SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Hałas łożyska koła?

1 reading
6.3K views 12 replies 5 participants last post by  Americarter  
#1 ·
Cześć ponownie!

2006 S60R M66
Tym razem to dziwny hałas. Zauważyłem to wcześniej, ale wydaje się, że trochę się pogorszyło, więc czas to naprawić. Jest łagodny dźwięk skrobania na prawych zakrętach (nawet bardzo lekkich, czasami wydaje dźwięk na nierównościach lub na prostej, i będzie go wydawał przy każdej prędkości), co do którego jestem w 99% pewien, że dochodzi z przedniego koła po stronie kierowcy. Dźwięk jest nieco podobny do uszkodzonej pompy wspomagania kierownicy (wiem, moim poprzednim samochodem był SVT Focus), w ten sposób, że jest to prawie dźwięk paznokci po tablicy. Zdecydowanie nie jest to dźwięk wycia lub zgrzytania. Opony wydają się nie trzeć, pomimo obniżenia z dystansami. Ponadto występuje bardzo krótki dźwięk skrzypienia, gdy zaczynasz się poruszać lub szybko puszczasz sprzęgło przy zmianie biegu. Wydaje się również, że dochodzi to ze strony kierowcy, ale nie mogę stwierdzić, czy z przodu, czy z tyłu. Podniosłem go minutę temu i wydaje się, że nie ma luzu w żadnym z przednich kół, ani też zbytniego zgrzytania, gdy ręcznie obracam koło. Oba przeguby CV wyglądają świetnie. Moją początkową myślą jest łożysko koła, ale niekoniecznie staje się głośniejsze wraz z prędkością, a super minimalny luz również tego nie wskazuje. Jaki jest tym razem konsensus, chłopaki?

#4 ·
Przy skręcie w prawo słychać lekkie tarcie (nawet bardzo lekkie, czasami hałasuje na wybojach lub na prostej, i wytwarza go przy dowolnej prędkości), w 99% jestem pewien, że dochodzi z przedniego koła po stronie kierowcy.
To mocno wskazuje na łożysko koła. Brzmi jakbyś był dokładny i podniósł go, ale czy zakręciłeś kołem trzymając sprężynę nad nim? Jak duży luz wykryłeś kołysząc kołem mocno od 3 do 9, a następnie od 6 do 12?

Widziałem łożyska, które zawodziły głośno, cicho i na wszelkie sposoby, aby uniknąć łatwego wykrycia. Kilka lat temu miałem Lexusa z większym przebiegiem - przeszedł każdy test z wyjątkiem testu etanolu. Wypiłem kilka drinków i pozwoliłem komuś innemu odwieźć go do domu, siedziałem na przednim siedzeniu pasażera i wibracje były szokujące w podłodze po tej stronie - ale nie można było tego poczuć na siedzeniu kierowcy ani z obiektywnego testu zewnętrznego. Mój punkt widzenia - nie spisuj łożyska na straty, dopóki nie sprawdzisz go na wiele sposobów. Czy samochód w ogóle nie ma oszczędności?

Mocne chwytanie i potrząsanie kołem, gdy jest uniesione, plus obracanie nim trzymając rękę na sprężynie jest dość definitywne. Sprężyna śrubowa będzie działać jako stetoskop, że tak powiem, i w ten sposób można poczuć wszelkie inne niewykrywalne problemy. Wiele osób w to nie wierzy (patrz moje posty z ostatnich kilku dni), ale to działa. ;)

TO MOŻE być coś innego, ale to naprawdę pomoże ci zawęzić go przed bardziej skomplikowanymi krokami diagnostycznymi.

Osłona przeciwpyłowa to dobry pomysł, ale przy uważnym rozejrzeniu się można to zwykle naprawić lub wykluczyć.

#5 ·
Ta sztuczka z cewką jest fajna, muszę ją wypróbować. W zasadzie nie było luzu w żadnym z przednich kół w żadnym kierunku. Może jutro wrzucę to z powrotem na podnośnik i mocniej potrząsnę, chociaż dzisiaj nie oszczędzałem. MPG może być trochę niższe, ale ostatnio zbytnio tego nie oszczędzałem, więc trudno powiedzieć. Nadal skłaniam się ku stwierdzeniu łożysko koła... ale ilość luzu, jaką otrzymałem, skłoniła mnie do zasięgnięcia drugiej, trzeciej (i miejmy nadzieję, że więcej!) opinii.

#6 ·
Ta sztuczka z cewką jest fajna, muszę ją wypróbować.
Spróbuj tego i porównaj obok siebie. W ten sposób można łatwo wyczuć uszkodzenie łożyska. Z drugiej strony, jeśli po obu stronach czujesz się jak szkło, poszukaj problemu gdzie indziej. Zakręć kołem tak szybko, jak to możliwe, trzymając jedną rękę na cewce nad nim, lub jeśli układ napędowy samochodu na to pozwala, uruchom go i chwyć cewki. Uszkodzone łożyska będą tam głośno przenosić wibracje, tak jak Mel Gibson w otwartym barze.

• Haha
Reactions: ZZZZZZZ
#7 · (Edited)
Uszkodzone łożysko koła będzie wydawać dudniący dźwięk, który staje się głośniejszy wraz ze wzrostem prędkości, wcale nie jak paznokieć na tablicy kredowej. Z uszkodzonym przednim łożyskiem koła można sprawić, że hałas będzie się pojawiał i znikał podczas jazdy, skręcając w prawo i w lewo.
Ponadto nie będziesz w stanie zakręcić kołem wystarczająco szybko, aby poczuć to przez sprężynę lub zwrotnicę. Aby to zrobić, musisz podnieść przednie koła, włączyć napęd i słuchać za pomocą stetoskopu umieszczonego w pobliżu łożyska.

To, co opisujesz, bardziej przypomina dźwięk ocierania się tarczy o płytę tylną.
Weź długi śrubokręt przez szprychę koła i popchnij płytę tylną trochę do tyłu u góry i na dole, a następnie przetestuj ją na drodze.
Widziałem również, gdzie tarcze aftermarketowe ocierają się o płytę tylną w pobliżu śrub mocujących. Czy twoje tarcze są aftermarketowe? Aby to zobaczyć, zdejmij tarczę i będą ślady, gdzie się ocierała. Kilka delikatnych uderzeń młotkiem spłaszczy obszar, który się ociera.

#8 ·
Uszkodzone łożysko koła będzie wydawać dudniący dźwięk, który staje się głośniejszy wraz ze wzrostem prędkości, wcale nie jak paznokieć na tablicy. Z uszkodzonym przednim łożyskiem koła możesz sprawić, że hałas będzie się pojawiał i znikał podczas jazdy w prawo i w lewo.
Ponadto nie będziesz w stanie zakręcić kołem wystarczająco szybko, aby poczuć to przez sprężynę lub zwrotnicę. Aby to zrobić, musisz podnieść przednie koła, włączyć napęd i słuchać za pomocą stetoskopu umieszczonego w pobliżu łożyska.

To, co opisujesz, bardziej przypomina dźwięk ocierania się tarczy o płytę tylną.
Włóż długi śrubokręt przez szprychę koła i popchnij płytę tylną trochę do tyłu u góry i na dole, a następnie przeprowadź test drogowy.
Widziałem również, gdzie tarcze aftermarket ocierają się o płytę tylną w pobliżu śrub mocujących. Czy twoje tarcze są aftermarket? Aby to zobaczyć, zdejmij tarczę i będą ślady, gdzie się ocierała. Kilka delikatnych uderzeń młotkiem spłaszczy obszar, który się ociera,
Nie jestem pewien, czy są aftermarket, mam samochód dopiero od początku sierpnia. Hałas pojawia się przy zakrętach w prawo i znika przy zakrętach w lewo, dlatego myślałem, że to łożysko. Jakieś przemyślenia na temat krótkiego skrzypienia, które pojawia się pod wpływem nagłego momentu obrotowego? Np. puszczanie sprzęgła lub wciskanie gazu? Czy uważasz, że to może być powiązane?

#9 ·
W tym wątku utrzymuje się uporczywy i błędny pogląd, że uszkodzone łożysko koła objawia się w spójny sposób. Tak nie jest.

Mogą ulegać awarii na różne sposoby i objawiać się na różne sposoby. Mogą pulsować. Mogą jęczeć. Mogą być również w 100% ciche, z wyjątkiem wibracji. Te wibracje mogą być zlokalizowane lub rozległe. Itd.

To, co jest spójne, to możliwość zdiagnozowania tego. Podnieś samochód na lewarku, zmierz luz koła/piasty w wielu kierunkach kardynalnych. Obróć koło i sprawdź wibracje za pomocą wzmacniającego widelca sprężyny śrubowej. Te testy są bezpłatne i łatwe, a dalsze zgadywanie bez podjęcia pierwszego prostego kroku diagnostycznego jest intelektualną masturbacją.

#13 ·
Hej, stary, czy udało Ci się to rozgryźć / wymienić piastę?
Jeszcze nie, byłem tak zajęty pracą i szkołą, że nie miałem zbyt wiele czasu, aby to całkowicie naprawić. Sprawdziłem dzisiaj osłony przeciwpyłowe i żadna z nich nie ocierała się o tarczę hamulcową ani nie była wystarczająco blisko, aby mogła to robić, gdyby się poruszyła. Zaczynam myśleć, że to przegub napędowy się kończy, ale wydawanie 800 dolarów na oś nie jest dla mnie zbyt interesujące. Po bliższych oględzinach myślę, że szuranie/zgrzytanie i skrzypienie/wysoki dźwięk przy nagłym momencie obrotowym pochodzą z tego samego miejsca, co sprawia, że myślę, że to przegub napędowy. Osłony wyglądają naprawdę dobrze, a same wały wyglądają na w dobrym stanie, więc nie wiem. Prawdopodobnie w ten weekend zdemontuję tarczę hamulcową, aby sprawdzić, czy ociera się w niewidocznym miejscu, jak wskazał vista88. Ponadto przy dość ostrych zakrętach w prawo hałas znika lub znacznie się zmniejsza. Dziwne. Przepraszam za późną odpowiedź, jak powiedziałem, byłem dość zajęty pracą i szkołą. Jeśli Ty lub ktokolwiek inny macie bardziej przekonujący pomysł, chętnie go usłyszę.