SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 6 of 6 Posts

alpineXC90

· Registered
5 Posts
Discussion starter · #1 ·
Pojazdy z napędem na wszystkie koła: uszkodzenie jednej opony, wymiana wszystkich?

Mój lokalny dealer Volvo, który był ciągłym rozczarowaniem i źródłem nieufności, poinformował, że ponieważ mieliśmy jedną eksplozję opony, wszystkie 4 opony w moim XC90 T6 muszą zostać wymienione. To niedobrze, biorąc pod uwagę premię w wysokości 200 dolarów za oponę.

Powiedziano mi, że jeśli zdecyduję się wymienić tylko dwie, różnica w średnicy opon sprawi, że czujnik AWD pomyśli, że najbardziej zużyte opony ciągle się ślizgają i przedwcześnie zużyją mechanizmy. Jeśli tak się stanie i dealer będzie mógł powiązać przyczynę z tą sprawą opon, wówczas moja gwarancja na wymianę mechanizmu zostanie unieważniona.

Czy jest w tym jakaś prawda? Ten dealer wielokrotnie próbował odmówić nam serwisu gwarancyjnego i wycisnąć z nas dodatkową gotówkę, kiedy tylko to możliwe, więc z natury jestem trochę sceptyczny.

Słyszałem to samo o Subaru wcześniej, które są w zasadzie wszystkie mechaniczne.

Jeśli ta niewielka zmiana średnicy może zużywać metalowe części w mechanizmach różnicowych Subaru, jestem pewien, że jeszcze bardziej zepsują elektronicznie sterowany system AWD.

Poszedłbym z tym do dealera. Duże pieniądze teraz oszczędzają większe pieniądze później, prawda?

EDIT: Zobacz także http://www.tirerack.com/tires/...id=18, który opisuje problem i mówi o ścieraniu jednej nowej opony, zamiast kupowania czterech.

Re: Pojazdy z napędem na wszystkie koła: uszkodzenie jednej opony, wymiana wszystkich? (alpineXC90)

Uważam, że oficjalne stanowisko w sprawie wymiany opon w samochodach z napędem na wszystkie koła Volvo (i Subaru, posiadam oba) jest takie, że jeśli różnica w bieżniku wynosi więcej niż 3/32 cala między nową oponą a istniejącymi, należy dokonać pełnej wymiany. W zeszłym roku uszkodziłem P6 w S60 (dzięki PennDot), ale udało mi się wymienić tylko jedną oponę. W tym roku (po przejechaniu 18 tys. mil) uszkodziłem 2 opony P6 (dzięki PennDot i Pirelli) i musiałem wymienić wszystkie 4. Kupiłem 4 opony od Tirerack.com i zleciłem ich montaż lokalnie za łączną kwotę 610 $. Nie kupiłem jednak opon Pirelli.

Re: Pojazdy z napędem na wszystkie koła: uszkodzenie jednej opony, wymiana wszystkich? (ajftgov)

Wymieniłem DWA razy opony (no cóż, dwa razy) i nigdy nie miałem problemu
Oba razy różnica między przodem a tyłem wynosiła około 5 tys. mil.
Podjąłbym decyzję w zależności od tego, ile mil na nich przejechałeś, jeden element, który pominąłeś

Re: Pojazdy z napędem na wszystkie koła: uszkodzenie jednej opony, wymiana wszystkich? (PaulusVacht06)

Mógłbyś również znaleźć sprzedawcę opon, który może zeszlifować oponę do określonej głębokości bieżnika. Jest to powszechna praktyka w przypadku opon wyścigowych i wiem, że można to zrobić również w przypadku opon drogowych. Nie wiem, czy opona całoroczna do XC90 stanowiłaby jakiś problem, ale spodziewam się, że można ją zeszlifować jak każdą inną oponę. Tirerack oferuje szlifowanie opon wyścigowych... może warto zapytać ich o to jako punkt wyjścia.

1 - 6 of 6 Posts