SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

Shinobi

· Registered
118 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Samochód: s60 2.4T 2001

Zabieram go do dealera jutro, ale chciałem wiedzieć, co mogę sprawdzić wizualnie. Zachowałem się głupio, wspaniała pogoda, wspaniała droga wiejska, jeździłem tym samochodem trochę ciężko. Zatrzymany na skrzyżowaniu, wszystko było w porządku, kiedy chciałem jechać, poczułem się, jakby wydech strzelał jak bez ciśnienia zwrotnego, samochód się potykał i wahał i pachniał spalinami.

Google był dobrym przyjacielem, myślę o wyjęciu ETM, aby go wyczyścić. Słyszałem również o luźnych lub pękniętych wężach, na początku wydawało się to łatwe, ale trudno mi dokładnie wiedzieć, które z nich należy sprawdzić... czy ktoś może pomóc? Ma ktoś schemat? Lub pomysły, co jeszcze sprawdzić? Wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana.

Czy sprawdziłeś cewki?

Discussion starter · #4 · (Edited)
Dzięki za sugestię, zrobiłem krótką listę możliwych przyczyn:

Akumulator jest odłączony od wczoraj.

- Pęknięte lub pęknięte węże
- Świece zapłonowe
- Cewki zapłonowe
- Przepływomierz powietrza (MAF)
- Przepustnica (ETM)
- Filtr paliwa
- Katalizator

Wjechałem w dużą dziurę 500 m przed przystankiem, gdzie zaczęły się wszystkie problemy, więc uwzględniłem katalizator, ponieważ mógł ucierpieć w wyniku uderzenia.

Czy coś pominąłem, co warto sprawdzić?

Ostatnio (około 3-4 tygodnie) przeszedłem na układ wydechowy z prostą rurą za rezonatorem, co mogło spowodować, że coś poszło nie tak?

Discussion starter · #5 ·
Naprawione! Zeskanowane skanerem obd2 mojego ojca, wypadanie zapłonu na cylindrze nr 1, cewka była uszkodzona. Wymieniłem ją, wymieniłem wszystkie świece zapłonowe, filtr paliwa, olej i filtr oleju. Działa jak nowy, jestem taki szczęśliwy!

Fixed! Scanned with my fathers obd2 scanner, misfire on cyl #1, the coil was dead. Replaced it, changed all spark splugs, fuel filter, oil and oil filter. Runs like new, Im so relieved!
Wiedziałem to! :D Cieszę się, że znowu jeździsz!

Dobrze wiedzieć, Shinobi. Po prostu spróbuj sprawdzić wszystkie cewki, aby uniknąć przyszłych problemów, to naprawdę proste do sprawdzenia, poszukaj pęknięć lub koloru płomienia na cewce.

Discussion starter · #8 ·
dobrze wiedzieć Shinobi. Po prostu spróbuj sprawdzić wszystkie cewki, aby uniknąć przyszłych problemów, jest to naprawdę łatwe do sprawdzenia, poszukaj pęknięć lub koloru płomienia na cewce.
Wielkie dzięki za rady! Sprawdziłem je wszystkie, gdy były wyjęte do wymiany świec zapłonowych i wyglądają dobrze. Wyczyściłem wszystko i nałożyłem trochę pasty przed podłączeniem cewek do nowych świec Bosch.Wyczyściłem cały samochód i umyłem go, uświadomiłem sobie, jak bardzo go kocham haha

1 - 8 of 8 Posts