SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Xc40 t4…niezawodność, problemy, opinie?

1 reading
5.5K views 27 replies 7 participants last post by  thecanadaman  
#1 ·
Mam nowy samochód zastępczy xc40 b5 plus, podczas gdy nasz xc90 jest w serwisie i wydaje się, że mojej żonie się podoba. Szukam dla niej drugiego pojazdu, na którym moja córka może uczyć się jeździć i ostatecznie wziąć go jako swój pierwszy samochód.

Dla tych z was z t4 fwd, jak to było? Jakie są typowe problemy w tych samochodach? Jakieś problemy z jazdą na 87 oktanach (zgodnie z wymaganiami t4) i jaki rodzaj mpg widzisz?

Czy xc40 jest ogólnie wystarczająco niezawodny, aby zaryzykować go bez gwarancji?

#2 ·
Mam nowy samochód zastępczy xc40 b5 plus, podczas gdy nasz xc90 jest w serwisie, i wydaje się, że mojej żonie się podoba. Szukam dla niej drugiego pojazdu, na którym moja córka może uczyć się jeździć i ostatecznie wziąć go jako swój pierwszy samochód.

Do tych z was z t4 fwd, jak to było? Jakie są typowe problemy w tych samochodach? Jakiekolwiek problemy z uruchomieniem 87 oktanów (zgodnie z wymaganiami t4) i jaki rodzaj mpg widzisz?

Czy xc40 jest ogólnie wystarczająco niezawodny, aby zaryzykować to bez gwarancji?
FWIW, moja ciocia ma 2021 T5 r design kupiony w 2021 roku. Zero problemów do dziś - opatentowana przez Volvo fałszywa lampka TPM.

#3 ·
Mamy nowy samochód zastępczy xc40 b5 plus, podczas gdy nasz xc90 jest w serwisie i wydaje się, że mojej żonie się podoba. Szukam dla niej drugiego pojazdu, na którym moja córka może uczyć się jeździć i ostatecznie wziąć go jako swój pierwszy samochód.

Do tych z was z t4 fwd, jak to było? Jakie są typowe problemy w tych samochodach? Jakiekolwiek problemy z używaniem 87 oktanów (zgodnie z wymaganiami t4) i jaki rodzaj mpg widzisz?

Czy xc40 jest ogólnie wystarczająco niezawodny, aby zaryzykować go bez gwarancji?
Nasz t4 ma 47 tys. mil. Jak dotąd dobrze. Przebieg wynosi 28 mpg. Używamy 87 oktanów. Wyłączyłem automatyczne uruchamianie i zatrzymywanie, co było zbyt irytujące, więc mogło to wpłynąć na mpg.

#4 ·
Solidne samochody. Są mechanicznie prawie identyczne z T5, z wyjątkiem braku napędu na wszystkie koła. XC40 brzmi idealnie dla Twoich potrzeb. To tak, jakby Subaru Crosstrek był naprawdę dobrym samochodem.

owns 2012 Volvo XC70 T6 Platinum
#5 ·
Dzięki wam… więc auto SS można trwale wyłączyć w t4, tak jak w naszym xc90? Nawet w pożyczonym b5, z jego bardziej płynnym auto SS, wciąż wyłącza silnik i klimatyzację, mimo że na zewnątrz i w samochodzie jest gorąco. Przełączenie na tryb manualny nie pomaga, więc po prostu co chwilę przesuwam się o kilka cali do przodu, aby ponownie uruchomić silnik, żeby moje małe dziecko nie ugotowało się na tylnym siedzeniu.

#6 ·
Dzięki wam… więc auto SS można trwale wyłączyć w t4, tak jak w naszym xc90? Nawet w pożyczonym b5, z bardziej płynnym auto SS, wciąż wyłącza silnik i klimatyzację, mimo że na zewnątrz jest gorąco i w samochodzie. Przełączenie na tryb manualny nie pomaga, więc po prostu przesuwam się o kilka cali do przodu, aby ponownie uruchomić silnik, żeby moje małe dziecko nie gotowało się na tylnym siedzeniu.
Tak, można go wyłączyć i nie włączy się ponownie, dopóki znowu tego nie zechcesz.

#8 ·
T4 to turbosprężarka o niższym ciśnieniu, dlatego jest w porządku na 87. W Kanadzie mieliśmy je tylko w AWD, ale od kilku klientów, których mam z tym wariantem, samochody były tak samo niezawodne jak T5.
Czy jest możliwe, że T4 ma taką samą/podobną turbosprężarkę, ale działa w cyklu Millera? Wiem, że VW Tiguan na rynek amerykański ma silnik 2.0T o stosunkowo niskiej mocy, co wynika z cyklu Millera (zasadniczo odpowiednik turbosprężarki cyklu Atkinsona). Uważam, że samochody B5 przeszły teraz na cykl Millera, ale w poprzednich latach mogła być różnica.

#11 ·
Stwierdzam, że nie jest łatwo znaleźć dobrze wyposażone t4, a zasadniczo są one w tym samym przedziale cenowym co modele t5 awd z większą ilością wyposażenia. Ponieważ będzie to pierwszy samochód mojej córki i na studia, nie chcę obciążać jej czymś, co kosztuje dodatkowe 60-80 centów za galon paliwa (91 oktanów w Kalifornii). Jedynym samochodem, dla którego zrobiłbym wyjątek, byłby rebel blue p3 xc60 t6.

#12 ·
Mam nowy samochód zastępczy xc40 b5 plus, podczas gdy nasz xc90 jest w serwisie, i wydaje się, że mojej żonie się podoba. Szukam dla niej drugiego pojazdu, na którym moja córka może uczyć się jeździć i ostatecznie wziąć go jako swój pierwszy samochód.

Dla tych z was, którzy mają t4 fwd, jak to było? Jakie są typowe problemy w tych samochodach? Jakieś problemy z jazdą na 87 oktanach (wymagane w t4) i jaki rodzaj mpg widzisz?

3 lata temu kupiłem mojej ówczesnej 16-letniej córce 2019 XC40 T5 Momentum. Bardzo podstawowy, ale AWD, a 18-calowe felgi z solidną ścianą boczną były świetne dla niej w rozwijaniu umiejętności parkowania równoległego... Przejechała nim 50 000 mil w ciągu 3 lat i właśnie w drugi dzień doprowadziła go do całkowitej straty (ktoś w nią uderzył). Wszystkie poduszki powietrzne wystrzeliły, a ona wyszła bez zadrapania. Szczerze mówiąc, idealny pierwszy pojazd dla nastolatka.

#13 ·
3 lata temu kupiłem mojej ówczesnej 16-letniej córce model XC40 T5 Momentum z 2019 roku. Bardzo podstawowy, ale z napędem na wszystkie koła, a 18-calowe felgi z grubymi ścianami bocznymi były świetne dla rozwijających się umiejętności parkowania równoległego... Przejechała nim 50 tysięcy mil w ciągu 3 lat i niedawno go zezłomowała (ktoś w nią uderzył). Wszystkie poduszki powietrzne wystrzeliły, a ona wyszła bez zadrapania. Szczerze mówiąc, idealny pierwszy pojazd dla nastolatka.
Czy zastąpisz go innym Volvo?

#22 ·
Niedawno pojawił się dobrze wyposażony (MSRP 45 tys. USD) używany model t4 RD z 2019 roku z przebiegiem ~100 tys. mil. Carfax pokazuje spójny serwis dealerski co 7-10 tys. mil i brak zgłoszonych uszkodzeń. Muszę znaleźć czas, żeby to sprawdzić.

Czy coś w szczególności wiadomo, że wymaga uwagi przy przebiegu około 100 tys. mil lub na co zwrócić uwagę w tych xc40? Dobrze znam silnik, ponieważ mamy xc90 t6, ale nie tak bardzo z xc40 lub platformą cma. Czy mają jakieś nieczęste, szalenie drogie naprawy, takie jak parowniki xc90?

#23 ·
Niedawno pojawił się dobrze wyposażony (45 000 USD msrp) używany t4 RD z 2019 roku z przebiegiem ~100 tys. mil. Carfax pokazuje spójny serwis dealerski co 7-10 tys. mil i brak zgłoszonych uszkodzeń. Muszę znaleźć czas, żeby to sprawdzić.

Czy coś w szczególności wiadomo, że wymaga uwagi przy przebiegu około 100 tys. mil lub na co zwrócić uwagę w tych xc40? Dobrze znam silnik, ponieważ mamy xc90 t6, ale nie tak bardzo z xc40 lub platformą cma. Czy mają jakieś nieczęste, szalenie drogie naprawy, takie jak parowniki xc90?
Są one bardzo solidne, z wyjątkiem łożysk mocowania przednich amortyzatorów (znana awaria dla każdego właściciela P3). Przy przebiegu około 100 tys. mil prawdopodobnie i tak będziesz potrzebować amortyzatorów, jeśli nie zostały jeszcze wymienione.

W przeciwnym razie, jeśli możesz utrzymać w czystości odpływy szyberdachu i wymieniać olej co 5-10 tys. mil, wszystko będzie w porządku.

• Like
Reactions: Stickygreen
#26 ·
Czytam więc więcej na ten temat i jednym z problemów, który wciąż się pojawia, jest problem z nie działającymi pilotami ze względu na wnikanie wody pod płetwą rekina, co powoduje mnóstwo kłopotów. Czy to powszechny problem?

Czy uszczelki i odpływy szyberdachu stanowią problem w tych samochodach, tak jak w samochodach SPA? Czy te samochody mają problemy z parownikami klimatyzacji, tak jak SPA?

#27 ·
Podobnie jak w przypadku większości nowszych Volvo, elektryczne amortyzatory tylnej klapy od czasu do czasu się psują. Nie są tanie. Zazwyczaj można nadal obsługiwać bagażnik ręcznie z uszkodzonymi.

#28 ·
Nie jestem pewien co do klimatyzacji. Sam o tym nie słyszałem w samochodzie z serii 40.

Jak w przypadku wszystkiego z dachem panoramicznym, odpływy należy czyścić co rok lub dwa. Mieliśmy przeciekającego shottla/samochód zastępczy przez kilka lat - "szczura" - w przeciwnym razie eleganckiego wczesnego XC40, który został rozebrany w celu usunięcia wilgoci. Co zabawne, jeździł fantastycznie! Kiedy byliśmy pewni, że został uszczelniony, myślę, że go sprzedaliśmy, w którym momencie, myślę, że miał na liczniku ponad 40 tys. km. Ale odbiegam od tematu...

Mam wrażenie, że problemy z modułem TCAM dotyczyły wczesnych samochodów Google i że istniało wezwanie do naprawy lub TSB, aby to naprawić. Przeciekająca płetwa rekina powinna być, miejmy nadzieję, rozwiązana w każdym XC40, który kupujesz teraz.

Jak w przypadku większości nowszych Volvo, elektryczne amortyzatory tylnej klapy od czasu do czasu się psują. Nie są tanie. Zazwyczaj można nadal obsługiwać bagażnik ręcznie z uszkodzonymi.
Zgadza się w kwestii TCAM... a przyczyną awarii było to, że technicy nie byli odpowiednio przeszkoleni w zakresie PDI. Kiedy to zostało uporządkowane, problem zniknął.

Nie wiem, czy sprawa z pilotem jest związana z tym, co mówisz.

Mieliśmy w tym roku więcej problemów niż zwykle z wilgocią z szyn szyberdachu, ponieważ mieliśmy ostrzejszą zimę niż od dłuższego czasu. Ludzie muszą całkowicie usuwać śnieg ze swoich samochodów, ponieważ odpływy mogą obsłużyć tylko określoną ilość, a kiedy są przeciążone, woda nie ma gdzie się podziać. Był to duży problem, gdy mieliśmy odwilż po dwóch dużych opadach śniegu w ciągu tygodnia.

Amortyzatory tylnej klapy z tyłu czasami psują się w 40 i 60, ale dziwne, że nie widzę tego w 90.