SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Volvo P0017 na biegu jałowym?

7.2K views 7 replies 4 participants last post by  Arcanyme  
#1 · (Edited)
Mam interesujący problem z moim Volvo s40 t5 z 2005 roku. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka CEL i wyświetliła wiele kodów. Udało mi się naprawić wszystkie kody z wyjątkiem P0017. Jednak po małych kombinacjach zauważyłem, że kod uruchamia się około 10 sekund po pracy na biegu jałowym poniżej 2000 obr./min. Jeśli jednak zresetuję kod i przytrzymam gaz powyżej 2000 obr./min, kod się nie uruchomi. Dopiero gdy ponownie obniżę obroty poniżej 2 tys. Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Samochód jeździ i pracuje na biegu jałowym dobrze, bez żadnych problemów, z wyjątkiem tego kodu?

#2 ·
Czy sprawdziłeś czujnik położenia wałka rozrządu 1b? Istnieje poprawiona część zaprojektowana lepiej. Oryginał czasami traci uszczelnienie i wycieka do niego olej.

#3 ·
Sam solenoid również często jest uszkodzony. Jeśli olej nie był regularnie wymieniany, jest to jedna z pierwszych rzeczy, które się psują.

Będziesz musiał zagłębić się trochę bardziej. Jednostka Dice da ci więcej informacji. T5 ma cewki na obu wałkach rozrządu, ssącym i wydechowym, więc będziesz musiał dokładniej zlokalizować usterkę, chyba że chcesz po prostu wymieniać części.

#4 ·
Zawór elektromagnetyczny został wyczyszczony, ponieważ wyrzucał kod, jednak teraz (rzekomo) działa. Olej jest wymieniany co 3-4 tys. mil przy użyciu w pełni syntetycznego oleju 5w30 Mobil 1. Filtr jest zawsze wymieniany razem z olejem.

Czujnik wałka rozrządu wydaje się być w porządku, wszystkie rezystancje omowe są mniej więcej takie same (Czy jest inny sposób sprawdzenia?). Ponadto nie wyrzucają żadnych ogólnych kodów OBD.

Jeśli chodzi o Dice, jak wyglądają te sprzedawane na Ebay? Czy są dobre?

#5 ·
Zawór elektromagnetyczny został wyczyszczony, ponieważ wyrzucał kod, jednak teraz (rzekomo) działa. Olej jest wymieniany co 3k-4k mil przy użyciu w pełni syntetycznego oleju 5w30 Mobil 1. Filtr jest zawsze wymieniany razem z olejem.

Czujnik wałka rozrządu wydaje się być w porządku, wszystkie rezystancje omowe są mniej więcej takie same (Czy jest inny sposób sprawdzenia?) Ponadto nie wyrzucają żadnych ogólnych kodów OBD.

Jeśli chodzi o Dice, jak działają te, które są sprzedawane na Ebay? Czy są dobre?
Ja dostaję swoje bezpośrednio z Chin za 70 $ z wysyłką. Działało świetnie za każdym razem. (Dostałem 4 sztuki w ciągu ostatniego roku dla siebie i kilku mechaników, których znam)

Wysłane z mojego SPH-L720 za pomocą Tapatalk

#8 · (Edited)
Okej.
Miałem kod P0028 (chyba, może 0027). Zostało to załatwione przez wyczyszczenie czujnika Cvvt. (Ma w nim dziury) Numer części to chyba 3600688.
Żółta kontrolka CEL się zapala, ale znowu tylko na biegu jałowym, po wyłączeniu i ponownym przejściu na bieg jałowy (Dziwne, co?).
Jeśli chodzi o DICE, myślę, że zainwestuję w jeden. Próbuję sprzedać samochód i chociaż kontrolka CEL zapala się tylko w pewnych okolicznościach, a kod nie wpływa na bieg jałowy/wydajność/cokolwiek, nie czuję się dobrze, sprzedając go bez rozwiązania problemu.
Ponadto kod, jeśli pozostanie na biegu jałowym, powraca po około 10 sekundach od jego wyczyszczenia. Wydaje się dziwne, że pozycja wałka rozrządu jest nieprawidłowa tylko na biegu jałowym i w żadnym innym momencie. Może problem z ciśnieniem oleju? Wiem, że CVVT jest regulowany przez ciśnienie oleju.
Ponadto, przyznaję (Pisownia?), wyciągnąłem wszystkie 4 czujniki, które znajdują się na pokrywie zaworów. 2 czujniki położenia wałka rozrządu oraz czujniki dolotu/wylotu cvvt i nie wymieniłem żadnej z uszczelek.