SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Luźny wąż podciśnienia turbosprężarki?

3 reading
24K views 4 replies 3 participants last post by  aiondiogo  
#1 ·
Cześć,

W zeszłym tygodniu mój samochód zaczął tracić moc (Volvo C30 2.0D 2007) bez żadnych lampek ostrzegawczych. Ale kiedy odczytałem dane za pomocą skanera OBD, znalazłem kod błędu P2263 (dotyczący turbosprężarki/doładowania). Podczas inspekcji (bez demontażu) korpusu przepustnicy turbosprężarki (10 na poniższym zdjęciu) stwierdziłem, że jest to luźny wąż (chyba wąż podciśnienia) pod korpusem przepustnicy. Ponieważ wciąż mam jakieś ciśnienie doładowania (4-5 psi/0,3 bara), mam nadzieję, że sama turbosprężarka wciąż działa i że mam gdzieś wyciek.

Moje pytanie brzmi: czy korpus przepustnicy ma jakieś węże podciśnienia pod spodem (trudno to sprawdzić z tyłu bez demontażu korpusu przepustnicy)? A może ten luźny wąż powinien być podłączony gdzie indziej? Nie mogę znaleźć żadnego schematu jednoliniowego na temat węży podciśnienia w Internecie. Tylko dla turbosprężarki, intercoolera i filtra powietrza.

Image

Jeśli ktoś ma rysunek/schemat jednoliniowy dla węży podciśnienia między BCV (zawór sterowania doładowaniem), turbosprężarką i korpusem przepustnicy (i ewentualnie więcej miejsc...) byłbym wdzięczny.

-R

#2 ·
Większość na tym forum jest zlokalizowana w USA i mamy tylko T5. Możesz zadać to pytanie w sekcji S40/V50, ponieważ jest tam trochę więcej aktywności z kilkoma członkami, którzy również mają silnik 2.0D.

Bardzo mało prawdopodobne, że turbosprężarka jest uszkodzona. Nigdy nie widziałem, żeby seryjna turbosprężarka zepsuła się w tych Volvo P1.

Czy masz w samochodzie wskaźnik doładowania? Pomoże to sprawdzić, czy występują jakieś nieszczelności podciśnienia na biegu jałowym. Nie polegaj na aplikacji OBDII, która podaje odczyty doładowania i podciśnienia.
Jeśli występuje nieszczelność podciśnienia, to na pewno pęknięty lub odłączony wąż. Jeśli znalazłeś wąż, który nie jest do niczego podłączony, zgaduję, że to Twój problem. Przy małej nieszczelności nadal będziesz budować częściowe doładowanie, ale nigdy nie będziesz w stanie osiągnąć pełnego doładowania. Jeśli jest to przewód, który kontroluje zawór obejściowy, obejście może utknąć częściowo otwarte i pozwolić na ucieczkę sprężonego powietrza.

Luźny wąż, który znalazłeś, to mały przewód podciśnienia (coś, co może prowadzić do czujnika lub innego elementu) czy duży wąż główny?

Nie wiem nic o 2.0D, ale nigdy nie słyszałem, żeby przepustnica miała przewód podciśnienia do niej prowadzący. Ale na kolektorze dolotowym znajdują się porty przewodów podciśnienia, które powinny być podłączone do zaworu obejściowego i/lub jednostki sterującej. Patrząc na Twój schemat, wydaje się, że obejście prowadzi do gorącej strony intercoolera z okolic przepustnicy. Nie jestem pewien, czy 2.0D ma CBV jak T5, ale każdy zawór obejściowy będzie wymagał małego przewodu podciśnienia do sterowania otwieraniem i zamykaniem jednostki.
Luźny wąż, który znalazłeś, czy możesz prześledzić, gdzie łączy się drugi koniec? Jeśli zwisa przy przepustnicy, zgaduję, że łączy się z kolektorem dolotowym gdzieś, chyba że ten zawór obejściowy intercoolera znajduje się również tuż przy przepustnicy.

W przeciwnym razie... Jest również prawdopodobne, że po prostu masz uszkodzony czujnik. P2263 to ogólny kod problemu z doładowaniem, więc trudno jest go zlokalizować.

#3 ·
Większość na tym forum jest zlokalizowana w USA i mamy tylko T5. Być może zechcesz zadać to pytanie w sekcji S40/V50, ponieważ jest tam nieco więcej aktywności z kilkoma członkami, którzy również mają silnik 2.0D.

Bardzo mało prawdopodobne, że turbosprężarka jest zła. Nigdy tak naprawdę nie widziałem, żeby seryjna turbosprężarka uległa uszkodzeniu w tych Volvo P1.
Czy masz w samochodzie wskaźnik doładowania? Pomoże to stwierdzić, czy występują jakieś nieszczelności podciśnienia na biegu jałowym. Nie polegaj na aplikacji OBDII, aby uzyskać odczyty doładowania i podciśnienia.
Jeśli występuje nieszczelność podciśnienia, to na pewno pęknięty lub odłączony wąż. Jeśli znalazłeś wąż, który nie jest do niczego podłączony, zgaduję, że to twój problem. Przy małej nieszczelności nadal będziesz budować częściowe doładowanie, ale nigdy nie będziesz w stanie osiągnąć pełnego doładowania. Jeśli jest to przewód, który kontroluje zawór obejściowy, to obejście może utknąć częściowo otwarte i pozwalać na ucieczkę sprężonego powietrza.

Luźny wąż, który znalazłeś, czy to mały przewód podciśnienia (coś, co może prowadzić do czujnika lub innego elementu), czy duży wąż główny?

Nie wiem o 2.0D, ale nigdy nie słyszałem, żeby korpus przepustnicy miał przewód podciśnienia prowadzący do niego. Ale na kolektorze dolotowym znajdują się porty przewodów podciśnienia, które powinny być podłączone do zaworu obejściowego i/lub jednostki sterującej. Patrząc na twój schemat, wydaje się, że istnieje obejście prowadzące do gorącej strony intercoolera z okolic korpusu przepustnicy. Nie jestem pewien, czy 2.0D ma CBV jak T5, ale każdy zawór obejściowy będzie wymagał małego przewodu podciśnienia do sterowania otwieraniem i zamykaniem jednostki.
Luźny wąż, który znalazłeś, czy możesz prześledzić, gdzie łączy się drugi koniec? Jeśli zwisa przy korpusie przepustnicy, zgaduję, że łączy się z kolektorem dolotowym gdzieś, chyba że ten zawór obejściowy intercoolera znajduje się również tuż przy korpusie przepustnicy.

W przeciwnym razie... Prawdopodobnie masz po prostu uszkodzony czujnik. P2263 to ogólny kod problemu z doładowaniem, więc trudno jest go zlokalizować.
Przepraszam za późną, powolną odpowiedź z mojej strony, ale dziękuję za opinię. Zlokalizowałem problem. Luźny wąż podciśnienia powinien być podłączony do spodu korpusu przepustnicy. Myślę, że te węże podciśnienia są "siłownikiem" dla przepustnicy wewnątrz korpusu przepustnicy.