SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
Status
Not open for further replies.

Komunikat o niskim ciśnieniu w oponach

10K views 60 replies 16 participants last post by  V70 Brad  
#1 ·
Otrzymałem wiadomość, że ciśnienie w oponach jest niskie i powinienem sprawdzić stan samochodu na centralnym wyświetlaczu (prawdopodobnie, aby dowiedzieć się więcej szczegółów).
Image
Sprawdziłem więc i dowiedziałem się, że "ciśnienie w oponach jest niskie" (dziękuję za informację). Ale mam nadzieję, że po kliknięciu na szczegóły dowiem się w końcu, która opona ma niskie ciśnienie itp.? Więc chodźmy w końcu coś znaleźć...
Image
Po kliknięciu na wymagane "szczegóły" dowiedziałem się, że "ciśnienie w oponach jest niskie" (jeszcze raz dziękuję za nową informację) i że powinienem sprawdzić wszystkie opony... Naprawdę przydatne!! Wow! Dlaczego zostałem skierowany 2 razy, aby uzyskać nowe szczegółowe informacje na ten temat, podczas gdy za każdym razem dowiadywałem się tego samego? Dlaczego Volvo nie jest w stanie powiedzieć mi istotnej informacji, KTÓRA opona ma niskie ciśnienie (i może również poinformować mnie o wartości ciśnienia)? A może coś przeoczyłem?
Image

• Like
Reactions: Mikey3465
Save
#2 ·
Lol, witaj w koszu na śmieci, jakim jest tpms Volvo. Mieli sprawny, bezpośredni tpms w 2016 roku, który faktycznie wskazywał ciśnienie w poszczególnych oponach, a następnie zdecydowali się na obniżenie do pośredniego tpms od '17 roku. Ten system wykorzystuje obwód toczenia do określenia, czy opona jest słaba i NIE mierzy ani nie wyświetla ciśnienia w poszczególnych oponach. Przynajmniej wskazuje (lub powinien) która opona jest słaba, ale z doświadczenia z naszym '19 jest często niedokładny i wadliwy. Wygląda na to, że Volvo poszło o krok dalej i teraz nawet nie wskazuje, która opona jest słaba.

Dla tak wspaniałego (i drogiego) pojazdu, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo, naprawdę trudno pojąć, że Volvo zdecydowało, że nie musimy znać ciśnienia w oponach. Tpms (lub jego brak) to moja największa skarga na ten samochód

• Like
Reactions: Ultrarunner511
Save
#3 ·
Nie mogę tego teraz zmierzyć, ale na oko wszystkie opony wydają się być w porządku. Ale kierując się bardzo elementarną logiką: jeśli system informuje, że w którejś oponie jest niskie ciśnienie, to musi jakoś dojść do tej wiedzy, widząc, że w którejś oponie jest niższe ciśnienie? (nie we wszystkich oponach, ale w jednej konkretnej oponie?). Zatem w jakiś sposób mierzy ciśnienie każdej opony? Jeśli nie, to skąd może wiedzieć, że nastąpiła jakaś zmiana ciśnienia? A jeśli wie, w której oponie jest niższe ciśnienie - dlaczego u licha o tym nie informuje???? To w ogóle nie ma sensu?

Save
#4 ·
Kiedy pompujesz powietrze, chcesz napompować wszystkie opony, a nie tylko jedną.

I widziałem, że jedna opona w moim przypadku jest oznaczona na pomarańczowo. Widzę również, że nie ostrzega mnie, gdy wszystkie opony są o 5-9 psi niższe.

I nie mierzy ciśnienia. Mierzy obrót każdego koła, aby sprawdzić, czy średnica opony jest inna, a zatem ciśnienie jest inne.

Może działać lub nie działać w niektórych przypadkach. To nie jest idealne.

Save
#5 ·
W ogóle nie mierzy ciśnienia w oponach. Liczy obroty kół, a system uruchamia się, gdy jedno koło obraca się z inną prędkością niż pozostałe przez pewien czas. Moim zdaniem największym problemem jest to, że generalnie pokazuje niskie ciśnienie, nawet jeśli jest wysokie... po prostu wie, że koło obraca się z inną prędkością. Tutaj nakład pracy przy kodowaniu jest dość niski. Zakłada się, że sprawdzasz wszystkie cztery opony, gdy pojawia się komunikat... więc uważają, że nie ma potrzeby identyfikowania, które koło. Plusem tego wszystkiego jest to, że nie ma baterii, które mogłyby się zepsuć, a czujniki generalnie wytrzymują cały okres eksploatacji pojazdu bez konieczności naprawy. Niektórzy ludzie doprowadzają się do szału, nie mając odczytów ciśnienia, w których nie widzę dużej wartości, więc osoby te generalnie nie powinny kupować nowszego Volvo. Istnieją bardzo tanie zewnętrzne czytniki ciśnienia w zaworach. Kupiłem parę za mniej niż 30 dolarów tylko po to, żeby zobaczyć, czy dobrze działają. Uważam to za irytujące, ale jestem też zbyt leniwy, żeby je zdjąć, działają dobrze w moim XC70... chociaż ktoś słusznie zauważył, że koła powinny być ponownie wyważone podczas ich używania.

#6 ·
W moim XC90 z 2020 roku szczegóły powinny pokazywać widok z góry z podświetlonymi każdym kołem. Tydzień temu mieliśmy duży spadek temperatury i rzeczywiście wszystkie cztery koła były podświetlone. Ciśnienie spadło o 5 psi na koło. W zeszłym roku otrzymałem ostrzeżenie i jedno koło było podświetlone z powodu niskiego ciśnienia. Gwóźdź spowodował powolny wyciek, a opona spadła o około 6 psi.

Jestem zaskoczony, że Twój samochód nie ma takiego ekranu szczegółów. Zastanawiam się, czy to zmiana na rok 2023.

Wożę w samochodzie dobry, pełny manometr tarczowy. Jak dotąd uważam, że system ciśnienia Volvo jest użyteczny.

Save
#7 ·
Osobiście wolę, aby ciśnienie w oponach było wnioskowane za pomocą czujników prędkości kół w porównaniu do dodatkowego sprzętu (i kosztów) czujników zamontowanych w każdym kole. Niedawno przeszedłem przez kłopot i koszty wymiany i programowania nowych czujników w jednym z moich samochodów. Ten samochód nie był Volvo, ponieważ samochody Volvo na szczęście same stwierdzają, że nowy czujnik został zainstalowany bez konieczności programowania.

Sprawdzanie ciśnienia we wszystkich 4 oponach, aby znaleźć oponę z niskim ciśnieniem, nie jest dla mnie dużym problemem.

Jedynym problemem z używaniem czujników prędkości kół do wnioskowania o ciśnieniu w oponach jest to, że gdy temperatura spada i wszystkie 4 koła tracą to samo ciśnienie, samochód nie wykryje, że ciśnienie w oponach jest niskie, ponieważ wszystkie koła nadal obracają się z tą samą prędkością.

#8 · (Edited)
Cóż, większość samochodów w tej kategorii pokazuje wartości ciśnienia w oponach... Ale mimo wszystko - posiadanie tych 3 poziomów komunikatów i bycie zmuszanym do przejścia do następnego i otrzymywanie tych samych informacji na końcu, co na początku, nie wygląda na zbyt wyrafinowane, inteligentne i użyteczne w ogóle?

Save
#9 ·
Cóż, większość samochodów w tej kategorii pokazuje wartości ciśnienia w oponach... Ale mimo wszystko - posiadanie tych 3 poziomów komunikatów i bycie popychanym do następnego i otrzymywanie tych samych informacji na końcu co na początku nie wygląda zbyt wyrafinowanie, inteligentnie i ogólnie przydatnie?
Można by argumentować, że trzykrotne usłyszenie, że ciśnienie w oponach jest niskie i dalsze poszukiwanie szczegółów też nie jest zbyt wyrafinowane.

Dla mnie wygląda to jak programistyczne symbole zastępcze. Programista dostaje zadanie skonfigurowania wszystkich tych menu. Ale wtedy menu nigdy nie są używane głębiej dla niektórych tematów... zasadniczo są to tylko zaprogramowane zadania, ale żadne prawdziwe informacje dla konsumenta poza niskim ciśnieniem, które jest wszystkim, czego klient naprawdę potrzebuje, aby zainicjować zadanie weryfikacji ciśnienia i dokonywania regulacji. Ta sama struktura dla innych komunikatów, które przechodzą przez system statusu samochodu, wszystkie zaprogramowane tak samo, tylko wskazujące na różne komunikaty.

Moim zdaniem to trochę jak wskaźnik paliwa... Nigdy nie widziałem skargi, że wskaźnik paliwa nie podaje pozostałej objętości paliwa. Obecnie może pokazywać mile, ale dokładna objętość nigdy nie była potrzebna. Kiedy tankujesz samochód, możesz obserwować wzrost ceny... ale prawdopodobnie nie mówisz "cóż, to jest zbiornik o pojemności 16 galonów i dodam 12 galonów". Napełniasz go. Opony jednak tak naprawdę nie potrzebują informacji o stopniu niskiego ciśnienia, aby wiedzieć, że należy je sprawdzić i uzupełnić, i nie używasz systemu samochodu, aby zobaczyć, ile należy dodać... ponieważ niskie ciśnienie jest złe, powinieneś uzupełnić, a nie siedzieć i mówić "cóż, mogę przejechać jeszcze 5 psi". To samo z usunięciem wskaźników temperatury... ludzie narzekają na to... ale nowoczesne temperatury naprawdę nie są pomocne. Masz czujnik niskiego poziomu płynu chłodzącego i czujnik wysokiej temperatury płynu chłodzącego. Codzienna jazda, a nawet zapobieganie uszkodzeniom, nie jest wspomagana przez wiedzę o czymś więcej niż te dwie obawy.

#10 ·
A jeśli chodzi o pokazywanie poziomu paliwa i pozostałego zasięgu, to w tym nowym samochodzie jest naprawdę ŹLE. Jedziesz dokładnie z tą samą prędkością przez kilka godzin i ciągle się zmienia jak szalone... Tankujesz po drodze, pokazuje zasięg 800 km, a po 10 minutach pokazuje 400 km, a po kolejnych 20 minutach 600 km, potem 300 km, zatrzymujesz się, uruchamiasz samochód i 500 km... i to tylko 4 małe punkty, w których naprawdę nie widać, ile jeszcze masz paliwa...

Save
#11 ·
Cóż, tak naprawdę nie ... To duża różnica, jeśli opona traci trochę powietrza (0,1 itp.) lub dużo - co dobrze wiedzieć ... Zamiast tracić czas na ślepe sprawdzanie, która z nich to, powinno być po prostu niezbędne, aby system bezpośrednio poinformował, która z nich to.

A jeśli chodzi o pokazywanie poziomu paliwa i pozostałego zasięgu, jest naprawdę ŹLE w tym nowym samochodzie. Jedziesz dokładnie z tą samą prędkością przez kilka godzin i ciągle się zmienia jak szalone ... Tankujesz po drodze, pokazuje zasięg 800 km, a za 10 minut pokazuje 400 km, a za kolejne 20 minut 600 km, potem 300 km, zatrzymujesz się, uruchamiasz samochód i 500 km ... i to tylko 4 małe punkty, w których naprawdę nie widać, ile jeszcze masz paliwa ...
Wskaźnik paliwa jest nadal wyświetlany. Po prostu idź zatankować, gdy widzisz, że jest 1/6 lub 1/8 lub mniej. Proste.

Wysłane z mojego moto g power (XT2041DL) używając Tapatalk

Save
#13 ·
Pasywny TPMS śledzi prędkości kół i porównuje wszystkie 4 ze sobą i z zapisanymi wartościami. Jeśli 1 koło wyraźnie różni się od tego, co powinno obliczyć, poinformuje Cię, że to koło jest wysokie/niskie.
Jeśli wiele kół jest nieprawidłowych, nie wie, które jest wysokie lub niskie, tylko że coś jest nie tak. Na przykład, jeśli 2 są wyższe niż pozostałe 2, tak naprawdę nie wie, czy są WYSOKIE, czy pozostałe 2 są NISKIE.
Pozwala jednak wiedzieć, że "Hej, coś jest nie tak" całkiem dobrze, tylko czasami musisz być ostatnim mózgiem zaangażowanym w ten proces.

• Like
Reactions: Delmarva
Save
#14 ·
Więc koniec historii: komunikat ostrzegawczy o niskim ciśnieniu w oponach wciąż się włączał. Poszedłem dzisiaj do warsztatu oponiarskiego, zmierzyli ciśnienie i stwierdzili, że ciśnienie jest normalne i standardowe i dokładnie takie samo dla wszystkich opon. Więc dziękuję mój drogi samochodzie za dobre poinformowanie mnie o pewnych problemach ...

Save
#16 ·
Tak więc koniec historii: komunikat ostrzegawczy o niskim ciśnieniu w oponach wciąż się pojawiał. Poszedłem dzisiaj do warsztatu oponiarskiego, zmierzyli ciśnienie i stwierdzili, że ciśnienie jest normalne i standardowe i dokładnie takie samo dla wszystkich opon. Więc dziękuję mój drogi samochodzie za dobre poinformowanie mnie o pewnych problemach...
Czy zrobili/zrobiłeś ponowną naukę?

Save
#15 ·
Miałem ten sam problem wiele razy w naszym '19... ostrzeżenie tpms z idealnym ciśnieniem w oponach. Nie obchodziłoby mnie to, gdyby dotyczyło głównie mojego pojazdu (w mojej starej ciężarówce brakuje czujników i kontrolka tpms świeci się od ponad 350 tys. mil), ale ten pojazd został kupiony dla mojej żony, aby zapewnić jej i dzieciom jak największe bezpieczeństwo i myślę, że to obejmuje również brak konieczności niepotrzebnego zatrzymywania się w celu sprawdzenia ciśnienia w oponach. Po pierwszym fałszywym alarmie mówię jej teraz, żeby ignorowała ostrzeżenia, chyba że opona wygląda na wizualnie niską, a ja po prostu sprawdzam wszystko, kiedy wracam do domu. Mieliśmy szczęście, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy nie było fałszywych alarmów, ale w tym momencie w ogóle nie wierzę w tpms.

W przeciwnym razie fantastyczny pojazd, ale tpms był tylko utrapieniem.

• Like
Save
#18 ·
Miałem mnóstwo problemów z pasywnym TPMS w moich XC90. Zarówno mnóstwo fałszywych alarmów (jak powyżej), jak i niewykrywanie rzeczywistych spadków. Miałem spadki o 15 psi, które pozostały niewykryte. I całkowicie bezużyteczne w zimne dni.

To wstyd dla firmy, która szczyci się bezpieczeństwem. W samochodzie, T8, bez koła zapasowego. Trzeba się zastanowić, kto do cholery zatwierdził ten wybór... jasne, zaoszczędzić 200 dolarów na czujnikach w pojeździe za 80 000 dolarów - bo tego właśnie szukają klienci Volvo, prawda? Poświęcić trochę bezpieczeństwa za 200 dolarów?

Żeby dolać oliwy do ognia, pierwszy SPA XC90, którego kupiłem, 2016 D5 we Włoszech, miał aktywny system TPMS, który działał wspaniale.

#24 ·
Miałem mnóstwo problemów z pasywnym TPMS w moich XC90. Zarówno mnóstwo fałszywych alarmów (jak powyżej), jak i niewykrywanie rzeczywistych spadków. Miałem spadki o 15 psi, które nie zostały wykryte. I całkowicie bezużyteczne w zimne dni.

To wstyd dla firmy, która szczyci się bezpieczeństwem. W samochodzie, T8, bez koła zapasowego. Trzeba się zastanowić, kto do cholery zatwierdził ten wybór... jasne, zaoszczędź 200 dolarów na czujnikach w pojeździe za 80 000 dolarów - bo tego właśnie szukają klienci Volvo, prawda? Poświęcić trochę bezpieczeństwa za 200 dolarów?

Co gorsza, pierwszy model SPA XC90, który kupiłem, 2016 D5 we Włoszech, miał aktywny system TPMS, który działał wspaniale.
Cieszyłem się, słysząc, że to pośredni TPMS, ale smutno mi było słyszeć, że implementacja jest do bani. Szkoda, że trzeba wymieniać cały czujnik TPMS, gdy bateria się wyczerpie (
Nie ma czujnika... mierzy tylko obrót. Jeśli wszystkie cztery opony spadną o tę samą wartość i zmierzą w przybliżeniu równe psi na wszystkich czterech, nie będzie żadnego ostrzeżenia. Jedna z wielu wad pośredniego tpms.
samochód mógłby łatwo mierzyć obroty na milę i wykrywać różnicę wskazującą na niskie ciśnienie, nawet jeśli wszystkie 4 opony są takie same. Czy wiemy, że tego nie robi?

Save
#19 ·
Kiedy temperatura spada, to normalne, że widzisz ostrzeżenie. Polecam kupić manometr do opon za 10 $ (z prawdziwą tarczą, nie cyfrowy ani typu flet) i trzymać go w samochodzie. Sprawdzam ciśnienie we wszystkich 4 oponach co najmniej raz w miesiącu. Sprawdź zalecane ciśnienie w oponach na lewych drzwiach i wyreguluj. Zawsze na zimnych oponach.

#20 ·
Kiedy temperatura spada, normalne jest zobaczenie ostrzeżenia.
Jakie jest zatem znaczenie ostrzeżenia? Mówi ci, że temperatura spadła? Również logika sekwencji wiadomości - mówiąca ci, że zobaczysz więcej szczegółów w następnej wiadomości, a na końcu zobaczysz tylko ten sam komunikat 3 razy?

Twoja przednia szyba jest pęknięta! (kiedy pada deszcz, normalne jest zobaczenie ostrzeżenia ;)

Save
#23 ·
Nie ma czujnika... tylko pomiary obrotu. Jeśli wszystkie cztery opony opadną o tę samą wartość i ciśnienie w każdym z nich będzie w przybliżeniu równe, nie będzie ostrzeżenia. Jedna z wielu wad pośredniego systemu TPMS.

• Like
Reactions: rpmccormick
Save
#30 ·
Nie ma czujnika... mierzy tylko obrót. Jeśli wszystkie cztery opony opadną o tę samą wartość i ciśnienie we wszystkich czterech będzie w przybliżeniu równe, nie będzie ostrzeżenia. Jedna z wielu wad pośredniego tpms.
Pośredni tak naprawdę oszczędza pieniądze w dłuższej perspektywie, można zapłacić 200-400, a czasem więcej za programowanie i instalację, gdy czujnik ulegnie awarii za 7-10 lat, lub można użyć płynu do czyszczenia hamulców i wyczyścić magnetyczny przetwornik, jeśli jest brudny, za powiedzmy 33¢ CRC, najwyższy czas, aby luksusowy samochód zaoszczędził komuś trochę pieniędzy.

Save
#25 ·
Pytanie brzmi, dlaczego ten (luksusowy) samochód nie może po prostu mierzyć bezpośrednio ciśnienia w każdej oponie i natychmiast wyświetlać go na wyświetlaczu?

Save
#28 ·
Pytanie brzmi, dlaczego ten (luksusowy) samochód nie może po prostu mierzyć bezpośrednio ciśnienia w każdej oponie i natychmiast wyświetlać go na wyświetlaczu?
Odpowiedź na twoje pytanie wydaje się oczywista. Zastanawiam się, dlaczego samochód został kupiony, jeśli pośredni tpms nie spełniał twoich potrzeb.

• Like
Reactions: Ryandist33
Save
#26 ·
To naprawdę nie ma sensu… Volvo miało już ten system stworzony dla xc90, a potem zdecydowało się go porzucić, więc nie wymagałoby to żadnych dodatkowych prac inżynieryjnych. Wiele znacznie tańszych pojazdów ma bezpośredni tpms, w tym kilka podstawowych modeli pick-upów na naszym ranczu. A cała argumentacja dotycząca wymiany czujników jest niedorzeczna… oba moje pojazdy z bezpośrednim tpms wciąż działają idealnie (9-letni ctsv z 30 000 mil i 7-letni cummins dodge ze 130 000) i nigdy nie wymagały wymiany czujnika. Nie mówię, że się to nie zdarza, ale przy wymaganej częstotliwości jest to pomijalny dodatkowy koszt w stosunku do korzyści.

Save
#32 ·
To naprawdę nie ma sensu… Volvo już miało ten system stworzony dla xc90, a potem zdecydowało się go porzucić, więc nie wymagałoby to żadnych dodatkowych prac inżynieryjnych. Wiele znacznie tańszych pojazdów ma bezpośredni tpms, w tym kilka podstawowych modeli pick-upów na naszym ranczu. A cała argumentacja dotycząca wymiany czujników jest niedorzeczna… oba moje pojazdy z bezpośrednim tpms wciąż działają idealnie (9-letni ctsv z przebiegiem 30 000 mil i 7-letni cummins dodge z przebiegiem 130 000) i nigdy nie wymagały wymiany czujnika. Nie mówię, że się to nie zdarza, ale przy wymaganej częstotliwości jest to pomijalny dodatkowy koszt w stosunku do korzyści.
Nienawidzę systemu TPMS Volvo. Moim zdaniem to proste równanie kosztów na jednostkę. Volvo wprowadziło kilka zmian w modelach z późnego 2016/wczesnego 2017 roku, w tym: mocniejsze szwy na przednich skórzanych siedzeniach, więcej obróbki dla „zaktualizowanych” pierścieni tłokowych, standardowe reflektory LED itp. Te małe dodatkowe koszty muszą być zrównoważone przez tłuszcz, który można odciąć, aby utrzymać taki sam/podobny koszt dla klienta.

Jak już wcześniej mówiłem, Volvo nie zajmuje się dostarczaniem klientom cennych informacji, takich jak PSI, temperatura silnika, temperatura skrzyni biegów itp. Niech komputery się tym zajmą i jednocześnie sprawią, że produkcja będzie tańsza. Wygrana/wygrana dla Volvo.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#29 ·
Dostałem wiadomość, że ciśnienie w oponach jest niskie i powinienem sprawdzić stan samochodu na centralnym wyświetlaczu (prawdopodobnie aby dowiedzieć się więcej szczegółów). View attachment 171534

Więc sprawdziłem i dowiedziałem się, że "ciśnienie w oponach jest niskie" (dziękuję za informację). Ale mam nadzieję, że po kliknięciu na szczegóły w końcu dowiem się, która opona ma niskie ciśnienie itp.? Więc chodźmy w końcu coś znaleźć...

View attachment 171535

Zatem po kliknięciu na wymagane "szczegóły" dowiedziałem się, że "ciśnienie w oponach jest niskie" (jeszcze raz dziękuję za nową informację) i że powinienem sprawdzić wszystkie opony...

Naprawdę przydatne!! Wow! Dlaczego zostałem skierowany 2 razy, aby uzyskać nowe szczegółowe informacje na ten temat, podczas gdy za każdym razem dowiadywałem się tego samego? Dlaczego Volvo nie jest w stanie podać mi istotnych informacji, KTÓRA opona ma niskie ciśnienie (i może również poinformować mnie o wartości ciśnienia)? A może coś przeoczyłem?

View attachment 171536
Jestem pewien, że ktoś już to powiedział, ale Volvo używa czujników prędkości kół, prosta konstrukcja i szczerze mówiąc, wielu europejskich producentów z tego korzystało i niektórzy do tego wracają.

To wszystko, co jest, to nacięte koło zębate na twojej osi, jest magnetyczny przetwornik, który jest nad głową w tym roku, tworzy falę prostokątną, gdy zęby przechodzą obok magnesu, co weryfikuje z zaprogramowanym algorytmem, że "hej, opona jest napompowana do X ilości psi, wszystko jest w porządku po naszej stronie", lub gdy opona jest niska, wyśle ​​tę falę prostokątną z inną "wysokością", algorytm powie "hej, to nie jest poprawne" i wyśle ​​ci komunikat o błędzie.

Szczerze mówiąc, jeśli dostaniesz to światło, sprawdź wszystkie opony, a nie tylko jedną. Osobiście uważam, że "obniżenie" w technologii sprawi, że ludzie zaczną zwracać uwagę na swój drugi najdroższy zakup obok hipoteki.

Save
#33 · (Edited)
Lol, chyba powinienem powiedzieć mojej żonie, żeby podziękowała Volvo za to, że zatrzymała się, aby sprawdzić ciśnienie w oponach z naszym nastolatkiem i niemowlęciem w samochodzie, zamiast patrzeć na deskę rozdzielczą, żeby zobaczyć, czy może bezpiecznie jechać dalej. Przypuszczam, że iTPMS nie byłoby takie złe, gdyby nie było tak niedokładne i wadliwe, nieustannie przypominając nam, jak bezwartościowy jest ten system. Jedyny raz, kiedy poprawnie wskazał kilka opon, które były nieprawidłowe, było po serwisie, w którym dealer napompował dwa z opon. Przejechanie zaledwie 40 mil wystarczyło, żeby powiedzieć nam, że jest problem. Za każdym innym razem, gdy system wskazywał problem, wszystkie opony były prawidłowo napompowane.

Dużo lepiej niż d-tpms w mojej ciężarówce służbowej, który natychmiast informuje mnie, czy warsztat opon nie ustawił prawidłowego ciśnienia po rotacji 🙄

• Like
Save
#34 ·
Lol, chyba powinienem powiedzieć mojej żonie, żeby podziękowała Volvo za to, że kazało jej zatrzymać się, aby sprawdzić ciśnienie w oponach z naszym nastolatkiem i niemowlęciem w samochodzie, zamiast patrzeć na deskę rozdzielczą, żeby zobaczyć, czy może bezpiecznie jechać dalej. Przypuszczam, że iTPMS nie byłoby takie złe, gdyby nie było tak niedokładne i wadliwe, nieustannie przypominając nam, jak bezwartościowy jest ten system. Jedyny raz, kiedy poprawnie wskazał kilka nieprawidłowych opon, było to po serwisie, w którym dealer napompował dwa z opon za mocno. Przejechanie zaledwie 40 mil wystarczyło, żeby powiedzieć nam, że jest problem. Za każdym innym razem, gdy system wskazywał problem, wszystkie opony były prawidłowo napompowane.

Dużo lepiej niż d-tpms w mojej ciężarówce, które natychmiast informuje mnie, czy warsztat oponiarski nie ustawił prawidłowego ciśnienia po rotacji 🙄
👏 👏 👏

Save
#35 ·
Co wszyscy robili 15 lat temu, zanim TPMS stało się obowiązkowe? Założę się, że kochali swoje samochody i nie myśleli: "wow, chciałbym, żeby ktoś sprawił, że mój samochód będzie kosztował więcej, żeby musiał mi mówić, żebym sprawdził opony"

• Love
Reactions: Ryandist33
Save
#36 ·
Co wszyscy robili 15 lat temu, zanim TPMS stało się obowiązkowe? Założę się, że kochali swoje samochody i nie myśleli: "wow, chciałbym, żeby ktoś sprawił, że mój samochód będzie kosztował więcej, żeby musiał mi mówić, żebym sprawdził opony"
Czy nie wystarczyłoby, żeby samochód nie generował takich komunikatów i bezużytecznych natrętnych ostrzeżeń? Samochód "myśli", a nie my... Powinien nas po prostu kochać?

#46 ·
Och, teraz to ma sens. Umieścili miejsce na manometr do opon tylko po to, by ćwiczyć na wypadek, gdy ciśnienie w oponach faktycznie spadnie. Więc wszystkie te fałszywe alarmy to po prostu współczesny motoryzacyjny odpowiednik „próby pożarowej”.

• Like
Save
#48 ·
Zgodnie z prawem musisz zostać powiadomiony w ciągu 8-10 psi lub 0,55-0,68 bara lub 25% spadku, o ile wiem, od 2007 roku. Niezależnie od tego, czy masz DTPMS czy ITPMS, możesz kupić nakrętki, które mają ocenę Bluetooth, która jest wyświetlana na Twoim telefonie, nie rozumiem, o co wszyscy się czepiają, skoro istnieją rozwiązania z rynku wtórnego??

Save
#49 ·
Rozwiązanie z rynku wtórnego to po prostu nasadka na trzpień zaworu, która podtrzymuje trzpień zaworu w pozycji otwartej i opiera się na uszczelnieniu nasadki trzpienia zaworu, aby zapobiec wydostawaniu się powietrza. Uszczelnienia te często zawodzą (co przydarzyło się kilku moim znajomym, którzy mieli je w swoich przyczepach) i w zasadzie zamieniają się w powolny wyciek. Nic tak jak przebita lub słabo napompowana opona spowodowana przez jedno z tych rozwiązań z rynku wtórnego.

Mimo że jest wiele powodów do "narzekania" na iTPMS Volvo, w tym wątku problemem są fałszywe alarmy. Nasz tpms ostrzegł nas około pół tuzina razy... we wszystkich przypadkach, z wyjątkiem jednego, wszystkie opony miały odpowiednie ciśnienie i nie powinny wywołać żadnego alarmu. Jedyny raz, kiedy faktycznie zadziałał, dwie opony były znacznie przepompowane przez dealera podczas serwisu i zajęło tpms około 40 mil jazdy, aby zauważyć problem.

Z mojego doświadczenia z naszym Volvo, lepiej byśmy się czuli bez tpms niż z obecnym systemem. Ale w tej cenie (nasz t6 miał nową cenę katalogową 83 tys. dolarów), to wstyd, że Volvo zdecydowało się wyeliminować dTPMS, w który pierwotnie wyposażony był spa xc90 w 2016 roku.

#50 ·
Rozwiązanie „po rynku” to po prostu nasadka na trzpień zaworu, która podtrzymuje trzpień zaworu w pozycji otwartej i opiera się na uszczelnieniu nasadki na trzpień zaworu, aby zapobiec wydostawaniu się powietrza. Uszczelnienia te często zawodzą (co przydarzyło się kilku moim znajomym, którzy mieli je w swoich przyczepach) i w zasadzie zamieniają się w powolny wyciek. Nic tak wspaniałego jak przebita lub słabo napompowana opona spowodowana przez jedno z tych rozwiązań „po rynku”.

Mimo że jest wiele powodów do „narzekania” na iTPMS Volvo, w tym wątku problemem są fałszywe alarmy. Nasz tpms zaalarmował nas około pół tuzina razy... z wyjątkiem jednego razu wszystkie opony miały odpowiednie ciśnienie i nie powinny wywołać żadnego alarmu. Jedyny raz, kiedy to zadziałało, dwie opony były mocno przepompowane przez dealera podczas serwisu i zajęło tpms około 40 mil jazdy, aby zauważyć problem.

Z mojego doświadczenia z naszym Volvo, lepiej byłoby nam bez tpms niż z obecnym systemem. Ale w tej cenie (nasz t6 miał nową cenę katalogową 83 tys. USD), to wstyd, że Volvo zdecydowało się wyeliminować dTPMS, w który pierwotnie wyposażony był spa xc90 w 2016 roku
Cholera. „Tylko” 75,6 tys. USD MSRP dla mojego 2021 haha. Na szczęście po 33 tys. mil nie miałem żadnych kontrolek TPMS. Sprawdzam jednak ciśnienie w oponach regularnie w obu samochodach co tydzień lub dwa. Kilka tygodni temu zauważyłem śrubę w oponie, zanim zapaliły się jakiekolwiek kontrolki.

Ale człowieku... 2017 i dawny 2020? Tylko jedno dokładne powiadomienie z 6 lub 7 podświetleń TPMS. Super frustrujące.

Jak już wcześniej narzekałem... Nie rozumiem, jak tak trudno jest hipotetycznie założyć ekstremalne problemy z bezpieczeństwem, które mogą powodować te gorsze czujniki. Ktoś, kto jedzie po górskich drogach, a najbliższy zjazd jest oddalony o 20 mil? W nocy? W deszczu, śniegu itp.? W dużym natężeniu ruchu, gdy w powietrzu jest 115 stopni, a na asfalcie latem 160+? Dlaczego te podstawowe przykłady są tak trudne do zrozumienia?

Nigdy nie jest bezpiecznie zatrzymywać się i sprawdzać cztery opony w tych okolicznościach, między innymi, które mogę zacytować. Chyba że oczywiście można bezpiecznie zobaczyć ciśnienie z wnętrza kabiny podczas jazdy. Wszystkie cztery są za wysokie lub za niskie z powodu zmian temperatury i/lub wysokości? Fajnie. Prawdopodobnie można bezpiecznie jechać do następnego zjazdu. Jeden spadł o 4 lub 5 PSI poniżej pozostałych? Fajnie. Mogę to obserwować w czasie rzeczywistym, aż stanie się niebezpieczne, aby kontynuować. Powolny wyciek na tyle, aby dotrzeć do wyjścia? Możliwość, która jest niemożliwa w Volvo.

Nie... Volvo nie podaje podstawowych szczegółów. Po prostu coś jest nie tak i musisz grać w zgadywankę. Ryzykuj przebicie, czekając lub zatrzymując się, gdy idioci przejeżdżają obok ciebie z prędkością ponad 80 mil na godzinę. [emoji849][emoji849][emoji849][emoji849][emoji849]

Z mojego doświadczenia wynika, że TPMS Volvo psują się znacznie częściej niż działają dokładnie.

#52 ·
Za 75 000-85 000 kup sobie ładną Acura, Audi, Cadillac, Lincoln, Lexus, Mazda, Genesis, Infinity, do cholery, są jeszcze inni producenci samochodów! Jeśli nie zadajesz pytań lub nie odrabiasz pracy domowej przy zakupie samochodu, to twoja własna cholerna wina, proste!

• Like
Reactions: Delmarva
Save
#54 ·
Za 75 000-85 000 dolarów kup sobie ładnego Acurę, Audi, Cadillaca, Lincolna, Lexusa, Mazdę, Genesis, Infinity, do cholery, są jeszcze inni producenci samochodów! Jeśli nie zadajesz pytań lub nie odrabiasz pracy domowej przy zakupie samochodu, to twoja własna cholerna wina, proste i proste!
Z przyjemnością wybiorę ogólne bezpieczeństwo i komfort Volvo. Moja żona i ja pracujemy w obszarach bezpośrednio związanych z wypadkami drogowymi i urazami. Nie oznacza to jednak, że jestem zadowolony z każdej decyzji Volvo. Z radością zrezygnowałbym z adaptacyjnego tempomatu/asystenta pilota, siedzeń w trzecim rzędzie, funkcji automatycznych wycieraczek, funkcji automatycznego otwierania bagażnika, itp., jeśli oznaczałoby to, że TPMS zapewni mi informacje w czasie rzeczywistym. Potrafię wytłumaczyć, dlaczego moja pozycja jest o wiele bezpieczniejsza niż jakakolwiek z innych wymienionych opcji. Zastanawiam się, ile Volvo wydało pierwotnie na pomarańczowe kluczyki dostarczone z 21, w przeciwieństwie do opinii klientów..

Volvo zrezygnowało już z insygniów Inscription na zewnętrznych chromowanych listwach, w przednich zagłówkach i perforacji skóry w trzecim rzędzie w 2021 roku [emoji2369]

#53 ·
Oto link, przeczytaj go i może wszystkie Twoje bóle głowy związane z Volvo znikną...

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.