SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

zigger

· Registered
529 Posts
Discussion starter · #1 ·
Seryjny, jaka jest WHP # (automatyczna i/lub manualna)? Nie jestem pewien, czy jest różnica.
Ile strat w układzie napędowym występuje w tym samochodzie? (Mój STI ma 20-25% strat d/t)
Nie jestem pewien co do systemu haldex.
I... czy ktoś z chipem Evolve, wydechem i rurą spustową testował swoje auto na hamowni i jakie były wartości WHP?
Dzięki

Re: Ile koni mechanicznych ma seryjny S60R na kołach? Również.. z następującymi modyfikacjami. (zigger)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez zigger »
Seryjny, jaka jest liczba WHP (automatyczna i/lub manualna), nie jestem pewien czy jest różnica
Ile strat w układzie napędowym jest w tym samochodzie? (Mój sti ma 20-25% strat d/t)
Nie jestem pewien co do systemu haldex.
I... czy ktoś z chipem Evolve, wydechem i rurą spustową miał swoje auto na hamowni z tymi modyfikacjami i jakie były liczby WHP?
Dzięki
Seryjny powinien mieć około 255
z dolotem, dp, chipem moje 299whp i 319wtq
teraz z intercoolerem mam około 312whp i 343wtq
później na butli, czyli 35 strzał, co daje mi około 362,9 i 401wtq

Re: (zigger)

Nazywa się to gównem dla doładowania na pierwszym i drugim biegu. Ale mam piggy back ecu w drodze, wtedy będę w 12 sekundach, więc miej oczy otwarte.

Boosted, czy nadal masz ogranicznik momentu obrotowego na 1. i 2. biegu?

Re: (rgrove)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez rgrove »
Boosted, czy nadal masz ogranicznik TQ na 1. i 2. biegu?
podobno nie, ale myślę, że tak, ponieważ za każdym razem, gdy doładowanie przekracza 16-17psi, komputer przełącza samochód w tryb awaryjny. Ale wszystko to zostanie naprawione za około dwa tygodnie po zakończeniu piggyback ecu.

Re: Ile koni ma na kołach seryjny S60R? Również.. z następującymi modyfikacjami. (zigger)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez zigger »
Ile strat w układzie napędowym występuje w tym samochodzie? (Mój sti ma 20-25% strat d/t) Nie jestem pewien co do systemu haldex.

W trybie FWD straty są niskie, ponieważ jest to układ poprzeczny, więc może nawet 15%. Moc do tylnej osi przechodzi przez 2 zakręty pod kątem prostym i Haldex, więc w zależności od podziału momentu obrotowego, jaki ma Haldex, całkowita strata może wahać się do około 21%. Chociaż występują 2 zakręty pod kątem prostym, w żadnym z nich nie występuje redukcja, która występuje wyłącznie w transaxle. Jest więcej TQ, mniej RPM, brak redukcji pod każdym kątem, więc kto wie, jaka jest ich strata, gdy są w grze.

Re: Jaką moc na kołach ma seryjny S60R? Również.. z następującymi modyfikacjami. (BOOSTED S60R)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez BOOSTED S60R »
Seria powinna mieć około 255
z dolotem, dp, chipem moje 299whp i 319wtq
teraz z intercoolerem mam około 312whp i 343wtq
potem na butli, czyli strzał 35, co daje mi około 362,9 i 401wtq

Seria może mieć również 220 na innym hamowni...

Re: Jaką moc na kołach ma seryjny S60R? Również.. z następującymi modyfikacjami. (zigger)

Z tego linku można zobaczyć wyniki testów zmierzone przez hamownię Rototest: http://www.rototest.com/index.php?DN=33&List=sz

V70R wydaje się mieć 277 KM na kołach, więc strata w układzie napędowym wynosi tylko 7%.
Rototest to ta sama hamownia, która jest powszechnie używana przez większość producentów samochodów, więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.rototest.com

1 - 13 of 13 Posts