SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

XC60 B5 czy GLC300? (USA 48 V MHEV)

3.2K views 28 replies 11 participants last post by  Walkabout  
#1 ·
Cześć wszystkim. Szukam opinii wszystkich na temat XC60 w porównaniu do GLC300. Oba mają silniki 2.0 turbo (w USA) i oba są 48-woltowymi hybrydami typu mild. Zauważam, że ISG XC60 znajduje się pod maską, podczas gdy ISG GLC znajduje się między silnikiem a skrzynią biegów. GLC pozwala wyłączyć AS/S, jeśli chcesz, podczas gdy XC60 tego nie robi.

Czy istnieją jakieś istotne różnice między tymi dwoma modelami dotyczące niezawodności i trwałości, które sprawiły, że wszyscy wybraliście XC60? Zastanawiam się, czy Volvo jest łatwiejsze w serwisowaniu? Jeśli ISG to w zasadzie tylko alternator pod maską, w porównaniu do ISG między silnikiem a skrzynią biegów jak w Benz, to z pewnością Volvo jest łatwiejsze w serwisowaniu/wymianie tej nowej części? W Benz trzeba wyjąć skrzynię biegów i mnóstwo węży chłodniczych.

Czytałem tu kilka raportów o wczesnych B5 z rozładowaniami akumulatorów 48 V, które powodowały, że samochody nie uruchamiały się. Czy modele 2024 (lub 2025) są pod tym względem lepsze?

Wiem, że Benz ma bezprzewodowy CarPlay, podczas gdy Volvo obsługuje tylko przewodowy.

Co jeszcze należy wziąć pod uwagę przy wyborze między tymi dwoma hybrydowymi SUV-ami typu mild? Dzięki!!

#2 ·
Jeszcze jedno pytanie. Jeśli chodzi o modele B5, czy te samochody nadają się do użytkowania, w którym mogą stać w garażu przez około 5 dni? Czasami nie jeżdżę moim samochodem codziennie. Czy te akumulatory 48 V są przeznaczone do codziennej jazdy/ładowania? Wiem, że samochody z regularnymi systemami 12 V mogą wytrzymać tygodnie, ale zastanawiam się, czy zostawiłbyś swój B5 na lotnisku na 10-dniową podróż i oczekiwał, że uruchomi się po powrocie.

#3 ·
Nie mogę odpowiedzieć na pierwsze pytanie, ale zaparkowaliśmy XC60B5 mojej żony z 2024 roku na 6 tygodni i uruchomił się od razu po powrocie. Mała ikona 48 V nadal pokazywała pełne naładowanie, kiedy wróciliśmy do domu. Ponieważ akumulator 12 V wydaje się szybko tracić ładunek, podłączyłem prostownik przed wyjazdem. Robię to od lat w naszych innych samochodach.

#5 ·
Jednym z komentarzy na temat GLC jest to, że trudno mi było znaleźć go gdziekolwiek z opcjami, których chciałem (takimi jak prawdziwe skórzane siedzenia lub HUD). Byłem bardziej niż chętny do zamówienia i czekania, ale spotkałem się z dużym oporem ze strony lokalnych dealerów, kiedy próbowałem to zrobić. Myślę, że B5, nawet bez wielu opcji, będzie sprawiał wrażenie bardziej luksusowego w środku.

GLC wydaje mi się również sporo mniejsze.

• Like
Reactions: indigoeyes
#7 ·
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie. Nasz akumulator 12 V padł po aktualizacji oprogramowania bezprzewodowego. Aby odzyskać samochód, musiałem naładować go ładowarką 12 V. Volvo miało samochód przez kilka dni i nie znalazło żadnych usterek, więc wymienili akumulator 12 V. Od tego czasu jest dobrze i to było około 10 miesięcy temu. Ale założę się, że przetwornica ładuje akumulator 12 V z akumulatora 48 V, ale musi to robić tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Nie mamy możliwości naładowania tego akumulatora, jeśli nie możemy uruchomić samochodu.

#8 ·
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie. Nasz akumulator 12 V padł po aktualizacji oprogramowania bezprzewodowego. Aby odwieźć samochód z powrotem, musiałem naładować go ładowarką 12 V. Volvo miało samochód przez kilka dni i nie znalazło żadnych usterek, więc wymienili akumulator 12 V. Od tego czasu jest dobrze i to było około 10 miesięcy temu. Ale założę się, że przetwornica ładuje akumulator 12 V z akumulatora 48 V, ale musi to robić tylko wtedy, gdy silnik pracuje. Nie mamy możliwości naładowania tego akumulatora, jeśli nie możemy uruchomić samochodu.
Twoje doświadczenie sprawia, że ​​jestem trochę zdenerwowany. Widzę, że 22 mają problem, może (pierwszy rok technologii B5 w USA), ale jeśli Twój jest B5 z 2024 roku, a akumulator 12 V nie jest dobry, wydaje się to dość dużym problemem. Czytam doniesienia o ludziach, którzy utknęli lub potrzebują pomocy przy akumulatorach 12 V.

Smutne jest to, że GLC również nie wydaje się dobrze wprowadzać na rynek najnowszej wersji samochodu z Mild Hybrid. Wiele skarg na utknięcie, w kółko, również na tych. Wszystko związane z Mild Hybrids lub powiązanym oprogramowaniem lub systemami. Dzięki za raport o Twoim!

#10 ·
Posiadam XC60 B5 od prawie 3 lat.
Świetna jazda, odbyłem nim podróż przez kraj na dystansie ponad 2000 km w ciągu kilku dni, nie napotykając żadnych problemów.
Tylne siedzenia są wygodne, zarówno moje dzieci, jak i żona przeważnie zasypiają podczas jazdy.

Jedyną kłopotliwą częścią jest AAOS, ponieważ wciąż jest niedojrzały i w trakcie rozwoju, więc proszę spodziewać się kilku problemów po drodze.

#14 ·
Zmieniam samochody jak bieliznę. B5 XC60 to samochód, który mam najdłużej i zamierzam go zatrzymać na kilka kolejnych lat. Szczerze mówiąc, samochód jest trochę nudny, ale ma najlepsze siedzenia w branży i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Mam ubezpieczenie od awarii mechanicznych za pośrednictwem mojej firmy ubezpieczeniowej i planuję je zachować po upływie gwarancji. Mercedes to także świetny samochód, ale nie lubię siedzeń w GLC.

#15 ·
Zmieniam samochody jak bieliznę. B5 XC60 to samochód, który mam najdłużej i zamierzam go zatrzymać na kilka kolejnych lat. Szczerze mówiąc, samochód jest trochę nudny, ale ma najlepsze siedzenia w branży i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Mam ubezpieczenie od awarii mechanicznych za pośrednictwem mojej firmy ubezpieczeniowej i zamierzam je zachować po upływie okresu gwarancji. Mercedes też jest świetnym samochodem, ale nie lubię siedzeń w GLC.
Dzięki. Z którego roku jest Twój B5? Ile mil? Jakieś problemy?

#16 ·
Mój to model z 2023 roku z przebiegiem 24 tys. mil. Żadnych problemów. Wcześniej miałem S90 z 2019 roku i chociaż uwielbiałem ten samochód, miał on 2 poważne problemy: 1. Samochód miał malutki zbiornik paliwa o pojemności 14 galonów i 2. Przeszedłem przez 3 lub 4 zestawy hamulców w ciągu 20 tys. mil. Wszystkie naprawy hamulców zostały wykonane w ramach gwarancji, ale miałem tego dość i wymieniłem S90 na XC60. XC60 ma zbiornik o pojemności 18 galonów i dzięki łagodnej hybrydzie mam hamowanie regeneracyjne, które całkowicie wyeliminowało problemy z hamulcami. Podczas ostatniego przeglądu przy przebiegu 17 tys. mil miałem jeszcze 8 mm klocków i tarcze wyglądały świetnie. To także powód, dla którego nigdy nie kupiłbym nowoczesnego Volvo bez (łagodnej) hybrydy. Niestety, modele bez hybryd wyprodukowane przed 2022 rokiem miały problemy z hamulcami. Powinieneś więc być bezpieczny z B5.

#18 ·
Mamy ponad dwa lata z naszym B5 XC60. Nigdy nie mieliśmy problemu z akumulatorem. Nigdy nie używaliśmy prostownika, to niedorzeczne, żeby o tym myśleć. Samochód czasami stoi przez tydzień, jeśli jesteśmy w podróży XC 70. Ludzie lubią tu, na forum, wyolbrzymiać problemy. A AAOS jest świetny. Niektórzy właściciele Sensus po prostu chcą narzekać, co jest ich prawem. Ale Sensus umarł i AAOS będzie się tylko poprawiał.

#21 ·
Some Sensus owners just want to complain, which is their right. But Sensus is dead going forward and AAOS will only continue to get better.
Kiedy Sensus pojawił się w 2016 roku, był przestarzałym systemem, pozostającym w tyle za konkurencją pod każdym względem
Zwłaszcza, że w ciągu pierwszych dwóch lat, 2017 i 2018, Volvo używało słabych procesorów i wolnej pamięci

#19 ·
Wróć do postu 9, nasz XC60 z 2024 roku miał wymieniony akumulator, ponieważ padł po aktualizacji oprogramowania, a Volvo kazało dealerowi go wymienić. Ponadto akumulator padł również w moim XC90 Recharge z 2023 roku, również zaraz po aktualizacji oprogramowania OTA. Zajęło to przejazd ciężarówką z powrotem do dealera, gdzie również powiedzieli, że nie wiedzą, dlaczego padł, ale tak się stało. Więc dla mnie to dwie złe baterie z dwóch fabrycznie nowych samochodów. Nie posiadamy już XC90 ze względu na wszystkie problemy, jakie z nim mieliśmy, głównie z powodu systemu Google.

#25 ·
Przyjrzałem się dzisiaj kilku modelom 2025 XC60 B5. Oba miały panoramiczny szyberdach. Zwróciłem szczególną uwagę na zewnętrzne uszczelnienie tylnej, stałej części szyby. Oba miały uszczelnienie, które miało przerwę. Przez to nie rozumiem, że uszczelnienie było przerwane, ale wydaje się, że "miękka" gumowa część uszczelnienia nie przylega dobrze do twardszej plastikowej obudowy szyby z tyłu. Jakby uszczelnienie było za krótkie? Widziałem tu zdjęcia, na których można było włożyć czubek palca w uszczelnienie. Tak NIE było. Prawdopodobnie można było włożyć w to końcówkę śrubokręta płaskiego lub dwie krawędzie karty kredytowej. Czy tak jest we wszystkich? Widziałem tylko dwa samochody. Ta "przestrzeń" była taka sama w obu. Brak wycieków wody w samochodach i brak dziwnych odgłosów wiatru. Dzięki.

#26 ·
Tak, tak wyglądają, gdy są nowe. Szczelina z czasem nieznacznie się powiększy. Spędzanie czasu w garażu prawdopodobnie spowolni tempo kurczenia się. Spróbuję zrobić zdjęcie naszego, żeby pokazać ci, jak wygląda 2+ lata później. Jest nieco większy, ale nie na tyle, żeby mnie martwić.

• Like
#27 ·
Tak, tak wyglądają, gdy są nowe. Szczelina z czasem nieznacznie się powiększy. Spędzanie czasu w garażu prawdopodobnie spowolni tempo kurczenia się. Spróbuję zrobić zdjęcie naszego, aby pokazać, jak wygląda 2+ lata później. Jest nieco większa, ale nie na tyle, by dawać mi powody do niepokoju.
Dzięki! Czy wiemy, dlaczego się kurczą? Wysychanie od słońca i wiatru być może? Jeśli tak, zastanawiam się, czy spray silikonowy lub jakiś środek do pielęgnacji gumy utrzymałby je wilgotne i niekurczliwe. Cieszę się, że wiem, że wszystkie zaczynają się od tego otwartego fragmentu.

#29 ·
AAOS jest w porządku. Nie bój się tego. Nie jest SUPER, ale SENSUS też nie był. Ogólnie rzecz biorąc, podoba mi się i nie mam trudności z nim żyć.

Miałem B5 XC40 przez tydzień i nie byłem pod wrażeniem układu napędowego. Wydawał mi się hałaśliwy i brakowało mu niskich obrotów. To jednak XC40, a silnik w XC60 może być strojony inaczej lub nie.

• Like