SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 6 of 6 Posts

Culture

· Registered
591 Posts
Discussion starter · #1 ·
Głównie pytam o doświadczenia innych, aby sprawdzić, czy mam dziwną sytuację.

Uruchamiam system Windows 7 Ultimate 64-bit, VIDA 2012D, chińskie oprogramowanie układowe DICE 5.6.2

Mogę zaprogramować reflektory (obecnie FLEXSTD), ustawienie DRL (obecnie WYŁ.), kalibrację SUM itp. Udało mi się sprawdzić różne rzeczy, takie jak prawidłowe działanie przełącznika światła stopu (po wymianie wadliwego przełącznika), a nawet wykonać wykresy parametrów (takich jak IAT, cykl pracy TCV, ciśnienie doładowania itp.)

Ale!

Chciałbym wyłączyć komunikat DSTC ON w DIM, chciałbym włączyć ostrzeżenie o światłach mijania FLEXSTD i chciałbym dostosować programowanie pilota i tym podobne, i chociaż wydaje się, że komunikuje się z tymi modułami, nie widzę zaprogramowanych wartości i wydaje się, że nie mogę zaprogramować nowych wartości.

Jakieś przemyślenia?

Według...

http://workshopsupportguide.volvocars.biz/media/6339/VIDA_Help_All-in-one_50EN25.pdf

...istnieją pewne stałe zmienne, które można zmienić. Poza tym trzeba by było faktycznie zaprogramować samochód.

5.5.5 KOMUNIKACJA POJAZDU
Moduły sterujące mogą mieć dwa różne kolory, które są wyjaśnione za pomocą symbolu:
Zielony - Moduł sterujący reagujący na komunikację
Szary - Moduł sterujący niebędący częścią konfiguracji pojazdu lub niereagujący na komunikację
Istnieją trzy różne grupy komunikacji pojazdu w nagłówku KOMUNIKACJA POJAZDU:
● Parametry
● Aktywacje
● Zaprogramowane wartości
● Zaawansowane

Parametry
Klikając na moduł sterujący na zdjęciu przeglądowym, wyświetlona zostanie z góry zdefiniowana lista z parametrami.
Szczegółowe informacje dla każdego parametru są dostępne za pośrednictwem łącza na liście parametrów. Parametry mogą być wyświetlane graficznie, cyfrowo lub w tabeli. Możliwa jest komunikacja z kilkoma parametrami i/lub modułami sterującymi.
Szczegółowe informacje dla każdego parametru są dostępne za pomocą przycisku OPIS poniżej listy.

Aktywacje
Klikając na moduł sterujący na zdjęciu przeglądowym, wyświetlona zostanie z góry zdefiniowana lista z parametrami, które można aktywować. Opis aktywacji jest dostępny za pomocą przycisku OPIS poniżej listy.

Zaprogramowane wartości
Klikając na moduł sterujący na zdjęciu przeglądowym, wyświetlona zostanie z góry zdefiniowana lista z parametrami, które można zaprogramować. Szczegółowe informacje dla każdego parametru są dostępne za pomocą przycisku OPIS poniżej listy.

Klikając na moduł sterujący na zdjęciu przeglądowym, wyświetlona zostanie z góry zdefiniowana lista z np. programowalnymi parametrami klienta, adaptacjami i kalibracjami.

Discussion starter · #3 ·
Hmm. Rzecz w tym, że interfejs jest skonfigurowany tak, aby mówił "Program", ale nie działa. Będę odnosić się do tego dokumentu. Dzięki za link!

Discussion starter · #4 ·
Odkryłem dzisiaj, że ma znaczenie, czy używasz przedłużacza OBDii. W moim przypadku, z przedłużaczem w linii do DICE, przednia połowa modułów samochodowych była dostępna, podczas gdy tylna połowa, w tym PDM, DDM itp., była czerwona ("niedostępna"). Wyjęcie przedłużacza sprawiło, że wszystkie stały się dostępne. Bardzo interesujące.

Nagle mogłem dostosować ustawienia, które wcześniej były głuche na polecenia.

Discussion starter · #6 ·
Naprawdę nie miałem pojęcia, że rozszerzenie będzie miało jakikolwiek efekt. Nadal nie ma to sensu, ale oczywiście widzę, że miało to efekt.

1 - 6 of 6 Posts