SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Recenzja S60 T5 AWD / Test 0-60 (duża wysokość)

1 reading
3.6K views 9 replies 7 participants last post by  KCCM  
#1 ·
Natknąłem się wczoraj wieczorem na tę serię recenzji wideo. Wygląda na to, że niedawno zrecenzowali S60 T5 AWD oprócz XC60 T6.

(Bieg 0-60 jest na samym końcu, więc pomiń go, jeśli tylko na tym Ci zależy. Czas jest wolny ze względu na wysokość.)

#2 ·
...i jeszcze jeden, który stawia S60 naprzeciwko G37x i S5. S60 wypada w tym znacznie lepiej!

#3 ·
Chociaż zdaję sobie sprawę, że celem było przetestowanie wpływu wysokości na osiągi samochodu, to nadal uważam, że powinni byli użyć T6 R-Design, aby naprawdę zobaczyć, jak konkurencyjne są te trzy. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony tym, jak wypadł Infinity, ponieważ ma dużą przewagę mocy i nowszą 7-biegową skrzynię biegów. Nie sądziłem, że efekty wysokości są tak drastyczne.

#10 ·
Chociaż zdaję sobie sprawę, że celem było przetestowanie wpływu wysokości na osiągi samochodu, nadal uważam, że powinni byli użyć T6 R-Design, aby naprawdę zobaczyć, jak konkurencyjne są te trzy. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony tym, jak wypadł Infinity, ponieważ ma dużą przewagę mocy i nowszą 7-biegową skrzynię biegów, nie sądziłem, że wpływ wysokości jest tak drastyczny.
Ciśnienie atmosferyczne jest o około jedną trzecią mniejsze na tych wysokościach, a tym samym pobór O2 i moc silników wolnossących w dowolnym punkcie zakresu obrotów. Silniki turbodoładowane/doładowane mogą to zrekompensować za pomocą różnych map, które zastępują utracone ciśnienie atmosferyczne dodatkowym doładowaniem (około 5 PSI), ale muszą "kręcić" mocniej, aby to zrekompensować, więc rozwiną maksymalny moment obrotowy i moc wyżej w zakresie obrotów.

#4 · (Edited)
Niestety, wpływ wysokości na wydajność jest OGROMNY. Testy te przeprowadzane są na wysokości około mili (okolice Denver/Boulder), a drogi stamtąd tylko się wznoszą.

Na najwyższych przełęczach na wysokości 12 000 stóp, samochody wolnossące straciły prawie połowę mocy, a nawet turbosprężarki są powolne i łapią powietrze. Jedna z niewielu rzeczy, których nie lubię w życiu tutaj!

[EDIT] Ci sami goście zrobili film porównujący G25x na trzech różnych wysokościach, który pokazuje, jak źle samochody bez doładowania cierpią tutaj. Kiedy kilka lat temu policja w Vail kupiła XC90 3.2, roześmiałem się i wyobraziłem sobie, że mają problemy z dogonieniem pieszych!

#6 ·
To jedna rzecz, którą UWIELBIAM w jeździe moim C30 w górach. Przelatuję przez przełęcze Independance Pass i Berthoud. Stosunek mocy do masy plus turbosprężarka sprawiają, że C30 jest wspaniałym samochodem górskim. Jasne, jest "trochę" utraty mocy, ale w porównaniu do moich starych V6, wolę zabrać tam mojego T5.

#8 ·
To jest jedna rzecz, którą uwielbiam w jeździe moim C30 w górach. Przejeżdżam przez Independance Pass i Berthoud. Stosunek masy do mocy plus turbosprężarka sprawiają, że C30 jest wspaniałym samochodem górskim. Jasne, jest "trochę" utraty mocy, ale w porównaniu do moich starych V6, zabiorę tam mojego T5 w każdej chwili.
Uwielbiam jeździć moim w górach Pensylwanii. Chociaż nie są one zbyt duże w porównaniu do Gór Skalistych, czuję różnicę między moim S60T5 a moim starym, wolnossącym 3.0L DOHC EFI Mercury Sable.

Powinienem był zabrać S60 w Alpy podczas OSD. Nie zrobiliśmy tego, ponieważ byliśmy tam wcześniej i chcieliśmy pojechać w nowe miejsca.

#9 ·
Watching the first video (the one with the 0-60 run at the end), it looks like Volvo has added a new feature to the 2013 S60's that neither of my 2012 S60 T5's have: which is a V8 engine/exhaust sound piped in. That's not the sound a Volvo 5 makes. ???
The only V8 I hear in that video is when the Porsche Panamera is being launched. The S60 acceleration run sounds like classic I-5 thrumming to me. :confused: