SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Odbieram dzisiaj S40 T5 AWD 6sp z 2005 roku

5.1K views 29 replies 10 participants last post by  RenaissanceMan  
#1 ·
Witaj na forum Swedespeed!

O ile coś nie jest tak, jak zostało przedstawione, odbieram dziś po południu S40. Ma 57 000 mil na liczniku i jest dość czysty. Jest to manualna skrzynia biegów z systemem Haldex AWD. Ogromną liczbę zdjęć można zobaczyć tutaj:

http://td4guy.arvixe.com/will-volvo/

Sprzedawca jest tutaj członkiem, ale nie jest zbyt aktywny. Daj mi znać, czy powinienem się czymś martwić w tym konkretnym modelu i/lub na co powinienem zwrócić uwagę podczas kontroli. Zabieram ze sobą moje rampy rhino, żeby móc zajrzeć pod spód i wszystko obejrzeć.

Dzięki!

#3 ·
1. zdjęcie: zespół kolumny amortyzatora z pewnym pogorszeniem mieszków (które moim zdaniem jest tym, co jest brązowawe). Jeśli amortyzatory nie wykazują oznak wycieku lub słabości, wszystko jest w porządku. 2. zdjęcie: Trochę wycieku oleju z korka spustowego oleju w skrzyni biegów i trochę brudu - to nic wielkiego. 3. zdjęcie: prawdopodobnie tylko trochę resztkowego oleju po sprawdzaniu i wymianie oleju. Nie wygląda to dla mnie niepokojąco. Większe elementy, na które należy uważać: półosie, zapisy konserwacji dotyczące wymiany płynów, wymiana obudowy filtra oleju, łożyska kół, mocowania silnika itp.

#5 ·
1. zdjęcie - To nie rdza, to pomarańczowy odbojnik z pianki. Bez obaw.
2. zdjęcie - prawie najczystsza skrzynia biegów, jaką kiedykolwiek widziałem. Nie ma tu nic do zobaczenia.
3. zdjęcie - może lekkie wydostawanie się powietrza z przedniego uszczelniacza wałka rozrządu lub wału korbowego. Sprawdź to podczas następnej wymiany paska rozrządu. W tej chwili to nic poważnego.

Wow. Naprawdę chciałbym, żeby mój był tak solidny. Nie widzę nigdzie rdzy. Turbo wygląda tak, jakby można było z niego jeść.

#7 ·
Kupiłem go za 7000 $. Jechał naprawdę dobrze przez 3 godziny/150 mil z powrotem od wybrzeża, a moc jest FENOMENALNA. Jak pokonywanie stromych wzniesień na 6. biegu bez wysiłku... czysta motoryzacyjna błogość.

Problemy, które do tej pory znalazłem, od największego do najmniejszego:

1.) Szyberdach nie otwiera się bez małego pchnięcia w dół od góry.
2.) Ma lekkie piszczenie paska przy zimnym starcie.
3.) Brakuje małego, okrągłego kawałka wykończenia wokół wskaźnika blokady drzwi pasażera (tuż przy oknie).
4.) Przy wychodzeniu z samochodu od wewnątrz po raz pierwszy, pierwsze pociągnięcie za klamkę nic nie robi... ale drugie pozwala wyjść...:confused:
5.) Poprzedni właściciel usunął bezpiecznik spryskiwaczy reflektorów... powiedział, że są bezwartościowe i tylko moczą maskę.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem do tej pory zachwycony!

#9 ·
4.) Przy pierwszym wychodzeniu z samochodu od wewnątrz, pierwsze pociągnięcie za klamkę nic nie robi...ale drugie wypuszcza na zewnątrz...:confused:
5.) Poprzedni właściciel usunął bezpiecznik spryskiwaczy reflektorów...powiedział, że są bezwartościowe i tylko moczą maskę.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem do tej pory zachwycony!
4) To normalne.
5) Najlepiej zostawić bezpiecznik wyjęty.

#27 · (Edited)
Drzwi blokują się automatycznie podczas jazdy. Myślę, że można to zaprogramować za pomocą komputera w konsoli środkowej. Naprawdę nie podoba mi się, jak robią to nowoczesne samochody - chcę móc (łatwiej) opuścić pojazd w sytuacji awaryjnej.
to volvo, to konstrukcja bezpieczeństwa, która ma na celu nieotwieranie się przy przypadkowym pociągnięciu. dodatkowo można to usunąć w ustawieniach pojazdu. osobiście mi się to podoba, wiedząc, że nie wylecę z samochodu, jeśli z jakiegoś powodu pociągnę za klamkę podczas jazdy lol

#13 ·
To trochę zabawne, ale każda osoba, która jedzie w moim samochodzie, pociąga za wewnętrzną klamkę drzwi, a potem, gdy się nie otwierają, próbuje albo otworzyć drzwi na siłę, albo mocniej pociąga za klamkę (myśląc, że jest zepsuta). Volvo P1 to jedyne auto, jakie widziałem, które wymaga dwukrotnego pociągnięcia. Ostrzegam wszystkich, ale nieuchronnie zapominają i są zdezorientowani, gdy próbują wyjść z samochodu. Więc dzisiaj ręcznie odblokowuję drzwi za każdym razem, gdy parkuję.

#15 ·
To trochę zabawne, ale każda osoba, która jedzie moim samochodem, pociąga za wewnętrzną klamkę drzwi, a potem, gdy się nie otwierają, próbuje albo otworzyć drzwi na siłę, albo mocniej pociąga za klamkę (myśląc, że jest zepsuta). Volvo P1 to jedyny samochód, jaki kiedykolwiek widziałem, który wymaga dwukrotnego pociągnięcia. Ostrzegam wszystkich, ale nieuchronnie zapominają i są zdezorientowani, gdy próbują wyjść z samochodu. Więc dzisiaj ręcznie odblokowuję drzwi za każdym razem, gdy parkuję.
Moja pani to zrobiła. Nauczyła się, ale zajęło jej to trochę czasu ;)

#14 ·
Tak, zauważyłem, że pierwsze pociągnięcie faktycznie tylko odblokowuje drzwi, drugie je otwiera. Wyłączyłem automatyczną blokadę, co wydaje się rozwiązywać "problem".

Jechałem zaledwie kilka minut temu i dzwonek do drzwi zaczął dzwonić pozornie losowo. To było na ulicy mieszkalnej, a po ulicy szła dziewczyna. Przestał dzwonić, gdy zaparkowałem na podjeździe i wrzuciłem bieg jałowy. Nie sądzę, żeby pojazd miał ostrzeżenie dla pieszych, więc to mógł być przypadek.

Mam wiele rzeczy do nauczenia się o tym pojeździe.

#16 ·
Mój tata zawsze zapomina, że to dwa wymagania, a jeśli kiedykolwiek jeżdżę z kimś samochodem, zawsze mówię im, że to cecha marki "semi-luksusowej".

Wykończenie pręta zamka drzwi jest dość tanie, jeśli uda ci się znaleźć złom, prawdopodobnie możesz je stamtąd wziąć. W przeciwnym razie kosztują około 1,90 $ za sztukę lub coś w tym rodzaju. Brakowało mi 3, kiedy go kupiłem.

Cieszę się, że ci się podoba, z pewnością miałeś mniej problemów niż ja, kiedy kupiłem swój. To powiedziawszy, ciesz się, lubię podjazdy I-40 na 6. biegu, gdy banda idiotów nie próbuje jechać 65 i zawodzi na szybkim pasie na wysokości 10 000 stóp.

Teraz zdobądź VIDA i jednostkę DiCE i zabierz się za poważne problemy, które mogą drzemać w systemie.

#28 ·
Teraz zdobądź VIDA i jednostkę DiCE i zabierz się za poważne problemy, które mogą drzemać w systemie.
Czy to narzędzie diagnostyczne specyficzne dla Volvo? Jaki jest najlepszy sposób, aby je zdobyć i gdzie? Szukanie w Google doprowadziło mnie do kilku dość starych wątków, w których ludzie zamawiają je z AliExpress, z różnymi wersjami i tak dalej. Nie jestem obcy dla Alibaba/AliExpress, ale musiałbym dokładnie wiedzieć, czego szukam?Jaka jest różnica między VIDA a DiCE?

#18 ·
Piszczenie paska jest najprawdopodobniej spowodowane przez paski osprzętu, które się zestarzały i stwardniały. Wymień je na paski Gates micro-v, a paski nie będą piszczeć. Ale upewnij się, że to nie pasek rozrządu. Miałem piszczenie paska rozrządu rano z powodu ciasnego dopasowania i gromadzenia się brudu po wewnętrznej stronie koła pasowego wału korbowego. Denerwujące jak cholera, ale trochę wosku ze świecy sprawiło, że zniknęło, na jakiś czas.

#20 ·
Tak, miałem to samo w swoim samochodzie - paski zostały wymienione przez mechanika poprzedniego właściciela tuż przed zakupem. Po 15 tys. mil piszczały przy uruchamianiu. Wymieniłem je na Gates, już nie piszczą. Patrząc na profile 2 pasków osprzętu, Gates były znacznie głębsze i prawdopodobnie lepiej chwytały koło pasowe. Ale to może nie to - mówię tylko, że wymiana pasków jest łatwa, a grzebanie w częściach mechanicznych już nie.

#21 ·
Tak, zdecydowanie. Używam tylko bramek w moich innych pojazdach, więc najpierw spróbuję tego i zachowam stary pasek w bagażniku z zapasową oponą. Czy wymiana paska jest dość prosta? Ten samochód ma bardziej ograniczony dostęp w porównaniu do tego, do czego jestem przyzwyczajony.

Zimny start, kiedy to zauważyłem, był na wybrzeżu i było mglisto 50 stopni. Kiedy uruchomię go dzisiaj później w ciepłym, suchym powietrzu w Centralnej Kalifornii, zobaczymy, czy zapiszczy.

#22 · (Edited)
Jestem z Lizardem. Ja też mam "piszczenie" przy uruchomieniu. Początkowo brzmi to jak "tylko pasek", ale w rzeczywistości jest to uszczelka kolektora wydechowego przeciekająca przy głowicy cylindrów. Wydaje naprawdę dziwny dźwięk, który znika po pewnym czasie (od kilku sekund do kilku minut w zależności od temperatury itp.). Mój ma faktycznie 2 zerwane szpilki i będzie to dość poważna naprawa. Może to potencjalnie pociągać za sobą wyjęcie silnika z samochodu (lub przynajmniej głowicy cylindrów). Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Zamierzam wymienić wszystkie szpilki wydechowe, nakrętki, uszczelkę kolektora i może przeszlifować turbosprężarkę/kolektor, jeśli jest wypaczony. Prawdopodobnie 4-20 godzin pracy, w zależności od tego, jak trudno będzie usunąć zerwane szpilki.

Może to jednak być pasek. Więc dla twojego dobra mam nadzieję, że to wszystko.

#24 ·
To zdecydowanie uszczelka kolektora wydechowego... :(

"Zimny" start przy temperaturze otoczenia 82 stopnie spowodował około 1/2 do 1 sekundy piszczenia/skrzypienia i około 5 sekund lekkiego dźwięku wycieku spalin, zanim zanikł do mruczenia.

Czy istnieje procedura, jak rozwiązać ten problem, od najłatwiejszej naprawy (dokręcanie?) do najtrudniejszej? Myślę, że zacznę od zdjęcia osłony termicznej, sprawdzenia śrub, a następnie dokręcenia śrub kolektora do specyfikacji momentu obrotowego fabrycznego, aby sprawdzić, czy to ucichnie. Dobre miejsce na początek?

Myślę, że zauważyłem to wcześnie, więc mam nadzieję, że to nie jest straszna naprawa... Czy powinienem znowu zacząć jeździć moim starym sedanem, dopóki nie będę mógł rozwiązać tego problemu? Mam podróż służbową do San Diego, która wymaga około 12 godzin jazdy w nadchodzącym tygodniu, 6 godzin w poniedziałek, 6 godzin w piątek, plus tu i ówdzie na miejscu. Mogę wziąć mój stary samochód, jeśli to zapobiegnie pogorszeniu się tego problemu lub zepsuciu czegokolwiek innego... lub jeśli dokręcanie to rozwiąże, mogę to zrobić w kilka minut, myślę.

Przepraszam za pytania dla nowicjuszy Volvo... Zrobiłem wiele napraw samochodowych, więc ta mnie nie przeraża, po prostu chcę uniknąć spowodowania szkód ubocznych, ponieważ mam więcej niż jeden samochód.

#26 · (Edited)
Przepraszam, że jestem złym prorokiem, byłoby lepiej dla ciebie, gdyby to był pasek :/ Przynajmniej wiesz, co się dzieje. W ogóle nie martw się tym "problemem". Jeździj ile chcesz, to nic nie robi, poza irytującym hałasem (i być może niewielkim spadkiem mocy, nie wiem). Miałem ten problem od kiedy rok temu dostałem samochód. Udało mi się dokręcić śruby w zeszłym lipcu - rozwiązało to problem do listopada, kiedy znowu zaczął trochę piszczeć. Teraz - jest to stałe i nie tylko przy zimnym starcie - mój robi to szczególnie przy mocnym przyspieszaniu z niskich obrotów. Denerwujące, ale to wszystko. Planuję to zrobić porządnie, ale powiedziano mi, że to będzie poważna robota, więc przygotowuję się do tego psychicznie (nie będę tego robił sam), ponieważ po prostu za bardzo mnie to denerwuje. :(