SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Dźwięk przestrzenny? Jak aktywować?

28K views 16 replies 10 participants last post by  31355  
#1 ·
Zdecydowanie mam system Pro Logic II w moim T5 z 2005 roku - mówi mi to, kiedy włączam system audio.

wchodzę w ustawienia dźwięku i mogę bez problemu zmieniać basy itp.

Ustawienie "Surround" jest wyłączone - próbowałem naciskać wszystkie przyciski - enter, góra dół itp. - i nigdy nie mogę go włączyć.

Jak włączyć dźwięk przestrzenny? :)

#4 ·
Z jakiego źródła korzystasz? Wybierz CD i spróbuj aktywować. Nie można go aktywować w radiu...

#6 ·
Dla wszystkich czytelników. Można go aktywować dla radia. Mam dźwięk premium. Przejdź do Ustawień i poszukaj, nie jest to zbyt trudne do znalezienia. Muszę wskoczyć do samochodu, żeby krok po kroku powiedzieć. Z łatwością słucham dźwięku przestrzennego w radiu z moim zestawem głośników premium.

#12 ·
Musisz upewnić się, że głośnik centralny jest włączony (Menu->Ustawienia audio->zaznacz pole, które mówi "Dźwięk przestrzenny", lub po prostu "3CH", jeśli chcesz).

Tak przy okazji, 3CH będzie brzmiało lepiej i bardziej naturalnie w radiu niż dźwięk przestrzenny, ponieważ radio ma tak niską jakość w porównaniu do wysokiej jakości MP3/CD (320kbps/256AAC). Osobiście, kiedy mam podłączony telefon lub używam płyty CD, mam włączony "Dźwięk przestrzenny" na 3 poziomie od najniższego, ponieważ wciąż brzmi naturalnie bez nadmiernego przetwarzania, którego Dolby używa, aby spróbować odtworzyć system dźwięku przestrzennego 7.1 (nie krytykuję Dolby, ponieważ wiele samochodowych systemów "dźwięku przestrzennego" robi to samo".
Ponadto, jeśli nie masz radia HD, będzie brzmiało lepiej na 3 kanałach. Wierzę, że wszystkie liftingi otrzymały radio HD i będą brzmiały lepiej w trybie surround.

#8 ·
Chciałbym również wspomnieć, że regulacja "surround sound" w samochodach z systemem Premium jest jedną z moich ulubionych funkcji. Mój przyjaciel właśnie kupił TL z 2007 roku (82 000 km!) i porównując te dwa samochody (wiemy, inna klasa samochodów, ale i tak to zrobiliśmy) obaj doceniliśmy system w naszych samochodach o wiele bardziej (chociaż ten V6 i jazda są tak płynne, jak to tylko możliwe!).

#9 ·
Powinienem również wspomnieć, że regulacja "dźwięku przestrzennego" w samochodach z systemem dźwiękowym Premium jest jedną z moich ulubionych funkcji. Mój przyjaciel właśnie kupił TL z 2007 roku (51 tys. mil!) i porównując te dwa samochody (wiemy, inna klasa samochodów, ale i tak to zrobiliśmy) oboje doceniliśmy system w naszych samochodach o wiele bardziej (chociaż ten V6 i jazda są tak płynne, jak to tylko możliwe!).
Czy to TL z nawigacją czy bez? Mają bardzo różne systemy dźwiękowe.

Ale tak, to jeden z lepiej brzmiących systemów, jakie słyszałem w samochodzie.

#13 ·
Czy zrobiłeś to (z instrukcji obsługi)?

Aktywacja/dezaktywacja dźwięku przestrzennego
Naciśnij MENU, a następnie ENTER.
Wybierz USTAWIENIA AUDIO w menu i naciśnij ENTER.
Wybierz Surround FM lub Surround CD i naciśnij ENTER.
Wybierz Pro logic II, 3-kanałowe stereo lub Wyłącz i naciśnij ENTER.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, odkryjesz również przednie i tylne korektory.

Osobiście używam tylko 2-kanałowego zanikania, głównie z przodu i tylko trochę z tyłu dla wypełnienia. Daje to najczystszy dźwięk, ponieważ redukuje źródła dźwięku, które odbijają się wszędzie, odbijając się od szkła. Przy dużej głośności jest czystszy, ponieważ sekcja zasilania wzmacniacza ma tendencję do opadania podczas próby zasilania wszystkich 12 głośników w porównaniu do 6. Zazwyczaj mogę ustawić pełną głośność bez zniekształceń.

Stan

#14 ·
Pytanie nie brzmi, jak aktywować pro logic, ale dlaczego? Samochód jest zaprojektowany do muzyki, a muzyka jest zaprojektowana do stereo. Pro Logic w żaden sposób nie poprawia brzmienia muzyki, nawet w doskonałym systemie domowym. Wyłącz to gówno i słuchaj muzyki tak, jak powinna być słuchana.

#17 ·
Pytanie nie brzmi, jak aktywować pro logic, ale dlaczego? Samochód jest zaprojektowany do muzyki, a muzyka jest zaprojektowana do stereo. Pro Logic NIE poprawia brzmienia MUZYKI, nawet w doskonałym systemie domowym. Zostaw to gówno wyłączone i słuchaj muzyki tak, jak powinna być słuchana.
Nie mógłbym się bardziej nie zgodzić.....SS może nie być dla każdego lub każdego rodzaju muzyki, ale istnieje wiele ulepszeń, które dodaje SS, zwłaszcza jakość SS w systemach Volvo. Utwór z sali koncertowej na żywo brzmi niesamowicie z SS.....o wiele bardziej "realistycznie" niż w stereo. Może nie jesteś fanem, ale wielu z nas jest.....Wydałem tysiące na mojego Volvo, aby dostać pakiet platynowy z jednego powodu...dźwięk przestrzenny. Ze wszystkimi tymi systemami audio za 5000 dolarów od producentów premium, oferowanymi WSZYSTKIMI z dźwiękiem przestrzennym, nie można tak naprawdę powiedzieć, że brzmi to jak "gówno". Czy naprawdę myślisz, że B i O, B i W, Dynaudio, Meridian, Burmeister itp. wszyscy stworzyli system surround, który jest "gównem"? Myślę, że nie.

#15 ·
autogeek - dzięki za szczegółową pomoc! Wchodziłem bezpośrednio w ustawienia dźwięku za pomocą pokrętła. Widzę teraz, że muszę spróbować przez menu itp.

Czy można ustawić maksymalną głośność w tym systemie bez uszkadzania głośników? Czy system kalibruje się wystarczająco i zmniejsza głośność, aby głośniki nie zostały uszkodzone?

#16 ·
Napędzając wszystkie głośniki, wzmacniacz łatwiej wejdzie w przesterowanie. Ustawienia korektora mogą sprawić, że będzie jeszcze bardziej podatny na przesterowanie. To właśnie przesterowanie zabija głośniki, ponieważ jest to jak chwilowe przyłożenie prądu stałego do cewek głosowych i przegrzewają się. Słyszałem o ludziach, którzy spalili swoje głośniki. Gram na moich dość głośno, ale staram się unikać przesterowania i po 158 tys. mil moje głośniki zaczynają się psuć.