SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

V70 2002 - schemat okablowania reflektorów US

1K views 10 replies 4 participants last post by  MooseV70  
#1 ·
Witam, chciałbym zapytać, czy ktoś posiada schemat okablowania przednich świateł Volvo V70, a konkretnie model z 2002 roku. Udało mi się zdobyć światła w stylu amerykańskim wraz z dwuwłóknowymi kierunkowskazami do świateł pozycyjnych. Jednak w UE, a konkretnie w Czechach, ciągłe świecenie kierunkowskazów jest zabronione i podlega karom. Dlatego chciałbym mieć możliwość wyłączenia tych świateł pozycyjnych za pomocą przełącznika.
Po podłączeniu gniazda US do kierunkowskazów światła pozycyjne pozostają stale włączone. Gdzie poprowadzony jest kabel światła pozycyjnego?
Dziękuję.

#2 ·
Po prostu przenieś gniazdo żarówki z lampy spoza USA. (Albo po prostu żarówkę, myślę, że pasuje, muszę sprawdzić)
Albo odciąć kabel do niej prowadzący.

Co do tego warte, nie sądzę, żeby istniało prawo zakazujące świecenia tych świateł. To samo dotyczy wersji po liftingu 05-08, a także następcy P3 V70, które również świecą się na pomarańczowo w tym samym miejscu.

#3 ·
Po prostu przenieś gniazdo żarówki ze światła spoza USA. (Lub po prostu żarówkę, myślę, że pasuje, muszę sprawdzić)
Albo odetnij kabel do niego prowadzący.

Za co warto, nie sądzę, żeby istniało prawo zakazujące świecenia tych świateł. To samo dotyczy wersji po liftingu 05-08, a także P3 V70, które również świecą na pomarańczowo w tym samym miejscu.
Mam również standardowe gniazda EU, ale chciałbym móc włączać i wyłączać pomarańczowe światła w razie potrzeby. Niestety w naszym kraju takie prawo istnieje. Mówiąc konkretnie, zabrania ono używania pomarańczowych świateł do ciągłego oświetlenia. Są one dozwolone tylko do przerywanego migania. Samochody importowane z USA muszą mieć przerobione światła, aby spełniały europejskie normy; w przeciwnym razie jazda nimi jest nielegalna i może skutkować wysokimi grzywnami i konfiskatą dokumentów.
Jeśli chodzi o wersje po liftingu, o ile wiem, całe światło (kierunkowskaz) się nie zapala, a jedynie mała dioda w rogu, podobnie jak działają tylne światła. Problem w tym, że zapala się cała żarówka, co może skłonić innych do myślenia, że "sygnalizuję" skręt. Co więcej, światło musi mieć homologację na drogi UE, podczas gdy moje światło jest homologowane na USA, co tutaj nie jest ważne. Więc próbuję znaleźć schemat okablowania, aby ustalić, gdzie prowadzi kabel do światła pozycyjnego, abym mógł go przerwać za pomocą przełącznika.

#8 ·
Mam gdzieś schematy okablowania, ale myślę, że są one również dostępne w Internecie (kiedyś były). Uważam jednak, że zbytnio komplikujesz sprawę. Wydaje mi się, że najłatwiej jest po prostu poprowadzić przewód z samego gniazda.

#10 ·
Volvodiag.com ma tylko schematy okablowania z lat 2005-2014 online do przeglądania i pobierania.
- Schematy okablowania Volvo z 2004 roku są trudne do znalezienia w Internecie.
Oto pliki PDF przednich świateł V70 z 2002 roku.
Możesz je wydrukować w razie potrzeby.

Attachments