SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Uszczelka czujnika ciśnienia oleju

2K views 4 replies 4 participants last post by  Csm22  
#1 ·
Czy ktoś znalazł odpowiedni zamiennik uszczelki do czujnika ciśnienia oleju? Żadne z typowych źródeł wydają się nie wiedzieć, a ja nie znalazłem żadnego numeru części w książkach Volvo.

#2 ·
Co masz na myśli przez uszczelkę zastępczą? Wszystkie żeliwne bloki silników używają 1/8" npt. Jest to gwint rurowy, nie używaj taśmy teflonowej ani uszczelniacza na gwintach. Czujnik ciśnienia oleju włącza się przy około 2 psi. Kiedy to się dzieje, uziemia przewód czujnika do bloku silnika, przez gwinty, aby włączyć kontrolkę ciśnienia oleju. To samo dzieje się po przekręceniu kluczyka, kontrolka ciśnienia oleju jest włączona. Gdy ciśnienie oleju przekroczy 2 psi, czujnik ciśnienia oleju się otwiera, kontrolka oleju zgaśnie.

#3 ·
Chris;

Czujnik ciśnienia oleju ma gwint stożkowy (rurowy), więc nie ma osobnej "uszczelki" ani miedzianej podkładki zgniatającej, i o ile wiem (potwierdź na schematach montażowych na gcp.se )... powinien być zatem instalowany z jakimś uszczelnieniem odpowiednim do oleju na gwintach, ale dokręcony z wyczuciem, chyba że chcesz "znacznie zwiększyć zakres projektu!"

To przypomina mi, co odkryliśmy, gdy przyjrzeliśmy się bliżej gwintom czujnika ciśnienia hydraulicznego światła stopu w mosiężnym bloku połączeniowym hamulca... w rzeczywistości występuje niewielka niezgodność z gwintami! Zobacz: SW-EM Brake Notes

Pozdrowienia z Connecticut!

#5 ·
Dziękuję wszystkim… nie mogłem sobie przypomnieć, czy była uszczelka, kiedy ostatnio wyjmowałem przełącznik do remontu, ale chciałem mieć wszystko, zanim wstawię nowy.

Pozdrawiam,

CSM