SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

V50 T5 - RICA 350 KM GT30 upgrade

7.8K views 11 replies 6 participants last post by  Revolve40  
#1 ·
Nie wiem, czy ktoś to widział, ale to powinno być dobrą zabawą w C30, S40 lub V50:

350 KM i 545 Nm
Image

#7 ·
Re: (ForceFed Motorsports)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez ForceFed Motorsports »
Nie jestem jedynym, który to zauważył lol. Rzecz spada na twarz w górnych obrotach
Image
Musieli użyć niskiego przełożenia turbiny. Im niżej w przełożeniu, tym więcej mocy będziesz miał przy niższych obrotach, ale kiedy dojdziesz do wyższych obrotów, będziesz miał po prostu wysokie ciśnienie zwrotne.
Cytat, pierwotnie opublikowany przez BtownVolvo »
Po prostu nie jestem pod wrażeniem. Z 3071 to powinno generować znacznie więcej mocy.
Tak, zastanawiam się, jakie doładowanie stosują i jestem trochę zaskoczony, że mają standardową skrzynkę wlotową tylko na nowych rurach i brzmi to jak standardowy wydech, ponieważ nic nie słyszę.

#8 ·
Re: (SiCkEsTC30)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez SiCkEsTC30 »
trochę zaskoczony, że mają standardową skrzynkę wlotową tylko na nowych rurach

Jeśli miałbym zgadywać, w oparciu o nasze liczne dyskusje dotyczące CAI i tym podobnych, standardowa skrzynka może nie być wcale tak restrykcyjna. Bardzo chciałbym zobaczyć jakieś testy.

#9 ·
Re: (Revolve40)

Nie, ale też nie najlepszy. A sądząc po tym, jak cicho jest, myślę, że mają seryjny wydech... co, jak wynika z mojego niedawnego doświadczenia, robi niesamowitą różnicę.

Civic znajomych z silnikiem B18C1 mógł wygenerować tylko 270 KM na kole na benzynie i 300 KM na kole na paliwie wyścigowym. Ponieważ był to nowo zakupiony Civic od klienta, postanowiłem sprawdzić, czy nie ma jakiegoś wąskiego gardła. Znalazłem uszczelkę 2" wewnątrz 2,5" wydechu NA. Zbudowałem niestandardowy 3" i wróciłem na hamownię, udało mi się uzyskać 300 KM na kole na benzynie i 356 KM na kole na paliwie wyścigowym lol.

Jedyną rzeczą, która się zmieniła, była średnica wydechu od pierwszego kolanka downpipe z powrotem http://********************/smile/emthup.gif

Prawdopodobnie to po prostu ma ulepszenie GT30. Jak na turbo typu bolt on to niezła moc, ale nie wierzę, że to moc szczytowa, ponieważ nie sądzę, żeby ta turbosprężarka była zatkana. Widziałem, jak ta sama turbosprężarka generowała moc do 8200 obr./min w 1,8-litrowej Integry TypeR.

#11 ·
Re: (Revolve40)

Cytat pierwotnie opublikowany przez Revolve40 »

Jeśli miałbym zgadywać, na podstawie naszych licznych dyskusji na temat CAI i tym podobnych, standardowe pudełko może nie być wcale tak restrykcyjne. Bardzo chciałbym zobaczyć jakieś testy.
Nie podoba mi się, jak wyjście z pudełka ma tylko pół cala do cala szczeliny między ECU a otworem wyjściowym. A jeśli się nad tym zastanowić, nie ma najlepszego wzoru przepływu dla dobrego przepływu, składa się z kilku ostrych zakrętów na małym obszarze.