SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Mój nowy XC90 MY2019 Inscription klon brązowy

13K views 66 replies 22 participants last post by  FusionRedXC60  
#1 ·
Dzisiaj dostałem mojego nowego XC90 MY2019 Inscription maple brown D5. Wcześniej miałem MY2016 przez 3 miesiące (zanim się zawalił), a następnie MY2017 przez 2,5 roku. Byłem ciekaw, jak porównać nowy z moim MY2017, który dzisiaj trafił do nowego właściciela.

Kiedy około pół roku temu miałem okazję jeździć MY2018 R design, byłem zaskoczony o wiele bardziej wyrafinowaną ciszą w kabinie niż w moim samochodzie (który miał nawet specjalną izolację akustyczną). To było obiecujące i jestem naprawdę zadowolony, że Volvo podjęło w tym kierunku pewne namacalne wysiłki, a mój nowy samochód brzmi w środku znacznie ciszej i bardziej wyrafinowanie niż mój poprzedni. To naprawdę wspaniałe. Dealer powiedział mi, że kiedy przywiózł mój stary samochód, a potem nowy - to było jak jazda innym samochodem, o wiele bardziej wyrafinowanym.

Zawieszenie pneumatyczne wydaje się być tak samo trochę twarde jak poprzednio, ale jest ok.

Mój samochód ma już Pilot Assist 3 i wydaje się być miłym ulepszeniem w stosunku do PA2: wreszcie zakręty są teraz niezawodnie śledzone, a samochód nie zmierza poza drogę lub pas ruchu..

Przez chwilę może żałowałem, że nie wziąłem systemu dźwiękowego B&W jak poprzednio, ale Harman Kardon Premium - ale tylko z powodu tego przedniego głośnika :))) Nie ma tak dużej różnicy w ogólnym dźwięku i poza tym w zasadzie nie słucham żadnej muzyki w samochodzie :) Właśnie zauważyłem, że jest tam odtwarzacz CD (wtf?), który zajmuje dużo miejsca w środkowym schowku. Mam nadzieję, że można go usunąć i wyrzucić...

Volvo On Call jest wreszcie dostępne tutaj, więc za kilka dni zacznie działać, a zdalne wstępne ogrzewanie przez telefon komórkowy będzie wspaniałe w tę trudną zimę.

Mój poprzedni samochód miał Polestar. Ten jeszcze nie, ale naprawdę nie mogę powiedzieć, że zachowuje się jakoś mniej dynamicznie ... nie jestem pewien, czy trzeba go tam instalować i pamiętam, że kiedy w przeszłości miałem zastępczy XC90 przez kilka dni bez Polestar, wydawało mi się, że dźwięk silnika był jakoś łagodniejszy ... więc zobaczymy ...

Może się mylę, ale dziś wieczorem poczułem, że światła LED reagują nieco szybciej i bardziej niezawodnie niż wcześniej ...

Jak dotąd całkiem zadowolony ..

#2 ·
Piękny XC90 Ivos, ten brąz wygląda naprawdę ładnie!

#3 · (Edited)
@Ivos, bardzo ładnie i gratulacje z okazji MY19. Naprawdę miło słyszeć o twoich pozytywnych wrażeniach i doświadczeniach. Byłeś ostoją postępu.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#8 ·
Nie wiedziałem, że Maple Brown jest nadal dostępny w Europie. W USA został wycofany w roku modelowym 2019. Lubię swój Maple Brown 2018, ale nie widzę wielu samochodów w tym kolorze na drodze.

#62 ·
Nie wiedziałem, że Maple Brown jest nadal dostępny w Europie. W USA został usunięty dla roku modelowego 2019. Podoba mi się mój Maple Brown 2018, ale nie widzę wielu w tym kolorze na drodze.
O nie! Poważnie! Ja też mam Maple Brown 2018. Planuję przejść na 2021 T8 pod koniec mojego leasingu i, szczerze mówiąc, poważnie myślałem o pozostaniu przy Maple Brown. :-( Jakim kolorem go zastąpili? Ten Maple Brown jest niesamowicie piękny i DOSTAJĘ TAK WIELE komplementów na temat tego koloru!

#9 · (Edited)
Cóż, nie ma zbyt dużego wyboru kolorów dla XC90 ... Jeśli wykluczę zwykłą nudną biel, srebro, czerń i szarość, których naprawdę nie chcę, kolor, który miałem (złoty piasek lub jak się nazywał) i na pewno chcę inny kolor dla nowego samochodu, pozostaje tylko dżinsowy niebieski (którego nie lubię) i klonowy brąz - który wydaje się całkiem ładny i szlachetny. Wybór jest więc łatwy :) I podoba mi się fakt, że nie widzę ich zbyt wielu na drodze ... Dziś poszedłem na zakupy, a potem nie mogłem znaleźć mojego samochodu na parkingu i pomyślałem, że oszalałem, zapominając, gdzie zaparkowałem, chociaż byłem pewien, gdzie to było ... I dopiero po chwili przypomniałem sobie, że mam inny kolor samochodu :)))

#10 ·
Słodko wyglądająca jazda, gratulacje!

Nasz V90 T6 Inscription w kolorze klonowego brązu/bursztynu zbiera wiele komplementów. Założę się, że będziesz zbierać wiele pełnych podziwu spojrzeń...

Na zdrowie!

#12 ·
Po prostu zgodnie z oficjalną specyfikacją dostarczoną z samochodem, mój samochód ma PA 3. Ponadto zachowuje się również bardzo inaczej niż PA 2 ;)

#13 · (Edited)
Po prostu przez oficjalną specyfikację dostarczoną z samochodem, mój samochód ma PA 3. Ponadto zachowuje się również bardzo inaczej niż PA 2
Image
Przepraszam, ale czy możesz wyjaśnić, co masz na myśli przez "oficjalną specyfikację"? Czy to kartka papieru, naklejka na szybę, link online czy coś w tym stylu? Czy możesz dołączyć kopię, zdjęcie lub coś w tym rodzaju?

#14 ·
Jest zgodny ze specyfikacjami przekazanymi wewnętrznie przez producenta dealerowi i importerowi z wyprzedzeniem dotyczącym tego samochodu. I na pewno mogę powiedzieć, że teraz zachowuje się zupełnie inaczej - na tym samym odcinku krętej drogi, na którym testowałem go kilka razy wcześniej. Starsza wersja PA zjeżdżała z drogi, teraz mocno trzyma się zakrętów i pasów ruchu.

#15 · (Edited)
Jest to zgodne ze specyfikacjami podanymi wewnętrznie przez producenta dealerowi i importerowi z wyprzedzeniem dotyczącym tego samochodu. I na pewno mogę powiedzieć, że teraz zachowuje się zupełnie inaczej - na tym samym odcinku krętej drogi, na którym testowałem go kilka razy wcześniej. Starsza wersja PA zjeżdżała z drogi, teraz mocno trzyma się zakrętów i pasów.
Hmmm ok. Czy widziałeś tę wewnętrzną specyfikację z PA 3 wyraźnie wyszczególnioną i opisaną, czy tylko parafrazujesz to, co ci powiedziano itp.? PA zostało z czasem ulepszone dzięki aktualizacjom oprogramowania, więc możesz również zauważyć różnicę w wersjach oprogramowania - być może oprogramowanie nazywa się teraz "PA 3". Może jest nowy sprzęt. Jak dotąd wydaje się to nieco spekulacyjne - jedynym twardym dowodem, jaki znam, jest to, że MY19 S60/V60 ma PA "3" lub zaktualizowane PA, które integruje dane GPS.

#16 ·
Nie zamierzam wzywać jakiejś kontroli rządowej, aby to poświadczyć. Jeśli importer i dealer potwierdzają specyfikacje (wśród setek innych), nie mają powodu, aby nie mówić faktów i nie mam powodu, by w to wątpić. I nie obchodzi mnie, czy nazywa się to PA3 czy Donkey7. Ważne jest, jak to działa. Jedną ze specyfikacji PA3 jest to, że działa z danymi mapy.

#20 · (Edited)
Nie zamierzam wzywać jakiejś kontroli rządowej, aby to poświadczyć. Jeśli importer i dealer potwierdzają specyfikacje (wśród setek innych), nie mają powodu, aby nie mówić prawdy i nie mam powodu, aby w to wątpić.
Niestety importerzy/dealerzy czasami się mylą i podają fałszywe informacje. Zdarza się to cały czas w przypadku dealerów Volvo USA/w Stanach. Innym członkom forum dealerzy powiedzieli, że PA3 będzie dostępne dla starszych pojazdów jeszcze tego lata - co bezpośrednio zaprzecza temu, co powiedział ci twój dealer. Więc kto ma rację??
I nie obchodzi mnie, czy nazywa się to PA3 czy Donkey7. Ważne jest, jak to działa. Jedną ze specyfikacji PA3 jest to, że działa z danymi map.
Nie kłócę się z tym - wszyscy wiemy, że "PA3" w nowym S60/V60 działa w ten sposób.

#17 ·
Świetny kolor! Powodzenia z nią i dzięki za info o różnicach. :beer:

#21 ·
Kilka małych zmian w porównaniu do MY2017: Uruchamianie i wyłączanie silnika odbywa się teraz tylko w prawo (tak, w pewnym sensie bardziej logiczne). Nie mogę się powstrzymać, ale wydaje mi się, że światła LED reagują lepiej i szybciej niż wcześniej w nocy. Podczas zamykania i otwierania drzwi dźwięk zamka jest teraz znacznie płynniejszy niż wcześniej. Składanie tylnych zagłówków poprzez dotknięcie przycisku (ale jakoś nienawidzę faktu, że nie można ich wyjąć - po złożeniu tylnych siedzeń zajmują niepotrzebną przestrzeń (w moim starym XC70 można je było bardzo łatwo wyjąć). Tryb Off Road jest teraz ostatni po Dynamic (wcześniej Dynamic był ostatni). Ale zawieszenie pneumatyczne jest tak samo twarde jak wcześniej... Po 3 latach z Polestar, teraz jeżdżę bez Polestar. I nie jestem pewien, czy chcę Polestar. Samochód wydaje się być tak samo mocny, ale jakby bardziej delikatny i miękki. To tak, jakby silnik z Polestar miał nieco "ryczący" dźwięk... Spróbuję bezpośrednio porównać, czy w pobliżu jest jakiś MY19 z Polestar...

#23 ·
Ładny samochód Ivos, gratulacje! Czy Twój VOC obsługuje zdalne uruchamianie silnika czy tylko zdalne podgrzewanie?
Zobaczę w przyszłym tygodniu, kiedy VOC zostanie zainstalowany. Czy jest jakiś powód, dla którego nie powinno to działać ze wszystkimi opcjami? Mam nadzieję, że będzie można zdalnie uruchomić silnik i schłodzić samochód latem. Przynajmniej taki jest opis VOC, który widzę. Nie strasz mnie, że tutaj znowu może być to z czymś ograniczone :)

#26 ·
Zatem zdalne uruchamianie z VOC jest potwierdzone... Jest jedna zauważalna różnica Polestar: bez Polestar zmiana na niższy bieg (gdy lekko pod górę itp.) zajmuje kilka chwil dłużej...

#28 · (Edited)
Och! Nie wiedziałem, że aplikacja VOC dla starszych MY nie ma zdalnego uruchamiania. Mój MY19 XC90 można uruchomić zdalnie.
Zdalne uruchamianie za pośrednictwem VOC zależy od rynku i modelu. MY16 XC90 T8 ma zdalne uruchamianie w NA i prawdopodobnie na kilku innych rynkach. Zostało wprowadzone do produkcji MY17 w tygodniu 46 MY17 i umożliwiło modernizację bez kosztów dla właścicieli w NA dla T8, ale jest/był termin.

Nie wiem nic o innych modelach i rynkach (np. europejskie modele Diesla).

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#29 ·
Poprosiłem importera, aby potwierdził w Volvo Sweden (na podstawie mojego numeru VIN), czy mój samochód ma PA3, czy nie, a w ciągu dwóch dni producent potwierdził, że ten samochód jest już wyposażony w PA3.

#32 ·
Właśnie zobaczyłem recenzję XC90 MY2019 na edmunds.com i jakoś muszę się zgodzić. Podczas gdy kabina stała się naprawdę ładnie cicha w porównaniu do poprzednich wersji, szorstkość podwozia w jakiś sposób pozostaje lub jest może nawet nieco twardsza niż w moim poprzednim MY2017 (ale może dlatego, że samochód jest zupełnie nowy?). Każda nierówność na drodze jest mocno odczuwalna w środku ... (mam zawieszenie pneumatyczne).

"Komfort
8.0
Od pierwszego razu, gdy usiądziesz, jest oczywiste, że Volvo poświęciło dużo czasu na siedzenia XC90. Są świetne. To, co nie jest tak wspaniałe, to jazda. Nasz tester cierpiał z powodu szorstkości uderzenia na każdej nierówności, która wysyłała fizyczny i słyszalny wstrząs przez kabinę. Kabina jest w przeciwnym razie niezwykle cicha."

Tak, o ile na drodze nie ma żadnych nierówności, kabina jest bardzo cicha i wyrafinowana ... Ciekawe, dlaczego tak jest, podczas gdy na przykład Range Rover po prostu przelatuje nawet nad nierównymi drogami jakby ...

#34 ·
Właśnie zobaczyłem recenzję XC90 MY2019 na edmunds.com i jakoś muszę się zgodzić. Podczas gdy kabina stała się naprawdę cicha w porównaniu do poprzednich wersji, szorstkość podwozia w jakiś sposób pozostaje lub jest może nawet nieco twardsza niż w moim poprzednim MY2017 (ale może dlatego, że samochód jest zupełnie nowy?). Każda nierówność na drodze jest mocno odczuwalna w środku ... (mam zawieszenie pneumatyczne).

"Komfort
8.0
Od pierwszego razu, gdy usiądziesz, jest oczywiste, że Volvo poświęciło dużo czasu na siedzenia XC90. Są świetne. To, co nie jest tak wspaniałe, to jazda. Nasz tester cierpiał z powodu szorstkości uderzenia na każdej nierówności, która wysyłała fizyczny i słyszalny wstrząs przez kabinę. Kabina jest w przeciwnym razie niezwykle cicha."

Tak, chyba że na drodze jest jakaś nierówność, kabina jest bardzo cicha i wyrafinowana ... Ciekawe, dlaczego tak jest, podczas gdy na przykład Range Rover po prostu przelatuje nad nawet nierównymi drogami, jakby ...
Jestem zaskoczony, że jesteś zaskoczony, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że już posiadałeś ten pojazd. To nie tak, że XC90 naprawdę wiele się zmieniło w ciągu ostatnich dwóch lat modelowych.
Szczerze mówiąc, nerwowa/szorstka jazda jest jedną z bardziej znanych wad/negatywów na dużej części obecnej platformy SPA, w szczególności XC90.
Jeśli chcesz komfortowej jazdy, trzeba skierować się w stronę V90/V60 Cross Country z ich innym zawieszeniem/tuningiem.

#46 ·
Nigdy nie nadejdzie dzień, w którym będę właścicielem samochodu w kolorze odchodów.
Nadal ten sam facet narzeka na swojego XC90, a mimo to wciąż je kupuje. Co za dureń.
To piękny brązowy kolor... wygląda fantastycznie. Chciałbym, żeby nadal był opcją w USA. Z pewnością nie spojrzałbym na ten SUV i nie porównywał go do odpadów...

Dla porównania, moim pierwszym samochodem jako nastolatka był '69 Garbus... który miał około 12 lat, kiedy go dostałem. Był to bardzo wyblakły brąz, prawdopodobnie 2 lub 3 warstwa lakieru... nazwaliśmy ją Pterodaktyl Sh## :)

#39 ·
Wow, jest jedna rzecz, w którą naprawdę trudno uwierzyć... Nawet po tych 3 latach ludzie wciąż wspominają ten błąd przez cały czas, wszędzie, nawet w tym nowiutkim samochodzie z najnowszymi aktualizacjami oprogramowania, dzieje się to znowu i znowu każdego dnia: ZAPISANA POZYCJA WYŚWIETLACZA HEAD-UP CIĄGLE ZMIENIA SIĘ KAŻDEGO DNIA - i każdego ranka muszę ją znowu opuszczać, a następnego dnia znowu jest w górze i niewidoczna. No weźcie Volvo, czy wy to serio? :) Może czas powoli naprawić to małe utrapienie?

#41 · (Edited)
Tylko dla potwierdzenia, czy ustawienia wyświetlacza HUD są zapisywane zarówno z pamięcią ustawień fotela, jak i profilem kierowcy? Mój działa bez zarzutu od ponad roku.

Przypuszczam, że różne roczniki (MY) mogą mieć nieco inny kod i prawdopodobnie sprzęt w odniesieniu do HUD. Czy zauważyłeś jakieś nowe funkcje w HUD w MY19?

Mam nadzieję, że problem zostanie wkrótce rozwiązany.

#42 ·
Tylko dla potwierdzenia, czy ustawienia wyświetlacza HUD są zapisywane zarówno z pamięcią fotela, jak i profilem kierowcy? Mój działa bez zarzutu od ponad roku.

Przypuszczam, że różne roczniki mogą mieć nieco inny kod i prawdopodobnie sprzęt w odniesieniu do HUD. Zauważyłeś jakieś nowe funkcje w HUD w MY19?

Mam nadzieję, że wkrótce zostanie rozwiązany.
To działo się losowo w poprzednim samochodzie - czasami codziennie, czasami raz na dwa tygodnie itp. Tutaj, w nowym samochodzie, mam zapisany swój profil, łącznie z regulacją fotela, ale każdego ranka HUD podskakuje i zawsze muszę go obniżać ...