SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
26 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi again everyone,<br>I want your opinion,my engine seems to"eat"the oil!!!I have driven 60000 km from the total repair of the engine.What can be the problem?<br>thanks.
 

·
Registered
Joined
·
1,137 Posts
Re: OIL consumption... (KIM 850)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>KIM 850</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Hi again everyone,<br>I want your opinion,my engine seems to"eat"the oil!!!I have driven 60000 km from the total repair of the engine.What can be the problem?<br>thanks.</TD></TR></TABLE><p>Total repair.....can you elaborate.
 

·
Registered
Joined
·
248 Posts
Re: OIL consumption... (854T5)

Yes, more info please. Like how much does your engine consume? And what model do you own with how many miles? <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
26 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Re: OIL consumption... (TurboMoose)

Well,my car was '94 GLT,I bought an engine with unknown kilometres.It looked to be good.A nice evening I had increased the turbo pressure too much,with 4th gear the gauge was over 1,4bar.I was driving all night against other cars,so next morning on my way to work I put 3rd from 4th to accelerate fast and a noise started from the engine.It was like nissan bluebird diesel.When the engine got cold the noise was louder,it was like a"dead"connecting rod.So I decided to disassemble the engine to check and repair.I changed everything except the pistons.I sent the crank and the rods for a check-up,and finally the problem was the oil pump!!!high pressure.Now since then I've changed 4 types of oil.first shell 15w-50, 1litre/1000km,then shell 5w-40 1lt/1000km and a bit more,then motul 300V 15w-50 1lt/1000km,and finally now volvo 15w-40 550gr/1000km. <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
63,543 Posts
Re: OIL consumption... (KIM 850)

Not installing new pistons was foolish.<br>You probably have a bad ring now
 

·
Registered
Joined
·
26 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Re: OIL consumption... (JRL)

What exactly do you mean,by saying bad rings? <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/confused.gif" BORDER="0"> the pistons were in very good situation,even the piston rings,I changed for better.If it was something from the rings I souldn't have good performance,is that right?
 
1 - 6 of 6 Posts
Top