SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

frontwheeldriven

· Registered
705 Posts
Discussion starter · #1 ·
Wkrótce będę szukał zamienników opon do mojego V70. Obecnie mam fabryczne opony Michelin Primacy HP w rozmiarze 225/50/R17 98W. Jak dotąd byłem zadowolony z osiągów, ale sprawdzam, czy są lepsze opony.

Chcę zachować ten sam rozmiar opon (nie zamierzam wydawać na felgi...
Image
). Potrzebuję tylko opon letnich, ponieważ nie mam zimy. Osiągi na deszczu są równie ważne jak na suchym podłożu... mam dużo deszczu tam, gdzie jestem, a opony muszą wytrzymać ciężką jazdę.
Image

Niektóre opony, które rozważam, są wymienione poniżej (bez szczególnej kolejności):

1. Bridgestone RE760 Sport
2. Continental SportContact 3
3. Yokohama Advan Sport
4. Yokohama S Drive
5. Dunlop SP Sport Maxx TT
6. Dunlop SP Sport 01
7. Michelin Primacy HP (tj. wróć do fabrycznej marki opon)
8. Pirelli P Zero Rosso

Jeszcze jedna rzecz: Czy indeks nośności 98 ma duże znaczenie, zwłaszcza jeśli chodzi o V70? Wiem, że indeks nośności określa, ile wagi mogą unieść opony, ale czy wpływa to na wrażenia z jazdy? Natknąłem się na wiele opon w standardowym rozmiarze, ale z indeksem nośności 94.
Image

Zalecenia i porady są bardzo mile widziane. Wszelkie inne opony niewymienione powyżej są również mile widziane. http://********************/smile/emthup.gif

ps. Przepraszam, jeśli brzmię jak noob, jeśli chodzi o opony.
Image

Re: Wymiana opon V70: Zalecenia + Pytanie dotyczące nośności (napęd na przednie koła)

Oceny nośności opon mogą być gorąco dyskutowanym tematem, który plasuje się tuż obok wyboru oleju. Przyglądam się Volvo V70 ('00-). XC70, XC90 Pocket Data Book, wydanie z maja '08, str. 106) i nie podaje ono wprost oceny nośności opon. Zapytałem o to menedżera VCNA i potwierdził on, że każda opona, która spełnia wymagania dotyczące obciążenia osi (patrz naklejka na słupku B) dla Twojego pojazdu, jest dopuszczalna.

Najcięższy V70 (w momencie druku) ma masę całkowitą 4890 funtów (v70 awd, R, XC), a znamionowe obciążenia osi wynoszą odpowiednio 2400 z przodu, 2580 z tyłu. Podzielenie 2580 na dwa daje 1290 funtów i de facto minimalny wskaźnik nośności 90.

Jak zauważyłeś, opony o wysokich osiągach często mają oceny nośności przekraczające tę wartość, są one przeznaczone do wyższych prędkości i sił pokonywania zakrętów, między innymi, co skutkuje mocniejszą konstrukcją ścian bocznych i osnowy z wyższymi wskaźnikami nośności.

Opona ze wskaźnikiem wyższym niż 90 jest mocniejszą oponą, która zapewni większą nośność, ale która jednak przekroczyłaby obciążenia osi pojazdu. Innymi słowy, sama różnica w nośności jest zbędna.

Polecam wybór opony, która ma wskaźnik nośności 90, minimalnie (1323 funty) i która spełnia pozostałe kryteria wydajności, np. prowadzenie, przyczepność i trwałość. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że skończysz z oponą o znacznie wyższej ocenie niż ta, ponieważ opony o wysokich osiągach w rozmiarach, które rozważasz, są zwykle bardzo wysokie pod względem prędkości ze wskaźnikami nośności 93 i wyższymi, jak zauważyłeś. Opona o indeksie 94 jest więcej niż odpowiednia do użytku pasażerskiego i, jak sądzę, ponadto, jak wynika z innych postów na tych forach, do użytku na torze i wydajności.

Re: Wymiana opon V70: Zalecenia + Pytanie dotyczące wskaźnika obciążenia (z napędem na przednie koła)

Czy sprawdzałeś Tire Rack? Są całkiem dobrzy w pokazywaniu wszystkich opon w Twojej kategorii i rankingów w różnych obszarach, takich jak prowadzenie na suchej i mokrej nawierzchni, w oparciu o oceny ludzi, a także przeprowadzają własne ankiety. Pokazują, ile mil zostało zgłoszonych na oponie (daje to wyobrażenie o tym, jak dokładne są oceny i jak nowa może być opona - nie przywiązywałbym dużej wagi do ocen opony, która dopiero się pojawiła, z niewielką liczbą zgłoszonych mil).

Jeśli chodzi o wskaźnik obciążenia, przejście na wyższy niż ocena OEM oznacza, że jazda może być nieco bardziej uciążliwa (strona Tire Rack ostrzega o tym podczas zamawiania). Nie wyobrażam sobie, żeby punkt lub dwa mniej niż OEM robiły realną różnicę, chyba że ładujesz samochód do maksimum.

Re: Wymiana opon V70: Zalecenia + Pytanie dotyczące nośności (z napędem na przednie koła)

Moja mama ma Lincolna LS z 2005 roku, który do niedawna miał fabryczne opony Michelin Pilot HX MXM4. Były to świetne opony, ale głośne pod koniec ich żywotności. Zastąpiła je oponami Michelin Pilot Sport A/S Plus w rozmiarze OE. Dzięki tym oponom kierownica lepiej przekazuje informacje zwrotne i są one znacznie cichsze. Gorąco je polecam, chociaż nie jestem pewien, czy są produkowane w rozmiarze 225/50 17.

Discussion starter · #5 ·
Re: Wymiany opon V70: Zalecenia + Pytanie dotyczące wskaźnika obciążenia (Lotus99)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez MrTippy »
Wskaźniki obciążenia opon mogą być gorąco dyskutowanym tematem, który plasuje się tuż obok tego, jakiego oleju użyć. Przyglądam się Volvo V70 ('00-). XC70, XC90 Pocket Data Book, wydanie z maja '08, str. 106) i nie podaje on wprost wskaźnika obciążenia dla opon. Zapytałem o to menedżera VCNA i potwierdził on, że każda opona, która spełnia wskaźniki obciążenia osi (patrz naklejka na słupku B) dla Twojego pojazdu, jest dopuszczalna.

Najcięższy V70 (w momencie druku) ma masę całkowitą 4890 funtów (v70 awd, R, XC), a znamionowe obciążenia osi wynoszą odpowiednio 2400 z przodu, 2580 z tyłu. Podzielenie 2580 na dwa daje 1290 funtów i de facto minimalny wskaźnik obciążenia 90.

Jak zauważyłeś, opony o wysokich osiągach często mają wskaźniki obciążenia przekraczające tę wartość, są one przeznaczone do wyższych prędkości i sił pokonywania zakrętów, między innymi, co skutkuje mocniejszą konstrukcją ścian bocznych i osnowy z wyższymi wskaźnikami obciążenia.

Opona ze wskaźnikiem wyższym niż 90 jest mocniejszą oponą, która zapewni Ci większą nośność, ale która jednak przekroczyłaby wskaźniki obciążenia osi pojazdu. Innymi słowy, sama różnica w wskaźniku obciążenia jest zbędna.

Polecam wybór opony, która ma wskaźnik obciążenia co najmniej 90 (1323 funty) i która spełnia pozostałe kryteria wydajności, np. prowadzenie, przyczepność i trwałość. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że skończysz z oponą o znacznie wyższej ocenie niż ta, ponieważ opony o wysokich osiągach w rozmiarach, które rozważasz, mają zazwyczaj bardzo wysoką prędkość znamionową ze wskaźnikami obciążenia 93ish i wyższymi, jak zauważyłeś. Opona o wskaźniku 94 jest więcej niż odpowiednia do użytku pasażerskiego i, jak sądzę, ponadto, co potwierdzają inne posty na tych forach, do użytku na torze i do celów wydajnościowych.

Dziękuję za szczegółowy post. Większość opon, na które natknąłem się w rozmiarze, którego szukam, ma zwykle wskaźnik 94. Opony o wskaźniku 98 były bardzo trudne do zdobycia w moim lokalnym sklepie z oponami. Zastanawiałem się więc, czy niższy wskaźnik obciążenia miałby jakikolwiek niekorzystny wpływ na samochód, pod względem nośności i prowadzenia. http://********************/smile/emthup.gif

Lotus99, używałem TireRack, mimo że jestem po drugiej stronie świata. To świetna strona i porównuję ceny z moim lokalnym dealerem... ale wiem, że nie chodzi tylko o przeliczenia walut. Ale bez wątpienia mogę dwukrotnie sprawdzić wszystko, co twierdzi lub mówi o każdej konkretnej oponie.
Image

DaveWest1, niestety nie będę mógł znaleźć opon A/S... Jestem poza USA.
Image

Czy są dostępne opcjonalne rozmiary? Lubię szerszą oponę i uważam, że chroni ona felgi. Zrobiłem to w moim xc90 i dla mnie szersza opona wygląda lepiej i naprawdę myślę, że zmniejsza to możliwość uszkodzenia krawężnika.

Discussion starter · #7 ·
Widziałem w instrukcji, że można zamontować opony 245/45/R17, ale nie jestem pewien, czy moje 17-calowe felgi Cassini są wystarczająco szerokie, aby je założyć. Nie mam jeszcze dużo czasu na zakupy. Zostało mi jeszcze około 4 mm bieżnika, ale zwykle zmieniam je, gdy spadnie poniżej 3 mm.

I tak... Jeszcze nie mam uszkodzeń od krawężników na moich felgach... prawdopodobnie dlatego, że tak naprawdę nie podoba mi się ten design. :D

Czyż nie jest dziwne, że koła, które kochasz, zawsze kończą się porysowane po kilku tygodniach? :p

Opony

Jutro wymieniam dwie przednie opony. Dwie tylne wciąż mają dużo bieżnika, więc na razie zostaną.

Opony, które były w moim 08 XC70, biorąc pod uwagę, że jestem w Australii, to Pirelli Asimmetrico 235/55R 17 99V, Scorpion Zero.

Chodzi o to, że przejechały 71 000 km i wciąż jest więcej życia w tylnych oponach, co jest niesamowite!!! Dlatego wymieniam je na taką samą oponę, 330 AUD za sztukę plus ustawienie geometrii kół.

Strona Pirelli zawiera szczegółowe informacje na ich temat. Myślę, że musiały być dobrym dopasowaniem, chociaż Volvo Australia zorganizowało ich montaż.

Pozdrawiam

Discussion starter · #10 ·
Nie jestem pewien dlaczego, ale mój samochód ma obecnie 18 000 km przebiegu, a opony są już zużyte do głębokości bieżnika 4 mm. Jeżdżę dużo po mieście (i z tego powodu często potrzebne jest szybkie przyspieszanie). Ciśnienie jest utrzymywane na poziomie 35 PSI.

Tak, mniej więcej tyle samo jazdy po autostradzie / mieście i nie sądziłem, że jazda po autostradzie będzie tego warta. Odnośnie XC90. Musiałem założyć komplet opon do samochodu mojej żony około 2 lata temu, a zakład wulkanizacyjny znajduje się bardzo blisko kilku europejskich salonów, w tym jednego dealera Volvo. Powiedziano mi, że robią opony dla tych, którzy oddają swój samochód do serwisu i potrzebują opon / wyważenia kół itp. Pytałem o XC70, ale powiedziano mi, że 90-tki były straszne, ponieważ coś było nie tak z przednim zawieszeniem, co oznaczało, że praktycznie musieli robić geometrię kół co 10 000 km OD NOWOŚCI, w przeciwnym razie opony zużywałyby się z jednej strony. (Miałem do tej pory jedną geometrię i to przy około 50 000 km). Potem pewnego dnia poszedłem do mojego dealera Volvo i powiedziałem im o moich oponach i to było to samo, wspomnieli, że 90-tki niszczą opony z przodu. Byli pod wrażeniem 70 000+ km z oponami w moim samochodzie, a następnie wspomnieli, że niektóre XC70 wymagają wymiany opon przy 18 000 km (wspomnieli o tej liczbie). Ta liczba 18 000 km jest jednak prawdziwym problemem, ponieważ jest niewiele dłuższa niż czas między 15 000 km interwałami serwisowymi. FWD - czy wszystkie cztery opony zużyły się w 18 000 km?? To mnie zaskakuje, ponieważ myślałem, że tył powinien być znacznie lepszy niż przód, wiesz, z zakrętami w mieście i tym podobnym. Kolejną rzeczą jest to, że istnieje duża zmienność w odniesieniu do jakości geometrii kół. Chodzi o znalezienie kogoś z bardzo dobrym sprzętem i równie dobrym personelem do pracy. Właśnie dostałem opony zamienne i rozmawiałem z kolegą, zasugerował, że czasami firmy samochodowe dochodzą do ustawień ciśnienia w oponach z punktu widzenia hałasu w kabinie / prowadzenia, a nie tak bardzo zużycia. Zasugerował, aby trzymać opony po wysokiej stronie sugerowanego ustawienia, aby uniknąć opadania opon, co zwiększa zużycie. pozdrawiam

Discussion starter · #12 ·
Ta liczba 18 tys. jest jednak prawdziwym problemem, ponieważ jest niewiele większa niż czas między przeglądami co 15 tys. FWD - czy wszystkie cztery opony zużyły się w 18 tys. km??. To mnie zaskakuje, ponieważ myślałem, że tylne opony powinny być znacznie lepsze niż przednie, wiesz, przy pokonywaniu zakrętów w mieście i tym podobnych. Kolejna sprawa to duża zmienność jakości ustawienia kół. Chodzi o znalezienie kogoś z bardzo dobrym sprzętem i równie dobrym personelem, który będzie przy tym pracował.
Och, człowieku... masz rację. Zapomniałem wspomnieć, że 4 mm dotyczy przednich opon. Tylne są nadal w dobrym stanie, 5 mm. Przepraszam za zamieszanie. :eek:

Lokalne drogi naprawdę dają się we znaki oponom. Nie wspominając o pokonywaniu zakrętów, parkingi są wielopoziomowe, a niektóre z nich mają niekończące się spiralne rampy do wchodzenia i schodzenia. Nawierzchnie tych ramp są również szorstkie i postrzępione. Przynajmniej promień skrętu V70 jest dość mały jak na duży samochód FWD. ;)

1 - 12 of 12 Posts