SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Hamulce XC60 polestar

38K views 65 replies 27 participants last post by  WunderWagen  
#1 ·
Są fantastyczne, chciałbym mieć takie u siebie.

#6 ·
Na początku były trochę miękkie i zajęło trochę czasu, zanim się trochę rozbiły. Na PE wciąż się regenerują dla PHEV.

• Like
Reactions: Puppu
#11 · (Edited)
Hamulce Polestar Engineered Akebono
XC60 T8 Polestar Engineered jest wyposażony w hamulce, które zostały opracowane we współpracy z renomowanymi specjalistami z Akebono. Sześcio-tłoczkowe zaciski i wentylowane tarcze hamulcowe o średnicy 14,6 cala na przednich kołach zapewniają imponującą siłę hamowania.

https://www.volvocars.com/us/cars/new-models/xc60/trims/polestar-engineered

Image

Hamulce Brembo są przeznaczone dla Polestar 2

#12 ·
2020 XC60 Polestar Engineered XC60 używa Akebono, modele S60 i V60 Polestar Engineered 2020 używają Brembo. Oba mają podobny 6-tłoczkowy zacisk z tarczą 14,6 cala.

#17 ·
2020 XC60 Polestar Engineered XC60 używa Akebono, modele 2020 S60 i V60 Polestar Engineered używają Brembo. Oba podobne 6-tłoczkowe zaciski z tarczą 14,6".
To prawda.

Nie przejmuj się niektórymi ludźmi, którzy próbują mieszać z ich zwykłymi prowokacyjnymi komentarzami.

#15 ·
Podczas wydarzenia medialnego dla modelu 2020 w Kanadzie jechaliśmy po pasie startowym, aby przetestować prowadzenie i hamowanie XC60 P*. Zestaw Akebono spisał się znakomicie. Volvo dostosowało je idealnie do XC60.

#16 ·
Podczas wydarzenia medialnego dla modelu 2020 w Kanadzie jechaliśmy po pasie startowym, aby przetestować prowadzenie i hamowanie XC60 P*. Zestaw Akebono spisał się znakomicie. Volvo dopasowało je idealnie do XC60.

Image
Gdzie to było?

#19 ·
Miło, dzięki. Wyglądało znajomo, spędziłem tam wiele lat w dolinie, ale nie byłem pewien.

#23 ·
Muszę. Oprzeć się. Pragnieniu.

Dosłownie ślinię się nad tymi. To może być dlatego, że pora lunchu, ale wyglądają naprawdę ładnie. Zastanawiam się, czy zmieściłyby się pod felgą 19".

#25 ·
Jest wiele rzeczy na temat platformy SPA, o których myślę, że jeszcze nie wiemy i z czasem ludzie z większą ilością czasu zaczną się nimi bawić i dociekać. Na przykład używanie Brembo P2R i tarcz na praktycznie każdej platformie P2. W związku z tym czuję, że istnieje płyta adaptera, która biegnie do zwrotnicy, aby dopasować ten duży zacisk, a może jej nie ma i użyto znormalizowanej platformy śrubowej.

Następnie kolejną kwestią jest to, czy używają innego siłownika głównego i zbiornika, jeśli nie, nie widzę powodu, dla którego zestaw Brembo (lub Akebono idc) miałby nie działać. Jestem zainteresowany uruchomieniem zestawu Brembo P2R!

#26 ·
Za każdym razem, gdy zmieniasz hamulce, musisz być świadomy tego, jak te zmiany wpłyną na ogólne hamowanie i odczucia samochodu. Po stronie XC90 jeden z kolegów był w stanie zdobyć przedni hamulec Brembo z dwuczęściowym wirnikiem za około 2500 dolarów za części. Zostawił tył w spokoju. Rozumiem, że w naszych pojazdach inżynierowie decydują się na używanie tylnych hamulców w sposób, który zapobiega nurkowaniu samochodu do przodu podczas hamowania. To jeden z powodów, dla których tylne klocki hamulcowe zużywają się szybciej. Nie jestem pewien, jak to wpływa na to zachowanie. W moim Acura NSX 2001 zdecydowałem się na hamulce Racing Brakes z rynku wtórnego. Użyli tych samych zacisków, ale zmienili tarcze na dwuczęściowe żelazne zewnętrzne kapelusze i aluminiowe wewnętrzne. To sprawiło, że rozkład hamowania pozostał taki sam, ponieważ wymieniłem tarcze, a nie zaciski. Wypełniłem koła większymi tarczami i wyglądały dobrze, a także dobrze się zatrzymywały. Do użytku na torze przejście na inny klocek również pomogło w kwestii fad. Zestaw hamulcowy Racing Brake był dostarczany z żelaznymi przedłużeniami, aby umożliwić większe tarcze. Próbowałem pójść tą drogą z moim XC90 T8. Jednak Racing Brake miało ograniczone zasoby i nie uważało, że rynek jest opłacalny (niewielu entuzjastów jazdy Volvo), więc nie chcieli stworzyć nowego rozszerzenia. Mogli wziąć dwuczęściowy wirnik z tego, co już mieli w magazynie. Skończyło się więc na kupnie tarcz wierconych i szczelinowych od firmy z rynku wtórnego i zamontowaniu ich w samochodzie. Prawdopodobnie kosztowało to około 500 dolarów za części.

owns 2025 Volvo EX90 Ultra
#36 ·
Za każdym razem, gdy zmieniasz hamulce, musisz być świadomy tego, jak te zmiany wpłyną na ogólne hamowanie i odczucia samochodu. Po stronie XC90 jeden kolega był w stanie zdobyć przód podobny do Brembo z dwuczęściowym wirnikiem za około 2500 $ za części. Zostawił tył w spokoju. Rozumiem, że w naszych pojazdach inżynierowie decydują się na używanie tylnych hamulców w sposób, który zapobiega nurkowaniu samochodu do przodu podczas hamowania. To jeden z powodów, dla których tylne klocki hamulcowe zużywają się szybciej. Nie jestem pewien, jak to wpływa na to zachowanie. W moim Acura NSX 2001 zdecydowałem się na hamulce wyścigowe z rynku wtórnego. Użyli tych samych zacisków, ale zmienili tarcze na dwuczęściowe żelazne zewnętrzne kapelusze i aluminiowe wewnętrzne. To zachowało ten sam rozkład hamowania, ponieważ wymieniłem tarcze, a nie zaciski. Wypełniłem koła większymi tarczami i wyglądały dobrze, a także dobrze się zatrzymywały. Do użytku na torze przejście na inną nakładkę również pomogło w kwestii zanikania. Konfiguracja hamulców Racing Brake była wyposażona w żelazne przedłużenia, które umożliwiały użycie większych tarcz. Próbowałem tej trasy z moim XC90 T8. Jednak Racing Brake miało ograniczone zasoby i nie uważało rynku za opłacalny (niewielu entuzjastów jazdy Volvo), więc nie chcieli stworzyć nowego rozszerzenia. Mogli wziąć dwuczęściowy wirnik z tego, co już mają w magazynie. Skończyło się na tym, że kupiłem wiercone i szczelinowe tarcze od firmy z rynku wtórnego i zainstalowałem je w samochodzie. Prawdopodobnie kosztowało to około 500 $ za części.

Image

Image

Image

Image
Czy chcesz udostępnić producenta i identyfikator produktu? :)

#28 ·
Myślałem o pomalowaniu zacisków, tak jak robiłem to w innych samochodach. Pomyślałem, że Volvo jest zbyt dostojne dla tego "Ricky Racer Look". Gdyby to były aluminiowe zaciski, takie jak te od Brembo lub Polestar, to prawdopodobnie byłbym w porządku. Chociaż lubię błyskotki, myślę, że moje lata nieco mnie uspokoiły.

owns 2025 Volvo EX90 Ultra
#32 ·
Wskazywanie na różne opcje dostępne na różnych rynkach nie czyni cię prawym. D3ggy powiedział: "Te są fantastyczne, chciałbym mieć te na swoim." i wyraźnie zamieścił zdjęcie wariantu Akebono. Jesteś w błędzie.

#35 ·

i dla pewności...

i dla pewności...

#38 ·
Wiem, że większość ludzi chce wiedzieć, jakie największe koło mogą założyć, ale jestem ciekaw, jakie najmniejsze koło będzie pasować do Akebono. Mamy standardowe 21-calowe felgi PE, ale zastanawiamy się, czy 20-calowe będą pasować do większego wyboru opon zimowych.

#39 · (Edited)
Natknąłem się na ten zestaw hamulcowy PE:

Czy byłoby taniej przez dealera? W którym momencie Volvo zaleca wymianę hamulców? Czy wymiana na hamulce PE jako ulepszenie miałaby sens?

Przy okazji, zestaw mówi, że wymagane są felgi 21 cali.

Czy ktoś to robił?

#42 ·
Natknąłem się na ten zestaw hamulcowy PE:

Czy byłoby taniej przez dealera? W którym momencie Volvo zaleca wymianę hamulców? Czy miałoby sens wymiana na hamulce PE jako ulepszenie?

Przy okazji, zestaw mówi, że wymagane są 21-calowe koła.

Czy ktoś to robił?
Kosztowałem amortyzatory Ohlins w Australii...20 000 AUD przez dealera, połowa tego przez Viva, w tym kursy walut, podatki i fracht. Więc mało prawdopodobne, żeby było taniej przez sieć dealerską.

Na szczęście Bilstein wypuścił B6 dla XC60 '18+.

Inna liga niż Ohlins, ale wystarczająca dla rodzinnego samochodu.

#43 ·
Więc podjąłem decyzję i zamówiłem hamulce polestar stąd:

Przesłali mi e-mail, że osłony przeciwpyłowe hamulców i zestaw osprzętu hydraulicznego są niedostępne, więc wysyłają resztę części i kredytują mi brakujące elementy. Myślisz, że powinienem po prostu anulować, czy można używać hamulców bez osłon przeciwpyłowych?

#44 ·
Więc zdecydowałem się i zamówiłem hamulce polestar stąd:

Przesyłają mi e-mail, że osłony przeciwpyłowe hamulców i zestaw osprzętu hydraulicznego są niedostępne, więc wysyłają resztę części i kredytują mi brakujące elementy. Myślisz, że powinienem po prostu anulować, czy można używać hamulców bez osłon przeciwpyłowych?
Nie uruchamiałbym tego bez osłony przeciwpyłowej. Może po prostu poczekaj na brakujące części. To nie może zająć dużo czasu.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk