SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Luźne zielone złącze pod siedzeniem kierowcy

7.1K views 11 replies 4 participants last post by  KyleL2570  
#1 ·
Układałem dywan z powrotem i zauważyłem luźne zielone złącze pod siedzeniem kierowcy. Ktoś wie do czego to służy? Samochód działa idealnie, bez kodów błędów. XC60 z 2012 roku.

#2 ·
Czy Twój ma podgrzewane siedzenia? Jeśli nie, to zgaduję, że jest do tego wstępnie okablowany lub coś w tym stylu.

#3 ·
Zainstalowałem fabryczną tylną kamerę w XC60 lata temu. Moduł 4/120 zamontowany pod siedzeniem kierowcy. Było zapasowe zielone złącze, które łączyło się z 4/120. Jak stwierdził RedGeminiPA, wstępnie okablowane do czegoś.

Image

Image

Z instrukcji instalacji tylnej kamery.
Zlokalizuj istniejące złącza w wiązce przewodów pojazdu.
Image

#4 ·
To jest dość interesujące. Wziąłbym fabryczną kamerę tylną, ale będę instalował jednostkę Android, która będzie wymagała kamery z rynku wtórnego, którą zainstaluję.

#5 ·
Wynajęcie ekipy filmowej do siedzenia na dachu i kręcenia wszystkiego, co dzieje się za tobą, jest prawie tańsze niż kupno wszystkiego, co potrzebujesz, zainstalowanie tego i aktywacja tylnej kamery OEM ;)

#7 ·
Żadne z twoich zdjęć się nie wyświetlają. Interesuje mnie ten ultradźwiękowy parking za 20 $. Nadal używam kamery. Są one niezwykle przydatne i zainstaluję jedną, gdy zainstaluję radio Android.

#9 ·
Czy pomalowałeś czujniki, czy sprzedawca oferuje opcje kolorystyczne? Gdzie zamontowałeś wyświetlacz?

#10 · (Edited)
Czy pomalowałeś czujniki, czy sprzedawca oferuje opcje kolorystyczne? Gdzie zamontowałeś wyświetlacz?
Nie ma potrzeby malowania. Mają różne kolory do wyboru.
Umieściłem wyświetlacz na górze otworów wentylacyjnych przed ekranem LCD. Ma prawie idealny rozmiar. Może być trudno zobaczyć temperaturę i ustawienia wentylacji, ale nie patrzę na nie zbyt często.
Nie umieściłem również przewodów wewnątrz wykończenia. Poprowadziłem je pośrodku siedzeń i podłączyłem przewód zasilający do przewodu światła cofania. Dla skrzynki sterowniczej umieściłem ją z tyłu po lewej stronie, gdzie znajdowała się skrzynka bezpieczników. Jest kilka wstępnie wywierconych otworów do poprowadzenia przewodów od zderzaka.
Nie wygląda idealnie, ale działa dobrze funkcjonalnie.
Kup czujniki ultradźwiękowe. Nie kupuj czujników magnetycznych, są do niczego i niedokładne. Czujniki ultradźwiękowe działają bardzo dobrze. Uważałem, że sygnał dźwiękowy jest ZBYT głośny, więc zakleiłem małe otwory w pobliżu głośnika, aby zmniejszyć jego głośność.

#11 ·
Ok, dziękuję. Będę musiał znaleźć inne miejsce, ponieważ moje radio zajmie tę dostępną przestrzeń. Zastanawiam się, jak trudno byłoby zamontować je na suficie pośrodku przy klapie, widoczne tylko przez lusterko wsteczne. Jestem pewien, że coś wymyślę.

Do których przewodów się podłączyłeś?

#12 · (Edited)
Ok, dziękuję. Będę musiał znaleźć inne miejsce, ponieważ moje radio wyeliminuje tę dostępną przestrzeń. Zastanawiam się, jak trudno byłoby zamontować je na suficie pośrodku przy klapie, widoczne tylko przez lusterko wsteczne. Jestem pewien, że mogę coś wymyślić.

Do których przewodów się wpiąłeś?
Myślałem, że przewód zasilający to wszystko, czego potrzeba. Teraz pamiętam, że wpiąłem się w przewód światła cofania z tyłu, gdzie znajdują się bezpieczniki. Użyłem woltomierza, aby sprawdzić, który przewód jest pod napięciem podczas cofania i podłączyłem go do wejścia zasilania skrzynki sterującej. Więc kiedy wrzucałem wsteczny, urządzenie się aktywowało, w przeciwnym razie jest wyłączone. Nie chcemy, żeby piszczało losowo podczas jazdy. Pomyliłem czujniki ultradźwiękowe z moją kamerą samochodową. LOL