SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Właściciele T8, czy wasz wyłącznik automatyczny zadziała, gdy rozpocznie się ładowanie?

9.6K views 37 replies 16 participants last post by  likeXC90  
#1 ·
Używam kabla ładującego OEM podłączonego do standardowego gniazdka 120 V w moim garażu, działało dobrze przez 2 lata, a problem pojawił się nagle w zeszłym tygodniu. Jak tylko ładowanie się rozpoczyna (gniazdo zablokowane w samochodzie), wyłącza się wyłącznik. Chociaż istnieje szansa, że wyłącznik czasami się nie wyłączy. Myślę, że czasami występuje początkowy skok, który to powoduje, a kiedy to minie, samochód nie ma problemu z ładowaniem. Przetestowałem również w garażu moich sąsiadów i ten sam problem nadal występował, więc zdecydowanie nie jest to spowodowane wadliwym wyłącznikiem.

Czy ktoś widział już ten problem? Czy jest on spowodowany kablem czy ładowarką pokładową? To bardzo denerwujące, ponieważ wcześniej wymieniłem już wadliwy kabel, jakość wydaje się nieco niepokoić.

#4 ·
To może brzmieć szaleńczo, ale ile lat mają Twoje domy? Nasz został zbudowany w 2010 roku i wtedy zamontowano te nowo obowiązkowe (i moim zdaniem idiotyczne) wyłączniki łukowe, które wykrywają to, co uważają za iskry na linii - z wyjątkiem sytuacji, gdy czasami się mylą (Arc-fault circuit interrupter - Wikipedia - "Na przykład uderzenia piorunów zapewniają profile napięcia i prądu, które przypominają uszkodzenia łukowe, a odkurzacze i niektóre drukarki laserowe wyzwalają AFCIs."). Jak wyjaśnił mi elektryk, który przyszedł wymienić dwa, które po około pięciu latach w domu zaczęły się wyzwalać, gdy włączaliśmy telewizor lub wentylator sufitowy, błędne wyzwalanie staje się coraz bardziej powszechne w miarę starzenia się wyłączników. Od tego czasu wymieniłem je wszystkie na nowsze, które rzekomo są lepsze...

#5 ·
Nigdy się to nie zdarzyło z moim gniazdem NEMA 14-50 w moim garażu. Zleciłem jego instalację dla mojego Tesli, kupiłem adapter 14-50 do 6-20 i używam go z moim T8, działa świetnie, ładuje od pustego do pełna w 2,5 godziny.

Prawdopodobnie masz coś innego w tym obwodzie. Możesz chcieć użyć skrzynki podpanelowej.

#6 ·
Obwód jest współdzielony z bez zbiornikowym podgrzewaczem wody, a wyłącznik nie zadziałałby, gdybym go odłączył. Ale coś musi być zmienione, ponieważ zawsze tam był. Dom był nową konstrukcją w 2018 roku, więc wyklucza to również przestarzałe gniazdo. Znajdę komercyjną stację ładowania, aby sprawdzić ładowarkę pokładową.

#7 ·
Obwód jest współdzielony z bez zbiornikowym podgrzewaczem wody, a wyłącznik nie zadziałałby, gdybym go odłączył. Ale coś musiało się zmienić, ponieważ zawsze tam był. Dom był nową konstrukcją w 2018 roku, więc wyklucza to również przestarzałe gniazdo. Znajdę komercyjną stację ładowania, aby sprawdzić ładowarkę pokładową.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Jakie jest natężenie prądu dla bez zbiornikowego podgrzewacza wody?
Jakie jest natężenie prądu dla twojej ładowarki?
Jaką wartość znamionową ma twój wyłącznik?
Bez zbiornikowy podgrzewacz wody + ładowarka mogą być bliskie wartości znamionowej wyłącznika obwodu.
Jeśli każdy z nich osobno nie zadziała wyłącznik - proszę bardzo.

#9 ·
Powiedziałbym też... nawet jeśli okaże się, że to problem z samochodem, to nie jest zły pomysł, żeby mieć 220 w garażu... możesz zakwalifikować się do ulgi podatkowej w tej chwili i szybko stanie się to jednym z tych "must have" dla nieruchomości. Można to zrobić, dopóki można uzyskać pomoc federalną.

#11 ·
Powiedziałbym to samo... nawet jeśli okaże się, że to problem z samochodem, to nie jest zły pomysł, żeby mieć 220 w garażu... możesz zakwalifikować się do ulgi podatkowej w tej chwili i szybko stanie się to jednym z tych "must have" dla nieruchomości. Możesz to zrobić, póki możesz uzyskać pomoc federalną.
Ile to kosztuje i czy warto, jeśli mój dom został zbudowany w 1997 roku? Nie jestem pewien, czy to sprawia, że montaż jest droższy.

#10 ·
Cieszę się, że ten wątek się pojawił. Zdarza się to w moim garażu z gniazdkiem 120 V raz w miesiącu, jak szacuję. Niewielka sprawa, żeby się tym przejmować, ale wciąż dziwne. To dedykowane gniazdko, do którego nic innego nie jest podłączone, więc wątpię, żeby było przeciążone. Z drugiej strony nie jestem elektrykiem, więc tylko spekuluję.

#14 · (Edited)
Cieszę się, że ten wątek się pojawił. Dzieje się to w moim garażu z moim gniazdem 120 V raz w miesiącu, jak sądzę. Niewielka sprawa, żeby się przejmować, ale wciąż dziwna. To dedykowane gniazdo, do którego nic innego nie jest podłączone, więc wątpię, żeby było przeciążone. Z drugiej strony nie jestem elektrykiem, więc tylko spekuluję.
W USA koszt instalacji minimalnego L2 (usługa 240 V 20 A) z gniazdem NEMA 6-20R (gniazdo) jest niedrogi, jeśli Twój panel elektryczny znajduje się w garażu lub w jego pobliżu.

Musisz tylko otworzyć panel elektryczny, aby sprawdzić, czy masz do dwóch pustych (pustych/szarych) miejsc na wyłącznik 240 V, 20 A. Elektryk mógłby go zainstalować w kilka godzin - prawdopodobnie mniej.

Jeśli chcesz zabezpieczyć się na przyszłość i zainstalować usługę 240 V 50 A, koszt wzrasta. Koszt zależy od długości i złożoności prowadzenia przewodów. Ponownie, jeśli panel znajduje się w Twoim garażu, koszt również będzie minimalny.

Mam dwie usługi 240 V:
1. Usługa 20 A z NEMA 6-20R (zawsze włączona, regularne stawki) dla Turbo Cord Dual. W zeszłym roku zostało to zainstalowane za mniej niż 200 $ z 65-metrowym przewodem (12/2WG).

2. Usługa 50 A z NEMA 14-50R (cykliczna, poza szczytem) dla Juice Box Pro. Pięć lat temu koszt tej zainstalowanej usługi wyniósł 500 $ z 65-metrowym przewodem (6AWG), ponieważ mój panel elektryczny znajduje się na drugim końcu domu. Musiałbyś kupić odpowiedni domowy EVSE, który może kosztować od 450 do 900 $, w zależności od wzmacniaczy, funkcji itp.

Twoje lokalne koszty mogą się różnić.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

• Like
Reactions: 21XC90Recharge
#13 ·
Te wyłączniki również powoli się zużywają.
To znaczy, rozumiem twoją logikę z testowaniem tego w garażu sąsiada, ale to nie znaczy, że jego też się nie zużywa.
Miałem jeden, który wyłączał się za każdym razem, gdy używałem odkurzacza. Wymieniłem go i już nie ma problemów.

#15 ·
Jestem prawie pewien, że po prostu uruchamiasz coś innego w obwodzie, co przeciąża wyłącznik. Jestem prawie pewien, że t8 pobierze 15 amperów z wtyczki 110 V i często jest to maksimum obwodu zainstalowanego w większości domów. Spróbuj wyłączyć wyłącznik i użyć testera obwodu, aby odłączyć wszystkich z tego wyłącznika i sprawdzić, czy nadal występuje.

Może to być również zużyty wyłącznik różnicowoprądowy lub wyłącznik. W miarę zużywania się wyzwalają się przy niższym natężeniu prądu.

#17 ·
Nie jestem pewien, czy mówisz, że dom zbudowany w 1997 roku jest stary czy nowy... Mieszkam w 200-letnim domu, więc wszystko zależy od perspektywy. Okablowanie jest generalnie dość łatwe do poprowadzenia, ale zawsze mogą się zdarzyć niespodzianki. Tylko lokalny instalator będzie mógł przyjrzeć się Twojemu domowi i oszacować koszty. Materiały do okablowania gniazda 50-amperowego nie są same w sobie zbyt drogie. Nawet pełna stacja ładowania kosztuje tylko około 700 dolarów.

#19 ·
Nie jestem pewien, czy mówisz, że dom zbudowany w 1997 roku jest stary czy nowy... Mieszkam w 200-letnim domu, więc wszystko zależy od perspektywy. Okablowanie jest generalnie dość łatwe do poprowadzenia, ale zawsze mogą się zdarzyć niespodzianki. Tylko lokalny instalator będzie mógł przyjrzeć się Twojemu domowi i oszacować koszty. Materiały do okablowania gniazda 50 amperów nie są same w sobie zbyt drogie. Nawet pełna stacja ładowania kosztuje tylko około 700 $.
Jak niektórzy już wspomnieli, zainstaluj dedykowany obwód i gniazdo 220 V.

Nie ma potrzeby stosowania fantazyjnej ładowarki.

Użyj opcji 220 V z kablem, który był dostarczony z Twoim Volvo.

W pełni ładuje się w zaledwie kilka godzin na obwodzie 220 V.

Warto zainstalować gniazdo 220 V. Upewnij się, że gniazdo 220 V to gniazdo 20 amperów, które pasuje do Twojej ładowarki.

Więc otrzymałem od kogoś wycenę na 200-250 dolarów za umieszczenie gniazda 220 V 20 A w miejsce mojego 110 V. Gniazdo jest dosłownie tuż pod skrzynką elektryczną w garażu, gdzie się wtyka, jeśli to robi dużą różnicę. Oprócz podłączonego samochodu, gniazda i bojlera w rogu, jest lodówka, której nie widać na zdjęciu i jestem prawie pewien, że nie pochodzi z tego samego źródła. Zobacz załącznik.

Image

#18 ·
Jak już niektórzy wspomnieli, zainstaluj dedykowany obwód i gniazdo 220 V.

Nie ma potrzeby stosowania fantazyjnej ładowarki.

Użyj opcji 220 V z kablem, który został dostarczony z Twoim Volvo.

W pełni ładuje się w zaledwie kilka godzin na obwodzie 220 V.

Warto zainstalować gniazdo 220 V. Upewnij się, że gniazdo 220 V to gniazdo 20 A, które pasuje do Twojej ładowarki.

#21 ·
Masz gazowy podgrzewacz wody. Pobiera dosłownie kilka watów. To nie spowoduje zadziałania żadnego wyłącznika, gdy ładujesz na tym samym obwodzie...nigdy.
W takim razie dlaczego w ogóle się wyłącza? Co prawda, może raz na kilka tygodni, ale się zdarza. Woda wtedy się zbiera, co ma sens, ponieważ zgaduję, że gazowy podgrzewacz wody pobiera z niego energię, opierając się na tym, co powiedziałeś. Mam lodówkę po prawej stronie, około 3 metrów od podgrzewacza wody, ale jestem prawie pewien, że jest na osobnym obwodzie. Gdyby lodówka na piwo była na tym samym obwodzie co XC90, prawdopodobnie wyłączałaby się cały czas.

#25 ·
Gniazda takie jak to zazwyczaj nie są dedykowane i prawdopodobnie są połączone szeregowo z wieloma innymi gniazdami.

Nie wymieniaj obecnego gniazda, po prostu dodaj nowe 220 V. To jak pół godziny pracy, jeśli umieszczą je tuż pod skrzynką rozdzielczą. Wygląda na to, że poprzedni profesjonalny właściciel domu wepchnął drut przez płytę gipsowo-kartonową za pomocą tandetnego kanału samoprzylepnego. Pomocny przyjaciel lub sąsiad prawdopodobnie może ci w tym pomóc. Masz otwory w skrzynce rozdzielczej, więc to łatwe zadanie.

Jeśli chcesz ładniejszą pracę, zleć elektrykowi umieszczenie gniazda 220 V na ścianie najbliżej drzwi kierowcy, aby przewód nie leżał na podłodze garażu.

#29 ·
Czasy, kiedy wyzwalałem wyłącznik 120 V/20 A podczas ładowania, miały miejsce, gdy podłączałem się do gniazdka, które dzieli ten sam wyłącznik z innymi gniazdkami, które również były używane. Zazwyczaj działo się to podczas korzystania ze wspólnej lodówki w akademiku.

Mimo że częściej zdarzało się to, gdy podłączałem się na kempingu, gdzie nasz R-Pod był podłączony do słupka na stanowisku i podłączałem nasz T8 przez zewnętrzne gniazdo R-Pod lub bezpośrednio do innego gniazdka na tym samym słupku (kiedy oba są na 120 V/20 A, zamiast używać dedykowanej wtyczki RV 30 A).

• Like
Reactions: likeXC90
#35 ·
  • Like
Reactions: 21XC90Recharge
#34 ·
Zamówiłem książkę, dzięki za radę!

#36 ·
Ordered the book, thanks for tip!
Uważajcie, wiedza to potęga - w tym przypadku energia elektryczna! [emoji12]

Miłego okablowania!