SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

V60 Polestar pokonuje S4, 335xi i Insignia OPC w recenzji SportAuto

19K views 80 replies 23 participants last post by  rebelde azul  
#1 ·
Cześć wszystkim

Nie mogłem dłużej czekać, więc właśnie kupiłem cyfrową wersję iPada recenzji SportAuto, która jest zawsze dostępna z jednodniowym wyprzedzeniem. Do tej pory jej nie czytałem, bo chcę naprawdę poświęcić czas i cieszyć się recenzją. Tyle:

Polestar pokonał wszystkich niemieckich rywali. Był najszybszy na torze, najszybszy w slalomie, miał najlepszą skuteczność hamowania i był drugi najszybszy do 100 km/h (S4 był szybszy).

Musicie uzbroić się w cierpliwość do końca tygodnia, przetłumaczę najciekawsze fragmenty. Jedno jest pewne, bardzo się cieszę na mojego Polestara, bo naprawdę przywiązuję dużą wagę do recenzji SportAuto.

Czasy krótkiego toru Hockenheim:

S4: 1.19.4
OPC: 1.19.4
335xi: 1.18.6 (żeby być sprawiedliwym, nie miał pakietu M... To naprawdę super czas!)
P*: 1.18.0

Bądźcie na bieżąco!

Foxy

#2 ·
Cześć

Nie mogłem dłużej czekać, więc właśnie kupiłem cyfrową wersję iPada recenzji SportAuto, która jest zawsze dostępna z jednodniowym wyprzedzeniem. Do tej pory tego nie czytałem, ponieważ chcę naprawdę poświęcić czas i cieszyć się recenzją. Tylko tyle:

Polestar pokonał wszystkich niemieckich rywali. Był najszybszy na torze, najszybszy w slalomie, miał najlepszą skuteczność hamowania i był drugi najszybszy do 100 km/h (S4 był szybszy)

Musicie uzbroić się w cierpliwość do końca tygodnia, przetłumaczę najciekawsze fragmenty. Jedno jest pewne, naprawdę ekscytuję się, że dostanę swojego Polestara, ponieważ naprawdę dużo daję recenzjom SportAuto.

Czasy krótki tor Hockenheim:

S4: 1.19.4
OPC: 1.19.4
335xi: 1.18.6 (żeby być sprawiedliwym, nie miał pakietu M... To naprawdę super czas!)
P*: 1.18.0

Bądźcie na bieżąco!

Foxy
Dzięki za info. Z niecierpliwością czekam na przeczytanie przetłumaczonych przez Ciebie fragmentów artykułu. To bardziej realistyczne porównanie niż to z RS4 i M3....

#5 ·
Ale tak jak myślałem, V60 nie mógł dorównać osiągom australijskiego Polestara w zeszłym roku, który uzyskał wynik 1:16.8 na krótkim torze Hockenheim.
Przypomnijmy, co może to wyjaśnić? Różni kierowcy? Waga sedana vs. kombi? Wyższy (zakładany) moment pędu (moment bezwładności) tegorocznego zestawu koło+opona? Hamulce?

#8 ·
Bardzo się cieszymy, że to słyszymy i nie możemy się doczekać, aby przeczytać artykuł.

Jeśli chodzi o różnicę czasu między S60 Polestar MY13 a V60 Polestar. Należy zauważyć, że temperatury podczas ostatniego testu przekraczały 30 stopni Celsjusza, podczas gdy podczas testu z S60 Polestar było znacznie chłodniej. S/V60 Polestar MY15 jest szybszy w porównaniu do samochodu MY13.

#11 · (Edited)
Bardzo się cieszymy, że to słyszymy i czekamy na przeczytanie artykułu.

Jeśli chodzi o różnicę czasu między S60 Polestar MY13 a V60 Polestar. Należy zauważyć, że temperatury podczas ostatniego testu przekraczały 30 stopni Celsjusza, podczas gdy podczas testu z S60 Polestar było znacznie chłodniej. S/V60 Polestar MY15 jest szybszy w porównaniu do samochodu MY13.
To była dokładnie moja pierwsza myśl. Ale trudno powiedzieć, bo SportAuto nie opublikowało temperatury na australijskim teście. Zazwyczaj zawsze to robią.
I to nieprawda, że temperatura w ostatnim teście przekraczała 30 stopni. Zauważają 22°C dla temperatury powietrza i 29°C dla temperatury asfaltu. Nie wiem więc, jakie były temperatury na australijskim teście, ale jeśli mówisz, że V60 Polestar jest szybszy niż S60 Polestar Aussie, to musiało być zimno. Ale mimo to nie mogę sobie wyobrazić, żeby robiło to tak dużą różnicę, bo jak powiedziałeś, V60 powinien być szybszy, ale był o 1,2 sekundy wolniejszy. I nie mogło być bardzo zimno, bo gdyby tak było, opony miałyby problem z rozgrzaniem się i nie byłoby możliwości osiągnięcia czasu 1.16.8...

Więc dla mnie to wciąż tajemnica, bo jeśli porównasz wszystkie czasy, to wszystkie nie są takie dobre, zwłaszcza S4 jest naprawdę słaby... Więc musiało mieć to coś wspólnego z dniem testu - naprawdę nie wiem. Pomyślałem wtedy, że może to różnica między S i V w wadze, ale tak naprawdę nie ma nawet różnicy, to tylko 25 kilo (V jest cięższy), ale z większymi felgami i wszystkim.

Ale liczy się tylko porównanie w tym samym dniu. I jak powiedział gtsxr, jedyną stałą (oprócz tego, że teraz jest Avantem, a wcześniej sedanem) jest S4. I mimo że S4 dostało sportowy mechanizm różnicowy, V60 zmiażdżyło tego S4. Myślę, że możemy być zadowoleni z V60. Piszą również, że to najfajniejszy samochód do prowadzenia ze wszystkich tych 4.

Więcej pod koniec weekendu.

#9 ·
Musicie być cierpliwi do końca tygodnia, przetłumaczę najciekawsze fragmenty. Jedno jest pewne, jestem naprawdę podekscytowany, żeby dostać swojego Polestara, bo naprawdę dużo daję recenzjom SportAuto.
Foxy
Dzięki Foxy. Nie mogę się doczekać!

#15 ·
Ciągle odświeżam stronę porównań na stronie, ale sądzę, że opóźniają publikację testów w internecie, aby nie kanibalizować sprzedaży magazynów. :(

#18 ·
Bardzo miło! Wielkie dzięki za to.

Kilka przemyśleń.

- Po zobaczeniu tego jestem bardziej skłonny przypisać różnicę w czasach okrążeń między australijskim Polestarem a obecnym modelowi kierowcy niż jakiemukolwiek innemu czynnikowi.
- Podoba mi się, jak dobrze samochód pokonywał krawężniki.
- Zaśmiałem się, gdy kierowca sięgnął w dół, pozornie aby zmienić bieg ręcznie, a potem jakby się opanował. :D
- Może to tylko złudzenie optyczne, ale czy zmiana z 2 na 3 bieg w teście WOT następuje wcześniej niż przy 100 km/h?

#20 ·
Zrozumiałeś moją myśl poprawnie; przypomina to, jak "nowy Stig" poprawił czasy "starego Stiga" w tym samym pojeździe. Największą zmienną każdego czasu okrążenia pojazdu jest klops za siedzeniem kierowcy. Jeśli w obu przypadkach jest to ta sama osoba, to znowu byłoby to zagadką.

#21 · (Edited)
Przede wszystkim przepraszam za mój angielski, który jest daleki od doskonałości. Jeśli czegoś nie rozumiesz, co tłumaczę, po prostu zapytaj ponownie, a postaram się wyjaśnić, przetłumaczyć inaczej. Nie mam czasu, żeby przetłumaczyć CAŁY artykuł. Ale przetłumaczę każdy fragment dotyczący V60 Polestar. Zatem zaczynamy:

... Polestar nieustannie pracuje nad zapewnieniem najlepszych osiągów samochodom Volvo, po dobrej recenzji S60 w zeszłym roku, wysyłają nam zrewidowanego Wagona. Konkurencją są znowu S4. Plus 335xi i właśnie zrewidowana Insignia OPC. Wszystkie z nich próbują zdobyć koronę osiągów...
Polestar brzmi już świetnie na prostej Hockenheimring. R6 uzyskało największy moment obrotowy i najwyższą moc w porównaniu. Ale wysoka pozycja siedząca i puszysta amortyzacja siedzeń budzą obawy, że silnik z nową turbosprężarką twin scroll zginie w typowym środowisku Volvo. Jak to! Wcale nie - już na pierwszym zakręcie V60 zaskakuje, podobnie jak ostatnio testowane S60 Polestar, bardzo neutralnym wejściem w zakręt. Lubi być mocno dociskany bardzo wcześnie i wyciąga się z zakrętu z niewielką podsterownością. Kolejne mocne hamowanie również nie stanowi problemu, ponieważ nowe hamulce Brembo działają bardzo dobrze. Tylko miękkie wyczucie pedału wymaga pewnej aklimatyzacji, aby zatrzymać samochód w najlepszym punkcie.
Aby znaleźć odpowiedni bieg, samochód ma teraz pedały przy kierownicy. We współpracy z Aisin, Polestar znalazł akceptowalną poprawę w czasach zmiany biegów w stosunku do ostatnio testowanego S60 Polestar. Mimo że V60 nie może konkurować z S4 w zakresie 0-100 km/h i ma trudności z pokonaniem BMW.
Przynajmniej skrzynia biegów utrzymuje biegi do ogranicznika obrotów. Ale silnikowi nie podobają się nawet naprawdę wysokie obroty. Po około 5500 obr./min staje się trochę leniwy, więc zmieniasz bieg przy około 6000 obr./min.
Ale to, co naprawdę nas ekscytuje, to ustawienie zawieszenia - znowu. Mimo że samochód waży około 1800 kg, bardzo dobrze wchodzi w zakręty, a nawet trochę pcha tyłem. Ma dużo przyczepności i prawie żadnego przechyłu nadwozia. Szwedzi nadal używają produktów Ohlins. (tutaj wyjaśniają funkcję amortyzatorów, jak wszyscy wiemy...)
Tak więc również poza torem jest wystarczająco dużo komfortu. Mimo że można bardzo dobrze poczuć połączenia poprzeczne.
Tak czy inaczej, Polestar pokonuje okrążenie po okrążeniu na torze, nie męcząc się, i przy okazji ustanawia punkt odniesienia 1.18.0 ze szwedzkim spokojem. Robiąc to, wszystko to towarzyszy ten niesamowity dźwięk...

Teraz zaczynają od S4, dużo podsterowności, ale dobre DSG (ale powinno trzymać bieg) itp...

Następnie Opel - dobry, ale zbyt ciężki i leniwy silnik, lubią manualną skrzynię biegów.

Następnie BMW - najlepsza kombinacja silnika i skrzyni biegów, po prostu nie do pobicia... ale złe zawieszenie. Piszą, że M Package nie zrobiłby dużej różnicy...

Koniec recenzji:
Zatem V60 POlestar jest najfajniejszy w prowadzeniu i udowadnia to dzięki punktom odniesienia w prawie każdej dyscyplinie. Zjeżdża z niego Volvo Wagon ze Szwecji i pokonuje wszystkich uznanych niemieckich rywali. Lubimy tego rodzaju niespodzianki. Chłopaki z Polestar naprawdę mogli poprawić słabe elementy sedana S60 z 2013 roku - takie jak skrzynia biegów. Dodając do tego wspaniały dźwięk i bardzo dobre zawieszenie, które jest w sam raz do codziennej jazdy. Audi i BMW nie mogą konkurować, ponieważ mają zbyt wiele kompromisów, a dobrze zaprojektowany Opel jest po prostu za ciężki, a silnik zbyt leniwy.

Piszą następujące obok zdjęć Polestar:
Niewiele zmian we wnętrzu, infotainment trochę rozczarowuje, ponieważ użyteczność jest jak wchodzenie do elektronicznego labiryntu. O wiele lepiej: skrzynia biegów.
Mimo puszystej tapicerki, siedzenia mają dobre podparcie. Wydech brzmi świetnie. Przyczepność? 20-calowe koła!

0-100 km/h: 5,4 sek
0-200 km/h: 21,2 sek (pamiętaj, SportAuto testuje to zawsze z pełnym bakiem i drugim kierowcą)
100-0 km/h: 34,4 m

Ogólna ocena: 44 punkty
S4: 37 punktów
335ci: 39 punktów
OPC: 37 punktów

#22 ·
Dzięki za tłumaczenie tego testu/recenzji Foxy! To niesamowite wyniki dla V60 Polestar!

Sprawia, że jestem jeszcze szczęśliwszy, że mam na nim swoje nazwisko. Długie oczekiwanie na dostawę będzie tego warte. :)

#23 · (Edited)
Opus poświęcił czas na poprawienie mojego tłumaczenia dla lepszego / lepszego angielskiego - dzięki. Więc jeśli chcecie płynnej lektury, oto ona:

... Polestar nieustannie pracuje nad zapewnieniem najlepszych osiągów samochodom Volvo, po dobrej recenzji S60 w zeszłym roku wysyłają nam zrewidowanego Wagona. Konkurencją ponownie są S4. Plus 335xi i właśnie zrewidowany Insignia OPC. Wszyscy próbują zdobyć koronę osiągów...
Polestar brzmi już świetnie na prostej Hockenheimring. V60 ma największy moment obrotowy i moc w porównaniu. Ale wysoka pozycja siedząca i miękkie obicie siedzeń sprawiają, że obawiamy się, że silnik z nową turbosprężarką twin scroll będzie miał gorsze osiągi w typowym środowisku Volvo. Jak to!

Wcale nie - już w pierwszym zakręcie V60 zaskakuje, podobnie jak ostatnio recenzowany S60 Polestar, bardzo neutralnym wchodzeniem w zakręt. Lubi być mocno dociskany bardzo wcześnie i wyciąga się z zakrętu z lekką podsterownością. Kolejne mocne hamowanie również nie stanowi problemu, ponieważ nowe hamulce Brembo działają bardzo dobrze. Tylko miękkie wyczucie pedału wymaga pewnej aklimatyzacji, aby zahamować samochód w najlepszym punkcie.
Aby znaleźć odpowiedni bieg, samochód ma teraz łopatki przy kierownicy. We współpracy z Aisin, Polestar znalazł akceptowalną poprawę w czasach zmiany biegów w stosunku do ostatnio testowanego S60 Polestar. Mimo że V60 nie może konkurować z S4 w zakresie 0-60 i ma trudności z pokonaniem BMW.
Przynajmniej skrzynia biegów utrzymuje biegi, osiągając ogranicznik obrotów. Ale silnik nie lubi naprawdę wysokich obrotów. Staje się nieco leniwy po 5500 obr./min, więc zmieniasz bieg przy około 6000 obr./min.
Ale to, co naprawdę nas ekscytuje, to zawieszenie - znowu. Mimo że samochód waży około 1800 kg, bardzo dobrze wchodzi w zakręty, a nawet trochę wypycha tył. Ma dużą przyczepność i prawie żadnego przechyłu nadwozia. Szwedzi nadal używają produktów Ohlins. (tutaj wyjaśniają funkcję amortyzatorów, jak wszyscy wiemy...) Więc również poza torem jest wystarczająco dużo komfortu. Nawet jeśli można bardzo dobrze poczuć połączenia poprzeczne.
Tak czy inaczej, Polestar pokonuje okrążenie po okrążeniu na torze, nie męcząc się, a przy okazji ustanawia punkt odniesienia 1.18.0 ze szwedzkim spokojem. Robiąc to, wszystko to towarzyszy ten niesamowity dźwięk...

Teraz zaczynają od S4, dużo podsterowności, ale dobre DSG (ale powinno trzymać bieg) itp...

Następnie Opel - dobry, ale zbyt ciężki i leniwy silnik, lubią manualną skrzynię biegów.

Następnie BMW - najlepsza kombinacja silnika i skrzyni biegów, po prostu nie do pobicia... ale złe zawieszenie. Piszą, że M Package nie zrobiłby dużej różnicy...

Koniec recenzji:
Więc V60 Polestar jest najfajniejszy w prowadzeniu i udowadnia to z punktami odniesienia w prawie każdej dyscyplinie. Zjeżdża z niego Volvo Wagon ze Szwecji i pokonuje wszystkich uznanych niemieckich rywali. Lubimy tego rodzaju niespodzianki. Chłopaki z Polestar naprawdę mogli poprawić słabe elementy sedana S60 z 2013 roku - jak skrzynia biegów. Dodając do tego wspaniały dźwięk i bardzo dobre zawieszenie, które jest w sam raz do codziennej jazdy. Audi i BMW nie mogą konkurować, ponieważ mają zbyt wiele kompromisów, a dobrze zaprojektowany Opel jest po prostu za ciężki, a silnik zbyt leniwy.

Piszą następujące obok zdjęć Polestar:
Niewiele zmian we wnętrzu, infotainment trochę rozczarowuje, ponieważ użyteczność jest jak wchodzenie do elektronicznego labiryntu. O wiele lepiej: skrzynia biegów.
Mimo miękkiej tapicerki, siedzenia mają dobre podparcie. Wydech brzmi świetnie. Przyczepność? 20-calowe felgi!

0-100 km/h: 5,4 s
0-200 km/h: 21,2 s (pamiętaj, SportAuto testuje to zawsze z pełnym bakiem i drugim kierowcą)
100-0 km/h: 34,4 m

Ogólna ocena: 44 punkty
S4: 37 punktów
335ci: 39 punktów
OPC: 37 punktów

#26 ·
Bardzo dziękuję Foxy za wysiłek włożony w dostarczanie anglojęzycznym osobom dobrych wiadomości i szczęścia.

#27 · (Edited)
Zapraszamy.

Oto kilka dodatkowych danych:

Waga V60 Polestar zmierzona na 1776 kg.

Slalom 66,9 km/h
S4: 62,8 km/h (to naprawdę źle, prawdopodobnie z powodu opon)
335: 65,5 km/h
OPC: 65,9 km/h

V60 Polestar zatrzymuje się z prędkości 200-0 km/h 10 metrów przed wszystkimi innymi rywalami.

To wszystko.

#33 · (Edited)
W rzeczywistości było wiele dobrych brytyjskich recenzji, takich jak ta od Steve'a Sutcliffe'a lub ta od TopGear. A ci faceci to bardzo znani testerzy samochodów.

Ale w końcu, nawet mnie to nie obchodzi. Dla mnie liczy się tylko ta recenzja SportAuto i tak byłoby również w przypadku, gdyby Polestar przegrał ten test. Jestem więc bardzo zadowolony z wyniku. Nie sądzę, żeby było wiele magazynów, które mogą konkurować z wiedzą i umiejętnością testowania wszystkich samochodów na tym samym torze wyścigowym. Ci faceci są po prostu punktem odniesienia w testowaniu samochodów sportowych i sportowych. Szczerze mówiąc, gdyby Polestar okazał się zły, naprawdę rozważyłbym nie branie tego samochodu. Ale na szczęście tak nie jest, więc nie mogę się doczekać, aż dostanę swój!