SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wymiana oleju

1K views 7 replies 4 participants last post by  fsp15923  
#1 ·
Cześć, jak często muszę wymieniać olej w skrzyni biegów w moim T5 i zauważam wibracje podczas ruszania na 1. do 3. biegu. Na co powinienem uważać?

Pozdrawiam
Shade

Wysłane z mojego SM-G960F używając Tapatalk

#7 ·
Oprócz poślizgu, jakie są oczywiste oznaki, że sprzęgło się psuje? Sprzęgła w moich ostatnich dwóch samochodach z manualną skrzynią biegów zawiodły nagle. Moje '90 Daytona, które ślizgało się od pierwszego dnia, zawiodło w taki sposób, że sprzęgło było zawsze załączone. Dnia, w którym zawiodło, właśnie odebrałem zestaw sprzęgła Centerforce. Na szczęście było to na parkingu. Udało mi się przejechać 40 mil do domu, uruchamiając go na 1. biegu i używając synchronizatorów do zmiany biegów w górę i w dół.

Drugim był mój '94 Integra, który zawiódł, gdy jedna ze sprężyn puściła i zrobiła bałagan ze wszystkim. Nawet nie jechałem szybko. Tylko z 4. na 5. na I95 w godzinach porannego szczytu. To złe uczucie jechać autostradą na środkowym pasie, nagle nie mieć napędu i musieć walczyć o zjazd na pobocze.

Właśnie przekroczyłem 140 000 mil w moim V50 i nie mam pojęcia, jak samochód przejechał 95 000 mil z tego. Nie ślizga się, ale słyszę hałas łożyska wyciskowego na zimno i lekkie stukanie, które podąża za prędkością silnika, gdy włączam sprzęgło.

#8 ·
Oprócz poślizgu, jakie są oczywiste oznaki, że sprzęgło się psuje? Sprzęgła w moich ostatnich dwóch samochodach z manualną skrzynią biegów zawiodły nagle. Mój '90 Daytona, który ślizgał się od pierwszego dnia, zawiódł w taki sposób, że sprzęgło było zawsze załączone. Dzień, w którym się zepsuł, właśnie odebrałem zestaw sprzęgła Centerforce. Na szczęście było to na parkingu. Udało mi się przejechać nim 40 mil do domu, uruchamiając go na 1. biegu i bawiąc się synchronizatorami, aby zmieniać biegi w górę i w dół.

Drugi to mój '94 Integra, który zawiódł, gdy jedna ze sprężyn puściła i zrobiła bałagan ze wszystkim. Nawet nie jechałem szybko. Tylko z 4. na 5. bieg na I95 w porannym szczycie. To złe uczucie jechać autostradą na środkowym pasie, nagle nie mieć napędu i musieć walczyć o dotarcie na pobocze.

Właśnie przekroczyłem 140 000 mil w moim V50 i nie mam pojęcia, jak samochód przejechał 95 000 mil z tego. Nie ślizga się, ale słyszę hałas łożyska wyciskowego na zimno i lekkie stukanie, które podąża za prędkością silnika, gdy włączam sprzęgło.
Nie jestem specjalistą, ale te starsze modele samochodów nie mają dwumasowego układu sprzęgła, jak ten w moim Volvo t5 z 2006 roku. Wibracje z przednich kół są odczuwalne podczas ruszania z 1. do 3. biegu i wyraźnie pochodzą z przodu... na początku myślałem, że to moje wahacze, ale po inspekcji i po jeździe próbnej przez specjalistę od skrzyni biegów od razu mógł powiedzieć, co się ostatecznie stanie, jeśli nie naprawię problemu w ciągu następnych 4000 km... więc w istocie cały zestaw sprzęgła musi zostać wymieniony. Mam nadzieję, że to pomoże.

Wysłane z mojego SM-G960F za pomocą Tapatalk