SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Benzyna zwykła vs. benzyna premium?

33K views 41 replies 26 participants last post by  dirty_ken  
#1 ·
Odebrałem mojego Momentum T5 dwa dni temu i sprzedawca powiedział mi, żebym używał zwykłej benzyny 87 oktanów. Trochę się spierałem, ale pomyślałem, że to nie warte zachodu.

Powiedział, że tym napełniają w porcie, że to zalecenie dealera i że to #1 błędna rzecz, z którą przychodzą klienci. Oczywiście w instrukcji jest napisane Premium. Miałem swój ostatni samochód przez 12 lat i chciałbym to powtórzyć. Więc o co chodzi i czy ktoś może to wyjaśnić?

Na marginesie, podobno WSZYSTKIE nowe zamówienia nie zostaną zrealizowane/dostarczone do końca tego roku. I to jeden z największych salonów Volvo pod względem wolumenu w stanie.

#2 ·
Instrukcja wydaje się dość jasna:

Volvo wymaga paliwa premium (91 oktanów lub więcej) do wszystkich silników T5, T6 i T8 i zaleca AKI 93 dla optymalnej wydajności i oszczędności paliwa.

#6 ·
Premium. Koniec historii. Sprzedawcy w ogóle nie są obeznani z techniką. Czasami jestem zaskoczony, że w ogóle wiedzą, gdzie wlewa się benzynę.

#17 ·
Czy będzie działać z 87 oktanami? Jasne. Czy paliwo zapali się przedwcześnie przy dużym obciążeniu tak źle, że silnik cofnie zapłon? Absolutnie.
To.

Volvo ma tylko dwa silniki w USA w nowych modelach (na razie) i oba WYMAGAJĄ paliwa premium, w przeciwnym razie tracisz moc i oszczędność paliwa z powodu opóźnienia.

Czy warto zaoszczędzić dolara lub dwa na tankowaniu, aby zmniejszyć całkowity MPG i moc? NIE!

Przerobiłem to obszernie i naukę zaangażowaną w innych forach SPA.

#8 ·
Nie chcę oczerniać tego gościa ani tego miejsca. Ogólne wrażenia w salonie były na najwyższym poziomie. Pojechałem dalej, aby uniknąć podejrzanego salonu w pobliżu, który twierdziłby, że może szybciej zdobyć XC40, tylko po to, by wciągnąć klienta.

Chciałem tylko upewnić się, że nie jest tak jak w moim Audi A4 - 91 oktanów zalecane dla maksymalnej wydajności, ale niektórzy nadal używają 87. Ja nie.

#9 ·
Odebrałem mojego Momentum T5 dwa dni temu i powiedziano mi przez sprzedawcę, żebym używał zwykłej benzyny 87 oktanów. Trochę się spierałem, ale uznałem, że to nie warte zachodu. Powiedział, że tym napełniają w porcie, że to zaleca dealer i że to #1 błędna rzecz, z którą przychodzą klienci. Oczywiście w instrukcji jest napisane Premium. Miałem swój ostatni samochód 12 lat i chciałbym to powtórzyć. Więc o co chodzi i czy ktoś może to wyjaśnić? Na marginesie, podobno WSZYSTKIE nowe zamówienia nie zostaną zrealizowane/dostarczone do końca tego roku. A to jeden z największych salonów Volvo pod względem wolumenu w stanie.
Twój konsultant ds. sprzedaży musi lepiej poznać swój produkt. Jest to nawet określone za pomocą naklejki wewnątrz drzwiczek wlewu paliwa, gdzie jest zilustrowane, że należy używać paliwa Premium.

#10 ·
Nie tracę dużo czasu na kłótnie z handlowcami samochodowymi, którzy nie znają swojego produktu.

Albo są nowi, albo wkrótce będą sprzedawać coś innego. Wszystkie swoje VW kupiłem od tego samego sprzedawcy przez ostatnie 26 lat. Zna VW i jest bardzo dobrze zorientowany w samochodach w ogóle. Z drugiej strony są ludzie, którzy są zatrudniani do sprzedaży, ale nie są ludźmi od samochodów i nie mają tendencji do uczenia się szczegółów tego, co sprzedają. Dość łatwo jest stwierdzić, jakiego rodzaju sprzedawcę się dostaje, wchodząc do salonu.

Rodzaj paliwa, jakiego potrzebuje pojazd, jest dość łatwy do ustalenia. To dziwna rzecz, żeby się pomylić, ponieważ instrukcja obsługi ci o tym mówi.

#11 ·
To nie tylko Volvo, kiedyś miałem Infiniti i sprzedawca powiedział mi, że zwykła benzyna jest w porządku, mimo że instrukcja obsługi wymagała benzyny premium. Powiedział mi nawet, że dealer używał tylko zwykłej benzyny w swojej flocie samochodów zastępczych - kto wie, czy to naprawdę prawda.

Niemniej jednak, to nie zabije twojego samochodu ani znacząco nie skróci jego żywotności. W moim Infiniti kilka razy używałem 87, kiedy tu były braki benzyny z powodu problemu z rurociągiem. Samochód obniży zapłon z powodu czujników spalania stukowego i będziesz miał mniej mocy, ale to tak naprawdę niezauważalne, chyba że wciśniesz pedał gazu do dechy. Pakiet dodatków jest taki sam dla wszystkich oktanów, więc 87 nie brakuje żadnych detergentów, które znajdują się w 93.

Po prostu nie rób tego, żeby zaoszczędzić pieniądze. Z mojego doświadczenia wynika, że przebieg był niższy na zwykłej benzynie w porównaniu do benzyny premium.

#12 ·
Czekam na mojego XC40, a dealer dał mi XC60 T6 na czas oczekiwania. Samochód szarpał przy każdej zmianie biegu. Po kilku tankowaniach paliwem premium samochód jeździ bardzo płynnie. Założę się, że w swojej flocie samochodów zastępczych używają taniego paliwa.

#13 ·
Czekam na mojego XC40, a dealer dał mi XC60 T6, żeby przetrwać. Samochód skakał przy każdej zmianie biegu. Po kilkukrotnym zatankowaniu paliwem premium samochód jeździ bardzo płynnie. Założę się, że używają taniego paliwa w swojej flocie samochodów zastępczych.

Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka
Być może dealer, ale także klienci tankujący swoje samochody zastępcze. Prawdopodobnie jesteś w mniejszości.

Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka

#23 ·
Czy 87 oktanów faktycznie zaszkodzi T5?

Kupiłem właśnie 2021 XC 40 z T5. Po raz pierwszy właściciel Volvo i nowy na tym forum.

Nie zamierzam konsekwentnie napełniać samochodu zwykłym paliwem. Ale zeszłej nocy byłem w Chevron i umieścili swój przycisk 87 po prawej stronie za czerwonym tłem, podczas gdy przycisk 91 jest pośrodku. Na mojej lokalnej stacji benzynowej (Shell) jest dokładnie odwrotnie. Więc przez pomyłkę nacisnąłem 87 i zacząłem tankować. Na początek w zbiorniku było prawdopodobnie 2 galony. Dodałem około 8 więcej 87. Potem zauważyłem problem i zatankowałem do pełna (kolejne 4,5 galona) 91. Więc moja mieszanka wynosi prawdopodobnie około 88-89 oktanów.

To było dosłownie drugi raz, kiedy samochód został zatankowany benzyną (pierwsze tankowanie było od dealera). Nie próbuję toczyć debaty na temat tego, czy zwykła benzyna MOŻE być używana w T5, tylko czy te 8 galonów (zmieszanych z 6,5 z 91) spowoduje jakiekolwiek uszkodzenia mojego fabrycznie nowego silnika?

Przejechałem tylko około 35 mil od zatankowania. Czy powinienem spuścić całą benzynę ze zbiornika i po prostu zacząć od nowa ze świeżym zbiornikiem 91, czy to przesada?

I czy istnieje jakaś szansa, że ​​mógłbym stracić gwarancję na 48 000 mil, dodając te 8 galonów 87?

Dzięki wszystkim!

Alex

#24 ·
Właśnie kupiłem XC 40 z 2021 roku z T5. Po raz pierwszy właściciel Volvo i nowy na tym forum.

Nie zamierzam konsekwentnie napełniać samochodu zwykłym paliwem. Ale zeszłej nocy byłem w Chevron i umieścili swój przycisk 87 całkowicie po prawej stronie za czerwonym tłem, podczas gdy przycisk 91 jest pośrodku. Na mojej lokalnej stacji benzynowej (Shell) jest dokładnie odwrotnie. Więc przez pomyłkę nacisnąłem 87 i zacząłem tankować. Na początek w zbiorniku było prawdopodobnie 2 galony. Dodałem około 8 kolejnych 87. Potem zauważyłem problem i zatankowałem do pełna (kolejne 4,5 galona) 91. Więc moja mieszanka wynosi prawdopodobnie około 88-89 oktanów.

To było dosłownie drugi raz, kiedy samochód został zatankowany benzyną (pierwsze tankowanie było od dealera). Nie próbuję toczyć debaty na temat tego, czy zwykła benzyna MOŻE być używana w T5, tylko czy te 8 galonów (zmieszanych z 6,5 z 91) spowoduje jakiekolwiek uszkodzenia mojego fabrycznie nowego silnika?

Przejechałem tylko około 35 mil od zatankowania. Czy powinienem spuścić całą benzynę ze zbiornika i po prostu zacząć od nowa ze świeżym zbiornikiem 91, czy to przesada?

I czy istnieje jakaś szansa, że ​​mogę stracić gwarancję na 48 000 mil, dodając te 8 galonów 87?

Dzięki wszystkim!

Alex
Będzie dobrze.

#25 ·
Większym problemem powinno być to, czy używasz paliwa najwyższej jakości? AAA wykazało, że paliwo najwyższej jakości zawiera środki czyszczące, które pozostawiają mniej nagaru na tłokach.

#32 ·
Większym problemem powinno być to, czy używasz paliwa najwyższej klasy? AAA wykazało, że paliwo najwyższej klasy zawiera środki czyszczące, które pozostawiają mniej nagaru na tłokach.
Zgadzam się z Tobą w kwestii paliwa Top Tier... Costco jest moim preferowanym źródłem (nigdy nie znaleziono "skimmera" w Costco, wierzę) a 4% rabat i niższe ceny to plus.
Właściwie eksperymentuję z naszym XC40 T5, mieszając 1/3 baku 87 z resztą 93 oktanów. Przy 50 lub 60 centach za galon "premium" za "premium", wszystko się sumuje.
Nasze C70 jeździły na stałej diecie 87 (z wyjątkiem sytuacji, gdy próbowałem odczytać różnicę w osiągach/przebiegu, używając 93... nigdy nie znalazłem różnicy w pięciu różnych Volvo).
Zgadzam się, że obecny T5 to inne zwierzę; ale osiągi, które uzyskujemy z mieszanki (która teoretycznie ma ~91 oktanów), są dla mnie w porządku. Nie mam nic przeciwko zaoszczędzeniu kilkuset dolarów rocznie między dwoma pojazdami. Zajmuje około 2 dodatkowych minut na stacji benzynowej.

#27 ·
W razie wątpliwości przeczytaj instrukcję obsługi swojego samochodu/silnika. Ten zrzut ekranu pochodzi z instrukcji obsługi XC40 2020.

#28 ·
Nie widzę sensu w byciu tanim. Volvo nalega na 91 zarówno ze względu na osiągi, jak i wpływ na środowisko. Ale dobra jakość 87 nie powinna fizycznie niczego uszkodzić, nawet jeśli jest używana cały czas. Komputer opóźnia zapłon, jak wspomniano powyżej. Nie zaszkodzi to gwarancji, ale jeśli zatrzymasz samochód po tym czasie, wszystkie płyny w samochodzie powinny być tak dobre, jak to tylko możliwe.

Dla sprzedaży niektórzy uważają to za wyzwanie. Nie zarabiamy na życie bez sprzedaży samochodu. Każdego miesiąca zaczynamy od 0 dolarów... To może być trochę stresujące. A klienci nie są z nami zbyt chętni do współpracy przez większość czasu. Kiedy przeszedłem z Forda na Volvo, byłem znacznie bardziej wrażliwy na koszt oktanowy ze względu na klientów, z którymi miałem do czynienia. Z pewnością jestem dumny z tego, że nigdy nie skłamałem, aby sprzedać samochód, ale wiem, że byłem mniej bezpośredni w kwestii wymagań dotyczących paliwa. Nadal tego nie poruszam, chyba że zostanę zapytany, aż do dostawy. I zasadniczo mówię to, co powiedziałem powyżej. Ale szczerze mówiąc, kiedyś bałem się tego pytania. Sprzedawcy będą mówić tylko o dobrych rzeczach, ponieważ nasza konkurencja zrobi to samo i zakładamy, że klienci porównują na tej podstawie. Trudno w to uwierzyć, ale większość naszych klientów robi bardzo mało prawdziwych badań. Jeśli powiem, że Volvo tego potrzebuje, a BMW mówi, że nie... jestem w tyle za bycie szczerym. Użyj nas jako zasobu, ale zdaj sobie sprawę z pozycji, w której się znajdujemy. Większość naprawdę chce ci pomóc, ale my również chcemy dobrze zarabiać, i bardzo rzadko zdarza się, żeby jeden z moich klientów nie zarabiał znacznie więcej niż ja. Wcale nie mam do tego urazy, ale trudno nam zrozumieć mentalność skąpca, gdy wzrost kosztów paliwa rocznie jest mniej więcej taki sam jak nasza wypłata z większości nowych sprzedaży samochodów... I to zanim uwzględnimy oszczędność paliwa i przyszłe naprawy części.

#29 ·
Również.... Założę się, że większość sprzedawców nie wie, czym jest liczba oktanowa i wyprzedzenie zapłonu..... Większość sprzedawców, z którymi pracowałem, NIE są fanami samochodów.

#30 ·
Wymagania dotyczące paliwa. Volvo zaleca benzynę premium, 91 oktanów bezołowiowej lub wyższą dla optymalnej wydajności, ale Twój Volvo może jeździć na zwykłej benzynie 87 oktanów bezołowiowej bez wpływu na niezawodność silnika. Używanie paliwa zawierającego do 10% etanolu w Twoim Volvo jest bezpieczne.

Wymagania dotyczące paliwa - Wsparcie Volvo Car USA

#33 ·
Znalazłem ten post... Sugeruje, że MOŻNA używać zwykłego paliwa. Ale czy powinieneś???? Wydaje się, że głównym problemem jest fałszywa ekonomia. W mojej instrukcji jest napisane, że odczuję mniejszą wydajność. Jestem z tego zadowolony.

Wymagania dotyczące paliwa. Volvo zaleca benzynę premium, 91 oktanów bezołowiowej lub wyższą dla optymalnej wydajności, ale Twój Volvo może jeździć na zwykłej benzynie 87 oktanów bezołowiowej bez wpływu na niezawodność silnika. Używanie paliwa zawierającego do 10% etanolu w Twoim Volvo jest bezpieczne.

Wymagania dotyczące paliwa - Wsparcie Volvo Car USA
Czy masz T4 czy T5?

Volvo zaleca tylko benzynę premium dla T4, ale wymaga jej dla T5:

Volvo wymaga paliwa premium (91 oktanów lub wyższego) dla wszystkich silników T5, T6 i T8 i zaleca AKI 93 dla optymalnej wydajności i oszczędności paliwa. Zobacz przykłady naklejek na ilustracjach 1 i 2.

Dla optymalnej wydajności Volvo zaleca paliwo premium (91 oktanów i wyższe) dla silników T4. Jednak niezawodność silnika nie powinna być naruszona, o ile stosuje się 87 oktanów lub wyższe. Zobacz przykład naklejki na ilustracji 3.
Z https://www.volvocars.com/en-ca/support/manuals/xc40/2019w46/starting-and-driving/fuel/octane-rating

#36 ·
Zaczynamy od nowa
Uwielbiam wątki o gazie tak samo jak wątki o oleju. [emoji58]

Wszystko jest w WASZYCH instrukcjach, ludzie. Wymagania zmieniają się z roku na rok i z modelu na model.

#38 ·
Właśnie straciliśmy ukochanego S40 T5 z 2005 roku przy przebiegu około 140 000 mil z powodu awarii uszczelki głowicy. Częściowo obwiniam siebie za ciągłe używanie zwykłej benzyny zamiast wymaganej benzyny premium. Rozumiałem spalanie stukowe i działanie czujników spalania stukowego i myślałem, że technologia całkowicie ochroni silnik. Dawno temu brałem udział w wyścigach SCCA i zdobyłem tytuły ME. Przedwczesny zapłon to eksplozja, która następuje przed zapłonem świecy zapłonowej. Teraz zdaję sobie sprawę, że ciepło z przedwczesnego zapłonu prawdopodobnie naraża uszczelkę głowicy na temperatury, których nie była przeznaczona do ciągłego znoszenia. Czujnik spalania stukowego musi wykryć przedwczesny zapłon, aby opóźnić zapłon. Okazjonalne używanie zwykłej benzyny z czujnikiem spalania stukowego prawdopodobnie nie powoduje znacznych szkód. Ciągłe poleganie na czujniku spalania stukowego prawdopodobnie powoduje szkody.

Mamy teraz XC40 Inscription T5 z 2020 roku i zamierzam używać benzyny premium, kiedy tylko to możliwe.

#39 ·
Właśnie straciliśmy ukochanego S40 T5 z 2005 roku przy przebiegu około 140000 mil z powodu awarii uszczelki głowicy. Częściowo obwiniam siebie za ciągłe używanie zwykłej benzyny zamiast benzyny premium, która była wymagana. Rozumiałem spalanie stukowe i działanie czujników spalania stukowego i myślałem, że technologia całkowicie ochroni silnik. Dawno temu brałem udział w wyścigach SCCA i zdobyłem stopnie ME. Spalanie przedwczesne to eksplozja, która następuje przed zapłonem świecy zapłonowej. Teraz przychodzi mi do głowy, że ciepło ze spalania przedwczesnego prawdopodobnie naraża uszczelkę głowicy na temperatury, których nie była przeznaczona do ciągłego znoszenia. Czujnik spalania stukowego musi wykryć spalanie przedwczesne, aby opóźnić zapłon. Okazjonalne użycie zwykłej benzyny z czujnikiem spalania stukowego prawdopodobnie nie powoduje znacznych szkód. Ciągłe poleganie na czujniku spalania stukowego prawdopodobnie powoduje uszkodzenia.

Mamy teraz XC40 Inscription T5 z 2020 roku i zamierzam używać benzyny premium, kiedy tylko to możliwe.
Oktan nie spowodował awarii uszczelki głowicy.

#40 ·
Okej. To sprawia, że czuję się lepiej. Czy tego typu awaria jest częstym zjawiskiem? Miał doskonałą historię konserwacji. Mamy 04 S60 T5 z przebiegiem około 250 tys. km, który wciąż jest na drodze. Pamiętam, że zalecano benzynę premium, ale nie była ona wymagana. Moja córka nim jeździ i nie była tak sumienna w kwestii konserwacji.

#42 ·
Wymieniłem zbiornik około 4 lata temu. Brak śladów wycieku wody. Wydawało się, że się nie przegrzewa. Nie prowadziłem go w tym czasie, ale kierowca wskazał, że żadna kontrolka na desce rozdzielczej się nie świeciła. Tak naprawdę nie ma to znaczenia. Bardzo nam się podobało przez 15 lat.