Części samochodowe nie są wyceniane według postrzeganej wartości lub kosztów nabycia. Ceny są ustalane przez algorytm uwzględniający czynniki takie jak szybkość obrotu, koszty gwarancji i przewaga konkurencyjna. Algorytm nie ma pojęcia o wartości części ani materiału. Producenci sprawdzają szybko rotujące części i utrzymują niskie ceny tych elementów, aby usunąć pokusę z rynku wtórnego motoryzacji, aby produkować te elementy i sprzedawać je konkurencyjnie, między innymi z niecnych motywów.
W tym przypadku Volvo nie przetwarza ropy naftowej na płyn do skrzyni biegów, ale kupuje go od dostawców, którzy spełniają rygorystyczne specyfikacje. W rezultacie żaden sprytny kupujący nie kupiłby płynu Volvo, ale dealerzy są do tego zobowiązani, a następnie sprzedają go klientom dealera w ramach serwisu po pełnej cenie.
Użyłem płynu Aisin przy ostatniej (3309) wymianie płynu w skrzyni biegów, mając pełne przekonanie, że firma, która zaprojektowała i wyprodukowała moją skrzynię biegów, może kupić i odsprzedać odpowiedni płyn, ponieważ Aisin również nie produkuje płynu do skrzyni biegów. Był w sprzedaży w zestawie z FCP. Słyszałem, że niektórzy ludzie korzystają z gwarancji na części FCP, odsyłając zużyty płyn i otrzymując wymianę prawie za darmo. Właśnie wysłałem pudełko 8" x 8" x 5" o wadze mniejszej niż funt na odległość 50 mil za 8,20 $, więc nie sądzę, żebym mógł nawet wyjść na zero w transakcji zwrotnej w poprzek kraju dłuższą drogą.