SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Awaria światła stopu (dobra żarówka)

2 reading
9.9K views 7 replies 3 participants last post by  zuperman  
#1 ·
2015 XC60 R-Design, 50 tys. mil. Ostatnio samochód ma sporadyczne problemy ze światłem stopu po lewej stronie i wydaje się, że to nie żarówka. Deska rozdzielcza wyświetla komunikat "Stop Light Malfunction" i wizualnie potwierdzono, że tylko lewe światło stopu było wyłączone. Jednak światło może zacząć działać ponownie bez żadnej interwencji. Potrząsanie gniazdem lub wiązką przewodów nie powoduje, że światło działa.
Wymieniono na nowe żarówki P21W, a także zamieniono żarówkę ze strony prawej, która działała.
Był jeszcze jeden podobny przypadek prawie 5 lat temu (10/2017), kiedy samochód wyświetlał komunikat Stop Light Malfunction, który został załatwiony przez dealera w ramach gwarancji (stwierdzono usterkę modułu hamulcowego PBM, wymieniono PBM).

Czy ktoś jeszcze doświadczył podobnego problemu?
Mam mnóstwo nowych żarówek P21W (Philips i OSRAM), więc mogę śmiało powiedzieć, że to nie wadliwa żarówka. Zakładając, że to nie jest złe połączenie w wiązce przewodów lub gnieździe, co jeszcze to może być?

Czy ktoś wie więcej o tym, czy ten moduł PBM może być powiązany (lub gdzie się znajduje, jeśli można go wymienić przez użytkownika bez kodowania itp.)?

Na marginesie, podczas tej wizyty serwisowej 10/2017 wymieniono również mój akumulator z powodu uszkodzonej celi (co skutkowało słabym rozruchem). Przypadkowo, mniej więcej w tym samym czasie, gdy samochód wyświetlał komunikaty Stop Light Malfunction, akumulator się wyczerpywał (nie trzymał już ładunku). Samochód ma teraz nowy akumulator, ale wydaje się to dziwnym zbiegiem okoliczności i pomyślałem, że o tym wspomnę.

Dzięki

#2 ·
10/50 to żarówka lewego tylnego światła hamowania. Biegnie od CEM do żarówek świateł hamowania.
10/19 to 3. światło stopu, LED. Nie jestem pewien, dlaczego PBM miałoby wpłynąć na żarówkę światła hamowania.
Sprawdź punkty kontaktowe gniazda żarówki nr 4 pod kątem iskrzenia na stykach gniazda oraz w miejscu, gdzie styki gniazda żarówki stykają się ze stykami korpusu lampy pod kątem iskrzenia. W razie potrzeby wymień gniazdo żarówki nr 4. Może się okazać, że konieczna będzie wymiana korpusu lampy, jeśli styków nie da się wyczyścić. Spróbuj użyć smaru dielektrycznego na stykach.

#3 ·
Bardzo dziękuję za schemat! Zatem w zasadzie lewe i prawe światło stopu są na dwóch różnych obwodach z CEM. Zakładając, że to nie okablowanie, nie gniazdo, nie żarówka, to odpukać, że to nie CEM. Jestem ciekaw, czy baza danych wskazuje, gdzie znajduje się CEM i który wtyk/zacisk zbadać (C2.59?) Przy okazji, czego używasz do wyszukiwania tego?

#4 ·
Przejdź tutaj, aby pobrać schemat okablowania i ewentualnie Volvo VIDA.
Volvo VIDA to samodzielna wersja, w której można wyszukiwać części, naprawy, specyfikacje itp.
Lokalizacja CEM i numery złączy to zrzut ekranu ze schematu okablowania.
Skłaniałbym się ku zabrudzonemu połączeniu, a nie uszkodzonemu 4/56, CEM.

#5 ·
Dzień dobry
Czy są jakieś postępy w tej sprawie? Mam XC60 2012 D4 i moje prawe tylne światło stopu jest wyłączone z komunikatem o błędzie żarówki stopu. To nie żarówka i nie bezpiecznik. Wyczyściłem ostatnie złącze okablowania, które prowadzi do żarówek, bez powodzenia.
Jakieś sugestie?
Z góry dziękuję

#7 ·
Cóż, okazało się, że gdzieś w pobliżu gniazda żarówki było złe połączenie. Ponieważ nie miałem pomocnika, zrobiłem między innymi to, że użyłem parasola, aby utrzymać wciśnięty pedał hamulca (aby światło stopu było aktywne), jednocześnie poruszając gniazdem i przewodami (wcześniej - poruszać przewodami, a następnie wcisnąć hamulec, aby sprawdzić podświetlenie). Nadal potrzebuję trwałego rozwiązania, ale przynajmniej problem został zawężony. Przestrzeń jest dość ciasna, aby pracować przy okablowaniu tylnych świateł, więc nie mogę się doczekać.

Jeszcze raz dziękuję volvogod za pomoc.