SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Co oznacza S40?!

9.1K views 16 replies 14 participants last post by  Weedly  
#1 ·
Jedynym powodem, dla którego o to pytam, jest to, że rozmawiałem z moim przyjacielem o definicji CSX, TSX, RSX... itp. a potem zacząłem myśleć o moim samochodzie... i nie miałem pojęcia, dlaczego to S40, czy jest jakiś powód? Chociaż jest to nieistotne, byłoby wspaniale, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, co oznaczają RSX, CSX i TSX... Wiem, że NSX oznacza coś w rodzaju New-age Sports Experience lub coś w tym stylu.

#3 ·
Re: Co oznacza S40 ?! (al820)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez al820 »

chociaż jest to nieistotne - byłoby wspaniale, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, co oznaczają RSX, CSX i TSX .. Wiem, że NSX oznacza coś w rodzaju New-age Sports Experience lub coś w tym stylu

Właściwie NSX oznacza New Sportscar eXperimental.
Image

#4 ·
Re: Co oznacza S40?! (chendawg)

Też się nad tym zastanawiałem. Myślałem, że "S" oznacza Sedan, ale wiem, że kiedyś nazywali niektóre samochody "Saloon", więc "Saloon" jest prawdopodobnie poprawne. Moje inne domysły są takie, że "C" (jak w C30) oznacza "coupe".

"T" wydaje się oczywiste jako "turbo", co pozostawia "i", które zgaduję jako "Wtryskiwany". Mogę się bardzo mylić. Jeśli ktoś ma oficjalną listę, byłoby wspaniale ją zobaczyć...

#11 ·
Re: Co oznacza S40 ?! (V50_T5)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez V50_T5 »
Nadal chcę wiedzieć, dlaczego V50 nazywa się V50, a nie V40, lub dlaczego S40 nie nazywa się S50?

Brak logicznej odpowiedzi, więc o taką nie proszę.
Image
Prawdopodobnie z tego samego powodu, dla którego V70 nie było znane jako V60, a teraz jako V80... lub V90, jeśli użyjemy nazewnictwa V50 jako przykładu.
Image

#14 ·
Re: Co oznacza S40 ?! (thebracko)

Myślę, że V40 zostało użyte po prostu dlatego, że był to pierwszy model sedana z serii 40, a dodanie 50 do nazwy zasymilowałoby inny samochód, którym nie był. Jedynym powodem, dla którego uważam, że przeszli na 50, jest pokazanie ewolucji samochodu, ponieważ V40 ucierpiał strasznie z powodu niezbyt dobrych recenzji dotyczących przestrzeni wewnętrznej itp. V50 komunikuje większą liczbę, a dla większości większy samochód.

#17 ·
Jeśli prowadzisz S40, nie prowadzisz kombi. I odwrotnie, jeśli prowadzisz V50, nie prowadzisz sedana ani limuzyny. Dla ciekawostki, Niemcy nazywają kombi "combi", podczas gdy, jak wspomniano wcześniej, Brytyjczycy mówią estate. Z drugiej strony, Niemcy nazywają telefon komórkowy "handy", a litrowy kufel piwa "Maas". Mówię: "Pijcie!"