Wkrótce będę szukał zamienników opon do mojego V70. Obecnie mam fabryczne opony Michelin Primacy HP w rozmiarze 225/50/R17 98W. Jak dotąd byłem zadowolony z osiągów, ale sprawdzam, czy są lepsze opony.
Chcę zachować ten sam rozmiar opon (nie zamierzam wydawać na felgi...
). Potrzebuję tylko opon letnich, ponieważ nie mam zimy. Osiągi na deszczu są równie ważne jak na suchym podłożu... mam dużo deszczu tam, gdzie jestem, a opony muszą wytrzymać ciężką jazdę.
Niektóre opony, które rozważam, są wymienione poniżej (bez szczególnej kolejności):
1. Bridgestone RE760 Sport
2. Continental SportContact 3
3. Yokohama Advan Sport
4. Yokohama S Drive
5. Dunlop SP Sport Maxx TT
6. Dunlop SP Sport 01
7. Michelin Primacy HP (tj. wróć do fabrycznej marki opon)
8. Pirelli P Zero Rosso
Jeszcze jedna rzecz: Czy indeks nośności 98 ma duże znaczenie, zwłaszcza jeśli chodzi o V70? Wiem, że indeks nośności określa, ile wagi mogą unieść opony, ale czy wpływa to na wrażenia z jazdy? Natknąłem się na wiele opon w standardowym rozmiarze, ale z indeksem nośności 94.
Zalecenia i porady są bardzo mile widziane. Wszelkie inne opony niewymienione powyżej są również mile widziane. http://********************/smile/emthup.gif
ps. Przepraszam, jeśli brzmię jak noob, jeśli chodzi o opony.
Chcę zachować ten sam rozmiar opon (nie zamierzam wydawać na felgi...

Niektóre opony, które rozważam, są wymienione poniżej (bez szczególnej kolejności):
1. Bridgestone RE760 Sport
2. Continental SportContact 3
3. Yokohama Advan Sport
4. Yokohama S Drive
5. Dunlop SP Sport Maxx TT
6. Dunlop SP Sport 01
7. Michelin Primacy HP (tj. wróć do fabrycznej marki opon)
8. Pirelli P Zero Rosso
Jeszcze jedna rzecz: Czy indeks nośności 98 ma duże znaczenie, zwłaszcza jeśli chodzi o V70? Wiem, że indeks nośności określa, ile wagi mogą unieść opony, ale czy wpływa to na wrażenia z jazdy? Natknąłem się na wiele opon w standardowym rozmiarze, ale z indeksem nośności 94.

Zalecenia i porady są bardzo mile widziane. Wszelkie inne opony niewymienione powyżej są również mile widziane. http://********************/smile/emthup.gif
ps. Przepraszam, jeśli brzmię jak noob, jeśli chodzi o opony.