy nie zostawiała swojego Polestara u mnie na noc - rano może się nie czuć tak samo...
Mówiąc to, miałem w zeszłym tygodniu XC90 T6 na pneumatyce jako samochód zastępczy Volvo, podczas gdy nasz samochód przechodził przegląd po 30 000 km. Ten samochód był znacznie bardziej komunikatywny, spokojny i nieco sztywniejszy niż 2019 XC60 R Design, Momentum & Inscription, który testowaliśmy.
Nie pomijając komentarza OP na temat pneumatyki jako opcji, czasami żałowałem, że nie zamówiłem zawieszenia pneumatycznego, pomimo krytyki. Jest lepsze niż podwozie sportowe.
Szukałem szeroko amortyzatorów z rynku wtórnego.
Zestaw Ohlins OEM jest dostępny. Są one dostępne na rynku wtórnym tutaj
Genuine Polestar Ohlins Suspension Kit, Volvo XC60 18+ Za 6150 USD są prawdziwą okazją w porównaniu z ~20 000 AU$, które oferuje Volvo... ale (cóż) poza moim przedziałem cenowym.
Niedawno Bilstein dodał B6 do listy B4. B6 jest sportowy, B4 to specyfikacja OEM.
Znalazłem je w katalogu Bilstein OE, ale NIE w katalogu aftermarket.
On this page you will find all topics that are important for dealers and workshops. In addition to our current product catalog, we offer information on training courses, product innovations and installation instructions.
workshop.bilstein.com
Pierwsza seria produkcyjna jest zaplanowana na maj, ale jest opóźniona. Zamówiłem kilka. Przód
420 AU$ za sztukę + VAT, tył 260 AU$ za sztukę + VAT.
Miałem amortyzatory B6 w moim starym Tiguanie i były doskonałe; sztywne, dobrze kontrolowane... zwiększona przyczepność na asfalcie i więcej szutru. Moja żona uważała, że są w porządku, nawet dobre... Lubi RS (co zadziwiające), nienawidziła mojego obniżonego i usztywnionego WRX (szczerze mówiąc, to była uczciwa krytyka, było za twardo z niewystarczającym skokiem i było dobrze tylko na gładkich drogach).
Spodziewam się, że doprowadzą zawieszenie do zgodności z resztą pojazdu i czekam na ich dostawę z wielką niecierpliwością.