SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Seafoam do Twojego silnika :: Tak czy Nie?

17K views 15 replies 7 participants last post by  vince1  
#1 · (Edited)
Seafoam w Twoim silniku :: Tak czy nie?

Ponieważ jest w warsztacie w trakcie przygotowywania, pomyślałem o tym, żeby technik użył Seafoam do silnika, ponieważ ma już ponad 120 tys. km przebiegu i spalał benzynę 87 oktanową, która zwykle nie zawiera specjalnych środków czyszczących i dodatków zawartych w wyższych klasach.

Chcę się upewnić, że nie będzie żadnych niespodzianek typu "O mój Boże, nie! To uszkodzi specjalny Hassenfeffor Confabulator Volvo".

#2 · (Edited)
Ponieważ jest w warsztacie przygotowywany, myślałem o tym, żeby technik użył Seafoam do silnika, ponieważ ma już ponad 120 tys. km przebiegu i spalił 87 oktanów, co zwykle nigdy nie zawiera specjalnych środków czyszczących i dodatków znajdujących się w wyższych klasach.

Chcę się upewnić, że nie będzie żadnych niespodzianek typu "O Boże, nie! To zaszkodzi specjalnemu Konfabulatorowi Hassenfeffora Volvo".
http://forums.swedespeed.com/showthread.php?158235-xc90-3.2-washing-engine-bay#/topics/158235

Zasadniczo, jeśli to V8, nie rób tego lub znajdź inną metodę czyszczenia pod maską. Jeśli nie ma wału przeciwwagi (i problemu), najprawdopodobniej wszystko jest w porządku.

Wysłane z mojego BBB100-1 za pomocą Tapatalk

Edycja: Przepraszam, odebrałem telefon, żeby odpowiedzieć, myśląc, że pytasz, czy możesz umyć komorę silnika. :)

#3 ·
#4 ·
Seafoam nie jest odtłuszczaczem ani produktem do czyszczenia powierzchni. Jest to wewnętrzny rozpuszczalnik i środek czyszczący silnik, który podłącza się do wlotu powietrza podczas pracy silnika, a spray rozkłada osady węglowe i brud na korpusie przepustnicy, komorach spalania i wszystkim, co pozostaje na zaworach.

Jest to niedrogie czyszczenie silnika bez wszystkich specjalnych chemikaliów i sprzętu potrzebnych do pełnego płukania silnika.

#6 ·
Nadal nie rozumiem, czy już masz XC90, czy nie (na podstawie twojego podpisu). Ten samochód to 3.2 z dość prostym PCV, może to być przesada, aby zrobić zabieg Seafoam (olej lub dolot), ale prawdopodobnie nic się nie zepsuje, jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcjami.

Niezbyt powszechna rzecz, którą ludzie robią (na podstawie liczby postów na ten temat). Zrobiłem to w moim '05 (2.5T) kilka miesięcy temu z zabiegiem olejowym w celu poprawy ścieżek odwadniających PCV, nie jestem pewien, czy coś poprawiło, ale silnik nadal działa dobrze. Przejechałem z nim około 300 mil, a następnie wymieniłem na nowy filtr.

#7 · (Edited)
Nadal nie wiem, czy już masz XC90, czy nie (na podstawie twojego podpisu). Ten samochód to 3.2 z dość prostym PCV, może to być przesada, aby zrobić kurację Seafoam (olej lub dolot), ale prawdopodobnie nic się nie zepsuje, jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcjami.

To nie jest super powszechna rzecz, którą ludzie robią (na podstawie liczby postów na ten temat). Zrobiłem to w moim '05 (2.5T) kilka miesięcy temu z kuracją olejową w celu poprawy ścieżek drenażowych PCV, nie jestem pewien, czy coś poprawiło, ale silnik nadal działa dobrze. Jeździłem z tym przez około 300 mil, a następnie wymieniłem na nowy filtr.
Robienie tego nie było "rzeczą" na forum XC90, ale przez lata było TO SZALEŃSTWO na forum R. Nie widziałem, żeby było tam wspomniane od dłuższego czasu, ale kiedy po raz pierwszy dostałem mojego R, był to bardzo regularny temat.

http://forums.swedespeed.com/showthread.php?120895-How-to-Sea-Foam-your-R
Tutaj i milion więcej wątków. lol

#12 ·
Zrobiłem to w moim 850r i s70 t5, z doskonałymi wynikami - przed i po przetestowałem ciśnienie w cylindrach i niektóre wzrosły z ponad 150 do 170 psi - bez żartów, działało świetnie w tych samochodach, usunęło mnóstwo śmieci (po wstrzyknięciu tego czegoś pojawił się długi ślad białego dymu).
Próbowałem też na moim 04 xc90 T5, ale wyniki były mniej imponujące.

Kilka rzeczy do zanotowania: (z mojego doświadczenia i w żaden sposób nie jestem ekspertem)
- Musisz wkręcić silnik na czerwone obroty, aby spalić osady wewnątrz - nie możesz wkręcać na czerwone obroty podczas postoju lub na biegu jałowym w nowszych samochodach z systemem drive by wire. Rezultatem było to, że XC90 nie mógł spalić tak dużo jak 850 i s70
- Zwiększenie jest bardziej zauważalne w silnikach z turbodoładowaniem, gdzie więcej śmieci gromadzi się wewnątrz cylindrów z powodu większych ciśnień i innych rzeczy.

Jestem ciekaw, czy ktoś przeprowadził test na swoich cylindrach w nowszych samochodach przed i po zabiegu Seafoam.

Jeśli miałbym ocenić skuteczność takiego zabiegu, oceniłbym go w następujący sposób: od największego do najmniejszego:
- starsze silniki turbo z napędem linkowym
- nowsze silniki turbo z napędem elektronicznym
- wreszcie - nowsze silniki bez turbodoładowania z napędem elektronicznym (nie dlatego, że jest mniej skuteczny, ale dlatego, że byłoby mniej do spalenia, chyba że użyto paliwa niskiej jakości).

Tylko moje 2 centy, zapraszam do wyrażania odmiennego zdania

#15 ·
.

Jestem ciekaw, czy ktoś przeprowadził test swoich cylindrów w nowszych samochodach przed i po kuracji Seafoam.
Nie spodziewam się zbyt wielu odpowiedzi na to pytanie. Należysz do rzadkiej klasy właścicieli, którzy wykonują test szczelności / kompresji.
Większość ludzi nawet nie wie, co to jest, nie mówiąc już o zrobieniu takiego testu, a następnie zarejestrowaniu i porównaniu wyników przed i po.

Ye olde butt dyno to najczęstsza metoda dla większości ludzi.

#13 ·
To jest temat dyskusji, który istnieje na każdym forum, które kiedykolwiek odwiedziłem i nigdy się nie skończy...

1. Benzyna 87 oktanów w USA ma (specjalne) środki czyszczące i dodatki... ale zależy to od marki(ek), których używasz. Jeśli jest to marka TOP TIER, będzie miała korzystne dodatki detergentowe - https://www.toptiergas.com/faqs/

2. Będąc chemikiem, kiedyś to badałem. Moją ulubioną marką benzyny w tej części kraju (w kolejności przystępności cenowej) są Shell, BP i Costco (tak, Costco!).

3. Możesz przybliżyć pakiet dodatków, których używa większość Top Tier, dodając 20-uncjową butelkę dodatku do paliwa Techron (nie środka do czyszczenia paliwa!) - http://www.techron.com/ i napełniając zbiornik "tanią" benzyną, która nie znajduje się na liście Top Tier. Techron jest regularnie w sprzedaży w Twoim ulubionym sklepie z częściami samochodowymi za około 12 dolarów za butelkę 20 uncji.

Mimo że przy 12 dolarach za butelkę daje to 60 centów za galon przy napełnianiu 20-galonowego zbiornika w XC90, równie dobrze możesz kupić benzynę Shell 93 Premium w pełnej cenie.

4. Silniki Yamaha V8 są niezwykle wyrozumiałe, jeśli chodzi o spalanie "benzyny". Ale jedną rzeczą, której żaden silnik spalinowy nie lubi, jest wilgoć lub woda w benzynie.

W przypadku mieszanek 15% etanolu, zwłaszcza w chłodniejszych regionach USA, niezwykle ważne jest, aby w zbiorniku znajdowało się świeże paliwo i od czasu do czasu stosować obróbkę etanolu. Etanol pochłania wilgoć z powietrza w zbiorniku. Sta-Bil i Seafoam to najpopularniejsze produkty zapobiegające temu, poprzez chemiczne zmienianie etanolu. Ale są one skuteczne tylko wtedy, gdy są stosowane jako środek zapobiegawczy, a nie po utworzeniu się gumy i lakieru.

5. Jeśli uważasz, że masz gumę i lakier, używaj benzyny TOP TIER przez kilka tankowań (tak jak mówi reklama) lub 10 000 mil, a wyczyścisz swój silnik w sposób kontrolowany i stały, a nie jednorazowym płukaniem!

GL

#16 ·
Bałbym się spróbować czegoś takiego jak ten środek do czyszczenia silnika z Volvo. Wlałem do baku środek do czyszczenia wtryskiwaczy Lucas, ale nie zauważyłem dużej lub żadnej różnicy w sposobie jego działania. Jednak jazda nim w trasie z prędkością autostradową wydaje się poprawiać jego działanie. Może jeśli wrócimy do Alberty, spróbuję paliwa premium. Jak dotąd zawsze było to paliwo zwykłe.