SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

bcar60

· Registered
37 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mamy S60 T5 z 2012 roku z przebiegiem około 175 000 mil i pytanie dotyczące opinii społeczności zajmującej się konserwacją.
Zaczynamy mieć sporadyczne drobne problemy ze skrzynią biegów, wydaje się, że czasami szarpie przy umiarkowanym/mocnym przyspieszaniu podczas zmiany biegów na wyższe (waha się, a następnie gwałtownie włącza następny bieg), a czasami bardzo mocno redukuje biegi, jakby czekała zbyt długo, a następnie uderza w niższy bieg (szczególnie podczas hamowania).
Dealer zasadniczo odmawia przeprowadzania jakichkolwiek kontroli/konserwacji skrzyni biegów (chyba że wyrzuca kod) z powodu tego, że jest to jednostka "wypełniona na całe życie". Każdy mechanik, któremu ufam, zalecił nadal wymianę płynu w większości skrzyń biegów wypełnionych na całe życie co około 100 000 mil lub przynajmniej raz po wygaśnięciu gwarancji, sugerując, że "wypełnienie na całe życie" to tak naprawdę "wypełnienie na okres gwarancji". W tym momencie nie jestem pewien, ponieważ mamy już tak wiele mil na liczniku, słyszałem ostrzeżenia przed nagłą wymianą płynu w skrzyni biegów o większym przebiegu.
Jestem ciekaw, co robią inni ze swoimi samochodami lub czy istnieją jakieś ogólne porady lub najlepsze praktyki. Czy powinienem zażądać, aby wymienili płyn lub przeprowadzili inne inspekcje? Po tym, jak niedawno poprosiłem ich o sprawdzenie aktualizacji oprogramowania, powiedzieli, że istnieje pewnego rodzaju aktualizacja oprogramowania/ECU, która dotyczyła skrzyni biegów i miała poprawić zmiany biegów i czas zmiany biegów. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że ta aktualizacja coś zrobiła i od tego czasu wydaje się nieco szybsza i płynniejsza, myślę, że pamiętam, jak mówili coś o nowym oprogramowaniu kompensującym zużycie w miarę starzenia się skrzyń biegów.

Jest też czasami problem z reakcją na gaz, może się jakoś zacinać przy średnim/mocnym przyspieszaniu, jakby dostarczanie mocy trzepotało. Trochę przypomina to problem z dostarczaniem doładowania lub zasilaniem paliwem, być może zatkany filtr paliwa. Nie ma zewnętrznego filtra paliwa, dealer mówi, że jest tylko filtr typu "skarpeta pompy" w zbiorniku, który jest również "częścią na całe życie". Może to być powiązane, dostajemy bardzo sporadyczny kod, P0089, bez wyraźnej przyczyny. Myślę, że pojawił się tylko dwa razy, w odstępie około roku i nie wraca po zresetowaniu (aż rok później za pierwszym razem). Dealer wzruszył ramionami, ponieważ nie było go, kiedy przywieźliśmy samochód.

Co się stanie, jeśli je przepłuczesz i będzie gorzej? Dlatego ich nie przepłukujemy. Jeśli ktoś z takim przebiegiem nalegałby, kazałbym mu podpisać coś, co mówi, że rozumie, że to może nic nie poprawić i może pogorszyć sprawę.

Jeśli chodzi o pompę paliwa, z tym kodem zacząłbym od czujnika ciśnienia paliwa. Powinni również sprawdzić parametr cyklu pracy pompy paliwa, który w zasadzie jest miarą tego, jak ciężko pracuje pompa, aby wytworzyć prawidłowe ciśnienie.

Zacznijmy od ustalenia różnicy między płukaniem skrzyni biegów a spuszczeniem i napełnieniem. Jak wspomniał technik, płukanie skrzyni biegów przy takim przebiegu jest ryzykowne. Może się udać, ale może to być również koniec skrzyni. Spuszczenie i napełnienie jest jednak bezpieczniejsze w przypadku jednostek uszczelnionych na całe życie o większym przebiegu. Nawet przy 100 000 km mój samochód byłby ryzykowny do płukania, ale zleciłem niezależnemu warsztatowi spuszczenie i napełnienie. Samochód po tym czuł się świetnie i nadal tak jest. Tak czy inaczej, te skrzynie biegów Aisin są bardzo wybredne co do swojego płynu, a przy 175 000 km Twój płyn jest daleki od doskonałej formy. Gdybym kupował jeden z tych samochodów jako nowy, wymieniłbym go w odstępie 60 000 km.

Discussion starter · #4 ·
Rozumiem, dzięki, tak, dlatego sprawdzam. Nie chcę o to prosić, jeśli istnieje duże ryzyko spowodowania problemów. Nie miałem wielu automatycznych skrzyń biegów, a większość z nich miała bagnet i regularne interwały wymiany płynu. Nie jestem pewien, co cała nowsza technologia pozwala na te dożywotnie jednostki napełniania, które mają trwać praktycznie nieokreśloną liczbę lat i mil, czy to mniejsze zużycie elementów wewnętrznych, lepsza konstrukcja, specjalny płyn itp. Ponieważ jest to wyraźnie określone jako "dożywotnie", w pełni rozumiem, że grupa serwisowa chce chronić się przed odpowiedzialnością w takim przypadku. Jesteśmy jednak zainteresowani tym, aby pojazd przetrwał jak najdłużej i chcemy spróbować rozważyć najlepszą opcję dla trwałości mechanicznej. Jak zasugerowano wcześniej, instrukcja obsługi pojazdu i wytyczne serwisowe itp. są prawdopodobnie przeznaczone przede wszystkim do przeprowadzenia samochodu przez gwarancję, a chcielibyśmy, aby przetrwał kilka razy dłużej i chcemy tylko upewnić się, że robimy wszystko, co w naszej mocy.

Z rozmów z kilkoma mechanikami i czytania "ekspertów internetowych" zrozumiałem, że wymiana płynu co najmniej raz, aby pozbyć się fabrycznego napełnienia, powinna być teoretycznie korzystna, ponieważ płyn ten zawierałby wszystkie wczesne cząstki zużycia i wszystko z okresu docierania i początkowego rozruchu skrzyni biegów. Podobno usunięcie tego, aby nie krążyło dalej, jest proponowane jako dobry pomysł przez wielu (ogólnie, chociaż nie widziałem wzmianek dla skrzyń biegów Volvo w szczególności).

Jeśli chodzi o pompę paliwa, będę o tym pamiętał i spróbuję to sprawdzić. Być może będę mógł uzyskać niektóre z tych informacji na moim skanerze OBDII, ale może nie bez specjalnego czytnika Volvo. Dealer zasadniczo po prostu zalecił nam poczekać i zobaczyć, czy ponownie otrzymamy MIL i przyprowadzić samochód z powrotem. Mam duże zaufanie do jakości pracy dealera, ale zauważam, że często starają się unikać podejmowania zleceń wymagających bardziej rozbudowanej diagnostyki. Prawdopodobnie mają więcej niż wystarczająco dużo regularnych usług i prostych napraw i zwykle nie szukają trudniejszych zadań. Nie powiedzieli tego wprost, ale miałem wrażenie "jedź dalej, aż się bardziej zepsuje, aby łatwiej było znaleźć problem". Ponadto ich zaleceniem było to, że jeśli musimy dostać się do zbiornika paliwa lub dostać się do pompy/filtra, najlepiej wymienić cały zespół pompy.

Mam S60 z 2012 roku, t5. Jestem zwolennikiem pełnego spuszczania i napełniania skrzyni biegów. Nie wierzę w płyny "dożywotnie". Nie jestem też zwolennikiem płukań z płynami o większym przebiegu, takimi jak Twój. Uważam, że regularne napełnianie znacznie wydłuża żywotność każdej skrzyni biegów, a także dodawanie dodatkowych chłodnic.
Co masz do stracenia, jeśli wykonasz pełne spuszczanie i napełnianie? Jeśli nie możesz tego zrobić, miejmy nadzieję, że znajdziesz kogoś, kto może. Ponieważ dealer już okazał niechęć do ich wykonywania, nie zaufałbym im, że to zrobią, i nie zrobiłbym płukania.
Musisz także wykonać reset skrzyni biegów za pomocą vida/dice.
Mój wymiana płynu około 11 000 mil temu zakończyła sporadyczny "trzask" podczas wybierania napędu.
Gdyby to był mój samochód, opróżniłbym i napełnił, ale szczerze mówiąc, przy 175 000 mil jestem pewien, że Twój płyn jest do niczego i są trwałe uszkodzenia.

Poza tym nie znam nikogo, kto sprzedawałby tylko sitko pompy. A nawet jeśli by to robili, nie zawracałbym sobie głowy wyciąganiem pompy tylko po to, żeby wymienić sitko i ponownie zainstalować pompę z przebiegiem 175 000 mil.

Mój S60 2.5T z 2005 roku miał oryginalny płyn do skrzyni biegów i 102 000 km na liczniku, kiedy kupiłem samochód w 2017 roku. Wymieniłem płyn przy 110 000 km, a samochód nadal dobrze jeździ. Przy 175 000 km Twoja skrzynia biegów ma zużyte części, ale nadal działa na tyle dobrze, że można prowadzić samochód. Wymiana płynu nie poprawi znacząco działania skrzyni biegów i istnieje możliwość, że usunie trochę brudu, który pomaga skrzyni biegów działać. Mimo to, gdyby to był mój samochód, wymieniłbym płyn do skrzyni biegów. Świeży płyn lepiej nasmaruje części. Sam spuściłem i wymieniłem płyn, ale możesz znaleźć niezależnego mechanika, który zrobi to dla Ciebie.

W Internecie dostępne są samouczki dotyczące spuszczania i napełniania. Zrobiłem jeden na naszym XC70 w zeszłym roku... zajęło to około 3,5 litra IIRC.

Ponadto istnieje aktualizacja oprogramowania o nazwie Level 2.0, która naprawdę poprawiła właściwości jezdne naszego V60CC i naszego XC70. Nie jestem pewien, czy jest odpowiednia dla Twojego rocznika. Może Tech się wypowie...?

• Like
Reactions: BenjaminD
W Internecie są dostępne samouczki dotyczące spuszczania i napełniania. Zrobiłem jeden na naszym XC70 w zeszłym roku... zajęło to około 3,5 litra IIRC.

Ponadto istnieje aktualizacja oprogramowania o nazwie Level 2.0, która naprawdę poprawiła właściwości jezdne naszego V60CC i naszego XC70. Nie jestem pewien, czy jest odpowiednia dla Twojego rocznika. Być może Tech może się tutaj wypowiedzieć...?
Wygląda na to, że już zaktualizowali oprogramowanie.

Zakładając, że chcesz przejść do spuszczania i napełniania, co ja i inni tutaj polecamy, oto moja rada. W Internecie jest mnóstwo fantastycznych samouczków, a mój ulubiony załączam poniżej. Mimo że to inny samochód, to ta sama skrzynia biegów.

Pamiętaj, że do tego absolutnie potrzebujesz VIDA, więc prawdopodobnie zleciłbym to niezależnemu warsztatowi, jeśli jeszcze nie masz tego urządzenia. Skrzynia biegów nauczyła się dostosowywać do starego płynu, do którego się przyzwyczaiła, więc musisz jej powiedzieć, że ma nowy płyn. Możesz uniknąć tego kroku, jeśli płyn miał zaledwie 30 tys. km, ale przy 175 tys. km musisz zresetować ten licznik płynu.

Discussion starter · #12 ·
Dzięki wszystkim! Chyba miałem nadzieję, że spuszczenie i napełnienie nie zakłócą zbytnio spraw ani nie stworzą problemów, ale myślę, że zawsze istnieje przynajmniej małe ryzyko i jeszcze się nie zdecydowałem. Żałuję, że nie przyjrzałem się temu wcześniej, po prostu wciąż to odkładaliśmy, ponieważ myśleliśmy, że skoro jest reklamowane jako "dożywotnie napełnienie", to trochę dłużej nie zaszkodzi. Ten film był interesujący i zawierał dobre wyjaśnienia. Ma sens stosowanie kilku spuszczeń i napełnień, aby oczyścić rzeczy bez intensywnego płukania, jego wyniki wyglądały całkiem dobrze. Nie wygląda to na zbyt trudne. Nie mam interfejsu i oprogramowania, więc mogę poszukać dobrego niezależnego warsztatu do tego. Ale w zależności od kosztów może warto zainwestować w VIDA/DICE i zrobić to samemu. Zastanawiam się, czy bezpieczniej byłoby robić to w jeszcze większych krokach, na przykład tylko raz wymieniając płyn (zamiast wielu spuszczeń/napełnień) i tak jeździć. Myślę, że można by wrócić i ponownie go zmienić po kilku kilometrach lub czekać 60 tys. km lub kiedykolwiek chciałbyś go ponownie wymienić. Może to pomogłoby stworzyć bardziej stopniowe przejście, ale nie jestem pewien, czy naprawdę zrobiłoby to różnicę dla związanego z tym ryzyka, ponieważ i tak już grzebiesz przy płynie. Ma sens, że filtr nie jest dostępny osobno, ponieważ ma być częścią dożywotnią dla pompy. Dla jasności, brzmiało to tak, jakby nasz dział serwisowy mówił, że za każdym razem, gdy muszą pracować "na lub w pobliżu" zbiornika paliwa/pompy, zalecają wymianę całego zespołu pompy w ramach konserwacji zapobiegawczej (jak wymiana pompy wody z paskiem rozrządu). Prawie brzmiało to tak, jakby lubili korzystać z okazji, aby go wymienić, kiedy mogą (nie jestem pewien, czy to świadczy o tym, że widzą problemy z systemem, czy też jest to coś, co robią wszyscy dealerzy). Będę musiał prześledzić informacje/testy, aby sprawdzić, czy możemy coś więcej namierzyć. To utrudnia sprawę, ponieważ obecnie nie generuje kodu. Czy jest coś jeszcze, na co powinniśmy zwracać uwagę?
Wygląda na to, że już zaktualizowali oprogramowanie.
Wierzę, że tak zrobili, mam nadzieję, że wszystko do najnowszej wersji. Nie jestem pewien, co dokładnie zostało zmienione, ale zdecydowana poprawa na całej linii. Dla innych, nie jestem pewien, jakie są normalne zasady, ale musiałem konkretnie poprosić ich o sprawdzenie nowego oprogramowania/aktualizacji (było więcej niż jedno dostępne dla naszego samochodu). Wydaje się, że sprawdzanie aktualizacji nie zawsze jest częścią regularnego serwisu. Inny dealer powiedział mi, że normalnie wykonują aktualizacje tylko wtedy, gdy samochód wykazuje problem, który aktualizacja ma rozwiązać (zgodnie z TSB itp.)

Dzięki wszystkim do tej pory!
Myślę, że miałem nadzieję, że spuszczenie i napełnienie nie zakłócą zbytnio rzeczy ani nie stworzą problemów, myślę, że zawsze istnieje przynajmniej małe ryzyko, chociaż jeszcze się nie zdecydowałem. Żałuję, że nie przyjrzałem się temu wcześniej, po prostu ciągle odkładaliśmy to na dalszy plan, ponieważ myśleliśmy, że skoro jest reklamowane jako "dożywotnie napełnienie", to trochę dłużej nie zaszkodzi.

Ten film był interesujący i zawierał dobre wyjaśnienia. Ma sens, aby użyć kilku spuszczeń i napełnień, aby oczyścić rzeczy bez intensywnego płukania, jego wyniki wyglądały całkiem dobrze. Nie wygląda to na zbyt trudne. Nie mam interfejsu i oprogramowania, więc mogę poszukać dobrego niezależnego warsztatu. Ale w zależności od kosztów może warto zainwestować w VIDA/DICE i zrobić to samemu. Zastanawiam się, czy bezpieczniej byłoby robić to w jeszcze większych krokach, na przykład tylko raz wymieniając płyn (zamiast wielu spuszczeń/napełnień) i tak jeździć. Myślę, że można by wrócić i zmienić go ponownie po przejechaniu kilku kilometrów lub poczekać 60 tys. km lub kiedykolwiek chciałbyś go ponownie wymienić. Może to pomogłoby stworzyć bardziej stopniowe przejście, ale nie jestem pewien, czy naprawdę zrobiłoby to różnicę dla związanych z tym zagrożeń, ponieważ i tak już majstrujesz przy płynie.

Ma sens, że filtr nie jest dostępny osobno, ponieważ ma być częścią dożywotnią dla pompy. Dla jasności, brzmiało to tak, jakby nasz dział serwisowy mówił, że za każdym razem, gdy muszą pracować "na lub w pobliżu" zbiornika paliwa/pompy, zalecają wymianę całego zespołu pompy w ramach konserwacji zapobiegawczej (jak wymiana pompy wody z paskiem rozrządu). Prawie brzmiało to tak, jakby lubili wykorzystać okazję do wymiany, kiedy mogą (nie jestem pewien, czy to świadczy o tym, że widzą problemy z systemem, czy też jest to coś, co robią wszyscy dealerzy). Będę musiał prześledzić informacje/testy, aby sprawdzić, czy możemy coś więcej namierzyć. To utrudnia sprawę, ponieważ obecnie nie generuje kodu. Czy jest coś jeszcze, na co powinniśmy uważać?

Wierzę, że to zrobili, mam nadzieję, że wszystko do najnowszej wersji. Nie jestem pewien, co dokładnie zostało zmienione, ale zdecydowana poprawa na całej linii. Dla innych, nie jestem pewien, jakie są normalne zasady, ale musiałem wyraźnie poprosić ich o sprawdzenie nowych aktualizacji oprogramowania (było ich więcej niż jedna dostępna dla naszego samochodu). Wydaje się, że sprawdzanie aktualizacji nie zawsze jest wykonywane w ramach regularnego serwisu. Inny dealer powiedział mi, że normalnie wykonują aktualizacje tylko wtedy, gdy samochód wykazuje problem, który aktualizacja ma rozwiązać (zgodnie z TSB itp.)
Jesteś na dobrej drodze ze spuszczaniem i napełnianiem. W rzeczywistości słyszałem, że ludzie robią dokładnie to, co proponujesz, wymieniając niewielką ilość, jeżdżąc trochę, powtarzając. Jeśli zamierzasz to zrobić sam, jest to rozsądne, ale w warsztacie koszt byłby zbyt wysoki. Chociaż to nic nie zaszkodzi, równie dobrze możesz zrobić to tak, jak zrobili to w filmie, co jest równie bezpieczną metodą, zwłaszcza jeśli jest wykonywana prawidłowo za pomocą urządzenia DICE.

1 - 13 of 13 Posts