SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Płyn do skrzyni biegów Volvo wart 100 $ więcej niż Aisin?!?! (JWS3324)

1.6K views 20 replies 15 participants last post by  Oro-o  
#1 ·
W przygotowaniu do płukania skrzyni biegów (2014 3.2)...FCP oferuje oba te płyny. Czy ktoś może zaoferować mi rozsądne wyjaśnienie, dlaczego miałbym wydać dodatkowego Benjamina na płyn Volvo? Premium car premium parts prices wiem...i tak, doszedłem do momentu, w którym przejrzałem "ULTIMATE Fluid Guide"...FCP mówi JWS3324. Mam tylko kilka innych rzeczy, na które wolałbym wydać Hunski, zamiast na nazwę i fantazyjny dzbanek. Czy ktoś z was faktycznie używał OBU i ma opinię z pierwszej ręki?

#2 ·
W przygotowaniu do płukania skrzyni biegów (2014 3.2)...FCP oferuje oba te płyny. Czy ktoś może zaoferować mi rozsądne wyjaśnienie, dlaczego powinienem wydać dodatkowego Benjamina na płyn Volvo? Premium car premium ceny części wiem...i tak, doszedłem do tego, jak daleko chciałem przez "ULTIMATE Fluid Guide"...FCP mówi JWS3324. Mam tylko kilka innych rzeczy, na które wolałbym wydać Hunskiego, a nie na nazwę i fantazyjny dzbanek. Czy ktoś tu faktycznie używał OBA i ma opinię z pierwszej ręki?
Płyn do automatycznej skrzyni biegów Aisin jest w porządku. Możesz również użyć płynu do skrzyni biegów Toyota, który jest tańszy niż OEM.

#4 ·
Części samochodowe nie są wyceniane według postrzeganej wartości lub kosztów nabycia. Ceny są ustalane przez algorytm uwzględniający czynniki takie jak szybkość obrotu, koszty gwarancji i przewaga konkurencyjna. Algorytm nie ma pojęcia o wartości części ani materiału. Producenci sprawdzają szybko rotujące części i utrzymują niskie ceny tych elementów, aby usunąć pokusę z rynku wtórnego motoryzacji, aby produkować te elementy i sprzedawać je konkurencyjnie, między innymi z niecnych motywów.
W tym przypadku Volvo nie przetwarza ropy naftowej na płyn do skrzyni biegów, ale kupuje go od dostawców, którzy spełniają rygorystyczne specyfikacje. W rezultacie żaden sprytny kupujący nie kupiłby płynu Volvo, ale dealerzy są do tego zobowiązani, a następnie sprzedają go klientom dealera w ramach serwisu po pełnej cenie.
Użyłem płynu Aisin przy ostatniej (3309) wymianie płynu w skrzyni biegów, mając pełne przekonanie, że firma, która zaprojektowała i wyprodukowała moją skrzynię biegów, może kupić i odsprzedać odpowiedni płyn, ponieważ Aisin również nie produkuje płynu do skrzyni biegów. Był w sprzedaży w zestawie z FCP. Słyszałem, że niektórzy ludzie korzystają z gwarancji na części FCP, odsyłając zużyty płyn i otrzymując wymianę prawie za darmo. Właśnie wysłałem pudełko 8" x 8" x 5" o wadze mniejszej niż funt na odległość 50 mil za 8,20 $, więc nie sądzę, żebym mógł nawet wyjść na zero w transakcji zwrotnej w poprzek kraju dłuższą drogą.

• Haha
Reactions: Hong Kong
#5 ·
Części samochodowe nie są wyceniane według postrzeganej wartości lub kosztów nabycia. Ceny są ustalane przez algorytm uwzględniający czynniki takie jak szybkość obrotu, koszty gwarancji i przewaga konkurencyjna. Algorytm nie ma pojęcia o wartości części ani materiału. Producenci sprawdzają szybko rotujące części i utrzymują niskie ceny tych elementów, aby usunąć pokusę z rynku wtórnego motoryzacji, aby produkować te elementy i sprzedawać je konkurencyjnie, między innymi z nikczemnych motywów.
W tym przypadku Volvo nie rafinuje ropy naftowej na płyn do przekładni, ale kupuje go od dostawców, którzy spełniają rygorystyczne specyfikacje. W rezultacie żaden sprytny kupujący nie kupiłby płynu Volvo, ale dealerzy są do tego zobowiązani, a następnie sprzedają go klientom dealera w ramach serwisu po pełnej cenie.
Użyłem płynu Aisin przy ostatniej (3309) wymianie płynu w skrzyni biegów, mając pełne przekonanie, że firma, która zaprojektowała i wyprodukowała moją skrzynię biegów, może kupić i odsprzedać odpowiedni płyn, ponieważ Aisin również nie produkuje płynu do przekładni. Był w sprzedaży w zestawie z FCP. Słyszałem, że niektórzy ludzie korzystają z gwarancji na części FCP, odsyłając zużyty płyn i uzyskując wymianę prawie za darmo. Właśnie wysłałem pudełko 8" x 8" x 5" o wadze mniejszej niż funt na odległość 50 mil za 8,20 $, więc nie sądzę, żebym mógł nawet wyjść na zero w transakcji zwrotnej w całym kraju na długiej drodze.
@Capndirk Duże pudełko USPS o stałej stawce (12x12x5) kosztuje 24,75 $ i powinno pomieścić skrzynkę płynu do przekładni. Rozumiem, że istnieją opcje UPS za mniej.

Czy to naprawdę warte zachodu, to już inna kwestia.

#6 ·
W ramach przygotowań do płukania skrzyni biegów (2014 3.2)...FCP oferuje oba te płyny. Czy ktoś może zaoferować mi rozsądne wyjaśnienie, dlaczego miałbym wydać dodatkowego Benjamina na płyn Volvo? Premium car premium parts prices wiem...i tak, doszedłem do tego, co chciałem, przez "ULTIMATE Fluid Guide"...FCP mówi JWS3324. Mam tylko kilka innych rzeczy, na które wolałbym wydać Hunskiego, a nie na nazwę i fantazyjny dzbanek. Czy ktoś z was faktycznie używał OBU i ma opinię z pierwszej ręki?
Zdecydowanie nie powinieneś. Asin produkuje te skrzynie biegów, więc ich płyn jest przeznaczony do skrzyni biegów i najprawdopodobniej płyn Volvo jest przepakowanym płynem Asin, zawyżonym przez Volvo. Ta sama sytuacja dotyczy kupowania płynu ZF w porównaniu z płynem marki BMW do BMW.

#9 ·
Nie sądzę, żeby można było wysłać olej przesyłką priorytetową. Jeśli to zrobisz i wycieknie, możesz znaleźć się w tarapatach.

FCP Euro nie używa tych plastikowych toreb, ponieważ dba o środowisko...

#17 ·
Można dyskutować, czy kwalifikuje się to jako materiał niebezpieczny...
Zostałem odesłany z USPS, kiedy próbowałem wysłać Trans Fluid z powrotem do FCP. Powiedzieli mi, że to (i wszelkie oleje silnikowe) podlega oznaczeniu Haz Mat i zostanie wysłane tylko wtedy, gdy na pudełku zostaną umieszczone odpowiednie dokumenty i naklejki. Tak czy inaczej.... zawsze mów, że to części samochodowe. Po prostu mówię'

owns 2005 Volvo S60 2.5t FWD
#18 ·
Czy nie możesz po prostu użyć Valvoline Maxlife?!
Zwłaszcza w tych starszych pojazdach.
🤷‍♂️
Valvoline MaxLife DEX/MERC ATF | Strona 2 | SwedeSpeed - Volvo Performance Forum
Powinieneś sobie z tym poradzić. W rzeczywistości właściciele Toyoty i Lexusa uważali to za ulepszenie w stosunku do WS/3324 przez lata.

W pierwszych latach użytkowania JWS3324 wykazywał poważne problemy - Toyota zalecała przejechanie nim 100 000 mil, ale często zawodził już po 60 000 mil z nadmiernym poślizgiem. Dotyczyło to zwłaszcza ciężarówek i samochodów o wyższych osiągach, takich jak modele IS i GS. Właściciele zaczęli używać MaxLife, a problemy zniknęły.

Skargi zniknęły i podejrzewam, że przeprowadzono pewne zmiany konstrukcyjne. Ale jest pokolenie właścicieli z lat ok. 2009-2014, którzy nie tkną WS nawet kijem (ja jestem jednym z nich i znam kilku), i zamiast tego używają MaxLife.

• Like
Reactions: BolboLubber
#15 ·
Używam płynu Toyota Type WS w moich skrzyniach biegów TF-80SC Gen II bez problemów. Mogę go dostać u dealera Toyoty za około 9,50$/L z moimi zniżkami.

owns 2013 Volvo XC90 AWD Platinum
  • Like
Reactions: Rodtheviking
#16 ·
Jeżdżę od 17 lat prawie 400 000 km na oleju Mobil 3309. Volvo użyło go tylko 1 raz, a cena za 1 litr jest 3 razy droższa niż Mobil. Nie kupiłem go ze względu na cenę, ale żeby przestać oszukiwać ludzi w ten sposób. Volvo nie produkuje żadnych olejów.
Nie można używać tanich olejów na rynku warzywnym, ponieważ Aisin potrzebuje specjalnego oleju.

#19 ·
... Czy ktoś tu faktycznie używał OBU i ma opinię z pierwszej ręki?
Tak, niedawno zrobiłem kilka wymian oleju w coupe, pierwszy raz z The Macallan 1926, a drugi raz, po krótkim namyśle, z Aisin. Nie żałuję...