SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wyciek oleju z obudowy filtra

11K views 7 replies 4 participants last post by  AutoGeek  
#1 ·
To mogą być oddzielne problemy... Zauważyłem lekkie stukanie (prawie szum), które podąża za prędkością silnika podczas ruszania ze startu i do około 2500 obr./min. Na biegu jałowym nie ma hałasu, a przy zwiększaniu obrotów nie ma hałasu. Początkowo myślałem, że może to być łożysko oporowe sprzęgła lub skrzynia biegów. Myśląc, że dobrym pomysłem byłoby sprawdzenie oleju w skrzyni biegów, próbowałem wyjąć korek wlewu, ale bezskutecznie. Zauważyłem jednak olej z przodu silnika, wydobywający się z okolic obudowy filtra oleju. Sprawdziłem poziom oleju w silniku i był on o około 1,5 kwarty za niski i zbliżał się do wymiany.

Podczas badania wycieku oleju sprawdziłem, czy pokrywa filtra została prawidłowo dokręcona przed jej zdjęciem w celu wymiany filtra. Po zdjęciu pokrywy sprawdziłem uszczelkę O-ring, aby upewnić się, że została prawidłowo osadzona w rowku i że nie ma żadnych przecięć ani pęknięć w pokrywie. Wszystko wyglądało dobrze. Stary filtr był K&N i nie podobał mi się jego wygląd, ponieważ wydawał się nieco ściśnięty. Wyczyściłem obszar i dolną osłonę silnika, aby móc zobaczyć, czy znów przecieka, i bardzo ostrożnie złożyłem ponownie pokrywę, uszczelkę O-ring i filtr. Nowy filtr jest również K&N, ponieważ był częścią wyprzedaży w Advance Auto.

Napełniłem skrzynię korbową 6 kwartami oleju syntetycznego Mobil 1 5W30 High Mileage. Silnik pracował przez chwilę na biegu jałowym i nie było początkowego widocznego wycieku oleju. Zdjąłem również korek wlewu oleju, aby sprawdzić, czy nie ma nadmiernego podciśnienia lub ciśnienia. Na biegu jałowym było normalne, lekkie podciśnienie. Podczas jazdy próbnej lekkie stukanie było nadal obecne jak poprzednio. Nadal brak widocznego wycieku.

Dziś (2 dni po wymianie oleju) jechałem powoli w korku. Jeśli obroty spadły poniżej normalnego biegu jałowego podczas puszczania sprzęgła, kontrolka oleju migotała. Następnie, podczas postoju na biegu jałowym, kontrolka zapaliła się i świeciła się, dopóki nie dałem lekkiego gazu. Zjechałem na pobocze, aby sprawdzić olej i było w porządku. Kontrolka nie zapaliła się przez resztę drogi do domu ani podczas późniejszych podróży dzisiejszego wieczoru.

Nie wiem, co zrobić z wyciekiem oleju, hałasem i kontrolką oleju. Czy obudowa filtra oleju (PCV) może to wszystko powodować? Pompa oleju (nie wyciek)? Przepływ/zatkanie filtra oleju?

Z góry dziękuję
Stan

#2 ·
Brzmi jak zatkany/cieknący PCV. Istnieje kilka przejść, które mają uszczelki typu o-ring między obudową oleju a blokiem. Może dochodzić do omijania PCV przez olej. Ale nie jestem mechanikiem samochodowym.

#3 ·
#4 - Nie jestem pewien co do Twojego problemu z tykaniem. Mam jeden, który brzmi jak Twój, i o ile mogę się zorientować, jest to spowodowane tym, że albo mój siłownik VVT się psuje, albo koło zębate VVT się psuje, ale nie jestem pewien, które. Nic nie stało się na tyle złe, a biorąc pod uwagę zakres omów akceptowalny w VIDA dla siłownika (coś szalonego jak między 2 a 500 omów), nie dostaniesz CEL, że się zepsuł, w przeciwieństwie do wymaganego czasu VVT, który uruchomi się, jeśli koło zębate się zepsuje.

#4 ·
Ponieważ byłem zdenerwowany jazdą z pracy z ewentualnie niskim ciśnieniem oleju, dodałem trochę Lucas, aby go zagęścić (mniej niż 1/2 qt). Światło pozostawało wyłączone nawet po autostradzie i zatrzymaniu. Spodziewałem się, że stukanie (wirowanie?) ucichnie, jeśli to coś w rodzaju łożysk głównych. Jednak wydaje się bardziej wyraźne. Zakładam, że hałas również pochodzi z obudowy PCV. Jest subtelny i może być bardziej trzaskiem niż stukiem.

#7 ·
Kontrolka zaświeciła się ponownie po jeździe z prędkością autostradową, a następnie zatrzymaniu się na światłach. Po tym, jak samochód postał chwilę, sprawdziłem olej i jest w normalnym zakresie. Nie widzę jeszcze wycieku oleju, ale czuję zapach oleju, ale może to być pozostałość po poprzednim wycieku. Dokładne źródło tego wycieku nie zostało znalezione po dokładnych oględzinach, poza okolicami obudowy PCV. Biorąc pod uwagę wygląd starego elementu filtra, wyciek w obudowie i prawdopodobnie dźwięk; prawdopodobnie jest to uszkodzony PCV. Myślę, że po prostu wymienię obudowę.

Ponieważ byłem zdenerwowany jazdą z pracy z ewentualnie niskim ciśnieniem oleju, dodałem trochę Lucas, aby go zagęścić (mniej niż 1/2 qt). Kontrolka pozostała wyłączona nawet po autostradzie i postoju. Spodziewałem się, że stukanie (wirowanie?) ucichnie, jeśli to coś w rodzaju łożysk głównych. Jednak wydaje się bardziej wyraźne. Zakładam, że hałas również pochodzi z obudowy PCV. Jest subtelny i może być bardziej trzaskiem niż stukaniem.
Czy po wymianie obudowy rozwiązało to Twój problem? Mam trzask dochodzący z tego obszaru. Wszystko to zaczęło się po wymianie rozrządu i wymianie oleju.

#5 ·
Byłem dzisiaj znowu pod samochodem, żeby wymienić olej w skrzyni biegów i sprawdziłem skrzynkę PCV od dołu. Nadal jest wyciek. Nie jestem pewien, czy to skrzynka PCV, czy czujnik oleju. Myślę, że wymienię oba, kiedy to rozbiorę.

#6 ·
Wymieniłem dzisiaj obudowę PCV. Myślę, że obudowa jest wciąż dobra. Poprzedni właściciel wymienił ją w pewnym momencie, ale ktokolwiek to zrobił, nie wykonał zbyt dobrej roboty. Dwie z czterech śrub mogły nie zostać odpowiednio dokręcone i nie wyczyścili powierzchni, gdzie przylega do bloku. Pod uszczelką znajdował się brud i prawdopodobnie był to źródło wycieku. Wymieniłem dwa węże, kiedy już przy tym byłem. Jestem zaskoczony, że nie miałem wycieku oleju na górze silnika. Ten wąż był twardy i zsunął się z króćca. Zobaczymy, jak to będzie dalej.

#8 ·
Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, kiedy wymieniłem obudowę PCV. Potem wszystko było dobrze.