SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wycie pompy wspomagania kierownicy

1 reading
19K views 17 replies 8 participants last post by  napster  
#1 ·
Hej, chłopaki, skłaniam się ku myśleniu, że moja pompa wspomagania kierownicy jest na wykończeniu - przy zimnych rozruchach to coś wyje! brzmi jak wycie doładowania (ale to nie to :() Dźwięk uspokaja się, gdy samochód jest w pełni rozgrzany, ale nadal jest wykrywalny podczas jazdy. Wydajność układu kierowniczego jest taka sama, a poziom płynu jest w porządku.

Co myślisz? Czy wycie jest oznaką, że łożysko w pompie się psuje? Jakieś znane problemy z pompą wspomagania kierownicy w tych modelach? To '07 z przebiegiem 106 tys.

#2 ·
Też mam dźwięk wycia z mojego samochodu. Właściwie dwa. Jeden jest bardzo zauważalny, gdy włączam klimatyzację. Najprawdopodobniej jest to łożysko sprzęgła klimatyzacji. To głośne wycie. Mam też mniejsze wycie, ale to jest stałe. Kupiłem 3 łożyska, aby wymienić te w dwóch kołach pasowych i jedno do napinacza. Muszę je jeszcze wymienić, ale czuję, że to właśnie to. Na początku myślałem, że to wspomaganie kierownicy, ale nie czuję żadnej zmiany ani nie miałem żadnych przypadków, w których kierownica działałaby inaczej.

4 łożyska, które kupiłem, kosztowały łącznie około 30 dolarów. Jeśli masz małą prasę, możesz łatwo wymienić wszystkie 4 i przejść od tego momentu

#4 ·
Dobre spostrzeżenie, kiedy po raz pierwszy zacząłem to słyszeć, sprawdziłem płyn wspomagania kierownicy i było go trochę mało - uzupełnienie go wyciszyło wycie (ale nigdy nie zniknęło). Niezależnie od poziomu płynu, nadal wyje.

#5 ·
Skoro już jesteśmy przy temacie jęków, to czy to jęk obecny na biegu jałowym czy cały czas? Mój V8, a także myślę, że wszystkie V8, których słuchałem na YouTube, wydają się mieć charakterystyczny jęk/gwizd na biegu jałowym, ale wydaje się to znikać, jeśli się go wkręci. Wycisza się ponownie, gdy prędkość silnika spada poniżej, powiedzmy, 1000 obr./min.

Do niedawna myślałem, że to po prostu sposób, w jaki brzmi samochód, ale według gościa na szwedzkim forum Volvo, który miał trzy V8 (o ile wiem, wszystkie zostały kupione fabrycznie nowe), mówi, że nigdy nie słyszał tego jęku/gwizdu i nigdy nie miał go w żadnym ze swoich samochodów.

Czy ktoś wie, o którym gwizdaniu mówię i czy wiesz, skąd pochodzi?

#6 ·
Skoro jesteśmy przy temacie narzekań, to czy to narzekanie występuje na biegu jałowym, czy cały czas? Mój V8, jak i myślę, że wszystkie V8, których słuchałem na YouTube, wydają się mieć charakterystyczne wycie/gwizd na biegu jałowym, ale wydaje się to znikać, jeśli się go wkręci. Wycisza się ponownie, gdy prędkość silnika spada poniżej, powiedziałbym, 1000 obr./min.

Do niedawna myślałem, że to po prostu sposób, w jaki brzmi samochód, ale według gościa na szwedzkim forum Volvo, który miał trzy V8 (o ile wiem, wszystkie zostały kupione fabrycznie nowe), mówi, że nigdy nie słyszał tego wycia/gwizdu i nigdy nie miał go w żadnym ze swoich samochodów.

Zatem, czy ktoś wie, o którym gwizdaniu mówię i czy wiesz, skąd ono pochodzi?
Znam gwizd, o którym mówisz, ale jestem prawie pewien, że to normalne. Każdy s80 v8, którego kiedykolwiek słyszałem na YouTube lub osobiście, wydaje dokładnie ten sam dźwięk.

Wysłane z mojego XT1575 za pomocą Tapatalk

#8 ·
Piszczący dźwięk dochodził z mojej pompy wspomagania kierownicy z 08 roku. Została ona wymieniona i hałas zniknął. Było to również wezwanie do serwisu (biuletyn serwisowy) dotyczące pompy wspomagania kierownicy.
Czy pokryli to, ponieważ było to wezwanie do serwisu? A może i tak pobrali opłatę?

#12 ·
2008 Volvo S80 Biuletyn serwisowy układu kierowniczego 328339

Numer akcji: 10043546
Numer biuletynu serwisowego: 328339
Data raportu: 24 stycznia 2012
Komponent: Układ kierowniczy
Podsumowanie: Głośny dźwięk wycia z pompy wspomagania kierownicy podczas poruszania kierownicą. *kb
Więc jak to działa? Czy wspominam o biuletynie serwisowym u dealera, a oni się tym zajmują? Właśnie znalazłem biuletyn z 07, taki sam jak z 08..

#14 ·
I z tego, co czytałem, biuletyn serwisowy techniczny będzie odpowiedzialnością właściciela, ponieważ nie jest to wezwanie do naprawy. Jeśli miałeś samochód serwisowany przez dealera i masz z nimi dobre relacje, możesz dostać ofertę... oto biuletyn z 07.

2007 Volvo S80 Steering Service Bulletin 328338
Numer działania: 10043546
Numer biuletynu serwisowego: 328338
Data raportu: 24 stycznia 2012
Komponent: Układ kierowniczy

Podsumowanie: Głośny wycie pompy wspomagania kierownicy podczas poruszania kierownicą. *kb

#15 ·
Czy pompy PS do tych V8 naprawdę kosztują 400-500 dolarów? Szukając w internecie, nie mogłem znaleźć żadnych części zamiennych, Autozone twierdzi, że mają taką, która pasuje, ale jestem sceptyczny - wcale nie wygląda dobrze...

Jeśli zastąpię to częścią Volvo, czy ten sam problem nadal by występował?

#16 ·
Teraz, gdy zimna pogoda nadeszła do nas tutaj, w stanach Środkowego Atlantyku. To cholerne wycie wspomagania kierownicy powróciło. Czy komuś udało się to naprawić? Wspomaganie kierownicy działa normalnie, a poziom płynu wspomagania kierownicy jest bliski pełnego.

#17 ·
Mój jęczał, dopóki samochód się nie nagrzał w zeszłym roku. Skończyło się na wymianie pękniętego o-ringu w pompie i to naprawiło problem. Uważam, że wymieniłem o-ringi wlotu i wylotu w pompie, żeby być bezpiecznym. Nie sprzedają ich u dealera, więc dopasowałem je w Home Depot. Mogę podać rozmiar, którego użyłem, jeśli ktoś inny chce spróbować. Wyjęcie węży było kłopotliwe, jak pamiętam.

#18 ·
Mój piszczał, dopóki samochód się nie rozgrzał w zeszłym roku. Skończyło się na wymianie pękniętego o-ringu w pompie i to naprawiło problem. Uważam, że wymieniłem o-ringi wlotowe i wylotowe przy pompie, żeby być bezpiecznym. Nie sprzedają ich u dealera, więc dopasowałem je w Home Depot. Mogę podać rozmiar, którego użyłem, jeśli ktoś inny chce spróbować. Wyjęcie węży było kłopotliwe, o ile pamiętam.
Dzięki za info. Mam zarezerwowany samochód w tym tygodniu u dealera, przekażę im te informacje.