SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Gdzie jest wskaźnik temperatury?

1 reading
28K views 34 replies 21 participants last post by  trizzuth  
#1 ·
Wydaje się, że nie mogę tego znaleźć... proszę, nie mów mi, że te nie mają żadnego. Kiedyś wyśmiewałem się z Toyoty Echo mojego współlokatora za to, że miała tylko kontrolki ostrzegawcze temperatury...

• Like
Reactions: rahul1023
#2 ·
Wydaje się, że nie mogę tego znaleźć...proszę, nie mów mi, że te nie mają żadnego. Kiedyś wyśmiewałem się z Toyoty Echo mojego współlokatora za to, że miała tylko kontrolki ostrzegawcze temperatury...
Tak, nie mają. Możesz jednak użyć klucza OBD i aplikacji, aby odczytać temperaturę.

Wysłane z mojego YAL-L21 za pomocą Tapatalk

#16 ·
Tak, nie robią tego. Możesz jednak użyć klucza sprzętowego OBD i aplikacji do odczytu temperatury.

Wysłane z mojego YAL-L21 za pomocą Tapatalk
Ciekawe - nie wiedziałem, że coś takiego jest dostępne dla nas, konsumentów i przyzwoitego smartfona. Czy możesz zamieścić link do produktu?

Nie jestem pewien, jak wyglądałaby instalacja - muszę trochę pogrzebać - ale mam starego, wycofanego iPhone'a, którego mógłbym zostawić podłączonego do portu OBD jako rodzaj podrabianego wskaźnika. Zakładam, że OBD zapewniłoby zasilanie.

#5 ·
Moim zdaniem naprawdę nie ma sensu go mieć. Albo układ chłodzenia działa, albo nie. Zerwał mi się pasek i w ciągu 15 sekund otrzymałem komunikat "przegrzanie silnika" na desce rozdzielczej. Stało się to po tym, jak zjechałem na pobocze, ponieważ straciłem wspomaganie kierownicy i ładowanie (07 S80 V8).

#7 ·
Dla każdego rodzaju prezentowanych informacji (takich jak temperatura płynu chłodzącego, ciśnienie oleju silnikowego, ciśnienie w oponach, napięcie akumulatora, podciśnienie/doładowanie, stosunek powietrza do paliwa, EGT, temperatura obudowy mechanizmu różnicowego, obroty silnika, ...), niewiele osób uzna je za przydatne, ale więcej nie będzie wiedziało, co z nimi zrobić. Im więcej personalizacji dozwolonej w interfejsie użytkownika (czy to deska rozdzielcza, czy ekran Sensus), tym bardziej złożone musi być projektowanie i kodowanie interfejsu użytkownika, co generalnie jest mocną stroną producentów mobilnych systemów operacyjnych (z najnowszymi układami i możliwością negocjowania bardzo dużych wolumenów z częstymi cyklami aktualizacji) zamiast producentów mobilnych środków transportu (ze starszymi generacjami układów i mniejszymi wolumenami oraz cyklami 4+ lat). Przyjęcie tego z oczekiwaniami klienta dotyczącymi oczekiwań dóbr konsumpcyjnych elektroniki jest przegraną dla producentów samochodów, moim zdaniem. Próbują nadążyć, ale w porównaniu do konstrukcji zawieszenia, konstrukcji układu napędowego, bezpieczeństwa pasażerów w razie wypadku, komfortu/zaangażowania w jazdę itp., elastyczny i nowoczesny interfejs użytkownika naprawdę nie jest ich tradycyjną podstawową kompetencją.

Myślę, że dlatego ma sens, że niektórzy niedawno przyjęli android automotive (a nie interfejs "android auto", który już istnieje) dla swojego interfejsu użytkownika pojazdu i systemu operacyjnego. A potem, być może pewnego dnia, projekt systemu operacyjnego i interfejsu użytkownika będzie taki, że minimalistyczny interfejs użytkownika dla mas i specjalistyczny interfejs użytkownika dla tych, którzy go chcą, będzie możliwy. Niektórzy z nas (w tym ja) skłaniają się ku uzyskaniu większej ilości informacji, ale podejrzewam, że jest to tak samo niepopularne (pod względem sprzedaży), jak proszenie o manualną skrzynię biegów (do której również się zaliczam).

#8 ·
Tak, miło wiedzieć, czy silnik jest rozgrzany, ale bardziej zależało mi na tym, żeby wiedzieć, kiedy mój silnik się rozgrzał, żeby móc na nim jechać. Myślałem, że zobaczę, jak obrotomierz znika przed wskaźnikiem temperatury

#10 ·
Tak, miło wiedzieć, czy silnik jest rozgrzany, ale bardziej zależało mi na tym, żeby wiedzieć, kiedy mój silnik się rozgrzał, żeby móc dać mu w palnik. Myślałem, że zobaczę, jak obrotomierz znika, zanim wskaźnik temperatury
To.

Mniej martwię się przegrzaniem samochodu. Jeżdżąc hybrydą, trudno jest stwierdzić, czy silnik jest wystarczająco rozgrzany, żeby móc trochę poszaleć

#12 ·
Powtarzam to, co mówię od lat: łatwo byłoby mieć małą aplikację dla Sensus, która wyświetlałaby szereg wartości z magistrali CAN. Użytkownik wybierałby, którą wartość wyświetlić, ograniczoną rozmiarem ekranu i cyklem odświeżania, wszyscy byliby zadowoleni, niezależnie od tego, dlaczego ktoś chciałby spojrzeć na wartość. Myślę, że to samo dotyczyłoby również nowego interfejsu graficznego opartego na systemie Android.

#13 · (Edited)
Ja również chciałbym więcej informacji do przejrzenia, po prostu z ciekawości, ale rozumiem, dlaczego ich tam nie ma.

Zasadniczo, kluczowym pytaniem jest: "Co zamierzasz zrobić z tą informacją? Cokolwiek?"

Przykład: Woda = 217F, Olej = 230F, Trans = 190F.

OK... I co teraz? Czy to dobrze? Czy to źle? Czy powinienem coś zrobić? Jeśli tak, to co? Jak Twoja 85-letnia babcia poradziłaby sobie z tymi danymi?

Powiedzmy, że Woda = 40F. I co z tego? Silnik jest trochę zimny. Ok... Czy zamierzasz zmienić swój sposób jazdy? Dla 99% populacji odpowiedź brzmi: nie. Więc znowu, informacja jest zasadniczo bezużyteczna. A dla tych z was, którzy mogą powiedzieć, że silnika nie powinno się mocno obciążać na zimno, istnieją samochody, które ograniczają obroty i moc, dopóki ECU nie zdecyduje, że jest OK, a nie ty.

Innym przykładem jest elektroniczny bagnet. Volvo uważa, że czujnik poziomu i algorytm ECU mogą wykonać lepszą robotę niż przeciętny Kowalski i skłaniam się ku temu. Następnie manualny bagnet zostaje usunięty, ponieważ jak mówią: "Człowiek z dwoma zegarkami nigdy nie wie, która jest godzina".

Klasycznym przykładem jest wskaźnik ciśnienia oleju. Co byś zrobił, gdybyś zobaczył tylko 10 psi? Odesłałbyś samochód z powrotem, ponieważ jesteś przekonany, że to cytryna? Cóż, w niektórych przypadkach 10 psi jest całkowicie normalne (gorące biegi jałowe). Innym razem oznacza to zbliżającą się zagładę (wysokie obroty). Więc teraz wchodzisz w transakcję z wyjaśnianiem efektów prędkości pompy oleju, lepkości, grubości filmu łożyskowego, temperatury oleju itp. komuś, kto po prostu chce bezproblemowego doświadczenia. Pierdol to. Usuń wskaźnik ciśnienia oleju i (prawie) wszyscy będą szczęśliwi.

Teraz, większość z nas tutaj to prawdopodobnie dobrze poinformowani entuzjaści samochodowi, ale nie sądzę, żeby przeciętny Volvo był koniecznie taki.

#18 · (Edited)
Muszę się do tego odnieść, ponieważ uważam, że kierowca ma prawo znać dowolny punkt danych, jaki chce, a reszta może być ukryta dla tych, którzy nie chcą tego widzieć. Z pewnością temperatura silnika, ciśnienie oleju są podstawowe i tak, zmieniłbym swoje nawyki podczas jazdy, gdybym zobaczył odczyt odbiegający od normy, zamiast uszkodzić silnik za 10 000 dolarów! Z pewnością wyświetlanie tego na wyświetlaczu nie powinno być wielkim problemem.

Niemniej jednak istnieją małe gadżety, które można zdobyć, gdzie można dodać dodatkowy ekran, a klucz sprzętowy OBD2 może wyświetlać dowolne dane silnika w dowolnym formacie. Ale oczywiście posiadanie dodatkowego ekranu jest brzydkim rozwiązaniem. Pamiętam nawet, że widziałem taki, który wyświetlałby informacje na przedniej szybie jak HUD, ale znowu masz małe urządzenie projekcyjne siedzące na desce rozdzielczej.

Jeśli pobierzesz aplikację Torque Pro, istnieje hack dla Androida, aby wyświetlać dane w Android Auto bezpośrednio na wyświetlaczu Sensus. Zainstalowanie oprogramowania hack AA na telefonie to prawdziwa PITA. Próbowałem i działało, ale zrezygnowałem. Od lat mam nadzieję, że Google zatwierdzi aplikację Torque Pro jako oficjalną dla AA, ale nie....

#19 · (Edited)
Oto stary wątek na temat braku wskaźnika temperatury i dlaczego możesz go chcieć.
Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego?

Miałem skaner Bluetooth OBD firmy Automatic, który działał w XC90, dopóki ta firma nie zbankrutowała. Zastąpiłem go skanerem Bluetooth firmy Veepeak, który również działa dobrze. Niektóre skanery OBD pobierają opłaty abonamentowe, ale ten nie. Działa również z różnymi aplikacjami na telefony komórkowe.
https://www.amazon.com/gp/product/B076XVQMVS/

Używam aplikacji OBD Fusion na moim iPhonie do wyświetlania danych ze skanera. Dostosowanie wyświetlaczy jest dość proste, ale nie wszystkie standardowe identyfikatory parametrów (PID) działają - prawdopodobnie dlatego, że Volvo nie przesyła niektórych danych przez OBD. "Engine Temp" w tym przypadku to tak naprawdę temperatura płynu chłodzącego. Nie sądzę, żeby PID temperatury oleju w XC90 był czytelny z portu OBD.

Image

#21 ·
Zainstalowałem wskaźnik OBD2 w moim XC90 z 2022 roku (brak wskaźnika temperatury w standardzie) i teraz widzę temperaturę wody. Wszystkie moje poprzednie samochody miały normalne wskaźniki temperatury z tarczą, a wskazówka nie poruszała się zbytnio po osiągnięciu normalnej temperatury roboczej. Teraz widzę liczbę i wydaje się, że waha się bardziej niż się spodziewałem, między 84 a 91 stopniami C. Czy to normalne dla XC90 lub jakiegokolwiek innego samochodu? Myślałem, że będzie się wahać tylko o 1 lub 2 stopnie C.

#22 ·
Zainstalowałem wskaźnik OBD2 w moim XC90 z 2022 roku (fabrycznie brak wskaźnika temperatury) i teraz widzę temperaturę wody. Wszystkie moje poprzednie samochody miały normalne wskaźniki temperatury z tarczą i wskazówka nie poruszała się zbytnio po osiągnięciu normalnej temperatury roboczej. Teraz widzę liczbę i wydaje się, że waha się bardziej niż się spodziewałem, między 84 a 91 stopniami C. Czy to normalne dla XC90 lub jakiegokolwiek innego samochodu? Myślałem, że będzie się wahać tylko o 1 lub 2 stopnie C.
Prawdopodobnie normalne, gdzie się znajdujesz? Flaga USA, ale C°? Większość samochodów ma bardzo stabilną temperaturę po rozgrzaniu i bardziej się waha, gdy na zewnątrz jest zimno. Temperatura chłodnicy może być znacznie niższa niż temperatura silnika i zauważysz spadki, gdy termostat działa, bardziej niż w gorące letnie dni, kiedy wentylatory bardziej regulują temperaturę.

#26 ·
Nie głupie…ale wręcz głupie. Bardziej podstawowy zestaw wskaźników Volvo z tamtej epoki miał nawet wskaźnik temperatury, a wiemy, że samochód monitoruje temperaturę płynu chłodzącego (i wiele innych rzeczy). Brak udostępnienia tych informacji kierowcy, nawet w podmenu zamiast dedykowanego wskaźnika, jest idiotyczny.

• Like
Reactions: orcking
#35 ·
Będąc wieloletnim właścicielem BMW, brak wskaźnika temperatury przyprawia mnie o dreszcze!

Była to jedna z pierwszych rzeczy, których szukałem, kiedy dostaliśmy naszego XC90 z 2017 roku i byłem oszołomiony (cóż, tak naprawdę to chyba nie, ponieważ BMW zaczęło pozbywać się bagnetów olejowych pod koniec lat 2000), że nie było wskaźnika temperatury.