SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wymienić pompę wody czy nie?

3.8K views 3 replies 4 participants last post by  Goratek  
#1 ·
Przygotowuję się do wymiany paska wielorowkowego w naszym XC70 3.2 z 2013 roku. Samochód ma 112 tys. mil przebiegu. Czy powinienem również wymienić pompę wody, czy po prostu ją zostawić, jeśli nie ma wyczuwalnego luzu? Nie przecieka i nie wydaje żadnych dźwięków. Słyszałem, że pompy wody w tych modelach mogą wytrzymać ponad 200 tys. mil.

#2 ·
Którąkolwiek decyzję podejmiesz, druga opcja okaże się najlepsza. Często lubię myśleć z wyprzedzeniem, tak jak ty, i załatwiam kilka spraw "przy okazji", co generalnie dobrze się sprawdza. Powiedziałbym, że po części zależy to od tego, jak daleko od domu jedziesz i jak ważne jest, aby pracować na każdej mili.

#3 ·
Właśnie to zrobiłem w moim XC70 z 2008 roku z przebiegiem 150 tys. km i powiedziałbym, że warto. To była dość łatwa robota, skoro i tak już tam byłem. Nie jestem pewien, czy zamierzasz zająć się termostatem i przylegającym wężem, ale jeśli tak, to już spuściłeś płyn chłodniczy. Biorąc pod uwagę wysiłek włożony w wyjęcie paska, wymiana pompy to tak naprawdę niewiele więcej pracy.

#4 ·
Właśnie zrobiłem serwis paska osprzętu i zrobiłem pompę, skoro miałem dodatkową gotówkę, a mój samochód ma elektryczną pompę wspomagania kierownicy.

Ta, którą wyciągnąłem, była w naprawdę dobrym stanie - właściwie nie mogłem w to uwierzyć. Myślałem, że ta robota z paskiem osprzętu będzie PITA, ponieważ wszyscy mówią, że to duża robota i jeszcze żadnej nie robiłem, ale naprawdę było to bułka z masłem.

Jeśli miałbym to zrobić ponownie, sprowadziłoby się to do tego, czy miałbym pieniądze na pompę, czy nie, a nie do samego zadania wyciągania wszystkich części, aby się do niej dostać.

Wysłane z mojego SM-G998U1 za pomocą Tapatalk