SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

1 - 20 of 23 Posts

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #1 ·
OK, I figured that this will be the culprit of my misfires under boost. I figured it would be the MAP sensor or as some of You call it Boost Pressure sensor, which should be located on the pipe coming from the intercooler to the throttle body (ETM) according to VADIS:<p><IMG SRC="http://img30.imageshack.us/img30/6172/mapopd.jpg" BORDER="0"><p>As you can see there should be two sensors on the pipe, but there are NONE on mine.<p>Here's the pic of my pipe for reference (sorry for a bad shot but I put everything back together and didn't feel like taking everything apart)<p><IMG SRC="http://img529.imageshack.us/img529/4159/img0640large.jpg" BORDER="0"><p><br>So now the question. Where's the MAP Sensor located on a 2004 S60R ??<p>Art<br>
 

·
Registered
Joined
·
7,954 Posts
Mine is on the drivers side pipe that goes from the Throttle body to the Intercooler. <p>Should be close to the Lower radiator hose.
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Re: (chinaonnitrous1)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>chinaonnitrous1</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Mine is on the drivers side pipe that goes from the Throttle body to the Intercooler. <p>Should be close to the Lower radiator hose.</TD></TR></TABLE><p>So it would be in the approximate location marked in the first pic, right?<p>Art<br>
 

·
Registered
Joined
·
1,480 Posts
I believe its closer to the "6" in the VADIS diagram. I'll go check on my old pipe real quick.<p>edit: Nvm. I was thinking about where I placed my Aquamist nozzle. The MAP sensor is on the IC outlet. Marked "18" on your diagram.
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Re: (SHIFT_S60R)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>SHIFT_S60R</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">I believe its closer to the "6" in the VADIS diagram. I'll go check on my old pipe real quick.</TD></TR></TABLE><p>I appreciate that!<p><TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>SHIFT_S60R</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote"><br>edit: Nvm. I was thinking about where I placed my Aquamist nozzle. The MAP sensor is on the IC outlet. Marked "18" on your diagram.</TD></TR></TABLE><p>OK, so let me ask you this. Does IAT and MAP share the same sensor on the P2R ??<p>Art
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Re: (SHIFT_S60R)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>SHIFT_S60R</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Just wanted to post *****, and let you know I edited my post above, in case you were just looking for another post.</TD></TR></TABLE><p>I've edited my post also <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/tongue.gif" BORDER="0"><p>To not get confused.<p>Does IAT and MAP share the same sensor on the P2R ??<p>And what could be the cause of intermittent misfire (no CEL) when car is starting to produce boost and in higher RPM's? I've switched to stock TCV from the IPD HD one and same thing. Replaced and regapped plugs twice now first at 0.029 and now at 0.026.<p><br>Art<BR><BR>
<i>Modified by elpresspl at 9:08 PM 8-16-2009</i>
 

·
Registered
Joined
·
1,578 Posts
Re: (elpresspl)

<A HREF="http://forums.swedespeed.com/zerothread?id=118560" TARGET="_blank">http://forums.swedespeed.com/zerothread?id=118560</A><p>maybe some of that will help
 

·
Registered
Joined
·
16,945 Posts
correct location ........................<br><IMG SRC="http://i267.photobucket.com/albums/ii298/R410a/img0640large.jpg" BORDER="0"><p><IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/biggrin.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Re: (Chilled Man)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>FEO</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote"><A HREF="http://forums.swedespeed.com/zerothread?id=118560" TARGET="_blank">http://forums.swedespeed.com/zerothread?id=118560</A><p>maybe some of that will help</TD></TR></TABLE><p>Thanks!<p><TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>Chilled Man</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">correct location ........................<br><A HREF="http://i267.photobucket.com/albums/ii298/R410a/img0640large.jpg" TARGET="_blank">http://i267.photobucket.com/al...e.jpg</A><p><IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/biggrin.gif" BORDER="0"> </TD></TR></TABLE><p>So IAT and MAF share the same sensor.<p>Thanks Guys!<p>Art<br>
 

·
Registered
Joined
·
16,945 Posts
I would say yes on the MAF and IAT sensor being the same since it does both of things with one sensor <p>Air Volicity is messued by how fast the heated element is cooled off. <p>Also by telling how fast its cools off your able to tell the temp of the incomeing air <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/biggrin.gif" BORDER="0"> <p>
 

·
Registered
Joined
·
10,560 Posts
Re: (elpresspl)

I'm pretty sure the MAF does it's own thing...
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Re: (SHIFT_S60R)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>SHIFT_S60R</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">Just to clarify, you guys probably mean the MAP and IAT. Not the MAF.</TD></TR></TABLE><p>Yes, I mistyped that one <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/tongue.gif" BORDER="0"> I mean MAP<p>Art<br>
 

·
Registered
Joined
·
16,945 Posts
<IMG SRC="http://i267.photobucket.com/albums/ii298/R410a/todayssss005-1.jpg" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
1,844 Posts
on the P2R the IAT and MAP is the same device. On the pic in the first post, it is "18" and is actually depicted in the right location.
 

·
Registered
Joined
·
16,945 Posts
ok retard moment what does MAP stand for ? <p>I know <p>IAT = Intake Air Temp<br>MAF= Mass Air Flow Sensor <br>MAP = Mass Air ? <p>brain dead a bit right now <br>
 

·
Registered
Joined
·
1,844 Posts
Re: (Chilled Man)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>Chilled Man</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">ok retard moment what does MAP stand for ? <p>I know <p>IAT = Intake Air Temp<br>MAF= Mass Air Flow Sensor <br>MAP = Mass Air ? <p>brain dead a bit right now <br></TD></TR></TABLE><br>Manifold absolute pressure. So, Justin, what's the latest on the PC guy <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/biggrin.gif" BORDER="0">
 

·
Registered
Joined
·
2,964 Posts
Re: (IwantaS60R)

What is sensor #4 on the picture?
 

·
Registered
Joined
·
1,844 Posts
Re: (Short Circuit)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD><i>Quote, originally posted by <b>Short Circuit</b> »</i></TD></TR><TR><TD CLASS="quote">What is sensor #4 on the picture?</TD></TR></TABLE><p>Doesn't exist on the "R". On some volvos the IAT and the MAP are separate. On ours it is one combo sensor, #18.<p> <IMG NAME="icon" SRC="http://www.vwvortex.com/vwbb/embeer.gif" BORDER="0">
 
1 - 20 of 23 Posts
Top