SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
241 - 260 of 337 Posts
Zrobiłem wczoraj wieczorem nasz T6 z 2017 roku. Całkiem łatwo. Nie widziałem podkładki zgniatającej na korku spustowym, więc będę na to uważał, żeby sprawdzić, czy nie przecieka.

Ciekawi mnie jednak obudowa filtra. Wydaje się, że nic nie powstrzymuje nas przed dokręceniem tej małej środkowej śruby, gdy obudowa filtra jest zdjęta? Wymieniłem oring i dokręciłem go z powrotem na miejsce po wymianie filtra i dokręceniu obudowy do specyfikacji. Trochę pocenia się wokół obudowy dzisiaj po 30 km.
15 sztuk uszczelki korka spustowego oleju, podkładka zgniatająca - 18 mm zamiennik dla Porsche/Volvo PN 90012310630/977751 Najpopularniejsze modele 1993-2020 firmy AUTOMAJOR https://a.co/d/elp6ZX9

kupiłem to na Amazon, założyłbym jedną. Jeśli chodzi o środkową wtyczkę na obudowie filtra, miałem taką w mojej Toyocie Tundra. Nigdy tego nie odkręcałem, po prostu zdjąłem obudowę. Żadnych problemów.

Dzięki za ten post.

W przypadku gdyby ktoś inny był totalnym idiotą jak ja i spuścił olej tylko po to, żeby zdać sobie sprawę, że tak naprawdę nie ma odpowiedniego klucza do korka filtra dzień przed wielkimi rodzinnymi wakacjami na plaży i musi go zdobyć tego dnia: O'Reilly sprzedaje klucz do korka 86 mm 16-rowkowy, który działa, jeśli wyłożysz go pojedynczym ręcznikiem papierowym, aby zmniejszyć luz.

Specyfikacje momentu obrotowego

Moment obrotowy korka spustowego oleju wynosi 38 Nm (28 lb-ft), obudowa filtra oleju 25 Nm (18,4 lb-ft), a korek filtra oleju 4 Nm (3 lb-ft).
Użyłem tych i muszę powiedzieć, że moment obrotowy obudowy filtra jest tak mały, że mnie to denerwuje.

Czy części są takie same dla V90 z 2018 roku? Zakładam, że tak, ponieważ ma ten sam silnik 2.0. Czy mam rację?
Tak.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Czy części są takie same dla V90 z 2018 roku? Zakładam, że tak, ponieważ ma ten sam silnik 2.0. Czy mam rację?
Zobacz rodaka z Kanady - germanparts.ca ma w magazynie olej i filtry OE, jeśli chcesz zamówić LiquiMoly (Special Tec V to specyfikacja Volvo). Często robią też wyprzedaże z 10-20% zniżką, jeśli chcesz tu i ówdzie trochę zaoszczędzić.

Dziękuję @Ultrarunner511! Mam XC90 i V90, w których zamierzam sam wymieniać olej. Dobrze, że mogę kupić te same części i narzędzia.

Widzę rodaka - germanparts.ca ma w magazynie olej i filtry OE, jeśli chcesz zamówić LiquiMoly (Special Tec V to specyfikacja Volvo). Często robią też wyprzedaże z 10-20% zniżką, jeśli chcesz trochę zaoszczędzić.
Dzięki za radę! Sprawdzę to. Zamawiałem z volvopartsca.ca, ale porównam ceny.

Próbowałem znaleźć Castrol Edge Professional V w Kanadzie i nie mogę go nigdzie znaleźć. Czy został zmieniony na coś innego? Mogę znaleźć Castrol Edge Extended Performance i Castrol Edge Euro Car, które są w tym samym kolorowym pojemniku co Professional V i myślę, że w Kanadzie nazywa się to po prostu inaczej? A może nie jest tu dostępne dla konsumentów?

Napisałem w tej sprawie do Castrol North America i oto odpowiedź, którą otrzymałem:

Dziękujemy za kontakt z Castrol North America.

Nowszy produkt o nazwie Castrol EDGE EURO 0W-20 V jest dostępny w sprzedaży detalicznej w butelce o pojemności 1 kwarty, obejmującej specyfikację oleju Volvo VCC RBS0-2AE:
  • Castrol EDGE EURO 0W-20 V – 6 x 1 butelka US Quart – numer części 0203166

Specyfikacja Volvo VCC RBS0-2AE wymaga płynu, który zapewnia silną ochronę silnika, a jednocześnie zapewnia korzyści w zakresie oszczędności paliwa. Wymaga oleju, który spełnia rygorystyczne europejskie wymagania branżowe ACEA i przechodzi testy silnikowe dotyczące czystości tłoków i zużycia, a jednocześnie zapewnia silną korzyść w zakresie oszczędności paliwa dzięki niższej lepkości oleju 0W-20.

Castrol EDGE Professional V 0W-20 jest również dostępny i zatwierdzony do użytku w pojazdach Volvo, które wymagają specyfikacji Volvo VCC RBS0-2AE 0W-20, jednak Castrol EDGE Professional V 0W-20 można kupić tylko w lokalizacjach dealerów Volvo.

Napisałem w tej sprawie do Castrol North America i oto odpowiedź, którą otrzymałem:

Dziękujemy za kontakt z Castrol North America.

Nowszy produkt o nazwie Castrol EDGE EURO 0W-20 V jest dostępny w sprzedaży detalicznej w butelce o pojemności 1 kwarty, obejmującej specyfikację oleju Volvo VCC RBS0-2AE:
  • Castrol EDGE EURO 0W-20 V – 6 x 1 US Quart Bottle – Numer części 0203166

Specyfikacja Volvo VCC RBS0-2AE wymaga płynu, który zapewnia silną ochronę silnika, a jednocześnie zapewnia korzyści w zakresie oszczędności paliwa. Wymaga oleju, który spełnia rygorystyczne europejskie wymagania branżowe ACEA i przechodzi testy silnikowe dotyczące czystości tłoków i zużycia, a jednocześnie zapewnia silną korzyść w zakresie oszczędności paliwa dzięki niższej lepkości oleju 0W-20.

Castrol EDGE Professional V 0W-20 jest również dostępny i zatwierdzony do użytku w pojazdach Volvo, które wymagają specyfikacji Volvo VCC RBS0-2AE 0W-20, jednak Castrol EDGE Professional V 0W-20 można kupić tylko w lokalizacjach dealerów Volvo.
To gówno jest w zasadzie niedostępne.

Wybrałem Pennzoil Platinum 0w-20, który można znaleźć w większości sklepów Wally Worlds i sklepach z częściami samochodowymi. Produkują również Platinum Euro, ale powodzenia w znalezieniu go.

Ponadto, PROFESJONALNA WSKAZÓWKA: Podczas wykręcania korka spustowego uważaj, ponieważ olej WYSTRZELUJE, na sekundę przestrzeliłem miskę olejową.

Wybrałem Pennzoil Ultra Platinum 0w-20, który można znaleźć w większości sklepów Wally Worlds i sklepach z częściami samochodowymi. Produkują również Platinum Euro, ale powodzenia w znalezieniu go.

Ponadto, PRO TIP: Podczas wyjmowania korka spustowego uważaj, ponieważ olej WYSTRZELUJE, na chwilę ominąłem miskę olejową.
To nie jest olej VCC. Jesteś w dupie z volvo, jeśli masz problemy ze zużyciem w przyszłości. Nie pomogą ci.

• Like
Reactions: Tech
To nie jest olej VCC. Robisz sobie krzywdę z Volvo, jeśli masz problemy ze zużyciem w przyszłości. Oni ci nie pomogą.
Humm, nie widziałem tej oceny VCC... spełnia wszystkie inne wymagania i ma te same specyfikacje. Przyjrzę się temu.
Lol, VCC TO specyfikacja, więc jeśli jej nie spełnia, nie ma tych samych specyfikacji.

• Like
Reactions: Tech
Wybrałem Pennzoil Platinum 0w-20, który można znaleźć w większości sklepów Wally Worlds i sklepach z częściami samochodowymi. Produkują również Platinum Euro, ale powodzenia w znalezieniu go.

Ponadto, PRO TIP: Podczas wyjmowania korka spustowego uważaj, ponieważ olej WYSTRZELUJE, na chwilę ominąłem miskę olejową.
PRO TIP: nie używaj tego oleju, jeśli kiedykolwiek chcesz dobrej woli

241 - 260 of 337 Posts