SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Mój samochód pierdzi...dużo...pytanie o filtr węglowy

1 reading
322 views 3 replies 2 participants last post by  SpaceRay  
#1 ·
Cześć wszystkim - '07 V50 tutaj. Samochód nie przyjmuje więcej niż kilka kropel benzyny na raz i pierdzi na biegu jałowym. Trochę zabawne... a jednak irytujące. Wymieniłem zawór odpowietrzający bezskutecznie - zawęziłem sprawę do zespołu filtra węglowego. Widzę filtr w tylnej ramie pomocniczej, ale jestem ciekaw, czy ktoś go wcześniej wyjmował. Jeśli odkręcę śruby, które widzę przez otwory w ramie pomocniczej, czy będzie można go wyciągnąć przez ramę pomocniczą, czy też ta praca wymaga opuszczenia tylnej ramy pomocniczej? Mówię o prostokątnym czarnym pudełku z przymocowanym do niego filtrem - zamierzam wymienić oba.

#2 ·
Zanim obwinisz pojemnik, sprawdź odpowietrznik filtra znajdujący się za prawym tylnym błotnikiem (po stronie wlewu paliwa), ponieważ może być zapchany.

Na zdjęciu poniżej przeciąłem plastikowy przewód w miejscu, gdzie widać połączenie, aby przetestować ciśnienie w układzie, ale możesz zrobić to samo, aby przetestować filtr i poszukać zwężenia w przewodzie do pojemnika. Strona filtra powinna być swobodna. Strona pojemnika powinna być swobodna, gdy samochód jest wyłączony i korek wlewu paliwa jest zdjęty.

Jeśli ostatecznie będziesz chciał wymienić pojemnik, to myślę, że śruby do pojemnika będą ogromnym problemem bez majstrowania przy ramie pomocniczej. Może być łatwiej po prostu wyciąć go i przymocować w jego miejsce inny.

#3 ·
Zanim obwinisz pojemnik, sprawdź odpowietrznik filtra znajdujący się za prawym tylnym nadkolem (strona wlewu paliwa), ponieważ może być zatkany.

Na zdjęciu poniżej przeciąłem plastikowy przewód w miejscu łączenia, aby przetestować ciśnienie w układzie, ale możesz zrobić to samo, aby przetestować filtr i poszukać zwężenia w przewodzie do pojemnika. Strona filtra powinna być drożna. Strona pojemnika powinna być drożna przy wyłączonym silniku i zdjętej pokrywie wlewu paliwa.

Jeśli chcesz wymienić pojemnik, myślę, że śruby do pojemnika będą ogromnym problemem bez majstrowania przy ramie pomocniczej. Może być łatwiej po prostu wyciąć go i zamocować inny na jego miejscu.

View attachment 305928
Dzięki SpaceRay. Czy możesz poradzić, co wskazuje na to, że odpowietrznik jest uszkodzony po przecięciu przewodu? Czy powinienem uznać to za odpowietrznik, jeśli samochód przestanie pierdzieć? Dzięki!

#4 ·
Jeśli odcięcie tej linii rozwiązuje problem, to tak, na pewno tak jest. Tylko nie działaj długoterminowo bez filtra. Nie chcesz, żeby brudne powietrze dostawało się do układu. Możesz tymczasowo przymocować gumką maskę filtrującą covid lub coś w tym rodzaju do otwartej strony kanistra - myślę, że to naprawdę idzie do pompy LDP, ale to nic nie zmienia.