SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

VIN - Czy samochód jest już zbudowany?

4.3K views 13 replies 9 participants last post by  dhorvath  
#1 ·
Około 6 tygodni temu otrzymaliśmy dokumenty dotyczące naszego XC90, w których podano numer silnika i numer VIN. Odbiór pojazdu mamy pod koniec grudnia.

Posiadanie numeru VIN tak wcześnie sprawiło, że zastanawiałem się, czy przypisują Twoje zamówienie do numeru VIN przed jego zbudowaniem, czy też posiadanie numeru VIN automatycznie oznacza, że ​​jest już zbudowany?

Zastanawiam się tylko, czy nasz pojazd stoi w magazynie od 3 miesięcy?!?!?

#2 ·
Jeśli masz numer VIN, to pojazd jest zbudowany. To nie oznacza, że jest w 100% gotowy do jazdy.
Komputer jest prawdopodobnie w "trybie transportowym"...co oznacza, że komputer pozwala na aktywację tylko minimalnej liczby systemów...wystarczającej do przemieszczania go po placu magazynowym.
Przejdzie proces "kontroli przed dostawą" (PDI) zanim zostanie wyczyszczony/zatankowany i umieszczony w OSD Delivery Center.
Modele XC90 cieszą się bardzo dużym popytem...niektóre osoby mogą otrzymać numer VIN dopiero na 20 dni przed dostawą.
Miałeś szczęście :)

#3 ·
[...]
Modele XC90 cieszą się bardzo dużym popytem....niektóre osoby mogą nie otrzymać numeru VIN aż do 20 dni przed dostawą.
[...]
Dodaj mnie do tej listy. Mój T8 Inscription jest zaplanowany do odbioru z fabryki dokładnie za 20 dni, 24 listopada. Jeszcze nie ma numeru VIN.
W zeszłym tygodniu wsparcie OSD w NJ wysłało mojemu dealerowi wiadomość z informacją: "Ten pojazd ma zostać uruchomiony do produkcji w przyszłym tygodniu, czyli w 44 tygodniu."
Ale na dzień dzisiejszy (ostatni dzień 44 tygodnia) nie przydzielono jeszcze numeru VIN.

Zobaczymy, jak to będzie w przyszłym tygodniu. Wydaje się to dość napięte, jeśli mają dotrzymać terminu dostawy 24 listopada.

#4 ·
Z mojej dostawy OSD z 2015 roku... powiedziano mi, że przydzielają numer VIN z 2-tygodniowym wyprzedzeniem przed zbudowaniem samochodu... a stworzenie Twojego pojazdu od początku do końca zajmuje około 48 godzin.

#5 ·
Z mojej dostawy OSD z 2015 roku... powiedzieli mi, że przypisują numer VIN z wyprzedzeniem 2 tygodni przed zbudowaniem samochodu... i wykonanie pojazdu od początku do końca zajmuje około 48 godzin.
Dzięki, rpm. Ludzie z OSD w NJ powiedzieli mi dzisiaj, że numer VIN powinien być dostępny 14 listopada. Dostawa jest zaplanowana na 24 listopada. Zaktualizuję ten wątek, gdy otrzymam numer VIN.

#6 ·
Mam zaplanowane OSD na 9 grudnia. Pod koniec października zadzwoniłem do Volvo OSD New Jersey, ponieważ byłem zaniepokojony (na podstawie tego, co przeczytałem na tych forach), że nasz XC90 Inscription może zostać zbudowany bez skórzanej deski rozdzielczej. Volvo OSD New Jersey poinformowało mnie, że numer VIN został przypisany i że samochód został już zbudowany. Być może, ponieważ złożyłem zamówienie OSD już na początku sierpnia, Volvo zbudowało samochód przed wielkim napływem XC90...???

#7 ·
Mam zaplanowany OSD na 9 grudnia. Zadzwoniłem do Volvo OSD New Jersey pod koniec października, ponieważ byłem zaniepokojony (na podstawie tego, co przeczytałem na tych forach), że nasz XC90 Inscription może zostać zbudowany bez skórzanej deski rozdzielczej. Volvo OSD New Jersey poinformowało mnie, że numer VIN został przypisany i że samochód został już zbudowany. Być może, ponieważ złożyłem zamówienie OSD już na początku sierpnia, Volvo zbudowało samochód przed wielkim pośpiechem na XC90...???
Interesujące! Złożyłem zamówienie 31 sierpnia z dostawą na 24 listopada.

Mój dealer zaczął kontaktować się z OSD około 5 tygodni przed dostawą, ale nie mógł uzyskać numeru VIN. Ostatnią informacją, jaką otrzymał, było to, że produkcja ma być zaplanowana na zeszły tydzień, a numer VIN miał być wtedy dostępny. Ale to się nie wydarzyło. Teraz słyszę, że numer VIN powinien być dostępny w przyszłym tygodniu.

Dwa tygodnie temu OSD NJ poinformowało mojego dealera e-mailem, że produkcja Inscription bez skórzanej deski rozdzielczej rozpoczyna się w 46 tygodniu, czyli w przyszłym tygodniu.
Jeśli więc produkcja mojego samochodu zostanie przesunięta na przyszły tydzień, mój dealer zdaje sobie sprawę, że musi podjąć pewne działania OSD, aby upewnić się, że skórzana deska rozdzielcza nie zostanie pominięta w produkcji.

Jeśli chodzi o mnie, cieszę się, że mogę zatrzymać ciężko zarobione pieniądze jeszcze przez kilka dni, aż Volvo będzie gotowe :)

#12 ·
Trevlig said:
Czy to nie ty byłeś tym, który widział samochód w FDC, ale nie pozwolono ci nim jeździć, ponieważ nie był jeszcze gotowy?
Tak, to byłem ja. Mam nadzieję, że twój samochód będzie gotowy i będziesz mógł nim jeździć. Musiałem czekać dwa miesiące po tym, jak usiadłem w samochodzie, zanim pozwolono mi nim jeździć, ale warto było czekać.

Trevlig said:
Dzięki, dobrze wiedzieć, ponieważ to nasz pierwszy Volvo. Jesteśmy zaledwie kilka minut od salonu Volvo w Palo Alto, ale w przypadku zakupu OSD uznałem, że łatwiej jest współpracować z McKevitt, który znajduje się 25 mil dalej.
Mając wiele małych i niezbyt małych usterek zgłaszanych na tym forum dotyczących samochodu, mogę mieć szansę wypróbowania zarówno działów serwisowych Palo Alto, jak i McKevitt :)
Miałem okazję wypróbować oba. Mój samochód doświadczył sytuacji „martwego DIM” w piątkowe popołudnie, kiedy byłem w pracy w Mountain View. Chłopaki z Palo Alto (Chris i Jess) mi pomogli, mimo że byłem tam po raz pierwszy. Oni też są wspaniali.

#13 ·
XC90 T6 Momentum Plus Zamówienie fabryczne. Data budowy to 10 listopada. VIN dotarł dzisiaj. Dostawa do dealera w Maryland jest obecnie przewidywana na 5-11 grudnia 2016 r.