SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Pytania dotyczące awarii ERAD

1.3K views 4 replies 4 participants last post by  DFrantz  
#1 ·
Posiadam silnik XC90 T8 Twin z 2016 roku od 3,5 roku. Kupiłem go przy 111 000 km i teraz ma 185 000 km. W ciągu 3,5 roku posiadania nigdy nie miałem problemu z ERAD. Uważam, że mój samochód jest na ERAD1, ponieważ jest to pierwszy rok modelowy w tej generacji. Właściwie nie byłem świadomy awarii ERAD przy zakupie samochodu. Oczywiście nie jestem osobą motoryzacyjną.

Ale teraz patrzę na nowszy model XC90, rok modelowy 2021 i nowszy, poniżej 60 000 km.

Po przeczytaniu forów, znowu się zastanawiam. Tak wiele osób zgłosiło awarie ERAD, a niektórzy zgłaszali nawet katastrofalną eksplozję ERAD, w której obudowa rozerwała się.

O ile mi wiadomo, Volvo było świetne w tworzeniu niezwykle wyrafinowanych układów napędowych. To forum powoli zmienia moje zdanie.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby właściciele T8 podzielili się swoimi rzeczywistymi doświadczeniami i przemyśleniami na ten temat. Czy awaria ERAD to pytanie "kiedy", a nie "czy".

Czytanie forum daje mi poczucie, że ludzie mają tendencję do wyobrażania sobie, że Volvo jako marka nie jest bezpieczne pod względem inżynieryjnym, a niezawodność jest również słaba. Dobrze byłoby, gdyby wielu właścicieli zgłaszało również swoje "dobre" doświadczenia, ponieważ często podkreślane są tylko te złe. Tylko po to, aby nie odstraszać ludzi od kupowania najbezpieczniejszych samochodów na świecie.

Dzięki

#2 ·
Zależy od definicji "kiedy".... każda część mechaniczna ulega awarii w końcu. Ufałbym wszystkiemu, co robimy dzisiaj, 100 razy bardziej niż twojemu 2016. Fora zawsze będą wskazywać na najgorsze, ponieważ internet jest miejscem, gdzie ludzie przychodzą narzekać. To powiedziawszy, ERADy psują się częściej niż silniki, ale zwykle bez rozsadzania obudowy.

Jeśli chodzi o Volvo i zaawansowane układy napędowe, ich historia to raczej po prostu niezawodne konstrukcje. Silniki drive e są całkiem dobre od 2017 roku, ale każda naprawa jest kosztowna pod względem robocizny.

To, czego nie widziałem, to powód do rozważenia awarii ERAD. Czy to bardziej EV czy bardziej mieszana jazda ma większą tendencję? Czy to zaangażowanie lub użycie tego powoduje? Czy to problem zużycia czy sporadyczna wada produkcyjna?

#4 ·
To, czego nie widziałem, to powód do rozważenia awarii ERAD. Czy jest to bardziej EV czy bardziej mieszana jazda, która ma wyższą tendencję? Czy to zaangażowanie lub użycie tego powoduje? Czy jest to problem zużycia czy sporadyczna wada produkcyjna?
To jest to, co również chciałbym wiedzieć.

Ale z drugiej strony, ERAD nie jest TAK drogą naprawą, jak rozumiem. Jasne, to kilka tysięcy i jest do bani, kiedy trzeba za to zapłacić z własnej kieszeni, ale nie jest tak, że ubezpieczenia są w ogóle darmowe. Ubezpieczenia to biznes i przeciętnie można założyć, że zarabiają na tym pieniądze, więc przeciętnie stracisz pieniądze, mając ubezpieczenie w przeciwieństwie do braku ubezpieczenia. Ale wiele osób chętnie płaci niewielką składkę za spokój ducha, że jeśli coś (lub wiele rzeczy) się zepsuje, to również nie zrujnuje banku.