SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Kierownica z drewnianą intarsją....czy wyglądają tak dobrze, jak wyglądają?

10K views 21 replies 9 participants last post by  XC70XC  
#1 ·
Nigdy nie miałem samochodu z drewnianą kierownicą. Czy są tak ładne jak wyglądają? To znaczy, czy robią się naprawdę gorące/zimne; czy pękną; czy są śliskie; jakieś inne potencjalne wady? Dzięki za wszelkie spostrzeżenia.

#3 ·
Bardziej jak "The Maple Splinter Rag". Dlaczego myślisz, że samochody wyścigowe zrezygnowały z drewnianych kierownic dziesiątki lat temu?

#15 ·
Bardziej jak "The Maple Splinter Rag". Dlaczego myślisz, że samochody wyścigowe zrezygnowały z drewnianych kierownic dziesiątki lat temu?
Dodając do powyższego, nigdy nie miałbym drewnianej kierownicy w żadnym z moich pojazdów, w tym w samochodzie wyścigowym, chyba że byłby to samochód zabytkowy i byłoby to wymagane dla autentyczności. Jeśli trzymasz kierownicę podczas wypadku, jest bardzo prawdopodobne, że się wygnie, z poduszką powietrzną lub bez. Jeśli kierownica jest drewniana, a nawet tylko inkrustowana drewnem, w takich okolicznościach jest wysoce prawdopodobne, że drewno rozpryśnie się z potencjalnie katastrofalnymi skutkami. To samo było problemem z twardymi (tj. kruchymi) plastikowymi kołami, dlatego większość kierownic ma dziś osłony wykonane z bardziej miękkiego materiału, który się nie rozpryskuje ani nie pęka. Zdecydowanie sugeruję rozważenie powyższego przed zakupem kierownicy, która mogłaby wyrządzić ci krzywdę.

#4 ·
Nigdy nie miałem samochodu z drewnianą kierownicą. Czy są tak ładne, jak wyglądają? Czy naprawdę się nagrzewają/schładzają; czy pękają; czy są śliskie; jakieś inne potencjalne wady? Dzięki za wszelkie spostrzeżenia, jakie masz.
Jeśli jeździsz klasycznym Volvo...

http://www.calgaryvolvoclub.com/gallery/d/12194-2/HPIM0457.JPG

...lub nowszym Volvo...

http://www.volvocars.com/imageweb/19e0c428-1f30-4ac7-8855-3a90bab10e67.jpg

...lub możesz dostać tylko plastikowe wkładki, które przypominają drewno...

http://www.dragtimes.com/images-cla...s-large/Volvo-XC90-Wood-Steering-Wheel-Cover-Parts-LW-for-sale_260709410029.jpg

W samochodzie z poduszką powietrzną kierowcy demontaż/wymiana kierownicy spowodował, że niektórzy technicy zmienili zawód.

George Dill

#5 ·
Nigdy nie miałem samochodu z drewnianą kierownicą. Czy są tak ładne, jak wyglądają? To znaczy, czy robią się naprawdę gorące/zimne; czy pękną; czy są śliskie; jakieś inne potencjalne wady? Dzięki za wszelkie spostrzeżenia.
Czuje się tak dobrze, jak wygląda... nigdy za gorąco ani za zimno, tylko ładny, ekskluzywny wygląd i dotyk... Miałem/miałem to we wszystkich nowych Volvo, które kupiłem w ciągu ostatnich 12 lat. Musiałem przeskoczyć kilka przeszkód, żeby dostać to w 2008 3.2 S80 (podobno pierwszy w USA z klasycznym drewnem i drewnianą kierownicą), kiedy było to dostępne tylko w V8...

#6 ·
Czuje się tak dobrze, jak wygląda... nigdy za gorąco ani za zimno, tylko ładny, ekskluzywny wygląd i odczucia... Miałem/miałem to we wszystkich nowych Volvo, które kupiłem w ciągu ostatnich 12 lat. Musiałem przeskoczyć kilka przeszkód, żeby dostać to do 2008 3.2 S80 (podobno pierwszy w USA z klasycznym drewnem i drewnianą kierownicą), kiedy było to dostępne tylko w V8...
Dzięki za odpowiedź. Idę w to. Mnboy

#7 · (Edited)
Moje doświadczenie jest takie, że latem robią się gorące w dotyku, a zimą pozostają zimne przez jakiś czas. Osobiście ich nie lubię, wolę skórę. Mówiąc to, jeśli to kierownica, która ma drewno tylko na górze, a skóra nadal tam, gdzie ją chwytasz, to prawdopodobnie ok.

#10 ·
Osobiście nie są dla mnie. Uważam je za zbyt śliskie w chwycie. Potem jest za gorąco pod słońcem. Chociaż muszę przyznać, że wyglądają elegancko, ale jestem zadowolony z mojej skórzanej kierownicy.

#11 · (Edited)
Wtedy jest za gorąco na słońcu.
Konwencjonalna mądrość na ten temat jest grubo przesadzona...zdolność pochłaniania ciepła polerowanego drewna i matowej czarnej skóry nie jest tak bardzo różna...Kierownica nagrzewa się na słońcu w Los Angeles...kropka...Miałem "możliwe do leczenia" oparzenia wewnętrznych ud, wchodząc lekkomyślnie na czarny skórzany fotel w szortach...

#12 ·
Nie wiem o "inlayed" drewnianych wykończeniach - ale:

Widziałem kilka naprawdę ładnych rzeźbionych kierownic z litego drewna. Te, które widziałem, są zwykle laminowane z kilku grubych warstw drewna o dużej gęstości, takich jak teak / klon, z różnymi kierunkami usłojenia w laminacjach. Zazwyczaj są po prostu szlifowane na gładko z ładnym wykończeniem olejowym, które wnika w drewno. Powinny zapewniać dobry chwyt, dobre odczuwanie temperatury w dłoni i naprawdę fajny wygląd.

Jeśli masz samochód z fantazyjnym, ekskluzywnym wnętrzem, byłby to miły akcent końcowy.

#17 · (Edited)
Mam celtyckie poczucie humoru, które może być przezabawne, gdy się je zrozumie... ale nie jeśli chodzi o bezpieczeństwo i z tego, co widziałem, drewniane kierownice nie są bezpieczne. W życiu wszystko wiąże się z ryzykiem, ale celem nie jest unikanie ryzyka, ale minimalizowanie go w najwyższym stopniu... często nazywa się to przetrwaniem najlepiej przystosowanych. Przy okazji, czy widziałeś kiedyś wygięte drewniane kierownice po wypadku, w którym drewno było całe rozszczepione? Widziałem.

#19 ·
Mam celtyckie poczucie humoru, które może być przezabawne, gdy się je zrozumie... ale nie, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, a z tego, co widziałem, drewniane kierownice nie są bezpieczne. W życiu ryzyko jest we wszystkim, ale celem nie jest unikanie ryzyka, ale minimalizowanie go w najwyższym stopniu... często nazywa się to przetrwaniem najlepiej przystosowanych. Przy okazji, czy widziałeś kiedyś wygięte drewniane kierownice po wypadku, w którym drewno było całe rozszczepione? Ja widziałem.
Nie, nie widziałem rozszczepionej drewnianej kierownicy w ciągu moich 40 lat jazdy, ale mogę sobie wyobrazić, że jeśli drewniana kierownica w moim S80 się wygnie, odłamki z niej będą moją NAJMNIEJSZĄ troską... a mój komentarz o tym, że jesteś przezabawny, nie jest komplementem... po prostu szukam bardziej uprzejmego synonimu dla "idiotycznego"...Przetrwanie najlepiej przystosowanych i profesjonalne lub amatorskie wyścigi w jednym zdaniu? Czy masz choćby najmniejsze pojęcie o różnicy w stopniu ryzyka między tymi dwiema sytuacjami - zwykłą dojazdem do pracy, trzymaniem drewnianej kierownicy a wyścigiem z dużą prędkością trzymając skórzaną kierownicę?

#18 ·
Hmm.. rozszczepione drewno nie jest dobrą rzeczą podczas wypadku.

#21 ·
Przykro mi George.

#22 ·
Dzika przyroda? LOL.